Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 47

• 11 502
  • 439
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
При липса на квадратура ако трябва ще се лишиш от диван, от трето крило гардероб, от 45 см повече плот за миялна, от всичко друго, но не и от легло. Първата и основна функция на едно жилище е да има човек къде да спи.

Тапицираното легло на Икеа е 239 лв с включена подматрачна рамка. Това ако не е бюджетно, не знам кое е. Крачетата му са едни обли пръчки. Няма нищо общо с острите ръбове на базовите модели на Виденов например, които буквално режат.

# 286
  • в пералнята
Лъки, квартира без легло с нормален матрак просто не ста ва! никой не ще да спи за повече от две вечери на диван, ако ще и най-удобният на света да е. Всеки път като видя обява за студио без легло, отдолу има поне 20 коментара “А къде е леглото?”, “Хазяинът да си спи на тоя диван”, “За тия пари поне едно легло да бяха сложили” и подобни. И са прави. Това е супер базова вещ, не може без нея.

Никога не би ми хрумвало да слога ваза в апартамент за под наем. Това не е като картина да си види на стената и да не ѝ обръщаш внимание. Много лесно чуплива вещ е. Преди години бях администратор в един хотел и това беше вещта от стаите, която най-често биваше чупена и трябваше да карам гостите да плащат. Но трябваше да има и ваза, и картина във всяка стая. Нещо свързано с изискванията за категоризация на хотела. Веднъж само съм таксувала за картини, понеже група пияни немци ги бяха свалили от стените и се биеха с тях в коридора на етажа. Гледахме записи от камерите…
Хахаха. На мен това ми напомня за един 8ми декември с един пожарогасител в хотел.
Та в този ред на мисли, слагате ли пожарогасители или детектори за дим?
Аз не съм слагала никъде, но скоро мярнах някъкв.пост по въпроса и ми стана интересно.

# 287
И в къщи имам пожарогасител, сложихме след като едно вече пораснало бебе беше пуснало котлоните на свободностояща печка и за нула време беше разтопило един плик с покупки до ниво разтечена пластмаса..
При големия има детектори с аларма центално, много често дефектират и пищят часове докато някой дойде да ги оправи. Но битовизмите са си за решаване на място, не от майките които са далеч.

# 288
  • Варна
Детектор за дим едни приятели имаха в квартирата си и го бяха разкачили, понеже постоянно се включвал като готвят.

И докато тук обсъждаме кое как трябва да е декорирано, хората си обявяват апартаментите така:

Joy
Случайни обяви от фейсбук

# 289
Лъки, квартира без легло с нормален матрак просто не ста ва! никой не ще да спи за повече от две вечери на диван, ако ще и най-удобният на света да е. Всеки път като видя обява за студио без легло, отдолу има поне 20 коментара “А къде е леглото?”, “Хазяинът да си спи на тоя диван”, “За тия пари поне едно легло да бяха сложили” и подобни. И са прави. Това е супер базова вещ, не може без нея.

Аз те разбирам, ама при липса на квадратура, на тавана ли да го сложат това легло.

Ако ще е легло, да е с прибрани крачета, за тапицирано ясно че няма да има бюджет, защото на тясно, много боли да се удряш в ъглите на легло.

Направо ме подсети да публикувам на партера срещу нас какво са сътворили, баш както предложи LaughingLaughing

# 290
Снимката на Драго ме впечатли! Гледала съм по ТВ-то 1-2 серийки, в които американци-флипъри или уж дизайнери правят подобни специални изпълнения, но не съм мислила, че и у нас може да се види подобно нещо.

Аз не разбрах дали тези 20 кв.м. са само за жилищната част или включват и баня/тоалетната. Но така или иначе на тази квадратура няма вариант да се смести нещо повече от  задължителните мебели за живот. Гардероб/че, легло, мини-кухничка
(продават се едни такива с дължина 1,20 м.), малка масичка тип бистро за хранене. Зависи и от размерите на помещението - врати и прозорци, ширина и дължина, не само от квадратурата. Но ако има някое ъгълче свободно за малко кресло - има симпатични малки кресла в Юск и подобни  магазини, да приседнеш с телефон/лаптоп, вместо да полегнеш на леглото, би било удобно. Ясно е, че  няма да има съдомиялна, пълен комплект пералня+сушилня, нормална фурна и котлони 4-ка, и т.н., и т.н.
Според мен тази квадратура не предполага да се наема от 2-ка. Колкото и да им се иска да спестят от наем, много бързо ще се окаже, че двама души просто не могат да живеят в това пространство, ще се изпокарат за нула време, просто не можеш и за минута да си сам, все се прескачаш и съобразяваш с другия.

Такива жилища отдавна вече не предизвикват романтични чувства в женската половина на човечеството. И рядко някоя ще се навие на гушкане в такива условия. Та легло 1,20 или оптимално 1,40 е достатъчно. Да е здраво и удобно.

Скрит текст:
И преди бях  писала какво ми каза млад колега - ако не започнеш поне с бутилка Мует в заведението, няма и да те погледнат. След Мует-а до вкъщи (поне 2-стаен) най-добре с кола от известни и популярни сред младите мъже германски марки, но не трошляци на 20+ години). Доста отчайващо звучи за моите представи за живота, но явно това е положението. 

# 291
  • в пералнята
И на 20 кв може човек да си направи нещо хубаво. Но трябва да се вложат повече мисъл и средства. Аз много обичам да се ровя в пинтерест и там има толкова много готини дизайни.
Драго, това легло във въздуха ли виси?

А иначе, честно казано, разбирам ги девойките.
Какво да си мечтаят - някой симпатяга да ги заведе при мама?

