Лошо ли е да си стиснат?

• 11 878
  • 317
  •   1
Отговори
# 90
Аз също мисля, че свекървата е преминала през немотия и е станала спестовна. Или така е възпитана от малка. Ние не знаем финасовото й положение. Разликата между спестяване на 10% от доходите всеки месец за черни дни (което за мен е минимум) и оставането без пари за ток и хляб една седмица преди заплата често е малка и се състои в тези малки разходи - пазаруване без план и изхвърляне на храна, купуване на скъпи обувки, дрехи и аксесоари, всякакви ненужни декорации за дома, трупане на вещи и т.н. Аз също си имам разни правила - например не може общият доход на семейството ви да е 2500 лв и да дадеш за една седмица на море 4000 лв. Това са си мои правила и не задължавам никого с тях, не се оплаквам от хората, че са луди. Доколкото разбирам не ви дудне постоянно какво сте си купили като техника, дрехи, козметика, парфюми, храна, че ходите на ресторант, че ходите на почивка, че си купувате препарати, като може да чистите с оцет и сода, тъй че не виждам проблем.

# 91
  • Melmak
Цвети, съветвам те да си пазиш нервите и да не се хабиш за глупости, докато си бременна. Няма смисъл! Също недей да обиждаш други потребители, защо си вкарваш тази негативна енергия? Бременна си, не мислиш ли за по-позитивни неща около бебето? Като бременна ти го казвам!

Иначе за свекървата, разбирам, че доста потребители тук опитват да отгатнат дали свекървата е стисната или спестовна. Има разлика! Ние няма как да знаем, защото не познаваме нито теб, нито нея. Може ти да си мислиш, че тя е много стисната, а да не е. Може и да си права.

Не съм съгласна с това, че едно време домашните луканки са като сегашните и ако преди 30 години сте яли домашна, без етикет със срок на годност, тя е като сегашната! Също така и аз понякога не спазвам срока на годност, особено ако са 2-3 дни примерно на киселото мляко. Защото просто му няма нищо!
Тук във форума сме като отражение на обществото - хора всякакви. Имаше една потребителка, която твърдеше, че пуска пералня 1 път седмично. Сигурно ако ме види как пера, ще припадне от ужас колко сортирам и по колко перални се пускат.

С това целя да ти кажа, че всяко домакинство има някакви свои навици, разбирания и вярвания. Възрастните хора трудно ще промениш. Вероятно свекърва ти проблем не вижда. И на мен нямаше да ми е приятно да ми дава такава луканка. Щях да я взема и като се прибера да я изхвърля. Каквото съм правила с много от даровете на моята свекърва, решила да ми подарява гащеризони, бикини от Пепко и разни абсурдни сетове за сервиране на торти.
Много ще знае дали ги ползвам, или не!
Аз за моята книга мога да напиша за нейната стиснатост, но това няма да помогне на никого! Вече съм се отказала!
Така е най-лесно и е напълно разбираемо да се дразниш като ти дава подобни продукти или не се сеща да ти направи подарък за един празник. Обаче отбиването на номера е същото с това да не избере нещо хубаво сакън да не похарчи 2 лв. За това просто я подминавай с глупостите ѝ. Ако не ви държи сметка какво и кога харчите, значи всичко е наред.

# 92
И аз на моята свекърва й подарявам скъпи парфюми, а тя чорапи за Коледа. Имам по-високи доходи от нея, по-млада и работоспособна съм, за мен това е естествено и нормално. Също е нормално, когато децата станат възрастни и имат семейство, да започнат те да помагат и да дават на родителите си, а не обратното. Значи играем го на големи хора, но се сърдим, че не получаваме подаръци все едно сме още малки деца.
Да не говорим, че след един момент нататък аз пък давам подаръци и пари само за децата за рожденни и имени дни. Ако трябва на всеки пълнолетен роднина да купувам хубав, скъп подарък за всеки повод ще се разоря.

