Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 94

• 20 825
  • 604
  •   2
Отговори
# 585
  • Наблизо
Честито,Пагане!
Аз нямах симптоми до поне 8-10та седмица.После се появи гаденето..

За сушите,аз не бих яла.Дори да се махне рибата,пак ориз и зеленчуци са били в досег с нея.Достатъчно е един път да уцелиш късата клечка.Аз например си правих суши сама с печена от мен сьомга.Не беше супер,но начесах крастата дето се вика.
Салами и други не съм яла.Ако съм яла,то са били много добре препечени.Салати накисвах във вода преди употреба.

# 586
Веднъж ядох суши в ранна бременност, беше с термично обработена риба. Салами, луканки и тн. съм си хапвала, май веднъж и меко сирене ядох  без да се усетя.
На един от прегледите ми казаха пъпеши, че не трябвало да ям, защото ги поливали с фекални води и можело да хванеш листериоза....аз колко пъпеши дотогава бях изяла...
Та, ако нямаш късмет колкото и да се пазиш ще става каквото ще става.
Все пак суши със сурова риба не бих яла , особено в 36гс на финала.
Като ни изписаха мъжа ми беше поръчал суши за вкъщи.

# 587
  • Наблизо
Моят също,направо в болницата ми донесе и това ми беше първото ядене след раждането.

# 588
При кърмене не е ли също лоша идея да се яде суши?

# 589
  • Наблизо
Няма проблем там,бактерията не минава през млякото.

# 590
  • Melmak
За гаденето, може въобще да няма. Аз нямах, единствените два симптома бяха много болезнени гърди и запушен нос. Отидоха си с края на третия месец. Не съм имала никакво гадене, непоносимост към храна и повръщане. Така че не е задължително и не значи, че нещо не е наред.

# 591
Да, не “минава през млякото”, но Listeria има афинитет към епителни клетки и макрофаги.
Може да колонизира млечната жлеза и да се екскретира в кърмата.
Дано ме разбрахте какво имам предвид и си коригирате неинформираността която разпространявате!

Няма проблем там,бактерията не минава през млякото.

# 592
Аз също знам от книгата на Хедра, че и при периода на кърмене трябва да се внимава за листерия.
Иначе и аз нямам търпение да родя и да спра да мия панически всичко по 5 пъти, както и да хапвам неща със зеленчуци отвън.

# 593
Здравейте, сок от алое вера пили ли сте по време на бременност, тъй като четох, че не е много удачно?

# 594
При кърмене не е ли също лоша идея да се яде суши?

Бременните имат занижен имунитет и листериозата може да доведе до аборт и други усложнения. По време на кърмене това не е проблем вече.

Суши с готвено не е проблем обаче. Например змиорката никога не е сурова в сушито, както и яйцето

# 595
  • Melmak
Аз пак казвам, проблем е купеното суши дори веган, дори с пиле, дори със сготвена риба. Защото дъските и приборите са същите, с които се приготвя останалото суши и ако има бактерия и тя е там. Предава се навсякъде и така. Не мислете, че ако си поръчате веган суши в ресторанта ще ви работят с уникална дъска само за вас, с отделни прибори и тн.

# 596
Момичета, знаете ли в "Шейново" и "Надежда" как процедират, ако сте в стая с една или повече майки и едната иска бебето да е при нея през цялото време, а другата да си го оставя в неонатологията през нощта? Има ли шанс да ви преместят в друга стая или да настояват да си давате и вие бебето на неонатолозите през нощта?

# 597
Здравейте, момичета. Още съм в 1ви триместър и почти нищо не мога да ям, защото ми се повдига от всичко и повръщам много. Така е вече от почти два месеца. Може ли да споделите вие как се справяте с този период? Благодаря

# 598
Здрасти!
Моето хранително разстройство продължи стабилно до 15та седмица. Храних се само с въглехидрати и много тестени неща, защото нямаха силни аромати и ми помагаха поне да не ми се гади и от глад отгоре на цялостното гадене от миризми.
За целия период качих много малко и успях да запазя и много добри кръвни показатели, но пък аз от над 10 години имам консистентна доста чиста диета и съм и доста активна физически и предполагам организма ми се стегна за този труден период.
След 15та седмица изведнъж нещата се отпушиха и започнах да имам желание да се храня с много свежи храни - салати, плодове много, кисело мляко и всичко като цяло.
На този етап - 23 г.с. започнах и да гледам качеството на хапването отново заради празниците и сърмите 🤣, защото пък втори триместър вече много по-голяма част от микро и макронутриентите от храната се усвояват от организма (за това се получава и запек от втори триместър нататък често) и така изглежда, че няма много голяма промяна в диетата, а пак се качва маса заедно с бебче. Това е напълно нормално.
За мен най-голям проблем беше непоносимостта към водата в първите 15 седмици. Сигурно съм пила по 100мл на ден. Сега вече се нормализираха нещата и гледам като имам близък достъп до тоалетна да си наваксвам с чести малки глътки вода, за да изчиствам натрупания в организма и урината.

Здравейте, момичета. Още съм в 1ви триместър и почти нищо не мога да ям, защото ми се повдига от всичко и повръщам много. Така е вече от почти два месеца. Може ли да споделите вие как се справяте с този период? Благодаря

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 14:16 от nadiahasquestions

# 599
Солени бисквитки до леглото помагат сравнително, идеята е да изядеш една-две още отпреди да станеш или късно вечер - така не прегладняваш и намаля гаденето; газирана вода; кола; тесто и крекери; плодове и салати. В началото на тия неща оцелявах и дъвчех много дъвки, че ми минаваше гаденето. Отделно в най-тежките дни си купувах течни храни от аптеката(като Супортан) и ги пиех, когато не ми се яде, че поне да вкарам някоя калория да се развива бебето.
Ако е много зле положението говори с лекаря си, те знаят какво да ти предпишат, не се мъчи излишно.

Общи условия

Активация на акаунт