Колко пъти се храните на ден?

• 4 879
  • 140
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Завиждам за фаста съвсем чистосърдечно.
Аз съм със силна анемия и не мога да си позволя дълги периоди на глад, защото ми става лошо, иначе винаги ми става леко и се пречиствам, но уви.

Днес сутринта закусих пълнозърнеста багета с парче кашкавал и половин домат. След около час хапнах шепа боровинки.
Ще обядвам чиния леща.
Следобед портокал/и.
Вечеря - ще правя яйца с праз и салата от печени чушки.
Днес обаче няма да спортувам. Дъждът ми развали тичането, а вчера бях на тенис. Днес само малко стречинг у дома направих преди малко.

# 121
  • Между гори и планини
А, ори анемия си яж ако трябва и 100 пъти!
Мъжът ми е с желязо дефицитна анемия, едва го вдигнах на крака, редовно се изследва и дори му се карам, че не се храни достатъчно. Заливам го с домашен сироп от бъз, специално за него садих червено цвекло.

# 122
  • София
То хубаво да ям, ама преди НГ полежах 2 месеца с кръвоизливи и си хапвах + желязо и добавки, та съм 2-3 кг. отгоре и хич не ми е добре от това. Чисто физически. Аз съм с едра структура и ако не полагам грижи мога лесно да залитна, пък и всички бременности имат принос лесно да се раздувам.
Съпругът ми е другата крайност. Той е от този тип жилести мъже, които като хапнат се понадуват и след половин час няма и следа, а след час спорт му изскача релефът. Имам чувство, че и на 80 ще е стегнат, докато аз трябва сериозно да наблягам на физическата активност и на умереното хранене.
Все ми се налагат усилия, а след 2 месеца правя 52.

# 123
Аз за капак на всичко трябва да съобразявам диетата и с упорит стомах и сие, които не са много редовни.
Жаля всички които са на моя хал
И завиждам на тези дето с лекота по два пъти на ден са във WC-то

# 124
Аз, когато ям веднъж до два пъти на ден не правя подхапвания, междинки и т.н. фалшиво ядене, не пия сокове (въобще не пия, не обичам), кафе пия, да, но чисто, без захари и примеси. Не припадам, не гладувам и нямам нужда да се храня през два часа като малките деца просто. Съответно яденето ми е много далеч от "натъпкване" поради гладуване цял ден, напротив, при неразширен от тъпчене стомах големи количества няма как да вкараш. Съвсем нормален порцион на принципа на дланта като съотношение на протеини и въглехидрати.
ПП. Плодове между хранения също не вкарвам. Или са в храненето, ако е ябълка/круша, или ако е от подуващите ме плодове с повече сок тип портокали, или диня/череши, го карам само на плод, за да му се наситя, иначе няма къде да го побера и него.

ППП, ако взема менюто на Fever Ray, което е чудесно и е по вкуса ми, то ще изглежда разпределено по следния начин:
Днес сутринта закусих пълнозърнеста багета с парче кашкавал и половин домат. След около час хапнах шепа боровинки.-->това ще липсва, не закусвам
Ще обядвам чиния леща.-->към лещата ще имам десерт боровинките например, ако толкова ми се яде плод
Следобед портокал/и.-->това липсва, не правя междинки, не съм гладна и нямам нужда, ако ми се яде портокал, ще го вкарам във вечерята просто
Вечеря - ще правя яйца с праз и салата от печени чушки.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 14:14 от фаастък

# 125
За мен междинките под формата на въглехидрати или плодове, са равни на рязък скок на инсулин и съответно на целодневно преживяне на нещо, а следователно и сънливост. Много по-добре се чувствам без междинки. Но аз до неотдавна бях от хората, които започваха деня си със кроасан с шоколад.