# 93
  • Melmak
Манди, за мен не е нормално да се очаква финансова помощ от мен. В България е прието това, едва ли не да отглеждаш родителите си. В един моемнт като не могат физически нямаш избор, но да отглеждам 60-70 годишни без лоши болести, не. Потокът на енергия се нарушава, бях майак на майка си за 2 г и се стопих от ядове! Не бива да бъдем родители на родителите си.

Аз от баба ми също получавам чорапи и никога не ми е било странно това. Не очаквам баба ми да дойде с Диор. Обаче баба ми няма такова отношение на циция, каквото виждам в свекърва ми. Проблемът не са подаръците. Аз дори не ги очаквам. Проблемът е в отношението. Щото баба ми нама фб пък за 32 години никога не забрави рождения ми ден. Да ми се обади!
За това казвам, че не знаем какъв е случая на Цвети, аз съм склонна да ѝ вярвам. Според мен трудно се живее ако такъв човек ти е вкъщи и постоянно ти прави някакви забележки. Майка ми и баща ми са ми казвали как като млади гаджета отишли на море заедно, на някаква квартира, в дома на някаква баба, не знам кой курорт тогава. И тя постоянно им се карала колко вода ползват. Това в днешно време изглежда нереално, ама.. не вярвам да са ме лъгали!

# 94
...Да не говорим, че след един момент нататък аз пък давам подаръци и пари само за децата за рожденни и имени дни.
Скоро може да има тема "Лошо ли е дядо Коледа да е стиснат?".
На мене дядо Мраз какви подаръци ми носеше едно време, от дядо Коледа не съм видял един бомбон. Даже на минус. Като наближи декември и започва да ме боли глвата.
Понеже се спомена, че живеели в един блок. Кой купи апартамента?

# 95
  • Пловдив
Бабите с тока и водата са класика. Бях чула и история за внучка, която живеела с баба и дядо и и били давали наставления на какви периоди да се сменят дрехи и бельо, за да се пере по-рядко. В смисъл не всеки ден смяна на гащите, а през ден, или нещо такова беше, точно не помня.

# 96
Еми пак казвам, че не очаквам помощ от нея, не желая да ми купува нищо. Даже благодарение на вас тук, погледнах от друг ъгъл нещата и може би и съчувствам, не и е лесно и на нея да си брои всичко. Не знам, за мен не е пестеливост по-скоро е някакво състояние на мания колко харчи, иначе се е добре финансово - магазина и върви добре, не се оплаква казва, че е супер. Искам и аз да гледам позитивно и да съхраня най-вече бебето, но съм човешко същество и нормално да се изнервям понякога.. иначе да✌🏻трябва да гледам по-ведро на нещата.
...Да не говорим, че след един момент нататък аз пък давам подаръци и пари само за децата за рожденни и имени дни.
Скоро може да има тема "Лошо ли е дядо Коледа да е стиснат?".
На мене дядо Мраз какви подаръци ми носеше едно време, от дядо Коледа не съм видял един бомбон. Даже на минус. Като наближи декември и започва да ме боли глвата.
Понеже се спомена, че живеели в един блок. Кой купи апартамента?
а относно апартамента ние с ипотека си го купихме, не е от нея със сигурност.

# 97
  • Paris, France
Свекървата е такава, каквато е и няма да се промени. Съветвам авторката да се върне в Германия щом е живяла там или да се преместят в друг град и да спре да анализира и мисли какво, кога и как правела свекъвата.

И на мене свекървата не ми звучи точно скръндзава щом купува луканка и оставя сина си да и пуши в къщата. Скръндзав човек и посмъртно няма да купи луканка, нито ще остави някого да му опушва стените в къщата. Също би дуднал на сина си заради цената на цигарите.

