Семейни задължения към възрастен родител

• 6 057
  • 146
  •   1
Отговори
# 15
Независимо каква е диагнозата има 2 пътя:
Хоспис/старчески дом или да и купите отделно малко жилище където да ходите и да я обгрижвате.
Все пак 2 сестри и техните мъже сте я оставили без собственост за да имате ваше.
Ясно е, че не сте си представяли така бъдещето, но това е факт.
От написано става ясно, че в домовете и на двете деца не е удобно, така че не виждам друго опция, освен горните.

# 16
  • В полите на Пирин планина
При създалата се ситуация все на някого ще му е неудобно и некомфортно. Наистина, най-доброто, което може да се направи е да се мине преглед или няколко прегледа (при нужда) и да се предпише лечение. Лошото е, че в положението, в което е жената, тя едва ли би могла да даде някакви насоки за това как се чувства.
Казвам го от опит
Скрит текст:
със свекърва ми, която дълго време си бе мълчала и търпяла, че има цистит - тя реално не е знаела какво е - но я било срам да каже на нас или на личния си лекар и положението стана хронично...
Дори не можеше да опише реалните си симптоми, за да се предположи какво ѝ има. По същия начин се получи, когато ѝ се беше раздразнил стомаха... Много е трудно с възрастни хора.

# 17
Така е, но в предишната тема обсъждахме как не е добре да се оставя сам човек с деменция. Така че и отделното жилище не знам доколко е добър вариант. На един познат майка му, като разви деменция, докато той й уреди дом, живееше в собствено жилище. Така да се каже, правеше разни "поразии", само дето не се подпали в жилището.
Ако й се осигури собствен дом, пак няма да могат да стоят плътно до нея, 24/7.

# 18
Ако сестрата и зетят се съгласят с идеята той да е личен асистент и тя да живее с тях, а семейната сестра да наминава редовно, може и да се нагласят нещата. Но трябва да се мине през ТЕЛК комисия.

# 19
  • София

Бояна,силно се надявам да попадна на добри доктори,за да могат в крайна сметка да ни предпишат лекарства,които да действат.На ясно съм,че няма да има лечение,но поне някакво облекчение.Този шум в главата явно я побърква.Ще проверя и как стои въпроса с хосписите,но сърце не ми дава да я пратя там,а и тя самата не би издържала.
  Обмислям варианта с придружител.Говорих с една позната,която е задействала процедура за такъв,но първо трябва да мине прегледа.Понеже сестра ми е самоосигуряваща се,някой знае ли дали може да кандидатства за личен асистент/някой и казал,че няма право/.Зет ми е безработен,така че ако някой от тях може да се възползва от  тази позиция ще е добре.

Само да вметна,че мисълта как да и осигурим по-добро съществуване не ми дава мира.
Цял форум имаш да потърсиш специалист. Тук има хора, които са се сблъсквали с всичко. Попрочети, попитай в темите по въпроса в Здравния подфорум и избери специалист, който е сериозен. Ако трябва отидете и платено. Диагнозата е много важна. Има разни видове деменция и с някои от тях даването в дом е неизбежно на даден етап, но добър лекар ще ви даде прогноза по етапи и ще можете да планирате.

Мъжът на сестра ти е безработен, прави скандали по повод майка ти и аз своята майка нямаше да поверя на грижите на подобен човек.

И да, ако е на себе си и осъзнава какво се случва ще бъде съсипана от идеята за дом, но затова ви е най-важна диагнозата. Не отлагайте и не се отказвайте, защото някой не и бил обърнал внимание. Ще намериш някой, който да я прегледа обстойно и ще знаеш за какво става въпрос. Иначе само гадаем. И като има проблем за решаване повечето хора избират да се чувстват по някакъв начин, но решението на проблеми иска мисъл и действия.  Чувствата сами по себе  си не променят нищо, освен евентуално човек да се убеди, че е добър и пострадал. После вътрешно си остава чувството за вина. Та повече разум и действия, и ще се подреди всичко, както е най-добре. Фокусирай се върху това майка ти да е добре и какви средства имаш за тази цел без всички останали да станат зле, защото имаш ангажимент и към децата си, семейството си.

# 20
skyline7, ти хубаво си правиш сметка за сестра ти и/или гаджето й, но говори ли първо с тях за такъв вариант?
[/quote

Преди време го коментирахме,но тя твърди че няма право като самоосигуряваща се.

# 21
По въпроса за личния асистент, първо говорете с личния лекар как да се изкара ТЕЛК на жената. Има Закон за личната помощ, според него при поне 90%  инвалидност, тогава може да има личен асистент. Личният лекар би могъл да каже доколко в нейното състояние тя ще получи 90 или повече процента.

Прегледай го закона, там няма изисквания за асистент. Според гугъл, не се изисква специално образование и квалификация, само лицето трябва да е над 18, дееспособно, физически в състояние да се справи. И често личните асистенти са членове на семейството и близки, т.к. най-добре познават нуждите на човека.
Няма никъде нищо за самоосигуряващите се лица, че не могат да бъдат. Виж, ако сестрата не желае и измисля претекст, това е друго нещо.

Този безработен съжител на сестрата (доколкото разбрах от предишния пост, не е съпруг) има пълното право да живее другаде, а не в апартамента, закупен с парите на майка ти срещу гледане, ако тя му пречи.

