Има ли "епидемия на самотата"?

• 2 846
  • 107
  •   13
Отговори
# 30
Хората много бъркат приятелство и изгода. Няколко пъти се спомена в темата с различни думи. Вече няма нужда да се поддържат такъв тип ‘приятелства’. Не смятам, че правилната дума е самота. По-скоро е избор… или по-малкото зло. Аз лично обичам да общувам с хора, но не с всякакви хора. Предпочитанията ми с кого да общувам са ми по-важни от това да имам някакво общуване с някого си там. Не ми липсва общуването, а общуването с конкретен темперамент. В този смисъл, да, самотна съм вероятно. Но не искам да ме вкарват в статистиката на някаква епидемия.

# 31
Не зная. Лично в моето обкръжение, нещата се промениха след ковида, даже още по време на пандемията. Хората покрай мен, някакси много се промениха, затвориха се в себе си. Някои се върнаха по родните места и там си останаха. Други след преболедуване имат усложнения и последствия, вкл. и в моето семейство Frowning1 И други познати ми казват, след този ковиден период, нещата са се променили на ниво общуване.

# 32
  • София
Това което наблюдавате сега и наричате самотни хора са всъщност обикновени хора които вече нямат нужда от вас и услугите ви, за това не ви търсят. Нищо не се е променило у човека, просто както споменаха и други вече можем всичко сами, не е като едно време, купиш си секция хоп викаш комшиите да мъкнат и после почерпка, хаха и вече голямо приятелство няма що. Сега плащаш от магазина мъкнат и не ти трябват комшиите, много е просто.
Точно.
"Близостта" от преди беше по принуда. Сега тази принуда липсва и можеш да общуваш с други когато искаш, а не когато ти се налага. За мен така е по-добре .

# 33
  • София
. В този смисъл, да, самотна съм вероятно. Но не искам да ме вкарват в статистиката на някаква епидемия.
Не, епидемията не е от това, че хората си подбират приятелите, а че не са способни на близки отношения. От поколението Z около 30% са имали гадже, връзка, например. Като имат отношения са на ниво situationship само, даже и секса не ги вълнува особено. За това става въпрос.

Иначе много хора сме близки с много тесен кръг, то и истински приятели човек не може да има много. Обикновено са един-двама не много повече. Това не означава да не се общува по интереси или ситуации с другите, а вече и това отмира. Човекът е социално животно и дистанцията с другите често е животозастрашаваща. В по-богатите държави има сериозен ръст на самоубийства по тази причина. Социолозите изследваме много внимателно самоубийствата, защото извън психиатричните причини те винаги са от самота.

# 34
  • Обран бостан ;)
Не, епидемията не е от това, че хората си подбират приятелите, а че не са способни на близки отношения. От поколението Z около 30% са имали гадже, връзка, например. Като имат отношения са на ниво situationship само, даже и секса не ги вълнува особено. За това става въпрос.

Е как да имат (момчетата специално), като медии и нет-платформи, като тази тук, има набиват в главите на момичетата, че са перфектни , че заслужават само най-доброто и нищо по-малко.
А косури се намират много лесно, особено на мъжете.

# 35
Аз съм изявен интроверт. Предполагам, че ми приляга определението "самодостатъчен човек". Не ми допада така нареченият южняшки/балкански манталитет с шум и тълпи. Предпочитам рядко, но смислено и качествено общуване с ограничен брой хора. Другото ме изморява. Самотна се чувствам не когато остана сама, а когато съм сред тълпа, с която нямам нищо общо.
Постепенно хората откриват, че нямат нужда винаги да бъдат обградени от други хора. Че всеки сам по себе си е достатъчен и стойностен. Че не си длъжен да търпиш взаимоотношения, които не те устройват. Приветствам това.

# 36
Скрит текст:
. В този смисъл, да, самотна съм вероятно. Но не искам да ме вкарват в статистиката на някаква епидемия.
Не, епидемията не е от това, че хората си подбират приятелите, а че
не са способни на близки отношения.
Скрит текст:
От поколението Z около 30% са имали гадже, връзка, например. Като имат отношения са на ниво situationship само, даже и секса не ги вълнува особено. За това става въпрос.

