За религиите

• 4 351
  • 172
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Само то да беше...

# 31
  • София
Всичко разказано е всичко друго, но не и вяра в Бог, съжалявам.

За ледената вода не вярвам. Ако е истина, не знам една сурия хора какво сте правили там.
На 101 кръщавки съм била, винаги наливат вряла вода в купола.

# 32
По същата причина, по която не мога да преброя колко пъти ми повториха рабиня на сватбата. Grinning Но, любимата ми част си остава как материалното не е важно, а аз стоя и си мисля колко пари ми взеха за църковния брак, че и ме глобиха за закъснение с личните карти.

# 33
Ама какво свободно и критично мислене се иска в тема за религия? 😂
Ако човек има такова нито ще вярва, че някакви ритуали са спуснати свише, нито че ще се очисти от лохиите си в църква.
Като не ви допадат някакви влияния в определени църковни организации (както и гей скандалите в бпц, педофилите и пр.), насочвате се към други - поне избор има бол - или си измисляте свои, и толкоз. Не си рабиня, не си нечиста, не къпят дете със студена вода.

# 34
Сега може ли някой да обясни защо момчетата и мъжете имат право на минаване зад олтара, а момичетата и жените - не? Wink

Да, аз така и не разбрах, а също и  какво става с момченцата зад олтара Thinking

# 35
Нищо не става, вкарват ги и ги изкарват, просто ритуал.

# 36
Сега може ли някой да обясни защо момчетата и мъжете имат право на минаване зад олтара, а момичетата и жените - не? Wink

Да, аз така и не разбрах, а също и  какво става с момченцата зад олтара Thinking
Най-елементарното обяснение е - за да не се налага да проверяват на влизане в църквата, коя жена е в цикъл и коя не. Grinning  Счита се, че по време на менструация жената е нечиста (времето през което в нея има отворен портал - врата за влизане на нечисти сили). Освен това, влизането в олтара на кървящ човек го превръща в жертвеник - олтар за поклонение пред друг тип езическо божество. Единственият жертвал се за да изкупи човешките грехове е Исус и от тогава олтара се счита за пречистен чрез неговото жертвоприношение.
Ако ме разбирате значи. Sunglasses
Не съм веща по темата, но съм любознателна и съм го запомнила. Simple Smile

А по правило, детето се кръщава на 8-я или на 40-тия ден от раждането за да се пречисти и да си има Ангел хранител, който да го закриля докато расте.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 15:40 от Sysly

# 37
Аз съм кръстена не знам на колко години, но не бях бебе. Леля ми беше кръстница, бях по-голяма вече. Не помня много. Е, питаха ме дали искам и леля ми да ми бъде кръстница. Помня, че в църквата ме мокриха и ме караха да се събличам на което се възмутих и се развиках, че циците ми никой не може да гледа и леко ревнах. Ама ме накараха.
Сега по време на комунизма не знам кръщене имало ли е? Сигурно не е имало. Затова и по-голяма съм била кръстена.

# 38
  • Пловдив
Ок, каква менструация при бебе?!
Разделенето е свързано с пространствата в църквата на "мъжки" и "женкски". И да, жените са "нечисти" и затова не ги допускат зад олтара. И затова момчетата са допускани, а момичетата не.

Сега по време на комунизма не знам кръщене имало ли е? Сигурно не е имало. Затова и по-голяма съм била кръстена.
Имало е, аз съм кръстена. И снимки имам. Баба ми беше религиозна.

# 39
Имало е, но по-непоказно. Все пак най-критично мислещата тук рече, че къпането на бебе в храма е соц влияние, как да е нямало.

# 40
И тогава са си кръщавали децата, но вкъщи.

Янтра, мислиш ли, че сега младите майки са наясно за ритуалите и забраните относно цъкала и бебетата?

А и тълкувания и обяснения да искаш, всеки си ги тълкува както му изнася.  Simple Smile

# 41
Брат ми го кръстиха на 5-6, не са го къпали, намокриха му главата и краката. Честно казано, не знам какви са тия попове. Била съм и на сватба със съкратен църковен ритуал, защото булката е бременна. То на теория трябва и когато им звъннеш в денонощието да дойдат да те кръстят, ама късмет някой да дойде в наши дни. Grinning

# 42
  • София
Имало е, но по-непоказно. Все пак най-критично мислещата тук рече, че къпането на бебе в храма е соц влияние, как да е нямало.
За да внесе малко хумористична нотка в темата.

# 43
Това с бума на кръщенетата по време на СОЦ-а си е типично нашенска чета. Ние сме царе да правим на пук, на това което е забранено. Забрани нещо със закон и ни гледай сеира. Grinning

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 15:39 от Sysly

# 44
  • София
Защото източното православие е дълбоко сексистка религия.

Православието (по-точно ортодоксията) по своята същност проповядва равноправие. За съжаление, докато неговото публично лице са патриарси с комунистическо наследство и мислене, а религиозните са дълбоко комплексирани расисти и сексисти, насърчаващи избиването на невинни, истинското послание на тази религия остава неразбрано.
Не е случаен фактът, че ранното християнство (истинското) е разпространявано предимно от жени и роби.
Вярата в Иисус е важна, но църквата отдавна е излишна и трябва да бъде премахната.

Общи условия

Активация на акаунт