Термин Ноември 2025 - Тема 6

• 14 738
  • 418
  •   1
Отговори
# 345
Ние сме само на кърма. Тегля преди и след хранене. Чудя се за дозата дали е достатъчно, на принципа сме 150 мл на килограм телесна маса. Така за 8 хранения се пада по 75 на хранене. От кърмата получава точно толкова, като понякога след кърмене цедя, че гърдите остават напрегнати, а и за да стимулирам за повече, че скоро ще увеличавам дозата. Сега е 4100, 24 ден, роди се 3600, но първата седмица преди да вземем кантар, се оказа че е недохранен (майка му не разбра че плаче на всеки час защото е гладен). След консултация разбрах че съм му давала само по 30 на хранене. Вие по колко давате на хранене и ма денонощие и какъв ви е режима, като часове хранене и по колко време едно хранене? Аз давам 15 минути едната гърда, 15 другата, смяна на памперса  и носенето след това, което идва около час всичко и после слагам да спи (ако имам късмет). Не сме почнали развлекателни дейности, то не остава време. И ние сме с колики, през деня са, отказва да спи в единия прозорец за сън, понякога и два. Давам waya biotic с витамин Д, по препоръка на моя личен лекар. Чак другата седмица сме за първи път на педиатър. Утре ще ходим на логопед заради къса юздичка от трети тип. Надявам се да я коригираме ако се окаже ме трябва, понеже четох че може да му пречи, също пречи и на кърменето, разрани ми зърната, видях се в чудо.
Забравих да споделя, оригването е мираж, но пък често връща храна. Как давате тези капки за колики и кога?

# 346
Аз не я следя колко изяжда. Първата седмица само я теглих няколко пъти преди и след хранене, но си забраних да го правя повече, за да не се обсебвам. Тотално различен ми е подхода с това дете. Давам по една гърда на хранене и ги редувам всеки път. Явно й стига, защото обикновено си заспива още докато суче и си е спокойна след това. За помпи не искам и да чувам, стигат ми 10+ месеца екслузивно цедене със сина ми. 😅 Няма и да замразявам този път, колкото стигне, толкова.

# 347
Аз имах обратния проблем - прекалено много мляко и той преяждаше, не успяваше да изпразни гърдите и едната гърда ми е все още със запушени каналчета. Обаче май се регулира количеството и гледам че имам по-малко напрежение. Според моята акушерка преминават през скок на растежа около 3та седмица и иска да пие повече. Аз го слагам по-често дори и да знам че няма на момента да дойде изведнъж повече кърма. Товс било сигнала за тялото да произвежда повече.

Иначе при нас - наложи се спешно да го оперират тази седмица. Беше много креслив, плачлив и неутешим няколко дни. И след като го изкъпах една вечер видях голямо подуто топче на дупето му- твърдо и леко зачервено. Явно беше че го боли при допир. Пратих снимка на акушерката и тя директно ме изпрати в спешното. Там го гледаха педиатър и хирург и бяха категорични че трябва да се източи този абцес. Та така на следващия ден с пълна упойка. Вече сме вкъщи и е по-спокоен.

Казаха че сме дошли рано, преди да развие температура и инфекция. И че с такъв абцес такова малко бебе може да стане много бързо много болно. Та така… не се колебайте ако нещо не ви изглежда наред.

# 348
Честно казано аз се страхувам от разните проблеми с гърдите - мастит и т.н. Например кърмя си, след това как да разбера дали трябва да доизцедя? И как да разбера дали съм накърмила детето достатъчно? Прощавайте за глупавите въпроси… Просто вече ми е страшен филм в главата..

# 349
Аз днес я тегля преди и след. Когато реши да суче без да се дърпа или да заспива, изсуква нелошо количество. 60-70мл. Цедя е между храненията по малко, за да стимулирам повече производство, то около 10-20мл имам изцедени винаги. Като е изяла 70мл от гърда, отказва дохранване с изцеденото. Но днес я и  будя не я оставям да спи по 4 часа..
Ще видим дано наддава.
Сега нощем е зора като има колики.
На 9 дни е.

