40 дни от смъртта на близък човек

• 2 779
  • 67
  •   1
Отговори
# 45
Няма нищо в християнския канон, което да нарежда такива неща. Скръбта по близкия човек не се изразява като смърдиш или не гледаш новини (например).

# 46
Така почувствах веднъж моя приятелка - обади ми се, че майка й е починала преди седмица и ми се похвали, че е успяла да извика фирма, която да изнесе вещите й, да изключи телефона, да прехвърли всички сметки, да поръча нова дограма - все едно с нетърпение е чакала майка й да почине, за да завладее жилището, в което живееха двете.
Няма значение ти какво си почувствала, няма правилен начин да се скърби. Нито ако изхвърлиш веднага всичко, нито ако направиш мавзолей бъркаш. Всеки си има собствен процес и трябва да си го следва, за да се справи със скръбта.
Аз съм скърбяла най-много по дискотеки, а някой като теб може да е мислел, че празнувам смъртта на човека, но това не е важно. Важно е, че съм се справила в тежките моменти по своя начин. А за хората е важно какво правим докато са живи, а не колко благочестиво скърбим като умрат. Според мен.

Аз също не съм издържала. Когато майка ми умираше  в  болницата, когато си тръгвах от нея, си пусках силно музиката в колата - не можех да издържа на напрежението, музиката ми помагаше да оцелея. Това, което написах за приятелката ми го мисля, защото знам повече подробности, които не съм написала и мнението ми не е без основание, може би е неподходящо за тук, съжалявам

Някои не го чувстват чрез вещите , а чрез любими места, паркове, пътешествия  , природа ,цветя, сезони , красиви гледки , изгреви и звезди. Аз не бих съдила за чувствата на чужд човек и кога трябва да се проявят. Особено като говорим за родител .
TeoYo не става дума за канони, а за хора с чувства.

# 47
Според мен за да не те настигат проклятия, е важно как се отнасяш с човек, докато е жив, а не как скърбиш, когато умре.
Ако си бил до човека, когато той е зле, купувал си храна и лекарства, плащал си сметките за ток и вода, едва ли ще те настигне наказание, че си се къпал през 40-те дни след погребението.

# 48
Някои семейства са конструирани така и имат такава динамика, че за да платиш нещо на болния трябва да обслужиш всички използвачи до един.
А това , което хората правят при траур , няма общо със страх . Толкова пъти го написаха в темата.  В такива моменти на човек не му е до страх за себе си.

# 49
  • София
Не е точно така:
...
Та мисълта ми е вие вярвате ли в суеверия или.. леко съм страхлива като ги чувам и после да няма последствия,че имам малки деца и малко ме е шубе...

# 50
Не е точно така:
...
Та мисълта ми е вие вярвате ли в суеверия или.. леко съм страхлива като ги чувам и после да няма последствия,че имам малки деца и малко ме е шубе...
Но това не може да е само във връзка с траура. Аз доколкото разбирам става въпрос за вяра в какви да е суеверия . За мен тази това със суеверията вече е за психолог.
Иначе са ми казвали, че когато човек тъгува страшно много и е в траур още в началото и не може да приеме нещата може да прави каквото иска за да преодолява етапа. Може да плаче нон стоп и да пали тонове свещи или да си приказва ... ще отмине лека - полека. Аз също съм чела, че не може да се изпитва болка от 2 места едновременно. Затова индианците , мисля в тази връзка го четох, когато са лекували ранен , докато трае манипулацията са му давали да захапе нож или са му порязвали в момента на болката ръка или нещо, което да причини по-лека болка на друго място и да отнеме сигнала за силната болка. Чела съм го преди много време и само идейно го преразказвам . Същото мисля е за родилки на които им слагат нещо остро под гърба ,,, уж за да пререже болката.
Затова си представям тези ритуали , причиняващи дискомфорт или лош имидж и погледи от хора,  при траур и силна болка от загуба . Да разсейват болката в душата, като жертваш неща, които са ти важни - външен вид, соц. контакти, имидж ... за известно време.
Просто си мисля. Не трърдя че е вярно.

# 51
  • Пловдив
Някои семейства са конструирани така и имат такава динамика, че за да платиш нещо на болния трябва да обслужиш всички използвачи до един.
А това , което хората правят при траур , няма общо със страх . Толкова пъти го написаха в темата.  В такива моменти на човек не му е до страх за себе си.
Старх от смъртта и му се напомня, че е смъртен. Точно страх си е.

# 52
Вън форума пишат един куп хора, които не осмислят прочетеното.

“Хора с чувства” сме всички - нека си преживява всеки болката, както го усеща. Ако нямаш сили и желание да се изкъпеш от мъка е едно, да не го правиш от страх и суеверие е друго. Авторката за второто пита, дали ако не спазва еди-какъв си ритуал, нещо може да се случи на децата й. Ми не, не може. Ако починалият и близките му са православни, свещеникът трябва да им е обяснил, че душата на покойника има нужда само от молитви.

# 53
...Авторката за второто пита, дали ако не спазва еди-какъв си ритуал, нещо може да се случи на децата й. Ми не, не може.
Но това би го попитала във всякакъв контекст , не само за траур. В крайна сметка ако всеки път преди да си отключи вратата на къщата се ощипва 7 пъти иначе би се случило нещо на децата си , то може да се допусне , че може да пита какво такова да направи за да не им се случи нещо лошо. И ако се фиксираме само на суеверията и страха , а не на траура, то може би въпроса е не дали да вярва в суеверия, а кои ритуали да приложи за по-ефективна борба със страха от лошото , което може да и се случи. Т.е. така или иначе няма да се мине без ритуали, но кои са най-надеждните. Или пак не съм разбрала правилно. Аз като начало разбрах темата като траур, а не като ефективни ритуали при суеверия ? Гледам ме поправяте ?

# 54
  • София
За суеверия става въпрос. Тя самата го пише.

# 55
добре тогава доста от отговорите не са по темата . Аз отговорих за траура и за чувствата, а не за страховете .

# 56
  • София
Това са не суеверия, това са поверия от едно време, остаряли са отдавна.

# 57
Явно грешно е разбрала, не знам. Всички тези неща наистина не са суеверия и нямат нищо общо с живите, а с душата на починалия. Поверията на повечето места изрично казват бременни да не ходят на погребения, деца да не ходят на погребения, примерно. Така че няма поверия, които ако не изпълниш някой да е казал, че вредят на децата.

# 58
  • София
Според тълковния речник поверието е традиционно суеверие.
Това с бременните и децата е резонно, защото стресът от загубата + разстроените близки може наистина да им навреди, а не да им донесе проклятие, да ги обсебят духове или нещо подобно.

# 59
Поверията на повечето места изрично казват бременни да не ходят на погребения, деца да не ходят на погребения, примерно.
Това е с цел запазване психиката на бременни, кърмачки и деца. Ако бременната или кърмачката много се разстроят по време на погребението, може едната да пометне, а другата да й спре кърмата, същото е и за децата, да вземат да се уплашат. Затова е един вид "забранено" в народните вярвания. Отделно едно време не се е знаело, кой от какво е починал, дали не е заразно и т.н.
Ритуалите за некъпане, брадясвяване и  т.н би трябвало да са външен израз на опечалените. При голяма мъка може да откажеш ядене и пиене, да се занемариш външно, да не ти се иска да ни музика, ни новини, ни нищо. Проблемът е, че хората различни и различно изживяват мъката.

Общи условия

Активация на акаунт