Нормално е мненията да са разнопосочни, ще споделя и моето - за мен най-голямото "отбиване на номера" е ваучер със сума за някакъв магазин/сайт, ако е от най-близките роднини и приятели. Изключение са ваучерите за преживявания, разбира се. За мен човек, който те познава добре и искрено иска да те зарадва ще се постарае повече. Ваучер за магазин Зара или Дъглас например ми е "исках, ама нямах желание". И обикновено ваучери, обвързани с марки се чудя на кого да преподарявам, защото често наистина нищо от марката не ми допада или нямам нужда. Но винаги си казвам "подариха ми го, няма да го ползвам, знам че харесваш марката, вземи си нещо".
Пари ми подаряват единствено родителите ми. Те са от друго поколение и не мога да им се сърдя.
Иначе безполезен подарък, който съм получавала няколко пъти през годините - бутилка вино, кана за вино, стойка за вино - предвид, че у дома никой не консумира абсолютно никакъв алкохол.

наблягаме на хапването и водатс(изпиваме литри като се съберем). Така че и аз не се кефя на подарък - вино(и алкохол като цяло).