Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 25 606
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Е той не е ли за контракциите? Да предотврати преждевременно раждане. Аз съм в 19та и също не пия още.

# 166
Не е задължителен магнезият. Не съм пила нито с предишната бременност,  нито сега.

# 167
Не е задължителен, бяха ми казали, че обикновено се изписва след 16г.с., но имах контракции, кървене и отлепване още от начална бременност + че пия от години бисглицинатна форма за по-добър сън, та аз си го пиех от началото. Само смених формата с магнерот, който е лекарство, а не добавка и се предпочита при бременност.

# 168
  • Melmak
Не е задължителен магнезият. В 12 седмица ако нямате проблеми е рано за магнезий. Аз се разбрах с моята аг да пия, но аз си пия магнезий и без да съм бременна, просто смених формата.

# 169
За магнезий, ако няма контракции, то не се изписва в ранните седмици. На мен ми бяха изписали под формата на Алеракт, когато имах отлепване и после трябваше да си го спра съвсем в началото.
В 25г.с. имах болки и АГ ми каза да почвам магнезий (за спиране на контракции, които могат и да скъсят шийката). Спрях го след няколко дни, защото се оказа, че болката е от бъбрек и магнезият влоши нещата и при мен беше противопоказаен - изхвърлях много песъчинки. Контракции нямах  за щастие и доносих до термин без магнезий.
Едитвам : на познати масово до ок 36-37г.с. им казваха да приемат.
За Но-шпа по време на същия преглед ми каза, че е желателно да не приемам, освен в случай на по-силна болка в бъбрека, защото иначе омеква шийката от него, та даже в 25г.с според него вече не трябва да се правят терапии, а единствено еднократно при нужда, но не от типа 3х2 за дни наред. Пила съм еднократно хапчета при песъчинките.

# 170
Здравейте мами. Притеснява ме факта, че АГ при третата фетална останвви че бебчо е наддава много малко и е станал едва 1600г. Направи доплерово изследване в него каза че не вижда нищо проблемно. Аз много се притеснявам все пак съм 32+3 седмица казва че бебчо изостава и е с 2 седмици назад . Не ми изписа нищо за пиене което ме притесни още повече имам проблеми с щитовидната жлеза но изследванията ми са в нормата. Да ви попитам вас 32г.с. бебчо колко тежеше?

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 01:24 от Mss1

# 171
И моята АГ заради същата причина ми го забрани.

Относно но-шпа - двама специалисти по фетална морфология ми го забраниха, защото размеквало шийката и дори се пускало на система по време на раждане с тази цел. Иначе моята АГ много държи на него, но на своя глава го спрях още преди 20г.с. За магнезия знам, че се спира началото на 9-тия месец, но и там всеки АГ си казва различно.

# 172
Здравейте мами. Притеснява ме факта, че АГ при третата фетална останвви че бебчо е наддава много малко и е станал едва 1600г. Направи доплерово изследване в него каза че не вижда нищо проблемно. Аз много се притеснявам все пак съм 32+3 седмица казва че бебчо изостава и е с 2 седмици назад . Не ми изписа нищо за пиене което ме притесни още повече имам проблеми с щитовидната жлеза но изследванията ми са в нормата. Да ви попитам вас 32г.с. бебчо колко тежеше?
Здравей, при мен в 32 + 4 го измериха 1817 гр. Имай предвид, че колкото повече напредва бремеността, толкова по-неточни са измерванията. На последното измерване в 37 г.с. и 3 дни беше 2993 гр. като докторката ме предупреди, че може отклонението да е ± 448.88 гр.
Една седмица по-късно се роди 3360 гр. Щом кръвотокът е добър, както и изследванията ти, не бързай да си мислиш лоши неща. Винаги при един и същ доктор ли се следиш, с една и съща апаратура?

# 173
Има си и разлики м измерванията. Аз ходя на училище за бременни и и там акушерката ни каза, че имало случаи на преглед да го замерят 2200, а да се роди 3000/2900 и всякакви такива разлики. Не се паникьосвай, щом всичко останало му е наред.

За твое спокойствие можа да ти препоръчам да си хапваш храни с повече протеин, ако имаш възможност. Simple Smile

# 174
Здравейте дами! Бихте ли споделили какви изследвания ви пуснаха в началния етап на бременността? Аз съм инвитро и лекарят ми каза (той не е правил инвитрото), че вече имам пуснато всичко и едва ли не сега няма какво да се изследва, което ми е странно, а дори не погледна какво имам пуснато и се чувствам малко в неведение...
П.с. в 10 г.с. съм.

# 175
  • Melmak
Аз бих пуснала витамин Д и пълен панел на щитовидната.

# 176
ПКК, CRP, СУЕ, ТСХ, Фт4, Фт3, Torch панел, кръвна захар, Желязо, феритин, жск, Асат, Алат, ГГТ, Урея, Креатинин, Пикочна киселона, Общ белтък, Албумин, Хепатитит Б, ХИВ,Васерман, Вит Д, Вит Б12, кръвна група, аптт, фибриноген, автоеритроантитела, обикновена и стерилна урина.

Това са ми първите изследвания на мен, като част от тях бяха покрити от Здравна каса. С течение на бременността , част от тях съм изследвала ежемесечно.

# 177
В 5-6г при установяване на бременност - спонтанна. Някои се поемаха от каса, други са платени - по препоръка на АГ при установяване на бременност било важно да се знаят всякакви показатели, за да се знае какво да се изпише като добавки, дали има нужда от кръворазреждащи и т.н. Проблем установен си имах само на щитовидната.
 - за щитовидна жлеза - ФТ4, ТСХ (имам си Хашимото и ТАТ, МАТ не се е налагало, защото са следени постоянно)
- прогестерон
- за тромбофилия (не съм имала проблем, АГ каза, че е важно за бременност) - Factor V Leiden, Prothrombin, PAI-1 4G/5G, ACE I/D, Factor XIII, MTHFR, TAFI
- витамини - Б12, вит.Д, фолиева
- ПКК с 16 показателя, Глюкоза, Желязо, Феритин
- урина - седимент и стерилна
- изследване на кръвна група (въпреки че си я знаех)
- кръвосъсирване - време на кървене, време на съсирване, Фибриноген, Протромбиново време, Протромбинов индекс, Протромбиново време INR, APPT, Д димер

При регистрация на бременност в 12г.с
- ПКК
-СУЕ
-Глюкоза
-Урина - седимент и стерилна
-вирусология - HIV, WASS, Хепатит Б, Хепатит С
-влагалищен секрет
-цитонамазка

В последствие си пусках сама контролни на определено време.

# 178
Наистина измерванията са често неточни. За ваше спокойствие може да следите тоновете всяко седмица или пък направете втора консултация, вашият АГ какво казва, следящия?  При мен 34гс установихме че бебчо е спрял да наддава , 100-200гр +- за почти месец.. почнах два пъти в седмицата тонове и един път доплер. Бебчо се роди 2350гр в 37+5, в момента е на 10месеца и тежи 8500гр и е прекрасен. Само спокойно, още малко остана и ще гушкате малкото бебче:hugs:

# 179
Момичета, сироп за кашлица Стодал става ли при ранна бременност? Какви сиропи са подходящи ?

Общи условия

Активация на акаунт