Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 20 666
  • 597
  •   2
Отговори
# 555
Здравейте , има ли някоя с нисък хемоглобин? Четох, че е много опасно и се притесних, моя хемоглобин е винаги нисък.

Изследвайте и феритин. При мен се наложиха вливки на желязо

# 556
Можете да посетите и хематолог. Ще има препоръки за изследвания и проследяване.

# 557
Моят беше към долна граница почти цяла  бременност (все около 120-125, при долна граница 120), а желязото беше на горна граница и на изследванията при издаването на 45-дневният болничен рязко беше спаднал на 83 мисля. За няма месец от 121 на 83 в трети триместър. Пусках допълнително изследвания на желязо, феритин, б12, ТЖСК, фолиева киселина. Оказа се дефицит на желязо и б12 близо до долна граница. Тъй като се знаеше, че ще съм секцио около 3 седмици след тези изследвания, то ми изписаха желязо на хапчета и се оказа, че не само не ги усвоявах, а продължи да пада и то, и хемоглобинът, та тогава ме включиха на 5 вливки Идафер + б12 (спрей Liposomal b12 5000).

Лекарят, който ми води секциото, ми каза тогава, че преди операцията трябва да е минимум 90, защото от кръвозагубата често пада с до около 20 единици, а падне ли на 70 правят кръвопреливане. В случая за последните 3 седмици успях да го кача до 105 в деня преди операцията - а няколко часа след операцията беше паднал на 84, кръвопреливане нямах, доста бързо се възстанових, та е хубаво с време да се проследява хемоглобинът и да се види при ниска стойност от кое е, защото може да се окаже, че проблемът е в б12 или фолиева, а желязото да си е в норма. На мен както ми казаха "бебето в последните седмици много бързо ти е изсмукало целия резерв".

Аз също се включвам към съвета за проследяване и изследване заедно с феритин, евентуално с желязо и б12.
А ако е спаднал доста, то с вливки успяват сравнително бързо да овлядеят положението, просто е важно да се проследява особено ако се знае, че принципно е по-нисък хемоглобинът.

# 558
Моя хемоглобин от 140 преди месец и половина, сега е паднал на 128. АГ нищо не каза, но взех да се притеснявам. Почти в 20 г.с. съм.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 01:07 от АфРоДиЗиаЧкА

# 559
При мен и на 120 ми казаха, че за момента си е добре, но в един момент много рязко спадна на доста ниски нива и тогава чак ми изписаха терапия. Просто с напредване на бременността мисля, че от увеличения обем на кръвта, то си поспада хемоглобинът, но пък бебето има нужда от желязо, б12 и фолиева и може да се стигне до дефицит при тях, който да понижи още повече хемоглобина.
Нормално е през бременността да има спад, но трябва просто да се проследява да е в някакви норми.

# 560
Аз от самото начало приемам много добавки имам и една вливка на желязо и един курс инжекции Б12, но си продължава спадането на стойностите. Гинеколога ми буквално ме направи на нищо, че искам здрави майки и здрави бебета, а аз не съм изпълнявала предписанията. Цяла нощ с не съм спала да мисля какво може да се случи с бебето, голям стрес ми докара това.

# 561
Леле, как ще ви се кара? Може ли да го смените?

# 562
  • София
И моят хемоглобин падна доста рязко в последните седмици - в края на втория триместър бях 120, за има няма две седмици беше паднал на 100. Направиха ми две вливки и сега е 112, но ще ми направят още две. Хубаво е да се консултирате с хематолог. Вливките бързо помагат и регулират нещата.

