Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 20 988
  • 608
  •   1
Отговори
# 600
Много благодаря за полезният отговор. Аз също ям основно тестени неща - макарони със сирене, сухари със сирене и банички. Гади ми се от всичко за пиене, особено от водата. С каквото и да я овкусявам, резултатът е един и същ. Гледам на ден да изяждам по един банан и ябълка, за да има нещо полезно. Доста съм се притеснила до колко това ще попречи на бебчо особено липсата на течности. Отделно нямам сили, отпаднала съм и имам чувството, че нищо не мога да свърша. В момента съм болничен, защото не мога да стигна до работа без да повръщам. Надявам се, че и при мен това гадене ще ми мине и вторият триместър ще е по-лек. Благодаря за отговора
Здрасти!
Моето хранително разстройство продължи стабилно до 15та седмица. Храних се само с въглехидрати и много тестени неща, защото нямаха силни аромати и ми помагаха поне да не ми се гади и от глад отгоре на цялостното гадене от миризми.
За целия период качих много малко и успях да запазя и много добри кръвни показатели, но пък аз от над 10 години имам консистентна доста чиста диета и съм и доста активна физически и предполагам организма ми се стегна за този труден период.
След 15та седмица изведнъж нещата се отпушиха и започнах да имам желание да се храня с много свежи храни - салати, плодове много, кисело мляко и всичко като цяло.
На този етап - 23 г.с. започнах и да гледам качеството на хапването отново заради празниците и сърмите 🤣, защото пък втори триместър вече много по-голяма част от микро и макронутриентите от храната се усвояват от организма (за това се получава и запек от втори триместър нататък често) и така изглежда, че няма много голяма промяна в диетата, а пак се качва маса заедно с бебче. Това е напълно нормално.
За мен най-голям проблем беше непоносимостта към водата в първите 15 седмици. Сигурно съм пила по 100мл на ден. Сега вече се нормализираха нещата и гледам като имам близък достъп до тоалетна да си наваксвам с чести малки глътки вода, за да изчиствам натрупания в организма и урината.

Здравейте, момичета. Още съм в 1ви триместър и почти нищо не мога да ям, защото ми се повдига от всичко и повръщам много. Така е вече от почти два месеца. Може ли да споделите вие как се справяте с този период? Благодаря

# 601
Нищо му няма на бебето, то на теб се отразява повръщането и недохранването. И аз докъм средата на третия месец бях като парцал. Не повръщах, но ми се гадеше от всичко. И течности не пиех много, течните храни ми помагаха да наваксам, понеже е хем сладичко, хем солено, утолява жаждата и не раздразва.

# 602
Звучи като да правиш всичко по силите си! И се справяш чудесно! Не се притеснявай допълнително. При по-голямата част от бременните нещата се нормализират втори триместър. Бебето в момента краде всичко хубаво, което имаш да предложиш и за това имаш дефицити на енергия, но скоро ще си изравните силичките.
За течностите - при мен работеха фрешове, айрян, вода примесена със сок от бъз и лимон и най-вече тчностите трябаше да са ледени.
Опитвай каквото ти мин през ума и не ти се гади при мисълта за това 😂
🩷
Много благодаря за полезният отговор. Аз също ям основно тестени неща - макарони със сирене, сухари със сирене и банички. Гади ми се от всичко за пиене, особено от водата. С каквото и да я овкусявам, резултатът е един и същ. Гледам на ден да изяждам по един банан и ябълка, за да има нещо полезно. Доста съм се притеснила до колко това ще попречи на бебчо особено липсата на течности. Отделно нямам сили, отпаднала съм и имам чувството, че нищо не мога да свърша. В момента съм болничен, защото не мога да стигна до работа без да повръщам. Надявам се, че и при мен това гадене ще ми мине и вторият триместър ще е по-лек. Благодаря за отговора
Здрасти!
Моето хранително разстройство продължи стабилно до 15та седмица. Храних се само с въглехидрати и много тестени неща, защото нямаха силни аромати и ми помагаха поне да не ми се гади и от глад отгоре на цялостното гадене от миризми.
За целия период качих много малко и успях да запазя и много добри кръвни показатели, но пък аз от над 10 години имам консистентна доста чиста диета и съм и доста активна физически и предполагам организма ми се стегна за този труден период.
След 15та седмица изведнъж нещата се отпушиха и започнах да имам желание да се храня с много свежи храни - салати, плодове много, кисело мляко и всичко като цяло.
На този етап - 23 г.с. започнах и да гледам качеството на хапването отново заради празниците и сърмите 🤣, защото пък втори триместър вече много по-голяма част от микро и макронутриентите от храната се усвояват от организма (за това се получава и запек от втори триместър нататък често) и така изглежда, че няма много голяма промяна в диетата, а пак се качва маса заедно с бебче. Това е напълно нормално.
За мен най-голям проблем беше непоносимостта към водата в първите 15 седмици. Сигурно съм пила по 100мл на ден. Сега вече се нормализираха нещата и гледам като имам близък достъп до тоалетна да си наваксвам с чести малки глътки вода, за да изчиствам натрупания в организма и урината.

