Бихте ли живели с мъж, който ви има за даденост?

• 13 055
  • 558
  •   1
Отговори
# 75
Такова е разбирането на много хора. Преди няколко години (още нямахме дете) имахме период - аз работех по 12 часа на ден с пътя, защото при нас короната отпуши небивал интерес и бяхме буквално заляти от работа, а в същото време ММ беше изцяло дистанционно и работеше по 2 дена в седмицата онлайн (когато студентите имат упражнения с него). Обикновено в тия дни е свършвал работа в 15 ч най-късно. Та имам един колега, който беше адски изумен и шокиран, и възмутен, че вечер ММ готви вечеря у нас. Въпреки че реално ММ си беше наистина вкъщи и без особено много ангажименти, а аз се поцепвах по цял ден на крак и се прибирах скапана. Според него трябвало да стана в 5 сутринта и да наготвя преди работа, за да има какво да ядем - майка му така правела. Grinning

Aз нека съм най-ужасния доминатрикс, но изобщо не съм съгласна да го играя "угодна", нито бих искала ММ да ми е "угоден". Важно ми е да сме екип и всеки да си поема задълженията нормално и ефективно, и наистина, а не през пръсти, защото има и такива мъже - като нещо не им се прави нарочно го правят с 2 леви ръце та жената повече да не помоли. Тия номера са първо адски досадни, второ прозрачни, трето - вярно могат да доведат до неприязън в семейството, защото се вижда кога другия го прави нарочно и това дразни 10 пъти повече. Живеем в свят на 4368765 машини, уреди, AI и тн - няма човек, който да не може да запомни/научи/запише някъде на коя програма е прането, кога да мине с прахосмукачка и кога е прегледа на детето, къде са бебешките чорапи и да намери как да сгъне панер с пране. Хората сме се научили да боравим с какви ли не почти извънземни технологии, няма да ни се опре точно фурната или микровълновата.

# 76
Момчетата се възпитават най-вече от примера, който им дава баща им, а не от майка им.
Не си представям мама да извика синчето си да правят заедно манджичка или кекс или да простира.
И аз не съм го правила, но сега когато е самостоятелен си плаща на жена да му чисти и си поръчва храна.

Нямаш си на идея колко дълбоко грешиш.
И защо да не накара едно момче да почисти, да просне дрехи. Щом може момичето да кара, то и на момчето трябва да има задължения. Или пък дори да сготви, да сложи маса, салфетки, прибори, да отсервира. Елементарно нещо е човек, без значение мъж или жена да може да си направи храна. Ми целта на възпитанието не е ли тия деца като пораснат сами да се оправят, вечно ли трябва да се дундуркат. Да си почисти стаята, да хване пода, да изхвърли боклука. Това са елементарни битовизми и ако на един 30 годишен това не му се отдава има голям проблем. И то е в родителското тяло, което не си е свършило работата преди много години.
Ето моя приятелка има момче и момиче и още от малки си ги учи на всичко. Включително и на готвене, има си подход. И да, колкото и да ти е странно учи и сина си да готви. Шок и ужас, а? Joy
 Вече за училище даже ги кара вече сами да си подготвят храната.
Впрочем има и мъже готвачи. Даже много.
В семейството си имам точно такъв пример.
Майка ми се опита еднакво да ни възпита, един отговаря за чистотата на стълби и коридор, друг за еди коя си стая и разни други неща. Докато баба ни  и баща ми не отвлякоха брат ми и бая време го държаха и тотално му смениха настройките.
След  което беше много трудно да го научиш на елементарни неща. В едната къща едно му казват, в другата само да лежи. Познай кой обичаше повече и кой мразеше. Сбърка му се мозъка.
Беше научен, че всички жени са слугини, на него се робува, той и една чиния не бива да мие, защото е златното момченце. Плюс и му беше говорено с много злоба за собствената му майка, та като се прибра я мразеше. Така го бяха научили.
Баба ми така и баща ми и леля ми е възпитала.
Труд за щерката. За всичко - готвене, чистене, пране. До откат. Синчето само да си учи уроците, даже леглото му оправяше. Глезльо отвсякъде. И дядката такъв си беше, нищо не пипваше.
И сега баща ми е сам. Баба ми умря, няма кой да му чисти, готви и пере. Не е на легло, пенсионира се.
Но след смъртта на баба, леля ми продължи да ходи, да чисти, да готви, да пере, буквално лигите от устата как не му е бърсала. Така е научена. Робува на две къщи. Чичо ми е възмутен, но търпи.
Та от майките също се придобива. Вижда какво прави една майка - всичко. Вижда баща си какво прави - бара си ташаците и пие ракията.

