Манипулация от дете? Мнения, възможности и начин

• 3 532
  • 139
  •   1
Отговори
# 75
  • Пловдив
Горкото дете, което на 3 години прекарва само по 3 часа с родителите си, стои по цял ден в институция, а събота и неделя е запратено на бабата и дядото. Младите да отдъхнели. Младите да мислят как да намират повече време за детето си, докато не е пораснало и започнало да ги гони от стаята, че тогава вече ще е късно.
Вие добре ли сте?!?!? Това е реалността за 95% от българските деца. Че и не само в България. Децата на работещите родители ги виждат за няколко часа вечер. Това е. Дали е добре или зле - фактите са такива. И някак успавят да пораснат добри хора.

# 76
Реагирам на 3те часа, защото по груби сметки излиза, че детето стои до след 18:00часа в градината. От 8:00 до 18:00 да стои там никак не ми е нормално. Разбирам че всички са заети и много работят, но в конкретния случай трябва спешно да си пренаредят приоритетите.
Имахме подобен случай в яслата на дъщеря ми. Момиченце на 2 години, което всеки ден взимат в 17:00 и след това. Детето не се адаптира добре и лелите няколко пъти се опитаха да говорят с майката, която каза, че не я интересува и това е техен проблем. Тя преди 17:00 няма да го вземе. Еми не ми е нормално. Явно в друг свят живея. Това е най-обикновен квартал в град в провинцията. Никой от тези хора не е Рокфелер и икономиката няма да се срине ако си взима по-рано детето поне за малко, в случаи като този, когато явно има проблем.

# 77
Ако с тригодишното не се справят, как мислят за второ дете, не знам...
Това на тригодишното е чиста лиготия. За лиготия се води дете на психолог. Явно заемите не са им проблем реално.

# 78
Понеже много обичате тук да съдите отново колкото и глупава за изглеждам, че се опитвам нормално да обясня и вече честно казано ме изнервихте.
Така, 3 часа го казах грубо като сметки не знам кой нормален човек си засича колко точно време си прекарва вечер вкъщи правейки това и онова днес аз бях там 1 ч. и 47 минути, утре 2 ч. и 23 мин., казах го горе-долу не всичко в живота е буквално прието.
Иначе за пренареждането на приоритети съм напълно съгласна, след като детето ти видимо има проблем гледаш да го решиш. Аз виждам положителни стъпки - ходене на специалист, провеждане на разговори, разсейване и забавление на детето, контрол какво се гледа вкъщи и т.н.
Може за е лиготия, не знам не съм специалист да давам конкретни определения, може да е психопатия, може да е фаза.
Хубавото е, че не се отказват, водят го и му обръщат внимание. Мен ме притесни “ капана “, който твърдеше, че е заложил на майка му, в детската лиличката паднала така и много било смешно и за това искал и майка му да падне. Мен лично не ми е нормално така да разсъждава. Не знам мнения всякакви, възможно е много даже родителите да имат пропуски и да са го изпуснали така да се каже.

# 79
  • Пловдив
Е, трябва да се работи с детето, очевидно. Дали ще успеят - ние, и никой друг, не може да каже.

Реагирам на 3те часа, защото по груби сметки излиза, че детето стои до след 18:00часа в градината. От 8:00 до 18:00 да стои там никак не ми е нормално. Разбирам че всички са заети и много работят, но в конкретния случай трябва спешно да си пренаредят приоритетите.
Имахме подобен случай в яслата на дъщеря ми. Момиченце на 2 години, което всеки ден взимат в 17:00 и след това. Детето не се адаптира добре и лелите няколко пъти се опитаха да говорят с майката, която каза, че не я интересува и това е техен проблем. Тя преди 17:00 няма да го вземе. Еми не ми е нормално. Явно в друг свят живея. Това е най-обикновен квартал в град в провинцията. Никой от тези хора не е Рокфелер и икономиката няма да се срине ако си взима по-рано детето поне за малко, в случаи като този, когато явно има проблем.
На каквото ще да реагирате. Хората ходят на работа за да има какво да ядат и с какво да си хранят децата. И ако вие можете да си позволите да не работите, то повечето хора не могат.