Вероятно жената си има нейните странности, които за част от нас са нормални. Аз също ходя пеша по около 8-10км на ден, ходя по 1-2.5км да пазарувам с количката и се връщам пеша с пълната количка + торби. Съседите често хокаха ММ, че не ме карал с колата или поне не идвал да вземе покупките. Ами на мене не ми тежи, така искам. Даже микровълнова домъкнах с количката пеша, а ММ беше предложил да дойде да я пренесем заедно. За един голям робот дойде с колата, но заради това, че не исках да се намокри кашона ако завали. И ако някога разбера, че снаха ми ме обсъжда по повод ходенето пеша, повече нито ще я поканя у дома си, нито ще стъпя при нея. Също не бих обсъждала защо тя ходи на 500м с колата или със самолет до съседното село. Не е моя работа.

Някои французи наистина са много стиснати в някои отношения, както Бояна пише и прекалено ларж в други. Тук хора с по няколко имота може да се изхранват от боклукчийските кофи и да се обличат в дрехи втора ръка и не го крият. Имах такива съседи. Директорът на супермаркета под нас не заливаше боклуците с белина и всеки ден разни баби идваха и вземаха и прясно месо с изтекъл срок на годност, не само плодове, зеленчуци и пакетирана храна с дългогодишен срок на годност.

Един хлебар оставяше огромни хартиени пликове с хляб, основно франзели, към 21-22ч вечер, на входа на една джамия, където ходеха основно черни от Мали и Сенегал. Те рядко ядат хляб (ако изобщо), но бая бабички си вземаха по 2-3 франзели, но и пити, ръжен хляб, разни специални хлебни изделия. Някои даже не ги ядяха, ами ги раздаваха на гълъбите или патките, гъските и папагалите в парка. Дъщеря ми също започна да взема хляб ако мине оттам и да го носи на един куц паток. Мене ме мързеше.

Отдавна нищо не ме учудва или ядосва и се научих да подминавам това, което не ми харесва.

# 98
Свекървата е такава, каквато е и няма да се промени. Съветвам авторката да се върне в Германия щом е живяла там или да се преместят в друг град и да спре да анализира и мисли какво, кога и как правела свекъвата.

И на мене свекървата не ми звучи точно скръндзава щом купува луканка и оставя сина си да и пуши в къщата. Скръндзав човек и посмъртно няма да купи луканка, нито ще остави някого да му опушва стените в къщата. Също би дуднал на сина си заради цената на цигарите.

Вероятно жената си има нейните странности, които за част от нас са нормални. Аз също ходя пеша по около 8-10км на ден, ходя по 1-2.5км да пазарувам с количката и се връщам пеша с пълната количка + торби. Съседите често хокаха ММ, че не ме карал с колата или поне не идвал да вземе покупките. Ами на мене не ми тежи, така искам. Даже микровълнова домъкнах с количката пеша, а ММ беше предложил да дойде да я пренесем заедно. За един голям робот дойде с колата, но заради това, че не исках да се намокри кашона ако завали. И ако някога разбера, че снаха ми ме обсъжда по повод ходенето пеша, повече нито ще я поканя у дома си, нито ще стъпя при нея. Също не бих обсъждала защо тя ходи на 500м с колата или със самолет до съседното село. Не е моя работа.

Някои французи наистина са много стиснати в някои отношения, както Бояна пише и прекалено ларж в други. Тук хора с по няколко имота може да се изхранват от боклукчийските кофи и да се обличат в дрехи втора ръка и не го крият. Имах такива съседи. Директорът на супермаркета под нас не заливаше боклуците с белина и всеки ден разни баби идваха и вземаха и прясно месо с изтекъл срок на годност, не само плодове, зеленчуци и пакетирана храна с дългогодишен срок на годност.

Един хлебар оставяше огромни хартиени пликове с хляб, основно франзели, към 21-22ч вечер, на входа на една джамия, където ходеха основно черни от Мали и Сенегал. Те рядко ядат хляб (ако изобщо), но бая бабички си вземаха по 2-3 франзели, но и пити, ръжен хляб, разни специални хлебни изделия. Някои даже не ги ядяха, ами ги раздаваха на гълъбите или патките, гъските и папагалите в парка. Дъщеря ми също започна да взема хляб ако мине оттам и да го носи на един куц паток. Мене ме мързеше.