# 563
С извинение, ама 120 хемоглобин не е нисък въобще, особено по време на бременност. Моят цял живот е бил такъв и то във върховата ми форма. За нисък се приема около и под 105.
Аз също приемам от самото начало много добавки(вкл. фолиева, желязо в конски дози и б12, така че няма как да е дефицит), но така и не помогнаха. И заради други проблеми от ден 1 съм на мониторинг. Така хванахме, че още във втория месец хемоглобинът започна да пада, на третия вече беше 94, което е адски ниска стойност като за този период с оглед, че през третия триместър пада още. Гинекологът веднага ми назначи вливки и въпреки това още поне 2 седмици не се вдигна значително. Притесних се, издаде ми направление за хаматолог - той пък отрече вливките с конкретния вид железен препарат, смени ми и пероралното желязо и дозировката. Категорично отрече да е таласемия, гледайки цялата кръвна картина, но не било и типична желязодефицитна анемия. В крайна сметка АГ-то ми пусна след още 2 седмици пак ПКК, където всичко беше се покачило, 120 така и не стигнах, но беше над 100. Явно трябваше време вливките да подействат, поне 3-4 седмици при мен.
Последно пак беше започнало да пада всичко, но нищо фрапиращо, просто знам, че трябва да се следя и в краен случай пак финални вливки преди раждането.
Когато е под 100, особено в начален етап, е рисково и за бременната, и за плода, а под 90 вече започват и животозастрашаващи контракции, поне на мен така ми го обясниха. И наистина има разлика, когато е по-висок, контракциите ми значително намаляха.
Храненето е изключително важно. Две варени яйца на ден и пържола, желателно свинска или телешка. Гади ми се до смърт от толкова протеин и напоследък пак съм го ударила през просото, яде ми се повече постно и тестено, но е факт, че вливките + такова хранене ме вдигнаха.

# 564
Аз се чувствам добре наистина и енергия имам и всичко, но си пада хемоглобина, в момента е 102, но моя най висок ми е бил 117 като не съм била бременна.

# 565
Аз заради проблем с бъбреците няма как да ям всеки ден месо. Ще го следя изкъсо.

# 566
  • София
Много е важно с какъв хемоглобин сме живели преди бременността. Моят винаги е бил в горната граница и 120 изобщо не ми е ок. Ако цял живот човек е живял със 105, то тогава 100 няма да е такава драма. Но от 145 на 100 вече е осезаем проблем.
Моето АГ каза, че задължително се вземат мерки, когато е 110. Общо взето всеки лекар си има някаква схема. Затова се доверявам най-много на хематолога. Той преценява всеки случай индивидуално, връзката с други витамини/микроелементи и т.н.

# 567
  • Melmak
Моят беше 130 в началото на бременността, сега влизам в 7 месец и ми е 124… лекарката ми твърди, че това бил добър хемоглобин. Аз се чудя защо оставят да пада под долна граница и тогава се сещат да изписват медикаменти и да пращат на хематолог.

# 568
При едната ми приятелка от към 140 спадна на около 130 и към 113 в началото на трети триместър и така и не е падна по-надолу след това. С толкова хемоглобин беше и при раждането, не е приемала никакви добавки, но вероятно от храненето успяваше повече да поддържа някакво ниво. Нейната гинеколожка не се впечатли от този спад и нищо не й изписа. Всеки организъм явно си е различен и може би не искат да изписват терапия без да видят, че наистина трябва, защото и на 113 й казаха, че е нормален за бременна в трети триместър. Може би си имат случаи с жени, при които така и не пада "критично" под нормата, на мен няколко лекаря ми обясняваха, че на кръвните изследвания референтните стойности за бременните са различни от тези, които изписват лабораториите просто за пол и години и че някои показатели могат да са малко под границата на лабораторията или над тях, което за състояние като бременност било нормално.

При мен иначе се оправи за няколко месеца сам. Както споделих :
-в деня преди секциото беше 105
-няколко часа след операцията 84
-точно на 4я месец след раждането 121 (не съм приемала никакви добавки или витамини), сам се възстанови, желязото също беше влязло в норма, б12 беше посредата на референтните. Само Феритинът беше на долна граница още, но в последствие и той влезе в границите.

# 569
  • Sofia
При мен трети триместър беше паднал до 112, преди секциото беше 117, но казаха, че за двуплодна било ок. Бях на прием на желязо сутрин и вечер по една таблетка до деня преди раждане. След като родих, в рамките на няколко дни, нещата се нормализираха

Общи условия

Активация на акаунт