Има ли "епидемия на самотата"?

• 16 358
  • 503
  •   1
Отговори
# 480
Не съм ти обещавал цитати?!?

# 481
Разбрахме се, че лъжеш. Успокой се вече.

# 482
Лелий!!!
Open Mouth
Rolling Eyes
Trollface
Трети, шефе, не виждам по-добър вариант за теб освен да отстъпиш и да си премълчиш.
Орбитата е циклична, няма излизане от нея.
Wink

# 483
Щеше да бъде най-добре изобщо да не провокира конфликт с лъжа.

# 484
  • France
Извинете, че така влетявам в темата, без да съм ви изчела от-до, но не успявам да ви насмогна.

Не знам за каква епидемия може да става дума, като в днешно време самотата е лукс. Да живееш сам, да работиш сам в бюро, да пътуваш сам (не в ГТ), да почиваш на място, където няма още 100 000 маймуни като теб... според мен сме твърде много контактни. Щем, не щем...

# 485
  • Somewhere far away
Някой май е яхнал метлата.

https://tenor.com/bHkfO.gif

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 21:55 от Deathcrush

# 486
  • София
Винаги може да пътуваш до близкия град за културно събитие

Ех Танче, това при нас ще да е Луковит. Там са събитие до събитие и все културни Simple Smile

Шегата настрана, аз и в София не се късам от ходене по културни събития, но пък и в трафик не вися - имам метро под носа. Ходя на гости, идват ми гости, чат-пат до офиса (не съм на пълен и присъствен работен ден), на заведение, с децата някъде... Нямам бляскав социален живот и в града. Но си имам уютна приятелско-колегиална среда и най-вече имам избор. На село няма избор, хората са малко. Много са възрастни, много са маргинализирани - нямам предвид само роми. Всъщност ромите, особено по-класните сред тях, които имат само по 2-3 деца и платена работа на Запад, си живеят добре на село. Имат висок стандарт и си правят як купон по техните разбирания и критерии. Сред българите обаче е малко депресарска картинката.
Лично аз не се оплаквам, но ние сме "група" - няколко близки софийски семейства през няколко години си взехме имоти в това селце, точно с идеята да си имаме компания и най-вече децата ни да имат такава. Лятото е супер, всеки си намира работа по двора, което е много разтоварващо и отлично лечение за депресии и тревожности. Ходим си на гости, по реката, бири-скари и т.н. Но от ноември до май наистина можеш да се застреляш от тъпота. Ако трябва да живея целогодишно, и ако нямаме други приятели там, направо ще се съсухря и наистина целият ми социален живот ще е в чата и в социалките, което хич не ми харесва.

# 487
  • София
Аз съм градско чедо и на село не мога да живея, дано не се и налага. Нито ме влече да ми кукуригат петли, нито да ми надничат през оградата, нито да пътувам по половин-един час, за да си купя цигари или каквото друго елементарно нещо ми трябва. По няколко месеца, даже тази година почти 5 съм в едно морско село, уж градче, но живо село, и става, защото е лято и е курорт, т.е. всички градски са там. Иначе не си го представям.
В София може да не съм винаги във вихъра на танца и културата, но само да сляза до улицата и вече виждам десетки хора, много познати, разни лица, шум и прочее разнообразие за окото.
Много познати се готвят да правят ранна пенсия на село. Казвам им, че у нас на село човек може да е единствено като млад и то ако е здрав. Иначе на до 500-1000 метра от многопрофилна болница, на до 100 метра от аптека, магазини и прочее.

# 488
  • София
И аз съм градско чедо и така се чувствам. При мен е и нужно, защото съм затворена, интровертна и склонна към депресивни състояния и увисване в безтегловност и безделие. Понякога изобщо не ми се общува, обаче това е капан Simple Smile Почивка от хората - с радост, живот настрана от тях - в никакъв случай. Дето вика Базила, нямаш ли социално огледало да си свярваш часовника кой си и къде си, лесно потъваш в някаква имагинерна представа за себе си и света, а оттам почваш и да изкукваш малко по малко.
Пак казвам, и на село ми харесва, но лятото. Есента и зимата са една безкрайна нощ там, а в последните години, както няма и сняг, то е и една кално-сива грозота. Не че градът е много красив де, ама поне има какво да те разсее.

# 489
  • София
Flip, да, точно това е. И в града се стягаш, обличаш човешки преди да излезеш, най-малкото.

# 490
Аз също съм градско същество. Нямам и никога не съм имала село. Като малка бях веднъж на селото на моя братовчедка и опищях орталъка да си ходим. Фобия от оси, пчели и подобни, миризми имаше на прасе, кокошки, изобщо.... се усещах ужасно.