Иначе много хора сме близки с много тесен кръг, то и истински приятели човек не може да има много. Обикновено са един-двама не много повече. Това не означава да не се общува по интереси или ситуации с другите, а вече и това отмира. Човекът е социално животно и дистанцията с другите често е животозастрашаваща. В по-богатите държави има сериозен ръст на самоубийства по тази причина. Социолозите изследваме много внимателно самоубийствата, защото извън психиатричните причини те винаги са от самота.
Да, де. Те бяха неспособни и преди. Само че сега не се налага да си се молите взаимно за услуги.
Проблем, който аз виждам, е че с липсата на услугите се повиши и антисоциалното поведение. Натъртвам на анти. Хората все по-малко се вълнуват дали се държат адекватно, защото мнението на обществото, на ‘другите’ олеква все повече.

# 37
Мисля, че трябва да се намери нужната доза относно "какво ще кажат хората". Да не живеем изцяло за чуждото одобрение, ако това ни прави нещастни, но и да не забравяме все пак, че сме част от общество и е препоръчително да спазваме определени норми на поведение.

# 38
Общественото мнение губи силата си освен може би в малките градове и/или селата, където хората се познават и не могат да се отърсят от това "какво ще кажат хората".

# 39
Живея в сравнително малък град. Наистина повечето хора тук все още се стараят "да се впишат". Аз предпочитам другите да не ме одобряват, но на мен да ми е добре. Разбира се, плаща се определена цена за това.

# 40
  • София
И при обратния вариант се плаща цена.

# 41
За мен това е едно от предимствата на големия град - никой не се интересува от другите. Всеки си живее собствения живот и се вълнува само от неговите си неща и проблеми. Направо ми е идеално никой да не ме знае и да не ме обсъжда. Макар че не ми дреме особено и да ме обсъждат.

# 42
  • София
С жена ми забелязахме напоследък и много се дразним, че запълваме времето на другите. Уж да се видим пък то за час-два, защото после имали други работи да правят. Омръзна ни да мислим менюта и да редим софри а да дойдат за час-два. Заради този час-два, 2 дена мислим, пазаруваме и готвим. Просто се отказахме да си търсим компания. Станахме си самодостатъчни. Преди бяхме готови да си зарежем нашата работа за да се видим, вече не е така.

# 43
Да си сам и да си самотен са различни неща.
А може и да са едновременно и двете.
Не съм загубила връзките си и комуникацията именно с истинските си приятели. Дори по-рядко комуникираме в социалките и чатове с тях. Не се виждаме и твърде често на живо, но като се видим все едно не сме се разделяли.
Имам периоди на по-активни социални контакти и такива, в които предпочитам да съм повече сама. Самотна не съм се чувствала никога – когато съм сама винаги си намирам приятни за мен занимания, поддържам достатъчно редовна комуникация с най-важните хора в живота ми.
За мен лично – няма подобна епидемия.
За много хора – да. Виждам го покрай себе си.
Но лично за мен е осъзнат и личен избор от тяхна страна. Нищо не пречи да се срещаш с хора на живо, а не само в интернет. Хората са по-боязливи и предпазливи. Всичката тази информация в интернет малко или много мачка.

# 44
С жена ми забелязахме напоследък и много се дразним, че запълваме времето на другите. Уж да се видим пък то за час-два, защото после имали други работи да правят. Омръзна ни да мислим менюта и да редим софри а да дойдат за час-два. Заради този час-два, 2 дена мислим, пазаруваме и готвим. Просто се отказахме да си търсим компания. Станахме си самодостатъчни. Преди бяхме готови да си зарежем нашата работа за да се видим, вече не е така.

Това и мен ме дразни, ако не е уточнено предварително. Ако наистина има ангажимент да кажат от начало - да, събота в 2 става, но сме свободни до 4.

Общи условия

Активация на акаунт