Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 12 175
  • 457
  •   3
Отговори
# 435
  • София
Няма определен в наредбата срок за публикуване на проектите, но обикновено се качват на сайта на съответното РУО към края на март. Понякога някои РУО-та ги качват и по-рано - още февруари.

# 436
Като чета какво пишете за оценяването на тезите и си мисля, че ако наистина това са критериите, по които оценяват децата, то хорариумът на предметите е последният проблем в образованието.  Каквито и предмети да се учат, по колкото и часове, ако обучават папагали, а не мислещи хора, то все тая от това образование...
Честно казано бих предпочела детето ми да изкаже собствена мисъл, пък ако ще да има тройка, отколкото да зазубря чужди мисли за шестица... :Х

Тезата е обвързана с анализ на творбите, не е зубрене на чужди думи. Ако дете знае поне малко за творбата и героя, все нещо ще напише. Глаголните време и граматика са зубрене, да, защото това е правило, както имате правила при шофиране, пътни знаци. Учителката на сина ми е твърде против да се зубри, важно е просто да могат да обяснят думите, мислите на героя и защо те са изречени.
Тезата, есето, ЛИС са текстове, които се обосновават на композиция: - увод, теза, аргументи ,заключение.
Да, разбира се, основен е фактът детето да може да се изразява. Simple Smile

# 437
Само аз ли не разбирам каква е драмата с езиците? Може ли някой да разясни? Реално от повечето предмети, в момента езици се учат най-лесно и достъпно. Който не иска, той не е научил английски примерно. Младежите и ютията да включат, и тя на английски  ще проговори.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 20:20 от stella1977

# 438
Само аз ли не разбирам каква е драмата с езиците? Може ли някой да разясни? Реално от повечето предмети, в момента езици се учат най-лесно и достъпно. Който не иска, той не е научил английски примерно. Младежите и ютията да включат, и тя на английски ше проговори.

В малките населени места достъпът до курсове не е точкова лесен, а е и въпрос на допълнително финансиране от страна на семейството.

От друга страна най-накрая постигнахме едно нелошо ниво на владеене на чужди езици от младите и сега връщаме назад.

# 439
Това "какво е искал да каже авторът" ме връща в гимназията и прекрасния ми учител. При това изречение той казваше, че си представя автора като ужасен пелтек или глухоням, който се опитва, но не успява да изрази мислите си. Авторът много добре е казал, каквото иска.....всъщност.

# 440
  • Пловдив
Само аз ли не разбирам каква е драмата с езиците? Може ли някой да разясни? Реално от повечето предмети, в момента езици се учат най-лесно и достъпно. Който не иска, той не е научил английски примерно. Младежите и ютията да включат, и тя на английски ше проговори.
Ще се отрази на децата в дългосрочен план
- По слаба конкурентноспособност в Европа и света.Обучението в чужди университети става на АЕ ,за работа в междунаридни компании.
Децата ни ще изостанат спрямо връстниците си от другите страни,където изучаване на езици е приоритет.
Развиват концентрацията ,критичното мислене,конкурентноспособността.
Мога да изброявам още и още....

Като искат да развиват STEM,да го правят с подобряване на преподаването и модерни програми,а не да увеличават часове за сметка на езиците.
В Европа разширяват изучаване на езици,тук ги режем

# 441
Какъв стем ще развиват? Кой ще преподава. То не е само.да изпееш там нещо. А без език, ... СТЕМ как?

# 442
  • Пловдив
Какъв стем ще развиват? Кой ще преподава. То не е само.да изпееш там нещо. А без език, ... СТЕМ как?
Точно.Аз затова беснея от месеци за всичките недомислици на МОН.
Голямата ми дъщеря е 11клас вече.
Има приятели нейни връстници в Нидерландия и Великобритания.Постоянно си обсъждат кой какво учи и  как се преподава там.Буквално съжалява,че се е родила в България.Говоря за деца в гимназия,които са си родом от там,не за българчета.

