Частни училища – информативно-дискусионна тема – 69

• 22 034
  • 432
  •   5
Отговори
# 150
  • гр. София
Моето дете кара три години пук, за да не го пращам на 6 години в първи клас, а да си ходи с набора. И да, и досега върви по-напред от възрастта си… но това в училище няма значение. Тъпо е да си най-малкият в класа. И реших да не му го причинявам.
Та помислете дали имате много добра причина да го пуснете на 6…

Моят си тръгна с набора, но и сега си е най - малкият в класа. Просто родените след 15 септември всяка година тръгват на 6г. волю - неволю и при момчетата със сигурност има осезаема разлика Simple Smile

# 151
На тази възраст и няколки месеца са огромна разлика

# 152
  • в страната на чудесата
Не, разликата не се дължи на възрастта, поне не ментално. Така беше и в първи клас. В никой клас. В 11 клас пък виждам момичета, които ментално/интелектуално не могат да стигнат момчетата даже последните да тичат назад. Физически и донякъде социални причини да
Да не обобщаваме особено по пол
Има психически зрели деца, които спокойно могат да бъдат първи клас и на пет. Просто няма нужда да се хаби енергията им, за да се оправят с онези, които и на осем са незрели да са първи клас. Това имам предвид. И това не зависи от пола. Момче или момиче най-добре с набора си, именно заради набора Wink

# 153
Аз нямах предвид интелектуалните качества. Ние точно под това, че детето имаше разбиране над възрастта си, се подведохме. И аз рева вече шеста година. Хем разбира, хем се смотва. Стърчи две глави над децата, ама си е дори видимо малко и не му го прощават.
Точно социални причини спъват, иначе социално дете.

# 154
  • София
Цялата среща на Архимед беше скандална. Едно позитивно мнение не прочетох за нея в последствие. И съм склонна да вярвам, че доста хора си пренаредиха желанията след нея. Валидно е за всички около мен, а те не са хич малко. Записването в Архимед приключи, в Питагор също, така че никаква черна кампания не е, а мнения на хора, които имат досег с ЧУ и в момента, не само преди.

Аз бях на почти всички отворени врати на ПУК тази година и на половината  ЧУ миналата година и имам доста наблюдения и впечатления. Моето дете също беше прието в Архимед, но не го записахме там.

И аз бях на отворените врати на Архимед и останах много разочарован! А отидох с такова вълнение там!
От всичко казано единствено ми допадна една по-искрена и млада учителка по математика, тяхна възпитаничка. Много свежа. Останалите, особено собственичката и психоложката, отклоняваха неудобните за тях въпроси или отговаряха толкова общо, че нищо не се разбираше.
А решението за кухнята, т.е. липсата й е покъртителна! Архимед ни беше първи избор. Отидохме на изпит първия ден, чакахме ги 35 дни за резултат, през това време от Света София ни приеха за точно 5 дни с два проведени изпита! Та звъннах им на Архимед да ги питам и ми казаха, да се оправям. Резултати нямало и да чакаме. Опитах се да обясня, че трябва да платим капаро в другите училища, те нищо. Е, след като я записахме в Света София я приеха я и в Архимед, ама...
Та така. Толкова се надявахме за там, а те...

Аз правилно ли разбирам, че децата от Архимед няма да продължат автоматично в ПЧМГ, а ще държат изпит, като всички останали?

Държат изпит като всички останали от външни училища кандидатстващи в ПЧМГ. Потвърди го собственичката като отговор на въпрос по време на отворените врати.

# 155
Цялата среща на Архимед беше скандална. Едно позитивно мнение не прочетох за нея в последствие. И съм склонна да вярвам, че доста хора си пренаредиха желанията след нея. Валидно е за всички около мен, а те не са хич малко. Записването в Архимед приключи, в Питагор също, така че никаква черна кампания не е, а мнения на хора, които имат досег с ЧУ и в момента, не само преди.

Аз бях на почти всички отворени врати на ПУК тази година и на половината  ЧУ миналата година и имам доста наблюдения и впечатления. Моето дете също беше прието в Архимед, но не го записахме там.

И аз бях на отворените врати на Архимед и останах много разочарован! А отидох с такова вълнение там!
От всичко казано единствено ми допадна една по-искрена и млада учителка по математика, тяхна възпитаничка. Много свежа. Останалите, особено собственичката и психоложката, отклоняваха неудобните за тях въпроси или отговаряха толкова общо, че нищо не се разбираше.
А решението за кухнята, т.е. липсата й е покъртителна! Архимед ни беше първи избор. Отидохме на изпит първия ден, чакахме ги 35 дни за резултат, през това време от Света София ни приеха за точно 5 дни с два проведени изпита! Та звъннах им на Архимед да ги питам и ми казаха, да се оправям. Резултати нямало и да чакаме. Опитах се да обясня, че трябва да платим капаро в другите училища, те нищо. Е, след като я записахме в Света София я приеха я и в Архимед, ама...
Та така. Толкова се надявахме за там, а те...

Аз правилно ли разбирам, че децата от Архимед няма да продължат автоматично в ПЧМГ, а ще държат изпит, като всички останали?