# 80
Та икономиката няма да се срине, ама семейството ще се срине, защото хич не е лесно да вземат на работа майка на малко дете - боледува, вземане по-рано, тържества... И накрая - пътя. И аз съм в провинцията и бях единствената, от група майки около мен, на която мястото й се пазеше. Всички други караха двете години майчинство и отиваха за четири месеца на борсата. Ако бях в частен бизнес и мен ме чакаше същото. Опитах да сменя работа по определни причини и ударих на камък - имам деца. За София не мога да кажа как е, но да не забравяме, че ако на един се пази място а се предлага гъвкаво работно време, друг работи на смени или в работата му няма вариант за хоум офис, гъвкаво работно време и излизане по-рано.
А пък персоналът на градината/ яслата може да е виновен за не адаптирането на детето - като мърморят в негово присъствие и говорят против майка му как не мисли за него и каква е тази майка дето си зарязва детето дали детето ще е щастливо там?

# 81
Според мен какво би било подходящо за действие, когато удря например:
„Спирам те. Не позволявам да нараняваш.“
Без заплахи.Една и съща реакция всеки път
Агресия =физическо ограничаване (спокойно),отнемане на достъп/игра.Много е важно без “награда“ след рев
Ако след 10 мин рев детето получи това, което иска  поведението се фиксира и така се действа постоянно.
Емоционално назоваване (след като се успокои)
„Виждам, че беше ядосан. Но не удряме.“
За друго адекватно не се сещам.

# 82
  • Пловдив
Да му спрат достъпа до електронни устройства. Телевизия, телефони, лаптопи, таблети. Тези неща ги вижда някъде. Ако не ги вижда у тях, то е ясно от къде. Особено тази простотия тик ток.

# 83
  • София

Аз като бях дете нашите ме водеха сутрин на детска после баба или дядо ме взимаха и прекарвах с майка ми и баща ми по 1 час щото си скъсваха това от работа па не съм мислила за убийство. Много изнежени тези днешните деца.

За какво убийство мисли 3 годишно дете?! Чуваш ли се? Казало глупост, всички са в истерия и сега като е впечатлило всички може и да продължи. Изнежени са възрастните явно. Учудвам се, че не са го завели в детска педагогическа стая. Не си представям в пубертета каква истерия ще стане, когато наистина започне да дрънка глупости.

# 84
Мисли, мисли.
думите „убийство“, „смърт“ нямат същото съдържание, каквото имат за възрастен, детето имитира думи и сценарии, без да разбира необратимостта им. Но как да обясниш на 3 годишно?

# 85
И все пак има случаи, когато дете на не повече от 5 години убива бебето.

# 86
Мисли, мисли.
думите „убийство“, „смърт“ нямат същото съдържание, каквото имат за възрастен, детето имитира думи и сценарии, без да разбира необратимостта им. Но как да обясниш на 3 годишно?

Викай екзорсист и да се свършва с тази драма.

# 87
  • София
И все пак има случаи, когато дете на не повече от 5 години убива бебето.
Естествено, че има. Затова малки деца не се оставят без надзор. То както може да убие бебето, така може и да скочи от балкона, защото няма идея какво ще стане и какво е смърт.
Прочетете какво е емоционално-психологическото развитие на детето във всяка възраст и какво може да се очаква от него.

# 88
  • До хладилника, който обичам
От гледната ми точка на родител на две по-големи и едно по-малко дете, Cvetu, ти получи много адекватни съвети тук, както и ти самата в последния пост си на прав път как се спира агресия и лошо държание.
Без колебание бих спряла и всички екрани и бих дала само като награда контролирано съдържание, подходящо за възрастта, например Блуи и подобни детски за малки. Без нито един клип от ютюб, даже ютюб кидс, без достъп до друго съдържание, без игри на телефон и таблет. Много е досадно за родителя да отбие и отвикне детето от екрани, защото реакцията е много бурна и също значи, че той, родителят, трябва да измисли как да ангажира детето в това цялото свободно време, и да играе с него, да го анимира. Разбирам напълно колко е изкушаващо да го оставиш на телевизора или телефона само за малко, защото и ти си човек и имаш нужда от почивка и време за себе си, но става проблем, когато детето явно достъпва неща не за неговата възраст.
Така че да си планира почвките от дете с контролирано съдържание като награда,  да се зареди с Лего, неща за правене с детето и да стискат зъби всички. Като мине екранната зависимост (която всички тук подозираме, ти не си потвърдила има ли я), ще стане по-лесно.

