Не мога да избера име...

• 2 841
  • 138
  •   1
Отговори
# 105
Не съм фен на Възкресия, и Анастасия не е моето, но ги предпочитам пред Кая, Рая, Амая и подобни. Също така повече ми харесват Тодор и Сотир, Стоил, Стоян отколкото Майкъл или Стивън Караджови/ Петрови/ Попиванови...

# 106
Все повече започва да ми харесва Възкресия. Не бих кръстила свое дете така, но и като звучене, и като значение, и като изписване ми харесва. Носи положителен заряд, празничност, тежест. Българско е. Не е масово. Не ми простее като Рада, Неда и подобни, които имат плахи опити да се завърнат. Не бих го сравнявала с характерните за англоговорящи държави имена като Майкъл и Стивън, които намирам за по-неподходящи за бг ширини и фамилии.

# 107
И на мен Възкресия ми носи усещане за празничност, светлина, обновление, надежда.... Има българска режисьорка Възкресия Вихърова. Тя се казва Възкресия Вихърова Анастасова. Може да е кръстена на дядо си Анастас.

Имам позната Светла, кръстена на баба си Ламбрина. Тя също празнува имен ден на Великден.

# 108
  • София
Аз познавам Възкресия, много интересна жена, режисьор, силна, умна.

Интересно ми е авторката как е и накъде клони?

# 109
  • SF
Не е казвам, че името е много хубаво, а че НА НЯКОИ ХОРА СЕ ХАРЕСВА! „Хубаво име“ е нещо различно за всеки. Един ще хареса Стоян или Тодор, друг - Възкресия, а трети - Амая и Сива. Това искам да кажа.

Е, тези, които ще харесат Възкресия и Сива, не ги разбирам.
Останалите ги разбирам. Simple Smile
Още веднъж, благодаря за напомнянето, че и написано с главни букви. Много се радвам, че САМО НА НЯКОИ хора се харесва, че иначе... свят, пълен с Възкресии, моля ти се!!!
Стига го повтаря това. Големи хора сме. Научили сме някои истини: слънцето изгрява от изток,  едни обичат боб, други признават само патешко магре, трети ще си кръстят детето Възкресия, пък тя няма да ти сподели, че й се подиграват.
На мене името не ми харесва, но няма да отида да й се подиграя. Никога! Което съвсем не начава, че не намирам името за странно (няма да използвам думата подигравка, защото няма нищо за подиграване.  Все пак не е кръстена Кукувичка.)

# 110
Имената се определят от родителите. Какво мислят странични хора е без особено значение.

# 111
Есме, нищо не повтарям. Пиша, че е въпрос на вкус. Името не е нечувано, свързано е с християнската идея за възкресението. Както и Анастасия. Ти самата написа по-назад, че Мария и Анастасия са добра комбинация. Аз пък предложих Възкресия, което е българският еквивалент на Анастасия. Едното го възприемаш, за другото упрекваш хората. Авторката на темата написа, че очаква детето си около Великден и че предпочита имена с българско звучене. Затова го предложих.

Не се притеснявай, светът няма да се напълни с Възкресии. Българите не сме много. Може би в момента жените, които носят това име в България, са 200-300. Анастасии има доста повече в целия християнски свят, особено сред източните християни, и едва ли на някого му е странно. Много от имената, които хората използват, се свързват с религията, която изповядват и не виждам нищо лошо в това.

А авторката, разбира се, ще избере име, което на нея й харесва. Ние само даваме идеи и не е нужно да спорим за вкусовете си.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 21:35 от Radilena

# 112
Стана ми интересно, защо името Рая се брои сред модерните? Старо име е това, по-популярно е с галената си форма – Райка. Произхожда от мъжкото име Райко/Райчо, както старите българи са наричали слънцето.

# 113
Да, Рая не е ново име. Познавам само една, при това над 40-годишна.

То очевидно и Кая не е. Има политик Кая Калас, естонка по произход: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%8F_%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%81

Може би се среща в много държави.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 19:13 от Radilena

# 114
КаЯ е вид риба в моята глава. Simple Smile

# 115
А в моята Кая е женско производно от Кай – „Снежната кралица“, Кай и Герда...

# 116
Интересно ми е авторката как е и накъде клони?
Клоня към Елена. Класическо име. Марии и Елени е имало векове наред и ще ги има винаги. Има имен ден на голям празник, който всеки знае. С 5 букви и 3 срички е, също като името на кака и. Аз не харесвам 3 буквени имена или пък много дълги и така... На никой не е и няма да има сърдити или пък всички ще се разсърдят вкупом. Но с мъжа ми още не можем да стигнем до консенсус, а времето тече..

# 117
Мъжо не харесва името ли. Той какво предлага?

# 118
Мъжо не харесва името ли. Той какво предлага?
Сещал се за някаква баба на която викали Ленче в тяхното село... Да ама на Елена аз не бих казала Ленче, а Ели. Но нормално това е старо име ще има много галени и прякори. На Мария са и казвали и и казват с най-различни имена - Мими, Марийче, Маре, Мимоза, Мимозка, Маруся, Марчелче, Мимосита и много много други. Аз не мога да заповядвам на хората как да я наричат, такова име съм избрала като я раждах. Имаме наши близки, който кръстиха сина си Александър и се сърдят на всеки, който го нарече Сашко, а не Алекс. И от там той иска да изберем име, което няма някакво смотано прозвище.

# 119
А какво мислите за Елица? Има имен ден на голям празник, старо, познато име, три срички, пет букви като на каката. Ще е Ели еднозначно. Единствен минус - до колко в чужбина ще й произнасят името лесно.

Общи условия

Активация на акаунт