# 350
Честно казано аз се страхувам от разните проблеми с гърдите - мастит и т.н. Например кърмя си, след това как да разбера дали трябва да доизцедя? И как да разбера дали съм накърмила детето достатъчно? Прощавайте за глупавите въпроси… Просто вече ми е страшен филм в главата..
Ако кърмите често и бебето се храни добре, не е нужно да доизцеждате по принцип. Можете да го правите ако усещате гърдите много напрегнати/твърди. Това може да се случи ако бебето се нахрани само от едната гърда, а другата е препълнена и усещате нужда да се облекчите. Ако храните на поискване и бебето започне да прави по-дълги паузи между храненията също може да усетите гърдите напрегнати и може да изцедите по малко от всяка гърда докато поомекнат и не усещате дискомфорт. Цеденето също е супер когато искате да увеличите лактацията или пък сте решили да си направите малък запас кърма във фризера. Но ако гърдите са меки и ви е комфортно, не е задължително да изцеждате.

Относно това как да разберете дали бебето е яло достатъчно, има няколко надеждни сигнала:
- Памперси - пет, шест, седем+ мокри памперса на ден и редовни акита (при едни е често, при други по-рядко).
- След хранене бебето изглежда спокойно и отпуснато, често заспива или е доволно. Понякога дори 5 - 10 минути активно сучене му е достатъчно, друг път може и доста по-дълго да се храни.
- Единственият наистина точен критерий е дали бебето наддава добре, но това се вижда във времето, примерно на месечните консултации, а ако имате везна вкъщи може и на седмична база да си следите. Не препоръчвам по-често освен ако не ви е казано от педиатъра да го правите.

Страха от мастит също мисля, че е нормален, но ако внимавате да не стоите дълго време с напрегнати и болезнени гърди, всичко ще е наред. При евентуално запушване на каналче трябва по-скоро да се вземат мерки - топъл компрес върху гърдата и масаж на засегнатото място преди кърмене/цедене и студен компрес след кърмене/цедене. Прави се по-често до отпушване на каналчето. На мен лично най-лесно ми беше да влизам под душа и там с гореща вода да правя масаж, след това се изцеждах и накрая си слагах охладена кърпа за малко.

# 351
Привет, момичета! Както обещах, увеличих ноемврийчетата, въпреки терминът в декември. Simple Smile На 26 сутринта се роди моето малко момченце, с което семейство ни от 5ма стана съвършено и завършено. Вече сме готови да финализираме бройката деца. Simple Smile

Раждането ми беше нормално, с индукция, най-лекото от трите досега. Подобно на предните бременности, всичко върви прекрасно до 37г.с, после вдигам кръвно, влошават се кръвотоците и кръвните показатели. Ставам рискова и лекарите ме насочват към индукция.
Позволих си да имам претенции към количествата окситоцин и най-хубавото, че се съобразиха с мен и не пришпориха процеса. Спукаха водите чак на 8см разкритие и едва тогава започнаха болезнените контракции, с десетина от тях бебето "слезе" за напъни, а с два напъна и беше навън. Пожелавам на всички неродили лекотата на подобно раждане.

На всички родили мамчета - честито! Бъдете много щастливи! Simple Smile

# 352
juniper, честито момченце! Blue Heart Нека и възстановяването ти е най-бързото от трите и много семейно щастие в дома ви, изпълнен с детска глъч!

Ние днес минахме с малката на първия й преглед при педиатъра - на 25 дена вече е 55.5 см и 4.180 кг. Доста добре си похапва, казаха ни следващия месец да не й увеличаваме количеството, че и в момента е на горна граница. От болницата не ни бяха изписали витамин Д, така че сега ни изписа Вигантол по 1 капка. За коликите освен капките на Nanibell, които приемаме досега, каза да добавим и Биогая, а в крайни случаи и Еспумизан.

