Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 23 253
  • 713
  •   3
Отговори
# 675
Като хора, които работим в корпорация, как мислите — има ли смисъл да започнем разговор с ръководството за актуализация на заплатите? Навсякъде разходите и минималната заплата се вдигат, а при нас няма промяна.

Трябвало е да го направите по-рано, през януари обикновено новите бюджети вече са факт. А иначе много пъти сме коментирали тук, че разходите и МРЗ сами по себе си не са основание за вдигане на заплати.

# 676
  • Mars Hotel
Като хора, които работим в корпорация, как мислите — има ли смисъл да започнем разговор с ръководството за актуализация на заплатите? Навсякъде разходите и минималната заплата се вдигат, а при нас няма промяна.
Абсолютно. Но трябва да си подготвена с железни аргументи защо заслужаваш увеличение - свършени задачи извън ежедневните, придобити нови умения, обучение на нови колеги, оптимизиране на процеси, разрешаване на ескалации... Не влизай в такъв разговор с обяснението, че разходите се вдигат, няма да постигнеш нищо така.

# 677
То, ако са решили да не вдигат заплати, все тая колко аргументи ще извади.

# 678
Чудно ми е. Навсякъде са ми актуализирали заплатата с горе долу 5 % единствено по решение на управителя. И би ми било криво ако съм на едно и също ниво всяка година.
Та въпросът ми е към тези, които не получават увеличение, много са ви високи заплатите ли, та за вас това е Ок?

# 679
Това са добри съвети, но повечето корпоративни пчелички не могат да се похвалят с подобни постижения, тъй като често работата им е рутинна и не дава такива възможности. А и Soul Free е права, дори високи резултати не помагат ако ръководството не се притеснява, че хората ще се разбягат.

# 680
  • Melmak
Ммм, при нас не е толкова лесно, защото сме чужда компания и не за всичко има кой знае каква автономия. Много зависи какво се случва отвъд океана и тн. Заплатата въобще не ми е толкова голяма (колкото ми се иска), но работя дълги години в компанията и знам, че актуализация на годишна база за всички просто няма. Това е нещо, с което ако не се съгласиш, няма как да промениш. Не зависи от прекия ти мениджър, нито от този над него.
Увеличения в последните 4 г съм си докарвала ежегодно и повече от 5% с усилия и работа, което е по-ценно за мен. Зависи каква е работата, колко е разбран прекия мениджър и какво си свършил през годината.

# 681
При теб може и да е така, но далеч не е общовалидно, дори и за международни компании. Работила съм в такава, вярно с шеф българин и може би затова беше побългарено - шуробаджанащина, наши хора на "сладки" високи позиции, пък раята там да вършат работата и да не надигат много глава. Правеха се показни "съкращения" - а някой е бил нагъл да си потърси правата, още след няколко дни му връчват заповед за съкращение. Да, плащаха обезщетение и всичко, каквото си трябва, ама какво от това, оставаш без работа. Но пък беше за урок на оставащите.

# 682
Не, просто тези компании, които увеличават на всички заплатите всяка година са не много често срещани, да не кажа хич, в т.ч. и големи компании. Който си е намерил такава всяка година увеличаваща за всички служители, да си стои там и да не коментира много от високо, че то колелото се върти Grinning

# 683
  • SF
На мен ми прави впечатление, че се бърка какво е инвестиция. Инвестиция не е бонуса ви, ваучерите и картата за спорт. Първото е поощрение за добре свършена работа или достигнати таргети, останалото са придобивки, които се предлагат, за да стане работодателя по-атрактивен, "отговорен" и т.н. За да е инвестиция едно нещо, то трябва да има възвращаемост обратно към работодателя (каквато ваучери и карта за спорт нямат) и такава възвращаемост може да има в общи линии обучение, което после ще даде резултат в по-добра работа и резултати.
Аз не ги бъркам изобщо. Точно това споделям откакто зададох въпроса. Те няколко пъти казаха "искаме да ви наемем дългосрочно, ние инвестираме във вас". Но в мене нищо не инвестират. Бонуси за Коледа, мултиспорт и ваучери не са инвестиция, нито заплатата ми е инвестиция. Аз ще работя за тези пари.

