Работодател не ме пуска по време на изпитателен срок

• 1 766
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Щом на хартия са 12ч , аз бих започнала да си спазвам ДОГОВОРНИТЕ отношения ,които са писмени. Особено щом напускаш. Дано само по - договор ,не си на минимална - а да очакваш друга заплата...  И се надявам тази договорка за датата на напускане ,която споменаваш - да е писмена... Не знам как хората грам не си знаят и отстояват правата.
Аз ги видях, че са некоректни още в началото и за това напускам. Не съм на минимална заплата - плащат редовно, но не си заслужава. Ще взимам болнични ако не ме освободят по-рано и това е.

Мисълта ми е , щом ти изтекат 12ч от договорните смени - просто си тръгни. Не могат да направят нищо - това са Ви отношенията по договор. И определено пусни оплакване към инспекцията по труда

https://www.gli.government.bg/bg/node/6499

# 16
Преди месец започнах спешно работа. В последствие условията не ми харесаха (тежка работа и смени по 14 часа) и си подадох предизвестие (договорът е изпитателен срок в полза на работодател), което изтича януари. Продължиха да ми дават и допълнителни дежурства, въпреки че изрично поисках да бъда освободена и по-рано. Отказват. Как да процедирам? Физически и психически не издържам вече.
Благодаря
Внимателно прочетете трудовият договор, който сте подписала. Какво пише за работно време - 8 часа например? Имате право и да не спазите предизвестието, като пуснете заявление, че няма да го спазите по член еди си кой на кодекс на труда, ще платите неустойка за оставащото време до края на предизвестието и напускате веднага на секундата щом нанесат входящия номер на вашето заявление. Друг вариант е да занесете трудовия си договор в инспекция по труда и да дали има злоупотреба с работното време. Самозабравиха се някои чорбаджии с тези безумни 12 часови смени. Това е 100 % прецакване на служителите.
8 часа пише в договора.

# 17
Преди месец започнах спешно работа. В последствие условията не ми харесаха (тежка работа и смени по 14 часа) и си подадох предизвестие (договорът е изпитателен срок в полза на работодател), което изтича януари. Продължиха да ми дават и допълнителни дежурства, въпреки че изрично поисках да бъда освободена и по-рано. Отказват. Как да процедирам? Физически и психически не издържам вече.
Благодаря
Внимателно прочетете трудовият договор, който сте подписала. Какво пише за работно време - 8 часа например? Имате право и да не спазите предизвестието, като пуснете заявление, че няма да го спазите по член еди си кой на кодекс на труда, ще платите неустойка за оставащото време до края на предизвестието и напускате веднага на секундата щом нанесат входящия номер на вашето заявление. Друг вариант е да занесете трудовия си договор в инспекция по труда и да дали има злоупотреба с работното време. Самозабравиха се някои чорбаджии с тези безумни 12 часови смени. Това е 100 % прецакване на служителите.
8 часа пише в договора.
Веднага отивай в инспекцията по труда. Изроди са това, не работодатели. Или ще работиш само по 8 часа и си заминаваш, като изтичат 8 часа.

# 18
  • София
Т.е. пише 8 часа, устно сте се договорили за 12, а те кара да оставаш 14. Така ли?
Ако е така, на 8-мия час си тръгваш. Няма как да те накара да останеш повече от това в договора.
Предполагам, че има някаква система за чекиране/допускане и т.н., която може да се засече и да се види, че си отработваш договореното.

# 19
Или си отработваш и седиш 8 часа, защото ти е толкова или пускаш болничен.
Може да напишеш жалба до ИТ.
Даже по имейл, не е нужно и да ходиш.
А може и всичко да направиш.
ДА си спазиш работното време по договор, да вземеш болничен и да пишеш жалба.

# 20
Т.е. пише 8 часа, устно сте се договорили за 12, а те кара да оставаш 14. Така ли?
Ако е така, на 8-мия час си тръгваш. Няма как да те накара да останеш повече от това в договора.
Предполагам, че има някаква система за чекиране/допускане и т.н., която може да се засече и да се види, че си отработваш договореното.
.
Няма никаква система.

# 21
  • София
Тогава на какво основание отчита отработеното време?
Той така може и по 24 часа да държи хората или пък те да идват за по 2 часа.
Задължително се свържи с ИТ.

# 22
  • Melmak
Да не е на сумарно отчитане? Тогава може да е на смени и пак да докарва нужния брой часове за месеца. Просто не са 5 дни седмично по 8 ч. Иначе 12 да са, разбирам, 14 вече най-вероятно говорим за нарушение.

# 23
Сумарното не упоменава 8часов работен ден, а тя има в договора 8часа. Това е типична практика - пуска договор за редовна смяна, а всъщност работят на нещо, което по закон би трябвало да е сумарно, но на практика е ‘когато аз те пусна да си тръгнеш’.
Сигурна съм и че осигуровките и заплатата по договор не са точно като на думи. Щом не взима пълна заплата…

# 24
  • Melmak
Аз имам усещането, че авторката не знае какво точно е подписала. Изглежда, че работодателят не е читав, но все пак и тя пак да си види договора и да вика ИТ ако трябва.

# 25
  • София
Аз вече 3 години работя на сумарно време, а по договор се води нормално работно време.

# 26
Ish, аз бих те посъветвала в заявлението за напускане да напишеш, че напускаш поради неспазване на условията по договора (8ч) по вина на работодателя. Така ще имаш право да напуснеш веднага.
Ако тръгнеш с ИТ, ще изпратят проверки и често работодателите имат лобита в тези инспекции и може би само ще те разкарват и размотават. А и друго, често работодателите се допитват за новите си служители до бившите им работодатели и като чуят, че се е стигнало до ИТ ще ти откажат деликатно. Знам, че е добре да се борим с неправдите и младите не се страхуват, но имам опита на по възрастните и моя съвет е или болничен, или заявление съгласувано с юрист за прекратяване на договора поради неспазване от другата страна.
Успех и хубави празници.

# 27
Мъка, мъка.
Спомена дежурства, и това че на договора пише 8 часа?
То какво друго да пише? Ако е непълно работно време тогава друго - 4,6..
Има разлика между договор и организация на работното време.
Работи по график и дежурствата са по 12 часа. После обаче и почивните са други.
И как броите 14 часа?
От 8 сутринта до 22 часа?
А през това време плътно на работното място без почивки да хранене?

# 28
Не пише никъде сумарно. Работила съм сумарно и знам как е. Точно 8 часа си пише по член 141 от КТ. Имам час обедна почивка. Но не мога да си тръгна на 12 час, защото трябва да ме проверят и т.н. и се проточва още час поне. Почивните дни я са два в седмицата, я не.

# 29
  • София
Леле, ужас. Аз ако работя четири дни подред, започвам протести.

Общи условия

Активация на акаунт