# 126
  • София
Аз не мога да не закусвам, заради 2 неща. Едното е анемията, а другото е, че преди обед спортувам. Сутрин ходя/тичам/правя упражнения между закуската и плодовете (често ги заменям със сурови ядки), а след това ходя на плуване или на тенис (2 пъти през делничните дни плувам и веднъж съм на тенис, докато през уикенда, когато сме си в горския дом, плуването е двукратно или комбинирам плуване с фитнес/плуване със сауна или парна баня).
Без храна няма как да се получи.
Също така плод след/при хранене не е добра идея, заради ферментацията в стомаха. Същото се получава със зелените салати. Понеже следобед ми се иска нещо свежо, но аз избягвам кафета, а не пия безалкохолни и подобни (чай пия сутрин, а кафе само ако имам компания), затова плод ми е идеалната алтернатива.  При мен е задължително да добавям витамини по лекарско предписание, което избягвам да правя под химическа формула.
Инсулинът ми е 4 при референтни граници 2-6.

# 127
Не е вярно това за плодът. Скоро четох защо.
Зелените салати се ядат най-напред.

# 128
Сутрин спортувам на гладно, задължително.
Точно щях да допълня и за салатите, особено, ако в порциона присъства по-мазно месо.
Когато децата ми тренираха и правеха лагери преди състезание, сутрешното тичане преди самата тренировка даже, се правеше на гладно. Триразови тренировки без междинки, с изчислени порциони.

# 129
  • София
Да, не се ядат заедно с яденето.
За плодовете - зависи от плода.

Час тичане и после час тенис на гладно би ми коствало припадък.

Всичко е до организъм, навици, възраст и здравословно състояние. Затова при всеки е различно.

# 130
Много му е интересен въпроса как намираме време за хранене. Винаги съм работила на пълно работно време и с допълнителни много часове на месец. Намирам време да наготвя и време да ям на спокойствие. Никога не ям в движение, в кола, или в каквото и да е. Много ми е важно, всичко друго отива на заден план. Менюто ми за днес: закуска преди да изляза купа кисело мляко с мюсли, чиа и ленено семе, обяд сандвич от ръжена филия хляб, шунка и кашкавал и малка ябълка, вечеря зеленчукова супа, филия хляб и малко шоколад. Нямам междинни хапвания.

# 131
  • Между гори и планини
Аз също тренирам сутрин на гладно. Ако ми е пълен стомаха сигурно ше повърна по време на тренировка. Ям поне 2 часа след като дъм тренирала.

# 132
  • София
Докато работех, нямах толкова време. Носех си кутии, когато бях наемен служител.
Когато направихме нашата кантора, тя е в съседния вход на кооперацията мини не е било пречка да се храним у дома.
От 2020 г. насам вече имам цялото време на света, съобразено единствено с графика на децата ми, на съпруга ми и с моите лични планове и ангажименти.
Ставам много рано и винаги съм била така. Около 6 часа. И тогава обикновено приготвям храната за деня. Напоследък започнах и в ранния следобед, докато ми са уроците по НЕ или си гоня моите проекти.

# 133
Тренировките на гладно не са за всеки, а в много случаи са направо противопоказни.
Дълги години тренирах на гладно, но когато започнах да работя с по-високи тежести, усетих, че нямам сили. Мини закуска с обем не повече от 100-120 мл и тегло до 120 г 45 мин преди трен драстично промени играта.
И досега нямам проблем с 5 км крос или пилатес/йога сесия на гладно и дори предпочитам така.
Но няма как да направя 45-60 минутна силова тренировка с предизвикателни тежести, ако не съм си подложила предварително.
Ставам в 6, хапвам си минизакуската в 6:30 и в 7.15 започвам тренировката.

Не съм от хората, които преживят непрекъснато. На бюрото ми никога няма бисквитки, солетки или ядки.
Нямам проблем обаче с 3 основни и 1-2 междинни хранения на ден, защото работя в офис, имаме хладилници, микровълнови, повечето си носим храна в кутии от вкъщи и това не учудва никого.
Колкото и да съм заета, намирам 10 минути да седна спокойно и да се нахраня.

# 134
  • Между гори и планини
Аз тренирам само кардио и каланетика. Силови тренировки не харесвам. Да заподскачам или бягам с храна в стомаха, означава върната храна 😂
Хубаво е че всеки ди е намерил ритъм който го прави щастлив.

Общи условия

Активация на акаунт