FrauDanna, и друга приказка има - който е раждал деца, да си ги гледа Wink
Реално много мъже буквално го тълкуват това.

# 77
  • София
Ох, Елора, това е като филм на ужасите.

Макар, че ужасно много хора живеят така.

Майка ти как е?

# 78
Момчетата се възпитават най-вече от примера, който им дава баща им, а не от майка им.

Нямаш си на идея колко дълбоко грешиш.
родителското тяло, което не си е свършило работата преди много години.

Не, просто за мен възпитанието на момчето е повече работа на бащата, колкото и да се опитвате да вменявате вина на майките. Ако той вижда от баща си как се грижи за комфорта в къщи, дали почиства или хвърля боклук или нещо друго, когато стане самостоятелен се грижи по същия начин. Също от баща си се учи на уважение към жените.

# 79
Отново пишеш глупости.
Възпитание идва от двамата родители.

Ази, добре е. Тя си го върна след време, година и нещо,но не беше същия. Разведе се още като бяхме деца.
Това е само капка от нещата които и се е налагало да търпи за краткия 7 години брак.
Но ние децата си носим травмите и бъговете.

# 80
Дано да прочетем някоя умност от теб, Елора 🤣

# 81
Ох, мила, това ли успя да измислиш Confused

# 82
Във възпитанието трябва да участват и двамата родители. Друг е въпросът че едно момче може да копира характера на баща си, особено в бъдеще. Например, ако бащата е алкохолик, да стане и то алкохолик. Ако бащата е насилник, има вероятност и сина му да стане такъв, и т.н...

# 83
  • Пловдив
Е, чак пък шок и ужас. От опит мога да споделя, че всяко здраво-право и нормално интелигентно момче може да бъде научено да пуска пералня на 10 години. Сортира прането по цветове и материи, което му се опре го оставя за мен, 2-3 неща, МОИТЕ по-така дрехи са това. Подбира от кой тип пералня има най-много (или кой тип пералня му трябва, примерно си иска екипа) и пуска. Без висша кулинария, но салата, сандвич, топъл сандвич, таратор, пържоли, печена наденица/кюфтета/кебапчета, проста супа тип пилешка без застройка ВСЕКИ може да се научи. Да, аз готвя най-много и най-добре у нас, но ако ме няма всеки може да си спретне нещо топло и питателно. Че какво му има на вечеря от пържола и салата?! Само кочове са. ОТ 12 години нагоре всеки трябва да може. Да пусне прахосмукачка, и да измие с моп.

Да не излиза, че готвя само аз или готвя всеки ден. Ако ме мързи не готвя.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 07:35 от Янтра

# 84
В нашето семейство е обратното откъм възпитание. Grinning

Моята майка е точно такава, която на никого не вярва да чисти и готви, върви след теб и дудне, ако въобще ти е позволила да пипнеш нещо, иначе вечно се оплаква, че никой не помага. Така че, ни мен, ни брат ми някой е карал да домакинства. Аз се научих чак като започнах да живея сама. Майка ми и до днес ме гледа с недоверие, че могат да готвя. Grinning

От друга страна майката на мъжа ми го е впрягала от малък да помага, живял е в друг град от малък, така че въобще не приема чистене и готвене за някаква женска специалност, а за нещо базово, което всеки нормален човек трябва да може.

# 85
Скрит текст:
Знам, че мнението ми е непопулярно, но нека не се лъжем - има жени, които освен домашен уют, манджи и грижа, няма какво друго да предложат. Обикновено за такива жени сексът е разменна монета, докато "вържат" мъжа и се случат децата. И после - цял живот мъченица. Това са жени-капани, от които е много трудно да се измъкнеш - та тя е светица, а ти сигурно си някакъв тежък неблагодарник, за да не я искаш Rolling Eyes

Много е важно да възпитаваме синовете си, на първо място - да умеят да се обгрижват битово сами, за да не могат да бъдат съблазнени с една мусака и пускане на пералня, и второ - да търсят интересни жени - със социален живот, с професия, с амбиции, с хобита и интереси. По-добре жена-стихия, която да те вдъхновява и с която да има за какво да си говориш, отколкото добра готвачка и радетелка на "домашния уют".
А колко мъже са мъже със хобита и интереси? Колко мъже предлагат нещо повече?

А де. Ще кажеш, че всички мъже са супер интересни, разностранни развити и с интензивен социален живот, а няма такива, които се радват вечер на дивана и пред телевизора, да хапват мусаката на жената и да се почесват по мадурите. Само някоя стихия им липса на такива.

