Има ли "епидемия на самотата"?

• 16 433
  • 503
  •   1
Отговори
# 270
Аз на моето дете предпочитам да му дам компютър от телефон с тик ток
Там наистина има рекордни тъпотии

Ние така и така сме геймъри в семейството, и двамата с мм имаме компютри, имаме си и резервни лаптоп и компютър за детето.

И като цяло игрите могат да бъдат много по-добри от някакви глупости в социалните мрежи.
Не искам дъщеря ми на 5 да иска да си слага ретинол и разни глупости по лицето (новия феномен ) или да гледа тъпи клипчета с brainrot.

А да допълня, не виждам как може човек да предпази малкоте дете с телефон от такива неща.

Сигурна съм че веднага ще се забие точно в найтъпите неща.

И наистина, свидетел съм на вепе 4 семейни двойки, които чак на 8+ им взеха телефони и децата са си съвсем нормални деца.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 12:14 от TheSickn3ss

# 271
чурек, аз не бях и още не съм гледала Хари Потър. Нито имах тамагочи, когато беше супер модерно. В тийн годините изобщо нямах интерес към компютърни игри, когато всички играеха. Нито съм станала аутсайдер сред децата, нито са ни свършили темите за разговор.  
Съгласна съм, че човек трябва да има някаква обща култура, но така или иначе, стига да не живееш в пещера и да си любопитен човек, ще я получиш.
Относно технологиите, да, не можем просто да ги избягваме. Но 4-годишното, гледащо рийлс, няма да стане бъдещ учен. Това става с изявен талант в математика, информатика, физика или доброто старо четене и решаване на задачи. Телефонът си е просто забавление за малките деца, няма никакво приложение.

Последна редакция: пн, 22 дек 2025, 12:53 от Mandy Bo

# 272
Все се сещам лятото като имаше повсеместно спиране на тока в Португалия и Испания за 12 часа някъде. И нямаше мобилни данни, интернет, ток, вода...нищо. Всички стояха по баровете докато имаше лед, после на плажа и по улиците. Но не знам, ако това стане за няколко дена, с тази зависимост да получаваш цялата информация от интернет...и без практически умения, които малко по малко се губят.

# 273
Числата и цветовете пъл се учат на 2-3 годишна възраст. Децата в градината вече ги знаят. Някак си ги учим и без да им ги показваме на телефона.
На по-голямо дете по-добре да пуснеш Нешънъл Географик или Анимъл Планет, отколкото да го оставиш само да си подбира безконтролно какво да гледа. Торст, да виждат всички какво се гледа и гледането да е споделено време.

# 274
Е, не всички учат букви и числа на 2-3 години. Повечето не..... И няма нужда. Има си определено съзряване и съответно се учи подходящото за дадена възраст. В обкръжението ми има дете, което са юрнали на 3 години по частни учители....и какво от това? Е, да, майката се надуваше, че на 7-8 г. решавало задачи с неизвестни, ама кому е нужно?

# 275
  • София
Четохте ли статията или си коментирате на общо основание(нещо обичайно за бгмама)?
Mandy Bo има разлика между нямам интерес и не ми дават. Едно е тамагочи, което беше на мода 1-2 години друго е телефон актуален вече над десетилетие и покрай, който ни се върти целия живот(буквално). Сама казваш за изявен талант. С и без екрани, ако има талант и му се обърне внимание ще бъде развит. А ако няма талант и с нула екрани пак няма да стане Айнщайн.
Хипопотам какви практически умения? Стана ми интересно. Едва ли е лепене на плочки. Laughing
Фрезия защо да ни е лесно като може да ни е трудно. Аналогично децата ще проговорят дори и с прекомерни екрани. Факт! Децата ще научат цветовете и без книжка или екран. Факт!
Soul Free а ако детето има талант?

# 276
Soul Free а ако детето има талант?

Извинявай, ама на 3 години какъв точно талант е открит?
Като го юрнеш на 3 години по частни учители, много ясно, че ще напредне спрямо наборите си. Може и да има талант, но може и да е родителска амбиция. Иначе няма лошо, всеки решава за детето си.

# 277
  • София
Преди телевизията беше враг на децата, преди това музиката(рок и метъл) беше враг. Преди това кока колата и дъвките. Сега са телефоните. А че има много образователни клипчета  за числата, за цветовете, за животните и т.н. и т.н за деца до 7 години ама най-лесно се забранява като си нямаме понятие от нещо. И все едни и същи злокобни прогнози как новото поколение за чеп за зеле няма да става а то точно обратното. Все позоваване на едни псевдо научни изследвания, където никой не ги е виждал а е чул от някой друг родител.

Аз съм социолог, нищо не съм чула от друг родител. Децата под 3 е най-добре да не гледат екрани, защото неврологично вреди. Изследването, което посочваш изобщо не се отнася до бебе в количка с телефон или до хранене пред таблет.
И да, поведенческите зависимости са факт, а и разстройствата в развитието също. Потърси последните проучвания за училищна готовност в Англия и страните, в които първи клас е на пет години. Висок процент деца не могат да качват стълби, скролват, вместо да прелистват и прочее.
Това, че пет деца учат числата от ютюб (познаваме и такива, които проговарят на английски, вместо на български, пак от там), не означава, че онова, което се случва масово е ок.
Пък метъла и не знам какви други примери, каква връзка имат? Тук не говорим за консервативни драми и страх от поквара, а за физиологични, психологически, и социални щети от безконтролното взиране в екран отпреди похождане.

# 278
  • Somewhere far away
Аналогично децата ще проговорят дори и с прекомерни екрани. Факт! Децата ще научат цветовете и без книжка или екран. Факт!
Мда. ама не.
Затова има все повече и повече деца с аутизъм- и тези деца, за съжаление не проговарят. Факт.