# 353
Честити нови ноемврийски бебчета!❤️❤️❤️

При нас също мисля,че има колики, за сега нищо не даваме, защото с баткото стана по-зле положението от каквото бяхме пробвали ..
Прочетох някоя от вас,че беше писала,че вечер има по-малко кърма- при мен също е така и си мислех,че нещо при мен не е наред, също и аз сутрин имам най-много. При нас кърменето е малко зор - той не може да суче още от болницата го забелязаха и казаха,че има проблем с това, консултант по кърмене каза същото и да изцеждам, та при нас е кърмене+изцеждане+АМ, голяма хамалогия, ама какво да се прави.. 😅

И ние излизаме всеки ден, не сме пропускали, то иначе ще лудне човек тотално вкъщи.

Тези дни има проблем с акането, та и това е мъка за него, много се мъчи милият..

# 354
Искам да питам майките който дават само адаптирано мляко колко време отнема 1 хранене при бебе на 2 седмици ?
И какво шише ползвате?
Бебо е на 2 седмици и много бавно пие ми се струва и спи повечето от храненията не може да се събуди .1 хранене отнема час последните хранения по 20мл само а дажбата й е 80мл.
Ползвам филипс натурал шише.

# 355
Искам да питам майките който дават само адаптирано мляко колко време отнема 1 хранене при бебе на 2 седмици ?
И какво шише ползвате?
Бебо е на 2 седмици и много бавно пие ми се струва и спи повечето от храненията не може да се събуди .1 хранене отнема час последните хранения по 20мл само а дажбата й е 80мл.
Опитайте с друго шише, моето момченце е на 16 дни,  кърмя и дохранвам с адаптирано мляко. Той суче много добре, има сила и опъва, но със шишето на Филипс  natural response също имахме проблем. Виждам го как дърпа активно в продължение на 15 Мин., не заспива, а нивото стои едно и също. Пробвах още един път и се отказах да мъча детето. С другите 3 марки шишета няма никакъв проблем - 90 мл. ги пие за около 10 Мин.

# 356
Здравейте мами! На нас тези дни също са ни доста хаотични - първо бебка има някакви сополи които още се появяват но успяваме да издърпаме поне - от време на време от тях се получава и едно прихъркване, та се надявам да е временно. Отделно от това рязко намали броя акания на 1-2 на ден, и на всичкото отгоре има проблем с храненето на гърда - някакво странно поведение започва да суче, след няколо суквания плюе гърдата и започва да се сърди и изнерва и така почти всяко хранене. Преди можех да изкарам 10-12 минути на гърда непрекъснато, сега е трудно да ги стигнем. Днес и почти не е спала през деня, прави няколко много кратки накъсани дремки и това е - естествено от това става и по-кисела. 🥴
Каквото и да е се надявам бързо да я отпусне и да премине скоро, че и ние се измаряме доста покрай нея.

Успех на всички ни! ❤️

# 357
И какво шише ползвате?

И ние сме с philips natural response. Храненето отнема 30-45 минути, като си личи так рая, че бебчо се уморява, но си личи, че свиква повече с него. В болницата даваха други шишета, с които пише по-бързо и по-лесно, но се заливаше с мляко. Според мен бавното пиене и повечето усилия при сученето с шишета на Филипс й помагат да връща по-малко мляко. Но тя изпива и достатъчно като количество- в зависимост от храненето между 60 и 100 мл на хранене. Иначе пробвахме и с друго шишета вкъщи на Чико, което беше с по-голям отвор, но при него половината мляко се разливаше.

# 358
🎉 Той е вече тук! 🎉
На 28.11.2025 в 12:44 на бял свят се появи нашият малък герой Димитър!
Тежи цели 3550 г и е висок 51 см – напълно готов да покори света… или поне сърцата ни! 💙

# 359
И какво шише ползвате?
Опитайте с друго шише, моето момченце е на 16 дни,  кърмя и дохранвам с адаптирано мляко. Той суче много добре, има сила и опъва, но със шишето на Филипс  natural response също имахме проблем. Виждам го как дърпа активно в продължение на 15 Мин., не заспива, а нивото стои едно и също. Пробвах още един път и се отказах да мъча детето. С другите 3 марки шишета няма никакъв проблем - 90 мл. ги пие за около 10 Мин.
.

Коя марка и шише препоръчвате?

Общи условия

Активация на акаунт