# 292
  • Варна
Въобще не става въпрос за лукс, а за нормално съществуване. Еднопространствено жилище не е удачен вариант за постоянно обитаване от двойка и ако някоя мадама се намръщи ако я заведат в такова, това не я прави меркантилна златотърсачка. Хипотетично в такова жилище може да си живее сам ерген, периодично да се прибира с някоя мадама за секс, но ако нещата с някоя станат сериозни и решат да заживеят заедно, пичът ще пусне предизвестие и ще си наемат нормален двустаен. Никоя себеуважаваща се жена няма да си замъкне куфарите в това студио, където едвам има място за вещите на господина.

# 293
E, що така само ергени в студио? Не може ли и моми да наемат? Laughing То нали се предполага, че за секс ще ходят у ергена.
Мисъл е добре да се влага при обзавеждането на всяко жилище. И във всяко жилище се налага да правиш и калкулация на разходите. За студио много пари, повече от необходимото, биха отишли за поръчкови мебели. И е въпрос на преценка дали +++ пари ще се избият с по-висок наем.

# 294
И на 20 кв може човек да си направи нещо хубаво. Но трябва да се вложат повече мисъл и средства. Аз много обичам да се ровя в пинтерест и там има толкова много готини дизайни.
Драго, това легло във въздуха ли виси?

А иначе, честно казано, разбирам ги девойките.
Какво да си мечтаят - някой симпатяга да ги заведе при мама?
Във въздуха, на някакви стоманени въжета сякаш. Едно леко криво беше виснало. Не си представям да седя под него....

# 295
  • Варна
Не е задължително поръчковите мебели да са по-скъпи от стоковите, само туй ще кажа и ще млъкна аз.

# 296
Не е задължително поръчковите мебели да са по-скъпи от стоковите, само туй ще кажа и ще млъкна аз.
Тук съм съгласна, ако човек има доверен и не-алчен майстор е така.
Особено за малко пространство, което е добре да се използва всеки см.
Спалня задължително Пенко, никакви разтегателни дивани.

Аз съм живяла ( 1 сама мома ) в 35 кв.м. - ами хазяина беше съобразил много добре нещата.
Наскоро видях проект на една варненска дизайнерка на 20 кв. м. беше направила страхотна функционална красота.

редактирам да покажа нещо малко, то тя тази тема е толкова обширна, че заслужава собствена тема във форума - small homes Simple Smile
https://www.facebook.com/InterioriIdei/posts/pfbid02YrnLf8hTYBTn … Wr6DY5NqF7mPgx5Ul
макар,че тези чуждестранните като пише 35кв.м те са реални, не като при нас около 25

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 16:17 от Casual

# 297
  • Варна
E, що така само ергени в студио? Не може ли и моми да наемат? Laughing То нали се предполага, че за секс ще ходят у ергена…
Може, разбира се. Но това няма да промени крайния резултат за собственика. В момента, в който момата се загаджи, ще освободи студиото и ще се нанесе при гаджето. Ако и той е в студио, и двамата ще се изнесат и ще си наемат двустаен.
Има и вариант наемателят да е възрастен, необвързан, без деца или с отдавна пораснали такива, и да няма намерение отново да живее семейно. Такъв би останал повечко. Но пък би се намерил по-трудно, понеже повечето вече си имат собствени жилища.

Аз пък не съм съгласна, че поръчковите мебели може да са по-евтини от “стоковите”. Понеже купувам предимно от Икеа, понякога и разни намалени неща от Юск, моля да ми обясни някой как поръчкова мебел би излязла по-евтино. Дори само материалите и механизмите да си купи човек, да има инструменти и сам да си сглоби, пак не виждам как ще стане.
Помощна масичка 15 лева
Трикрилен гардероб 320 лева
Тапицирана спалня 240 лева
Библиотечка - 70 лева
Нощни шкафчета - 50 лева
Скрин с 5 чекмеджета - 150 лева

Това са само част от мебелите, които сме купували и за вкъщи, не само за квартирите. Не вярвам, че има дърводелци, които ще работят по-евтино! Не е като да не съм събирала оферти.
Ако трябва да погледна и на Видинов цените за най-базовите им серии, числата ще са още по-ниски.

# 298
E, то ако имаш такъв свестен майстор (или роднина), е лесно. Но майстори за сръткави работи, че и евтино, рядко се намират. Повечето дърводелски фирми/майстори гледат лесното - разкрояване на ПДЧ-та със стандартни размери, че така са нагласили машината и не им се развалят параметрите. Случвало ми се е да питам - кажете колко ще ми струва по мои размери? И не, не искат, дори за повече пари.

Диди, майтапех се за ергена и момата. Но принципно такива малки жилища винаги ще се търсят - няма да е за десетилетие, ще има текучество, но кандидати ще има. Заради по-ниската цена. Малко, но пък си сам, не се съобразяваш с други хора в голям апартамент със съквартиранти.

Пак казвам - вече много малко млади хора, а и не само млади хора, се срещат с приятели и познати по заведения, не в къщи. Та трапезна маса поне за 6-8 човека, кухня като спретнеш меню с 1-2-3-то, многочасова сбирка в къщи рядко се случва. И то подобни събития ги правят семейни хора със собствено жилище.

# 299
  • Варна
Съгласна съм, че винаги ще се се търсят такива жилища. Но от сами хора. Не от двойки. Затова е по-разумно да се обзавеждат като за сам човек, не като за семейство. Няма смисъл от спалня 160, котлон четворка, трапезна маса с 4 стола, тройка диван и т.н. ако ще останат 20 см пътеки за свободно преминаване.

Общи условия

Активация на акаунт