Снимки и спомени от близко и далечно минало - 4

• 9 141
  • 208
  •   3
Отговори
# 195
  • Наблизо
Помня ,че тия вериги бяха много скъпи тогава.Сега минималната нали е към 600€,едно меню е към 12€ евро ако не се лъжа,значи тогава около 38 менюта за една минимална от 2500,сега около 50.Значи и сега са си доста скъпи,но хлапетата висят вътре.
Не се изразих правилно-цените явно са подобни и сега и тогава за покупателна способност..тоест нормални за този тип вериги.
Аз си представях нещо от сорта на едно меню една трета от заплатата.

# 196
  • София
Някъде бях дала сравнителна таблица на покупателната способност през годините, базирана на основни продукти като хляб, мюяко, пилешко, свинско, ориз и картината ясно показваше, че нещата са много по-добре.

# 197
  • Sofia

ул.Леге

Пловдив

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 10:21 от Doli

# 198
Някои цени ги помня със сигурност и до ден днешен. Много ясно, в продължение на години са били едни и същи.
Обаче с цените на кифлите нещо не е наред, сякаш бяха по-скъпи и съм категорична, че ръженото хлебче беше 16 стотинки, толкова много съм изяла 😛

Добре, де, няма ли кой да забърка в наши дни ОНОВА ръжено хлебче-тухличка, надали е било извънземна технология и рецепта!

# 199
  • Наблизо
Някъде бях дала сравнителна таблица на покупателната способност през годините, базирана на основни продукти като хляб, мюяко, пилешко, свинско, ориз и картината ясно показваше, че нещата са много по-добре.

Сигурно,конкретно за фаст фуудовете ми стана интересно,че дефакто картинката е същата 30 години по-късно,въпреки покупателната способност.И сега за 12 евро можеш да ядеш по-добре и по-евтино.

Мислех си,че разликата е много по-голяма.

# 200
За някои е така, за други не. Билетчето за трамвай днес е многократно по-скъпо. Бургерите следят покупателната способност и са близко. Но пък луканката някога беше 18 лева, когато 200 лева беше много добра заплата. Днес е "само" 45 лева. Сиренето било 2,60 лева, ама днес е 6-7 пъти по скъпо при заплати над 2000.  Та всеки може да намери някоя цена за своята теза Simple Smile

# 201
Луканките са над 60 лева за килограм, даже луканковите салами са над 50.

# 202
  • София

Сигурно,конкретно за фаст фуудовете ми стана интересно,че дефакто картинката е същата 30 години по-късно,въпреки покупателната способност.И сега за 12 евро можеш да ядеш по-добре и по-евтино.

Еми аз пак ти казвам, че гледаш един малък период. Виж 1996-97.
Освен това не е зле да се отчете безработицата, която стана огромна. За дни, всички спестявания се сведоха до макдоналдс бургер и чипс.

# 203
Може, но пак не са 180. Макар аз да купувам явно все на промоция Simple Smile

# 204
Не всички марки имат промоции.

# 205
И аз не купувам всички марки, харесвам си някои. Най-често Молерите, понякога една на Маджаров, понякога някой Старец на Родна стряха...

# 206
  • Наблизо

Еми аз пак ти казвам, че гледаш един малък период. Виж 1996-97.
Освен това не е зле да се отчете безработицата, която стана огромна. За дни, всички спестявания се сведоха до макдоналдс бургер и чипс.
За 97-98ма помня,преди това ми беше интересно.Нашите все разправят за ужаса 91ва-92ра,но явно след това до 97ма е имало нормализиране (съдя по цени дадени тук и в нета и т.н.),което е доста интересно.По същото време в Русия тия фастфуудове струват колкото половин заплата (гледах репортаж)

# 207
  • София
Еми ако вашите са загубили работа в началото на 90те, нормално да им е било ужас.
Имам познати, които точно тогава останаха безработни и после никога не намериха нормална работа. Работиха без осигуровки, каквото хванат и сега са без пенсии без да имат вина.

# 208
1988г - луканка 1кг. - 15 лв. - минимална заплата -135лв.
има няма 10кила луканка
шунката -6.50кг

Общи условия

Активация на акаунт