Тези мъже, които описваш, са ми крайно безразлични, и тях изобщо не ги мисля. Нито тях, нито жените им. Но те и нямат такива драми с осъзнавания и бунтове. Живеят си тихо и кротко патриархът и мъченицата, и нито се разделят, нито имат претенции един към друг. За друг тип хора говорим тук.

Е, чак пък шок и ужас. От опит мога да споделя, че всяко здраво-право и нормално интелигентно момче може да бъде научено да пуска пералня на 10 години. Сортира прането по цветове и материи, което му се опре го оставя за мен, 2-3 неща, МОИТЕ по-така дрехи са това. Подбира от кой тип пералня има най-много (или кой тип пералня му трябва, примерно си иска екипа) и пуска. Без висша кулинария, но салата, сандвич, топъл сандвич, таратор, пържоли, печена наденица/кюфтета/кебапчета, проста супа тип пилешка без застройка ВСЕКИ може да се научи. Да, аз готвя най-много и най-добре у нас, но ако ме няма всеки може да си спретне нещо топло и питателно. Че какво му има на вечеря от пържола и салата?! Само кочове са. ОТ 12 години нагоре всеки трябва да може. Да пусне прахосмукачка, и да измие с моп.

Да не излиза, че готвя само аз или готвя всеки ден. Ако ме мързи не готвя.
Добавям пържени и варени яйца, паста, всякакви видове салати  Simple Smile
Подкрепям и за възрастта.
Когато се запознах с мъжа ми, той отдавна живееше сам и се справяше достатъчно прилично с домакинството си. Готви прекрасно, някои неща дори по-добре от мен. И у дома никога не е имало разделение на "мъжки" и "женски" труд. Всеки върши каквото има да се свърши. Децата това виждат, и това правят.

И пак опираме до това, кой както си го направи.

# 86
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Провокирана от темата Раздяла, която пусна потребител, който не е доволен от жена си..(.не го провокирала,  не го устройвала вече, не го ухажвала, не лягала гола в мусаката ),
  останах без думи.
Все едно мисията на една жена е да направи щастлив и доволен един мъж.
Скрит текст:
Не децата щастливи,  не уюта вкъщи, а просто рахата на мъжа.
Сигурно има много такива жени, но понеже аз съм доста самостоятелна, доминантна и няма как да приема такова отношение, та се чудя, има ли такива жени, които живеят за да са угодни за мъжете?
Щастливи ли са?
И какво им носи това?
И защо ролята на жените, трябва да е угодна?
А не е ли обратно? Ако, един мъж не ви е угоден,  то той е аут ?
Поне аз, така съм живяла винаги.

Глупости.

Основно задължение на жената живееща с мъж е да мрънка, да му търси косури и да му уплътнява времето, за да не му остава време да си има хобита, еле пък да се шляе с приятели или колеги.

Така, под нейното вещерско ръководство, тоест, вещо (извинете) , мъжът, бавно и полека се превръща в една перфектна, хармонична личност. Wink

# 87
  • 🌊
След това като станах проклета и нетърпяща изведнъж ми се смени ролята. .... но и при най-малкия знак на липса на респект ще си хвана чантичката и ще си тръгна. С изграждането на самочувствие ми се вдигна и нетърпимостта.
С колко деца и на каква възраст си тръгнахте ?
С николко, на 23. От сегашната ми призма тези драми на ниво гаджалък изглеждат много елементарни и си се чудя как съм търпяла при положение, че нищо не ме е задържало. А, да, имаше го момента с част от родата на "ти вече почваш да остаряваш и все пак не е ли хубаво да си имаш някой, сдоберете се". 

Която беше казала в предните мнения това за семейната среда беше страшно права

# 88
  • София
Дами, уверявам ви, че мъжете умеят да се справят сами прекрасно.
Могат да си поддържат домакинството, да си сглобят някаква храна, съвсем не лоша и да си пуснат робота прахосмукачка, миялната и пералнята.
Е, понякога някой вълнен пуловер попада в центрофугата, но много бързо се заменя с нов.

# 89
Да, могат Ази.
Но не искат.
Баща ми може. Но не иска.
Гот му е леля ми да идва всеки ден и да му шета. Измива си чиниите и си оправя леглото. Но не винаги, оставя го на леля ми понякога.
Иначе може. Ма не е негова работа, туй женска работа. Защо да го прави,  като все се намира бяла патица, която да го направи. Същата патица се опита да ми вмени на мен тия задължения. Аз от София да отида на майната си Joy
Първо се изсмях, после я наврях в на кучето гъза.

Общи условия

Активация на акаунт