Колко пъти се храните на ден?

• 2 886
  • 96
  •   4
Отговори
# 90
  • София
The Iron Lady, желая ти занапред здраве и никакви проблеми!
Радвай се, че не си в другата крайност и поддържай състоянието си.
Моя приятелка след лъче и химио беше влязла във форма и в един момент отключи зверски апетит. Нон стоп хранене, а и започна да се самоубие дава, че сега трябва да се наслаждава на всичко и да не се мори физически. В момента е със сериозно свръхтегло и продължава да си хапва обилно. Даже се майтапи с това, но започва да дава странични отражения на други неща. Лекарите ѝ се карат, приятелите ѝ говорим. За съжаление, няма ефект.
В същото време баща ми преболедува преди вече почти 30 години, но след това си изгради железен режим за здравословно хранене, движение и ежедневие. Тази година прави 85 и даже не може да му ги даде човек.
Той хапва няколко пъти на ден, но много премерено и само определени неща.

# 91
  • София /Абсурдистан
Благодаря Фивър! Уж съм добре сега. Храната е важна, проблемът е, че човек не знае от къде да купи чиста храна. Продават се много стоки, с разни добавени вредни неща в тях. Не знаем какво купуваме.

# 92
Ако при трите основни хранения хапвам добре, особено на закуска,  дори не се сещам да чопна нещо допълнително.

# 93
Аз ям два пъти, но закуската ми е символична, защото ако пия "голо кафе", не ми е приятно, а освен това на обяд рядко имам възможност. Основно се храня вечер. Когато синът ми беше 1-6 клас, макар и всичко на пешеходно  разстояние ми отне маше време да изляза от работа, да го взема от училище, да го заведа при майка ми и да се върна на работа. Или обратно-от работа, при майка ми, на училище, на работа. Не желаех да ходи на занималня, но това си имаше цена, нямах време за обяд. Освен в петък, ако е първа смяна, тогава обядваме навън и си говорехме за нещата от седмицата, беше хубав ритуал., но пак по скоро яденето ми беше символично, няма как да се нахраня добре, като ми предстои работа.

По това време съвсем без да искам, но защото обстоятелствата го налага ха, навъртявах на ден минимум 15 000 крачки, а веднъж, два пъти над 19 000.Което изобщо не е полезно за мен, защото съм с дископатия и според невролога полезно е само ходенето по пясък и трева, не по твърда настилка.

За вечеря почти винаги имаме огромна сезонна салата. Имаме си едни купи, в които правим салатата, малко ми е смешно, защото сега събирам стар порцелан и купите за салата в старите сервизи са за 6 човека, колкото за нас е една купа. И ядене по малко, пак според апетита.

Междинно хранене-ако някой на работа почерпи с бонбон, ако има по-голяма почерпка или ако съвсем прегладнея някой плод. Обаче зимата няма много плодове и омръзват едни и същи. През пролетта и лятото се съобразявам да не се изцапам и пак едни и същи.

На почивка е друго, слагат ти, вдигат ти, защо да не ядеш по-дълго. И пак, закусваме и ако тръгнем нанякъде, из баири те или да разглеждаме нещо, рядко обядваме, само ако има някаква специална храна, местен специалитет. На вечеря си хапвам с удоволствие.

През годините, вкл и при изпробване на различни (в повечето случаи - безумни) диети, се убедих в едно-човек трябва да си слуша своя организъм, своя ритъм. Не да яде защото станало толкова и толкова часът или някой казал, че трябва да се яде това и онова.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 17:46 от Светкавица

# 94
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Страхотна тема!

Аз съм от хората, които могат да ядат нонстоп, обичат всичко, лакоми са и апетитът им не избледнява при никакви обстоятелства.

Винаги съм била едра. И сега съм. Имам проблем и с т. нар. емоционално хранене. Малко нещо да не ми е наред и започва "зърнената диета". И обичам всичко, сладко, солено, тестено, кисело, месо, млечни, бобови - всичко.
В мозъка ми някак да си купя някой пълен с гадости боклук от лафката е върха на глезенето и угаждането. И така съм израстнала де - все ми се радваха колко съм ящна..

И така до днес. Още съм си ящна.
Не съм намерила ритъм и начин на хранене, с който да мога да живея спокойно и добре.
С 90 дневната диета беше ок. Изкарах пълни 3 месеца, с все водните дни. Свалих едни 20кг, после ги качих..
После в по-осъзната възраст се чувствах добре с високо мазнинно ниско въглехидратно хранене. 2 пъти на ден - беше ми супер. Зарязах и това и сега не мога да се върна там.
Не намирам мотивация и желание.
И спорта не е моето занимание, уви. Само народните танци ми харесват досатъчно и ходя 2 пъти седмично. Но не е досатъчно. И така - 169см/75кг към момента. Grin

# 95
Леле Ън, ти си наистина миньонче с тези размери
Тази добавка ме заинтересува, стига да не и правиш реклама или нещо, защо точно нея си избрала и има ли обективно ефект?

# 96
Леле Ън, ти си наистина миньонче с тези размери
Тази добавка ме заинтересува, стига да не и правиш реклама или нещо, защо точно нея си избрала и има ли обективно ефект?

Не, не рекламирам добавката. Избрах я по съвет на лекар, защото имам две автоимунни гастро заболявания и заради тях още един куп хронични. Имам чести кризи и не мога да се храня, а изхвърлям всичко. Нещо трябва да ми компенсира загубите, а съм и с критично тегло. Ентераната медицинска храна е идеалната опция. След боледуване също е подходяща, вдига ме на крака. Понеже имам липси заради строгата диета, пия всеки ден за подкрепа.

Пия и от тези също
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010006270
https://apteka.framar.bg/30029130/%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5 … -200-%D0%BC%D0%BB

Знам, че има и за диабетици, но не съм ползвала.

Последна редакция: сб, 24 яну 2026, 20:40 от Ън

Общи условия

Активация на акаунт