Не мога да избера име...

• 2 852
  • 138
  •   1
Отговори
# 90
Имам колежка Мануела, на около 60-63 години е. Не е непознато. Среща се и сред младите, родени след 2000 както при момчетата, така и при момичетата, но не е от баналните.

# 91
Навремето по-популярна форма беше Емануела. Мануел/а винаги ми изглежда, все едно някой е „изял“ първата буква.

Цитат
Името Емануела е женска форма на Емануил и произлиза от иврит, означавайки „Бог е с нас“ (от El - Бог и immanu - с нас), което носи послание за божествена закрила, сила, надежда и духовност.

# 92
Аз го предложих с М, за да бъдат майката и двете й дъщери с една буквичка, а пък ако й харесва повече с Е, нека него да избере.

# 93
Точно употребата на еднакви първи букви не ми звучи добре. Като да наименуваш кученцата от едно кучило в развъдник.

# 94
Със М има много хубави имена, по хубави от Мануела.

# 95
Здравейте. Изключително трудно ми е да избера име за момиче. Термина ми е на 14.04 и тази година се падат тогава Великденските празници. Освен това се двоумя изобщо да го кръстя ли на някой или не. Вие как избрахте имената на децата ви?

С мъжа ми още преди да забременея знаехме как ще се казва бъдещото ни дете – ако е момче Никола, ако е момиче Алма. В крайна сметка имаме момче и той се казва Никола. По-късно ми дойде и идеята за Ноа… ама вече беше късно 😂

# 96
Никола е много хубаво име. Аз за момче винаги съм имала имена - Мариян или Ивайло.

# 97
Ако бебето се роди на Цветница има доста варианти за име, както за цветни имена, така и с буквата"Ц". Харесвам Цветелина и Калина.
За Великден мога да предложа много имена - Венелина, Велина.
Ако трябва да се уважи и другата баба - Траяна, Татяна.

Аз послушах една стара баба и избрах име, което го няма в рода. Всъщност предложението беше на бащата. Сега, синът ми си харесва името и не харесва това име, което аз исках.

# 98
Никола е много хубаво име. Аз за момче винаги съм имала имена - Мариян или Ивайло.
Ивайла за момиче не може ли?

# 99
Аз много харесвам и Марияна, но звучи много близко с Мария така. А покрай имената на Цветница - Калина.

Относно името Възкресия, като деца едното момиченце в квартала се казваше така (не помня кой набор беше, но между 98-01) - що подигравки отнесе "ей, умрялата", "оо, възкръсналата", "вашите вярват в духове ли". Беше я срам да казва как се казва и просто казваше Васи. То вярно, че децата на всяко име могат да измислят подигравка, но буквално всеки път като разбереше някой как се казва и почваше да говори глупости, защото е дооста рядко срещано име. На дядо си Възкресен беше кръстена.

Иначе аз съм родена няколко дни преди Коледа, с имен ден, който нашите винаги са отбелязвали на Коледа, защото редовно се казваше, че тогава има името ми, на повечето места също тогава е обозначено. Редовно някой ми подаряваше общ троен подарък за празника - рожден ден, имен ден и Коледа, та много завиждах на децата, които нямат празници толкова близко един до друг. Нашите също имат имен ден тогава, та излишно да казвам, че декември месец при нас беше огромен празник, всеки празнуваше всичко и все още празнуваме, де, та ми е любимото време от годината, но все още на моменти ми се иска рождения и имения ми ден да не бяха толкова близко един до друг, за да можем да имаме повече дни за отбелязване.

# 100
  • SF
И аз доста се учудвам на някои предложения из тези теми. И редовно ги чета от горе-долу едни и същи потребители.
Съгласете се (или пък недейте), че да си кръстиш детето днес Възкресия, Икония, Иларион, Архангел си е доста странно.
От толкова хубави имена, точно пък Възкресия да предложа или да избера! Нито звуково с това ъ и з, нито като комбинация от букви - едно такова спънато име. Много важно, че означавало възкръсване. Не знам. Може би идвам прекалено модернизирана, но да възраждам стари дядовски и бабешки имена, хич не ми е кауза.

# 101
Eсме, както някой има право да харесва Сива - в съседната тема, така друг може да харесва Възкресия. Толкова ли е трудно да се разбере?!

Точно в тази тема съфорумка написа, че докато е лежала в родителното, една майка кръстила дъщеричката си Възкресия. Значи има и днешни родители, на които това име им харесва. Ако ти някога имаш дете, можеш да го кръстиш както си искаш - Кая, Амая, Есмералда, Сива и т. н. Какво те засяга вкусът на другите?! Възкресия си е българският еквивалент на Анастасия, както Камен е българският еквивалент на Петър, например. Ти харесваш повече Анастасия, друг пък може да харесва повече Възкресия. Какво толкова странно има в това? Иларион, което ти даваш като пример за отживяло име, е от един калибър с Анастасия – и двете са гръцки, от християнския календар. Просто в България едното се използва повече, затова не звучи толкова странно.

И аз познавам един Възкресен, малко над 30-годишен, кръстен е на дядо си със същото име. Викат му Венко. Не е казал някой да му се подиграва за името. Въпрос на възпитание е.

Някои днешни родители избират Тодор и Стоян. На мен тези имена не ми харесват и аз не бих ги дала на детето си. Но е въпрос на предпочитание. Уважавам избора на другите.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 14:53 от Radilena

# 102
  • Варна
Едното ми дете е родено по Коледа и има имен ден тогава, но на никой от близките роднини не му е хрумнало да подарява 1 общ подарък. Приятели, ако каним, подаряват за РД, разбира се. За имен ден не намирам за нужно да се прави подарък, честитим си.

# 103
  • SF
Eсме, както някой има право да харесва Сива - в съседната тема, така друг може да харесва Възкресия. Толкова ли е трудно да се разбере?!
На мене ми е много трудно да го разбера. Направо не го разбирам.
Кръстила някаква майка бебето си Възкресия, на мене не ми говори, че името е хубаво и се ползва, а че има всякакви хора с всякакви акъли по тази земя.
Така че, мерси за напомнянето, че не всички сме еднакви. За малко да изключа този факт. И дано да не се уеднаквим, че тогава ще сме наречени с 2-3 имена.
Да, има нормални, има луди, има и със смесени прояви. Едното дете ще си кръстят Георги, другото ще е Елиът или добилата форумна популярност комбинация от Гичка и Наталия. Но има и традиционалисти, които ще изберат Стоил и Сотир.
Скрит текст:
Имам приятел Майкъл и все питал майка си защо е Майкъл. И майка му му отговаря, че ако не е бил Майкъл, е щял да бъде Стивън. Simple Smile
Според нея тези имена са били много модерни, когато той се е раждал - 90-те години. Познавам и Нанси, родена тогава, и Дороти на баба Дора, и други.

# 104
Не казвам, че името е много хубаво, а че НА НЯКОИ ХОРА СЕ ХАРЕСВА! „Хубаво име“ е нещо различно за всеки. Един ще хареса Стоян или Тодор, друг - Възкресия, а трети - Амая и Сива. Това искам да кажа.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 21:29 от Radilena

Общи условия

Активация на акаунт