Здравейте, момичета. Още съм в 1ви триместър и почти нищо не мога да ям, защото ми се повдига от всичко и повръщам много. Така е вече от почти два месеца. Може ли да споделите вие как се справяте с този период? Благодаря

# 603
Не се притеснявай за бебчето, аз бях така до средата на 5 месец и всеки път питах лекаря дали си има всичко нужно, обяснението им беше, че те са като паразитчета в момента. За теб може да няма, но за него има. Всичко ще е наред

# 604
Аз редовно повръщах. По принцип след първия триместър, нещата се поуспокояват и за момента са ми останали главно киселините.

Имам трик ако повръщате (на мен ми се случваше всеки ден от 6 ч. вечерта до лягане). Та, за да заспя спокойно, открих, че след “последното” за деня, хапвах един банан  и си лягах да спя сравнително спокойно!

Здрасти!

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 15:26 от jemapelleelle

# 605
Доматеният сок ми беше много вкусен известно време в първия триместър.

# 606
Спомените от първия триместър, в частност до около 15-16г.с. предпочитам да не си ги спомням. Повръщах от въздуха, исках само леден въздух покрай мен, за да не ми се гади толкова, а беше пак по празниците. Седяхме на отворени прозорци да става течение и втория триместър го почнах минус 6кг от повръщане и неядене.
Вода не можех да погледна, имаше дни, в които едвам пиех по 100мл на ден докато не отидох за пренатален и не можаха 40мин да ми вземат кръв, защото вените ми бяха колабирали според лаборантката,
 - от обезводняване. Накараха ме да изпия 300мл и едва след това успяха да ми вземат кръв. Доста се уплаших, защото и АГто ми каза, че може да не ям, но не трябва да остана без течности, защото това вече е опасно за бебето.
Успях да си залъжа психиката с малко шишенце на Девин, от бебешките с биби, защото като знаех, че е малко вода взимах от време на време и насила си дърпах по някоя глътка, та така се лъжех да приемам вода.
За храната едва втори триместър ми се ядеше, но за да не повръщам малкото, което съм изяла, то пиех по някоя глътка студена кола. От газировката се притъпява повдигането и така успявах да ям нещо.
Иначе резени ябълки, крекери, някоя солета ми бяха основната храна. Сандвич с яйце и сирене изпечен и нарязан на лентички като мъжът ми ми носеше по примерно 2 лентички, че ако видя повече пак ми се гадеше.
Като цяло гледах да си представя - 1 глътка и 1 хапка и така на интервали успявах да натрупам нещо.
Иначе както казах - при мен чувството на хлад/свежест/полъх на въздух поне малко ми помагаше и имаме един малък пистолет за продухване, та го включвах да ми духа въздух в лицето, Хималая Колд, което е евкалиптово си мажех точно под ноздрите, инхалер за нос Викто (онези стикчета, които миришат силно ментово/евкалиптово), постоянно седях с него, спрей шишенце, което пълних с вода и слагах в хладилника да е студено и си пръсках лицето (моето беше от ментова вода, но ползвах само шишето за обикновена вода).
За газираното, защото аз и без гадене получавам позиви за повръщане от газирана вода, то от Икеа взимах такава подсладена с бъз и лимон.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 19:16 от genome

# 607
  • Sofia
Аз имах леки пристъпи на гадене при прием на храна през първия триместър и непоносимост на миризма единствено към парфюма на колежката ми. Единственото, от което не ми се гадеше и ме облекчаваше беше сок от буркан с кисели краставички.
През втория триместър, което беше летен сезон, ядях само домати и сирене...

# 608

Доксиламин и витамин B6. Вода само газирана

Общи условия

Активация на акаунт