40 дни от смъртта на близък човек

• 1 669
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Суеверия са, т. е пълни глупости. Не се занимавайте.

# 16
  • На изток от Ада
Суеверие са не истина.
Кой не се купе 40 дни?

# 17
  • Банско
Суеверията произлизат от опита на хората да обяснят неизвестното и да си осигурят чувство за контрол в несигурни ситуации, и е доказано, че намаляват тревожността.
Нещо като ОКР и ритуалите, че ако не цъкнеш лампата 3 пъти за щастие, ще паднеш и ще се самоубиеш с вилица 😄😄
По добре е човек, просто да продължи да си живее абсолютно нормално, без промяна е ежедневието.

# 18
Как няма да се изкъпеш като се върнеш от погребение? За мен това са пълни глупости. Майка ми почина август месец, в горещо време и дори лекарят, който дойде да напише смъртен акт ни каза да си взимаме често душ през деня, за да се охладим и освежим. Не съм покривала огледала, нито съм правила подобни ритуали. Единствено, не съм чистила основно. Не, защото някой ми е забранил, но ми се струва, че бих нарушила покоя на починалия, ако захвана да чистя, да тупам и да разчиствам вещите му. Никой не ми е забранявал, това е било моето усещане. Оставих тези неща за след 40 дни.

# 19
Вие ще подминете клошарите, 40 дни да не чистиш, переш, къпеш, краста ще хванете.

# 20
Не съм казала, че не чистя, но не чистя основно, с разваждане на шкафове, тупане на килими, миене на прозорци и други такива. Естествено, че минавам с прахосмукачка и парцал за прах.

# 21
Tова са дивотии - залъгванки, за да се борим с мъката си от загубата.
Елементаризма ражда подобни "обичаи". Дааа трябва да покажем на ДРУГИТЕ колко тъжим, че чак приличаме на клошари и ноим дрехите на покойника.

Съвременни и млади  хора сте!

# 22
Нищо не сме спазвали в нашето семейство. Когато баба почина, дори траур не носехме - баба мразеше черни дрехи.

# 23
... По добре е човек, просто да продължи да си живее абсолютно нормално, без промяна е ежедневието.

Когато на някой му се струва , че света е съвсем различен и че той живее в него ? Според мен се опитват чрез странни ритуали да намалят силата на източника на объркването . Може би иначе е непоносимо ? Ако е просто от къпане, пране, брада и пр. ... е по-лесно за приемане  и възприемане. Не съм сигурна че могат както до момента ?

# 24
Ако това помага на някого - нека го прави. Съвсем скоро станаха 40 дни от смъртта на дядо, баба ми спазваше това за не къпането само до погребението.

Иначе, не сме изхвърляли и подарявали нищо негово, сега вече може да започнем да поразчистваме. Също баба ми не искаше да се чисти основно в тях, само прахосмукачка и прах.

Аз не вярвам много в такива неща, но човек се опитва да се справи с мъката, както прецени, няма правилно и грешно. Не разбирам назидателния тон.

# 25
Не вярвам.в суверия и стари измислици. Брат ми вярва. Когато почина мама, ми забраняваше да пусна телевизора, да пусна малко музика. Той ходи брадясал 40 дни, не пуска компютъра. Разбира се, че.не го спазвах. Пусках си телевизора и си гледах, въпреки че се ядоса.

# 26
  • София
Суеверия означава напразна вяра, вяра в нереални неща.
Та това ми е мнението.
Скръбта и уважението за починалия са в сърцата на близките, а не показно. Иначе едно време и на оплаквачки са плащали, че да покажат колко им е мъчно за човека и е трябвало да видят колкото по-силно могат.
Особено пък съвременни хора да не се изкъпят и да не идат на работа 40 дни. Че и малките деца ли няма да къпете и ще им спрете забавленията?
Единствено съм спазвала за близки 40 дни да не изнасяме вещите им, но то има резон, защото е тежко да сортираш за изхвърляне вещите на скъп човек, който вече го няма. И след 40 сме ги раздавали на нуждаещи се. Това е традицията, която спазвам.
Даже аз след смърт на близък се чувствам най-добре да отмия всичко от себе си и да се нарева в банята.
Траур не нося, освен на погребение.

# 27
Дори не съм ги чувала тези неща.
Животът си продължава, а болката остава в душите на близките, независимо какво правят. Задължения, работа и домакински дейности са неизменна част от ежедневието.
Там за 40-те дни купувах някакви неща за раздаването, питка... И май само това помня да "е спазено". Майка ми носи черен шал известно време. Некролози и годишнини брат ми отрече, и тъй като става дума за неговия баща, майка ми се съобрази. Аз си бях по-настрана и само помагах с покупки, ако някой има нужда.
Традиции и суеверия не могат да обримчат начина на всеки човек да скърби.

# 28
  • София
Ами в къщата на свекър Ви може и да се спазват тия неща. Ама вие да не се къпете или чистете във вашата си къща няма общо...

# 29
  • София
Тя, ако иска и 400 дни да не се къпе. Макар, че е неадекватно.
Ама децата?
Аз, например на гробища  не ходя. Само на погребението на близък човек и след това - край. Почитам си го в съзнанието. Няма Задушници, няма годишнини - не ходя. Енергията там ми е...
Само на погребението, за "последно сбогом".  И си представих как съм била там и не се къпя... Бъррр! Ще повърна!
Единственото, което бих спазвала е да не местя стаята на починалия 40 дни, защото това е периодът, в който душата поетапно се откъсва от земния път. Особено, ако е било внезапно. За да е по-спокойно на тази Душа. Ама не помня спазвах ли го, когато живях с баба ми, атя почина.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 10:53 от Светулчица

Общи условия

Активация на акаунт