Сега мога да ида в морско или планинско село, но в апартамент, с всичките му удобства и за там десетина дена почивка.

Не съм дете на природата

# 491
Противно на обичайния романтичен наратив, аз не познавам много хора, които да линеят по живота в някое село или малко градче. Дори тези, които намират за бон тон да обясняват с възможно най-цинични квалификации каква е София, не планират живот на село.

# 492
Извинете, че така влетявам в темата, без да съм ви изчела от-до, но не успявам да ви насмогна.

Не знам за каква епидемия може да става дума, като в днешно време самотата е лукс. Да живееш сам, да работиш сам в бюро, да пътуваш сам (не в ГТ), да почиваш на място, където няма още 100 000 маймуни като теб... според мен сме твърде много контактни. Щем, не щем...
+1

Аз мечтая за село, много мои познати по време на ковид, а тогава бяха и под 30, се преместиха извън София, повечето се върнаха по родните места, и повече не дойдоха в София. Едни познати си купиха и къща на село, но те са семейство, даже взеха 3 кокошки, кръстиха ги и им направиха отопление. Село е хубаво точно за семейство, а не човек сам да отиде. Няма как да умра от тъпота, но зависи и какъв човек си, ние лятото търсихме хотел без бийч бар, и по тихо и без италианци, защото са твърде шумни. Намерихме идеален и там се сприятелихме с една двойка, но те само търсиха купони и предлагат догодина заедно на хотел с купони. Зависи в какъв етап си, каква е работата ти, ако е твърде натоварена търсиш уединение да си починеш.
Плюса на София е че наистина има избор от събития, и човек ще намери все нещо за себе си. Има много неща тук, които харесвам, но искам и къща на село.

# 493
  • София
О, има си плюсове притежанието на селска къщичка, стига да не е единственият ти избор и вариант (поне за мен де). Връзката с природата е не по-малко важна от социалните контакти и социалната реализация, а тук пък градът губи по точки. И мен не ме трогваха градинки и пчелички, но откакто се сдобих с два декара джунгла, се преродих. Когато си в собствения си двор, не да кесиш на гости в нечия вила да мреш от скука, някак ставаш част от екосистемата и тя - от теб. Градските хора сме по-склонни да се имаме за центъра на нещата, да живеем в моделирано само по наша воля пространство. А като се биеш 4 месеца като свети Георги с един декар грозна къпина, станала като бодлива тел и с двусантиметрови бодли, и накрая приличаш на ветеран от Виетнамската война и си забравил де що има его, стрес и интернетни драми... Заземяващо е. Номерът е в баланса, в избора. Аз лично съм "за" живот в града, а през сезона - бягство в провинциалното имение (че и аристократично е някак, след като си очистил къпината де). На моменти яко ме стяга шапката и буквално си казвам - ах, как ми се иска да тегля една и да ида на село... Поздрав!

https://www.youtube.com/watch?v=GTE05i0wC5o

Иначе има индивиди, които с готовност биха живели и само на село, мъжът ми например. Той с видима неохота се връща в София за учебната година и отсега ме заплашва как изпратим ли и най-малкото дете в гимназия, направо си отивал на село и нямало повече да стъпи тука. Викам - ходи, аз ще ти идвам на свиждане, няма проблем.

# 494
  • Paris, France
Противно на обичайния романтичен наратив, аз не познавам много хора, които да линеят по живота в някое село или малко градче. Дори тези, които намират за бон тон да обясняват с възможно най-цинични квалификации каква е София, не планират живот на село.
Аз познавам и даже обмисляме да идем да живеем не в село, а буквално извън населено място в една гора. Това като се пенсионираме. Ще пътуваме много докато можем, ще живеем и в големи столици по 3-6 месеца годишно в началото, но ще си живеем без съседи на място, където даже няма обществен транспорт.

Някой писа за болници и цигари. С цигари човек може да се запаси и няма нужда всяка седмица да пътува по 30 мин за едните цигари. Свекърва ми живее сама далеч от све градско и селско. Ако и прилошее, натиска копче на електронна гривна и пристига линейка. Вече даже не шофира, но не иска да дойде в голям град, близо до някое от децата си. Има си хора да и пазаруват и готвят.

В малко градче не ща да живея. Градска кокона съм си. Ако ще е гарга, да е рошава!

Общи условия

Активация на акаунт