# 22
ТЕЛК за придружител - тръгвате по лекари и искате етапни епикризи - предино психиатър, невролог за деменцията. Ако има други заболявания също. Личният лекар може да даде насоки.
Най-важна във вашият случай е етапната епикриза от психиатър - да пише черно на бяло, че жената е с деменция, че е неадекватна, не помни , че има нужда от постоянен придружител, за да не тръгне да се загуби или да запали къщата.
След представяне на ТЕЛК на тези документи - в момента сравнително бързо работи системата, не е като преди по 2 години да чакат ТЕЛК. Сега за месец-два излиза решението.
С него в социалните и през това време решавате, който ще бъде асистента и.
И нека социален асистент да стане този, който ще я гледа наистина, а не просто , за да вземе парите.

# 23
Да,трябва да опитаме с ТЕЛК.Мисля,че допуснах грешка,когато предложих на сестра ми да купи жилище и за двете.Тогава беше и друго състоянието и.Мой познат ни съветваше да намерим на майка ни квартира близо до нас и да и плащаме разходите/при него така се стекоха нещата с майка му/.

# 24
  • Melmak
Майка ви и да имаше жилище, сама пак нямаше как да я оставите. Единствено можеше да го дадете под наем и доходът да ползвате за да издържате майка ви. Сама в апартамент с деменция?! Не…

# 25
Майка ви и да имаше жилище, сама пак нямаше как да я оставите. Единствено можеше да го дадете под наем и доходът да ползвате за да издържате майка ви. Сама в апартамент с деменция?! Не…

Да,така е но когато купуваха жилището,сестра ми казваше,че след като няма деца,тя ще се грижи основно за майка.А сега се оказа майка с трудно заболяване,сестра ми  с нейното голямо дете и ангажиментите по-равно.Някакси не е честно.

# 26
Да,така е но когато купуваха жилището,сестра ми казваше,че след като няма деца,тя ще се грижи основно за майка.А сега се оказа майка с трудно заболяване,сестра ми  с нейното голямо дете и ангажиментите по-равно.Някакси не е честно.
Не знам дали съм писала в предишната тема, ако съм - вероятно ще се повторя.
Имате проблем - ГОЛЯМ проблем. Не може да се гледа дементно болен с прогресиращо заболяване в домашна обстановка. Не разбирам защо обвинявате сестра си или мъжа й. Не може да подмятате майка си като кашон между двете жилища - не и помагате, само влошавате нейното състояния и създавате напрежение в семейството си.
Подайте незабавно документи за хоспис/старчески дом (стандартен или такъв за дементни хора). Чака се дълго за държавен от порядъка на 2 години, освен ако не намерите връзки. Моя позната с онкозаболяване в резултата на тумор в мозъка, абсолютно неадекватна, беше в частен хоспис, половината от таксата се поемаше от Общината.
Не се сърдете на сестра си, мъжа й или на вашия. Търсете общо решение за доброто на майка ви.

# 27
Кое не е честно?
Да гледате поравно майка си?
Ако нямаше апартамент как  щяхте да делите грижата за нея?
Едно е да се грижи някой за здрав, прав възрастен. Друго е за болен мъж и майка с неясно заболяване.
Ако не искате/не можете една камара хора ви написахме да търсите хоспис, дом за възрастни и т.н.
Вие продължавате за въртите към опцията сестра ви да я гледа при нея при все, че май и тя не иска при създалото се положение.
Седнете със сестра си и намерете приемливо решение. Положението не е такова какво е било договорено при продажбата.

# 28
  • Melmak

Вижда ти се нечестно, защото сте се уговорили така докато майка ви е била здрава и с акъла. Сега нещата са други, ти си взела по-малко пари, а сестра ти сега бие отбой. Потърсете добър лекар да види майка ви, а не се оплаквайте как тоя не помагал, оня не обърнал внимание. Хващате се и отивате при кадърен специалист, виждате дали е за телк и каква е ситуацията. Междувременно търсите хоспис. Това е. Не знам наистина ли очакваш да се справите двете? Да си я прехвърляте ту тук, ту там? Тя по-добре няма да става, съжалявам, че го казвам директно.

# 29
Идете при социалните и споделете проблема си. Те са там за това и ще предложат решение.
Има програма наречена "Асистентска подкрепа". Таргет на тази програма са точно възрастни и болни хора БЕЗ ТЕЛК. Моят баща ползва тази програма и има асистент.
Социалните ще ви дадат комплекта документи, който трябва да подготвите. После ще направят социална оценка и ще преценят обхвата на подкрепата. Горе-долу нещата се случват сравнително бързо.
Може да ви посъветват за настаняване в старчески дом за дементно болни.
В такъв случай ще ви кажат отново какви документи да подготвите.
Разберете - деменцията е прогресиращо дегенеративно заболяване. Вие и да искате не можете (освен ако не сте медицински лица) да осигурите на жената живот, какъвто е имала до сега. Няма лечение, няма подобрение.
Това, че ще бъде настанена в дом не означава, че я изоставяте.
Настаних любимата ми баба в такъв дом, след като отключи деменция и стана опасна за себе си и околните.
Посещавах я всеки уикенд до последно. Имаше проблясъци, които ставаха все по-редки, но мен ме познаваше докато не получи инсулт.

Общи условия

Активация на акаунт