# 279
  • София
Преди телевизията беше враг на децата, преди това музиката(рок и метъл) беше враг. Преди това кока колата и дъвките. Сега са телефоните. А че има много образователни клипчета  за числата, за цветовете, за животните и т.н. и т.н за деца до 7 години ама най-лесно се забранява като си нямаме понятие от нещо. И все едни и същи злокобни прогнози как новото поколение за чеп за зеле няма да става а то точно обратното. Все позоваване на едни псевдо научни изследвания, където никой не ги е виждал а е чул от някой друг родител.

Аз съм социолог, нищо не съм чула от друг родител. Децата под 3 е най-добре да не гледат екрани, защото неврологично вреди. Изследването, което посочваш изобщо не се отнася до бебе в количка с телефон или до хранене пред таблет.
И да, поведенческите зависимости са факт, а и разстройствата в развитието също. Потърси последните проучвания за училищна готовност в Англия и страните, в които първи клас е на пет години. Висок процент деца не могат да качват стълби, скролват, вместо да прелистват и прочее.
Това, че пет деца учат числата от ютюб (познаваме и такива, които проговарят на английски, вместо на български, пак от там), не означава, че онова, което се случва масово е ок.
Пък метъла и не знам какви други примери, каква връзка имат? Тук не говорим за консервативни драми и страх от поквара, а за физиологични, психологически, и социални щети от безконтролното взиране в екран отпреди похождане.
Благодаря! На крачка сте да почнете да поставяте тези и думи в коментарите ми. Вашите примери са за крайности.
Относно "метъла и не знам какви други примери", ако не виждате връзката, не говори добре за вас. Като бях малък дъртите говореха за рокерите и метълистите, че няма да станат читави хора с тия дълги коси, скъсани дрехи и т.н. А какво излезе? Точно обратното. Но същевременно метъла се използва и като средство за мъчения. Зависи от дозата. Баналното за солта, че е вредна, но от нея организма ни си набавя важен хим. елемент.
Аналогично децата ще проговорят дори и с прекомерни екрани. Факт! Децата ще научат цветовете и без книжка или екран. Факт!
Мда. ама не.
Затова има все повече и повече деца с аутизъм- и тези деца, за съжаление не проговарят. Факт.
екраните причиняват аутизъм? Уау.

# 280
  • Somewhere far away
Никъде не съм казала това. Но предоставянето на екрани от малка възраст определено не помага, особено когато все повече деца имат когнитивни, поведенчески и неврологични проблеми. И блеенето в екран е особено противопоказно за деца с такива проблеми.

# 281
Освен това нали има тия часовници с видеоразговори, струват ми се по-добър начин за комуникация преди примерно 10 годишна възраст

Между другото, само на мен ли бебешките канали ми се струват някак си страшнички понякога.
Има разни филмчета с много крещене и много гротескни картинки , веднъж гледах на една приятелка сина, и той пусна такова децко и почна да скача и да пищи с него, много ме стресна

Не че ние ме сме имали супер фрапиращи неща навремето по Cartoon Network де, мен примерно ме беше страх от Cow and Chicken Stuck Out Tongue Winking Eye

# 282
  • Somewhere far away
И относно метъла и рока - няма много общо, да.
Метъла и рока е музика, а музиката е изкуство.
Аз съм преживяла едни от най-хубавите си години , когато ходех по концерти и служах и гледах на живо любимите си банди. Ами няма такава емоция и такова изживяване!
Аз поне имам спомени - бяха велики времена. И тези спомени не са от скролване на екранче и правене на клипчета или щракане на снимки. 

# 283
  • София
Преди телевизията беше враг на децата, преди това музиката(рок и метъл) беше враг. Преди това кока колата и дъвките. Сега са телефоните. А че има много образователни клипчета  за числата, за цветовете, за животните и т.н. и т.н за деца до 7 години ама най-лесно се забранява като си нямаме понятие от нещо. И все едни и същи злокобни прогнози как новото поколение за чеп за зеле няма да става а то точно обратното. Все позоваване на едни псевдо научни изследвания, където никой не ги е виждал а е чул от някой друг родител.

Благодаря! На крачка сте да почнете да поставяте тези и думи в коментарите ми. Вашите примери са за крайности.
Относно "метъла и не знам какви други примери", ако не виждате връзката, не говори добре за вас. Като бях малък дъртите говореха за рокерите и метълистите, че няма да станат читави хора с тия дълги коси, скъсани дрехи и т.н. А какво излезе? Точно обратното. Но същевременно метъла се използва и като средство за мъчения. Зависи от дозата. Баналното за солта, че е вредна, но от нея организма ни си набавя важен хим. елемент.

Изобщо не четете какво пиша. Никаква връзка няма между консерватизма и пуританството на минали поколения с реалните щети от излагането на екрани от бебешка възраст. Те ще станат свестни хора, но неврологично увредени. Както проблемът няма да е в хеви метъла, ако си надъниш слушалките докрай за дълго време и ти се увреди слуха.
Ето, че от нещо при вас концентрацията и четенето с разбиране са нарушени и аз пиша едно, вие си коментирате все едно над коментара ви не стои цитат.

# 284
Мъчения над чалгарите ли?
Thinking

Иначе e доказана вредата от краткото съдържание дето се гледа

Yes, studies and experts suggest that TikTok's rapid, short-form, dopamine-fueled content can negatively impact attention spans, making it harder to focus on longer tasks by conditioning the brain to expect constant, quick stimulation, though it may improve selective attention and creativity in some contexts. This "TikTok Brain" effect can hinder sustained focus needed for studying or reading, especially in younger users, leading to increased distraction and potential academic issues.

За метълане съм чувала да вреди на нещо, освен на слуха може би.

Общи условия

Активация на акаунт