# 684
  • Melmak
При теб може и да е така, но далеч не е общовалидно, дори и за международни компании. Работила съм в такава, вярно с шеф българин и може би затова беше побългарено - шуробаджанащина, наши хора на "сладки" високи позиции, пък раята там да вършат работата и да не надигат много глава. Правеха се показни "съкращения" - а някой е бил нагъл да си потърси правата, още след няколко дни му връчват заповед за съкращение. Да, плащаха обезщетение и всичко, каквото си трябва, ама какво от това, оставаш без работа. Но пък беше за урок на оставащите.
Аз не твърдя, че е общовалидно. И в нашата корпорация има някои побългарени неща, които не ми харесват. Има случаи на хора, повишавани с креватно джудо. Не са масово в никакъв случай и като знам с кого са си легнали, не им завиждам. 2-3 мениджъри са си го позволявали това открито, а държанките им просто бяха слагани на удобни позиции и толкова. Голяма фирма сме, не може всички да сме връзкари, някои трябва да работи.  😁

# 685
Esmee, ако в момента нямаш работа и друга възможност на хоризонта, можеш да пробваш с тези. Клаузата за петте години сама по себе си не е особен проблем, но внимавай да не ти пробутат задължение да възстановяваш разходи за някакво измислено обучение, защото не е изключено.

# 686
  • SF
Хипотетично: ако на служител му бъде предложено обучение, за което ще се направят някакви фирмени разходи и при неуспешното му преминаване или поради други причини тези разходи трябва да бъдат възстановени, служителят ще бъде уведомен и за сумата, и за условията.
Не може някой да прати служител на обучения за по 50 хиляди и човечецът да ги изплаща докато е жив, или пък децата да наследят задълженията му. Не съм във фирма за пилоти или космонавти. Ако ми предложат обучение в Щатите, квартири, хотели, храна, билети и таксата на семестър в Масачузетския университет, срещу невъзможност да напусна за 5 години, мога да приема, но мога и да откажа, нали? Нали си имам правото на свободна воля?! Хората бракове с деца разтрогват, та един трудов договор ще бъде вечен.

# 687
.......... Те няколко пъти казаха "искаме да ви наемем дългосрочно, ние инвестираме във вас". Но в мене нищо не инвестират. Бонуси за Коледа, мултиспорт и ваучери не са инвестиция, нито заплатата ми е инвестиция. Аз ще работя за тези пари.
Не парите са инвестиция, ти си ги изработваш, не ги взимаш от джобните на шефа. Има и други неща - доверие, сигурност, бъдеще, спокойствие, и т.н. Но пък някои печеливши фирми  със свестни шефове дават доста сериозни бонуси. Ти провери ли ги тези как има е бизнеса, известни ли са, би тр да имат публикуван ГФО поне за 2022, 2023, те са достъпни в търговския регистър. Кой им е собственик, колко фирми има, някоя от фирмите му има ли дългове към НАП....
Чувала съм за израелски фирми, които чак подлагат кандидатите на детектор на лъжата. Ако произвеждат разни военни неща, то си е логично.
Аз не бих подписала дългосрочно без поне една седмица пробно и без ангажимент от моя страна. Е, за едни 3+к€ чисто, нормални всички други условия, бих се прежалила Smile

При нас годишната оценка винаги е март месец, мг получих +5% от април. За тази не знам, ще видим Wink

# 688
  • SF
Но пък някои печеливши фирми  със свестни шефове дават доста сериозни бонуси. Ти провери ли ги тези как има е бизнеса, известни ли са, би тр да имат публикуван ГФО поне за 2022, 2023, те са достъпни в търговския регистър. Кой им е собственик, колко фирми има, някоя от фирмите му има ли дългове към НАП....

Такива неща никога не съм проверявала, нито знам как се проверява, нито съм се сещала. Кандидатствам в няколко фирми.
Мене ме интересува локация, въпреки се сега заради добра заплата си насрочих интервю за другия край на София и леко се стресирах от решението си, работно време, заплащане, условия за отпуск. Не знам колко фирми има собственика. Известни са, да и се разрастват.

# 689
Аз задължително проверявам профилите в Линкдин, колко се задържат служителите, повишавани ли са, има ли много жени и т.н.

Аз да се оплача, пак преструктуриране при нас. Пак нов екип. Това винаги ме напряга, не знам как е при вас.

Общи условия

Активация на акаунт