Държат изпит като всички останали от външни училища кандидатстващи в ПЧМГ. Потвърди го собственичката като отговор на въпрос по време на отворените врати.
Да разбираме, че училището изобщо не Ви
е харесало на Отворените врати, но сте пуснали детето да кандидатства, че и сте настоявали за резултат след като е било прието в СС и сте искали този резултат преди да вземете окончателно решение? Много ми е интересно какво точно щяхте да правите, ако пък не бяхте се разочаровали😀 Или пък сте настоявали за резултат, за да се хвалите на родата и в бг мамата как детето са го приели в двеста училища ма вие сте се врътнали, защото в едното нямало кухня😀

# 156
Стига сега, родителите с приетите във всички топ ЧУ деца са си класика и много ме кефят.
То няма лошо в цялата тая работа, но пък хем разочаровани, хем кандидатстват и настояват за резултат.
А и ми идва малко в повече плюенето по ЧНУ Архимед. Изключително много харесвам младата Влъчкова и силата на характера на това наистина младо момиче, което не се огъна и продължи делото на майка си. А относно кухнята, вероятно са решили да не се занимават с още двеста и петдесет хиляди разрешителни и да се съсредоточат върху отварянето на самото училище в толкова кратък срок.

# 157
А в 20-то имаше и жребий, защото равни били резултатите.
Честен, пред всички.

# 158
# 159
  • Пловдив/София
За мен смяна на набор е излишно. Имаме го и ние като казус, защото дъщеря ми е в пук в ДГ и вече чете сама книги. В първи клас, особено прогресивен ако е, ще скучае и реално ще плащаме една година без особени нови знания. Но едно, че по английски е доникъде, второ има да учи правила, отношения със съученици, казват, че емоционално една година се усеща като разлика и не виждам защо да й го причинявам, освен от майчинска гордост, ама нали…

# 160
  • София

mauvette , твоето дете/деца яли ли са Фуристо? Сигурно има и такива, които я хапват, защото е разпространена, но покрай мен децата, които са я пробвали са на мнение е, че е сред най-гадните. Храната е много важна за подрастващите и решението за липсва на собствена кухня е сред топ гредите. Иначе успех им желая, познавам много от преподавателите им в гимназиален етап и са супер, но се съгласи, че няма как да не получат малко хейт, а и след написаното, че децата от Архимед кандидатстват наравно с всички останали в 5ти клас, мисля че ще е залее още. Представих си как сме наляли 50 К евро (5 години по около 10 К) и ми кажат, че не са ми подготвили детето добре, за да продължи в 5ти клас. Но, това съм аз, явно има много желаещи, които са готови да приемат тези условия, така че няма от какво да се притесняват Simple Smile

# 161
  • София
Това е бизнес, за който има предостатъчно клиенти в София - със или без кухня, със или без адекватна комуникация с клиентите/родителите, със или без адекватен прием/изпит. Когато имаш достатъчно клиенти, готови да приемат всякакви условия, няма нужда да се стараеш излишно. Много родители с малки деца имат големи очаквания, но в края на краищата става дума за училище по системата на МОН, а тя не позволява кой знае какво развитие. Който иска, да плаща. Особено, ако сумата за такса му е малък разход.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 09:29 от Magenta2022

# 162

mauvette , твоето дете/деца яли ли са Фуристо? Сигурно има и такива, които я хапват, защото е разпространена, но покрай мен децата, които са я пробвали са на мнение е, че е сред най-гадните. Храната е много важна за подрастващите и решението за липсва на собствена кухня е сред топ гредите. Иначе успех им желая, познавам много от преподавателите им в гимназиален етап и са супер, но се съгласи, че няма как да не получат малко хейт, а и след написаното, че децата от Архимед кандидатстват наравно с всички останали в 5ти клас, мисля че ще е залее още. Представих си как сме наляли 50 К евро (5 години по около 10 К) и ми кажат, че не са ми подготвили детето добре, за да продължи в 5ти клас. Но, това съм аз, явно има много желаещи, които са готови да приемат тези условия, така че няма от какво да се притесняват Simple Smile

Не е приятно, но този разговор ми е дежа вю. Няма разлика с условията на старото Питагор на Влъчкова. И тогава имаха изпити след ПУК и след 4 клас, но въпреки това бяха едно от двете ЧУ с най-голям наплив и успехи. И  емоционалното и интелектуално развитие не са фуния за наливане на знания. Винаги има някое, което има потенциал, ама не е използван. Ако са подготвили 95% от випуска, а само 5% не е на нужното ниво - успеваемостта им е топ без никакво съмнение. Гадно е разбира се, точно твоето дете да не се справи, но условята са такива за всички. Навремето и това беше една от причините да не се насочим към Питагор, но училището си беше топ и без нашето "височайшо" участие.
Скрит текст:
Ирония

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 09:56 от Аncy

# 163
  • София
Болезнено е да плащаш такси 4-5 години и да се окаже, че трябва да търсиш друго училище, защото детето ти не се справя достатъчно добре по математика. На учениците от началното училище се дават (предполагам и сега е така) повече възможности, отколкото на външните - имаше някакви директорски контролни, които имаха роля на приемен изпит. Но трябва да се мисли и за обучението в гимназията и за сложността на задачите на този етап. Децата просто не усвояват всичко по един и същи начин и с еднакви темпове и колкото повече растат и се натрупва материал, толкова повече личните качества ги различават. Всички се научават да четат и пишат, но постепенно се вижда, че не всички стават за писатели и журналисти, всички имат часове по физическо, но не всички са еднакво бързи, координирани и издръжливи. Защо се очаква по математика да е по-различно?

# 164
Това е бизнес, за който има предостатъчно клиенти в София - със или без кухня, със или без адекватна комуникация с клиентите/родителите, със или без адекватен прием/изпит. Когато имаш достатъчно клиенти, готови да приемат всякакви условия, няма нужда да се стараеш излишно. Много родители с малки деца имат големи очаквания, но в края на краищата става дума за училище по системата на МОН, а тя не позволява кой знае какво развитие. Който иска, да плаща. Особено, ако сумата за такса му е малък разход.

Следя тазгодишния прием в академичните училища и май се оказва, че не е съвсем така вече.

Общи условия

Активация на акаунт