# 89
Е, за убийство не знам, но за смърт има бая детски книжки (още не съм взимала такива, но обмислям).
И честно казано, смъртта не е лошо нещо както бе отбелязано по-горе. Естествено е и е част от кръговрата на живота и има своята полезна роля в него. Дори за убийството може да се каже, че не е лошо, поставено в контекста на набавяне на храна и числена регулация. Та, смъртта и убийството са си част от природата, “живота”.
При нас, малко е зачевана темата, защото убивам мушици. Не съм ползвала думата “убивам”, но е имало лек диалог. Умря и домашен любимец, малко след раждането на детето.

Не съм по никакъв начин специалист или близо до такъв, та следващото е просто мнение. Доста съм разсъждавала за детската агресия и въпреки че нямам още избрана позиция, клоня към някои посоки.

Първото нещо, което смятам на база наблюдение, анализ и обсъждане с хора е, че колкото и да си говорим, че сме хора, все пак сме си и животни. 😀

Приела съм, че е естествено едно дете да вземе нещо, което му харесва от друго и другото да го удари. Не осъждам ни една от тези постъпки. Не са лоши, а естествени за мен. Изблиците на емоции (то аз имам изблици, какво остава за дете) също. Доста трудно преглътнах такъв изблик, при който детето ми бе здраво тупнато в главата, бая време ми трябваше да го смеля, но да.
Също само като страничен наблюдател съм виждала деца да се блъскат и кикотят. Спомням си и като дете в начално училище с най-добрите ми приятелка се боричкахме и това бе игра. И е игра докато някой от участниците не реши, че го е заболяло повече или емоционално нещо му стане неприятно. Тези игри, ако не си запознат с динамиката на децата, могат да изглеждат като агресия.

Сега, тук идват моите колебания.
Чувала доста родители да казват на децата си - ако те ударят, удряш и ти. На мен също ми е казвано като дете в училище, но не го намирах за особено приложимо.
Чела съм и как в чужди държави ги оставят да се тупат в детската градина като естествена регулация. Т.е. ако вземеш играчка и те тупнат, ще се замислиш после дали ще взимаш пак.

Само че в едно действащо човешко общество, не е редно да се саморазправяш, а да се обърнеш към полиция, съд.
Другото нещо, е че в природата по-силният обикновено печели. Докато децата в градината не могат да нанесат(изключваме случайности) кой знай какви телесни повреди, то при учениците може да се случи да отвърнеш на някого и той да те смели. Накратко, не винаги това е правилният избор.
От друга страна, ответният отговор е свързан с отстояване на себе си. Психологически е здрав избор.
Някои родители казаха, че ако детето се остави да бъде удряно от някого и други деца ще почнат да се държат така с удряното дете. Не съм попадала на подобно поведение сред малки деца, но мога да си го представя.

Споделих моите разсъждения за детската агресия, свързани с моето чудене какво е редно да кажа на детето ми когато е ударено и когато то удря.
Като цяло намирам агресията за естествена. Някак ми се иска да не я насърчавам, но да не я и отричам, да не я натоварвам с негативна тежест.
Мисля, че в детска възраст е тясно свързана с поставяне на личните интереси. Но в бъдеще си представям тази физическа агресия да премине във вербална такава, а накрая в противопоставяне на интереси, при които може да се ползват различни други прийоми, но като теглим чертата пак си е натоварващо и за двете страни 😀 но културно 😀
Реално, самото отстояване не трябва да е самоцелно и на всяка цена. И това съвсем друг урок.

За капана.

След коментара, че се е хлъзнала учителката на детето, вече тотално не ми изглежда страшна тази история.
Не знам за вас, но аз съм се смяла някой като падне. Гледала съм филмчета в интернет с инциденти без фатален край и са си много смешни. Затова са и пуснати. В детските анимации от 90-те - Tom&Jerry, Warner Bros също си бяха смешни. Не съм разсъждавала защо, може би като с боричкането, което си е забавно до един момент, то така и тук.

Накратко, изглежда ми, че детето е по-емоционално и палаво. Като при момченцата това не е рядкост.  Дали е естествено заложено или има странични дразнители, засилващи тези качества - не знам. Смятам, че родителите реагират твърде силно. Смятам, че спокойно и без епитети трябва да обяснят какво е ок и какво - не.

Даже желаната смърт на бебето е добър повод да обяснят какво е смърт и какво е ревност. 😀 Навярно ако му се обясни да разбере, следващият път ще се замисли дали да каже подобно нещо. Децата не са толкова глупави.
Но ако искат, може да му обяснят какво е психопат-убиец. Намирам го за излишно и такива реакции могат да обърнат погледа на детето в негативна посока.

Общи условия

Активация на акаунт