# 443
  • shumen
Моето дете на уроци по БЕЛ не ходи,но тези са писали 2-3 пъти в училище.Що годе ги бива.
Утре се е записал на Олимпиада по Литература.Болен е,все още кашля и е на АБ вече,но поне Т не вдига и иска да отиде.Ще видя сутринта как е и ако е добре ще го пусна.
Яд ме е,че по Физика им 3 на контролното и сега има 4,5,3 и е,за 4 за срока,но за Понеделник ще научи урока и ще иска да го изпита госпожата,за да може да му остави 5 за срока.

# 444
Като чета какво пишете за оценяването на тезите и си мисля, че ако наистина това са критериите, по които оценяват децата, то хорариумът на предметите е последният проблем в образованието.  Каквито и предмети да се учат, по колкото и часове, ако обучават папагали, а не мислещи хора, то все тая от това образование...
Честно казано бих предпочела детето ми да изкаже собствена мисъл, пък ако ще да има тройка, отколкото да зазубря чужди мисли за шестица... :Х

Тезата е обвързана с анализ на творбите, не е зубрене на чужди думи. Ако дете знае поне малко за творбата и героя, все нещо ще напише. Глаголните време и граматика са зубрене, да, защото това е правило, както имате правила при шофиране, пътни знаци. Учителката на сина ми е твърде против да се зубри, важно е просто да могат да обяснят думите, мислите на героя и защо те са изречени.
Тезата, есето, ЛИС са текстове, които се обосновават на композиция: - увод, теза, аргументи ,заключение.
Да, разбира се, основен е фактът детето да може да се изразява. Simple Smile

Доколкото видях се дискутираше, че трябвало да се използва единия изказ и не трябвало другия..

А това какво са направили / казали / мислели героите, както и оценката на тяхното поведение би трябвало да е индивидуално тълкувание спрямо собствения житейски опит и ценностна система, а не спрямо литературните анализи. Всяко мнение, дори и да е различно от ортодоксалното, трябва да бъде допуснато, ако е добре защитено...

# 445
Имах невероятна учителка по литература в гимназията. Учеше ни да чувстваме и разсъждаваме върху творбите. Реален диалог:
- Госпожо, авторът е искал да каже, че….
- Пешо, Пешооо, каквото е искал да каже авторът, го е казал. Преди 100 години не можем да се върнем да го питаме какво е имал предвид. Кажи ми ти какво разбра от това, което е казал авторът?

И въпреки, че мамина златна е с точна насоченост и литературата доста я мъчи, се опитвам да я накарам да проумее контекста на времето, в което е писана творбата и след това да формулира тя как разбира посланието на произведението съобразно контекста на времето. Не знам колко й помага за самото НВО, но се надявам, че поне ще развие някакви умения за анализ на текст.

# 446
  • на земята
Здравейте,за пробните изпити на Регалия,някой да има отзиви?
Благодаря

# 447
На Регалия по принцип са много близки като сложност до реалното НВО според мен

# 448
На Регалия ПИ са доста добри, подготвят се от професионалисти, предоставят статистика на база явилите се ученици, които не са никак малко и резултатите са близки до реалните. Бях купила за баткото, който не ходеше на уроци, целия пакет и ми бяха важни резултатите, за да се ориентирам дали има нужда от допълнителна помощ. Оказа се, че много добре ме насочиха.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 15:34 от silan

# 449
  • shumen
Диавена,дано и помага за НВО това и развие умения за анализ на текст.
Моя замина на олимпиадата по БЕЛ.Снощи като да ляга се сети,че госпожата по БЕЛ им е казала,че ще е на непознат текст и да си прочетат Една българка.Е,познайте моя дали прочете нещо.
Мен ме притеснява,че продължава да кашля,а пие АБ.Поне Т не вдига вече.Лошото е,че идва края на срока и има оценки за поправяне,а се разболя и не е на училище.

Общи условия

Активация на акаунт