Отдавна нищо не ме учудва или ядосва и се научих да подминавам това, което не ми харесва.
за ходенето пеша-не ходи щото и е кеф а, защото знае разпределението на съседката, която взима пари в автобуса за билет. Жената като е на смяна не и взима пари. 🙂

# 99
  • Paris, France
Cvetu, ами явно е стисната в някои отношения и ще трябва да си намериш други занимания, защото нищенето на нейните деяния явно е неприятно.

Повечето от нас имаме поне по няколко роднини с такива странности, но или сме скъсали с тях, или ни е през оная.

Няма какво друго да направиш по въпроса. Единствено Абуто предложи реална помощ. Освен да се включа и аз. 🤣🌞😻🐖

# 100
Проверих в интернет, срокът на годност на една луканка е 90 дена, и то при съхранение между 0 и 4 градуса! Представяте ли си? Сегашните луканки явно не са това, което са били навремето...
Все пак е сговорчива тази свекърва, разбира от дума. Я как е дала луканката на кучето, не е тръгнала да се разправя, че нищо й няма. Други свекърви щяха с месеци и години да опяват...

# 101
  • София
По действителен случай във Франция, 60-те години. Български тъст и тъща отиват на гости на дъщерята и френския зет. Сами са през деня и от килера вадят консерва грах, готвят си го за обяд и изяждат сготвеното. Прибира се зетят, състоятелен човек, високо образован и е в шок. И им показва, на консервата пише 1000 гр за 4 човека, те са двама, грах няма. Те се смеят, той мисли, че не го разбират и пак показва нарисуваните 4 човечета, показва и с пръсти, 4 порции, за 4-ма души. Вие сте двама и сте изяли грах за 4 човека.
На тях завинаги това им е останало смешно. Мисля, че като нагласа е правилно, да се ядосва ли човек на нещо такова.
И тук това със свекървата е смешно донякъде, вече в историята с бонбоните ми стана и тъжно.

# 102
  • София
Та, не е много за завиждане тази жена, животът й не е песен.
Мда, има едно поколение, което е вдигнало всичко, което сега "младите" консумират и продават, за да си купят покрив, от вилицата и лъжицата. То знае от къде извира мармалада, знае 2 и 200 и много често е свръхпестеливо. Нормално.

# 103
В един моемнт като не могат физически нямаш избор, но да отглеждам 60-70 годишни без лоши болести, не.
Е да, родителите докато са здрави, прави и изкарват пари няма нужда да ги отглеждаме. Това важи и за дечицата на по 30-35 години мисля аз.

Не знам какво и докога се очаква от тези родители, аз единствено очаквам да не ми се месят в живота, да не ни тормозят (защото има ужасни родители) и да си общуваме с любов и уважение. Надявам се да са здрави и с акъла възможно най-дълго, това си е чист подарък за младия човек - и финансов, и емоционален, и физически. Ако пък имат желание да гледат по няколко часа месечно внуци направо ще летя в облаците.

Тук се усеща намеса и критика по-скоро от младите в живота на старите, което ще ме прощавате, ама е много странно. Най-естественото нещо е млад човек въобще да не го вълнуват навиците и привичките на възрастните. Най-много да кажеш "хм, ама че странно" и дотам.

# 104
  • Melmak
Да, Цвети се вглъбява малко повече в това каква е свекърва ѝ. Понякога и аз съм го правила. Не е нужно някой да се меси, за да те дразни. Стига ти едно неадекватно изказване или някакъв нелеп опит за подарък, който ти се дава все едно е диамант. То отношението дразни, сигурна съм, че Цвети може да си купи сама луканка каквато желае.

Общи условия

Активация на акаунт