Колко пъти се храните на ден?

• 2 441
  • 83
  •   6
Отговори
# 60
Много е хубаво да не изпитваш глад. Забелязала съм, че като не ям не ме боят червата. Обаче ме боли стомах, ако е празен. Омагьосан кръг.

# 61
Какви са тези отговори в анкетата 16 пъти?!
Това е нон стоп ядене...Rolling Eyes

Искам да се добави отговор 1 път.
Защото аз се храня 1-2 пъти, в зависимост коя смяна съм на работа.
На 1 и 2 по два пъти, на нощна - веднъж. Когато почивам пак в повечето случаи е веднъж. Междинни похапвания няма. Само кафе и чай. И вода.
Кг не мърдат от 35 години, 45-47.
Честото хранене и чувството за глад говорят за хранене с въглехидрати, и въобще проблем с въглехидратната обмяна.
Обърнете си внимание.
Вече две колежки се оказват с много висока кръвна захар, 20+.
Не е ОК да се яде постоянно.

# 62
Отговор 1е от 1 до 3 пъти и най- много хора са го избрали.

# 63
Да, но за мен не е подходящ отговор.
Поне да беше 1-2.

# 64
Какви са тези отговори в анкетата 16 пъти?!
Това е нон стоп ядене...Rolling Eyes

Ако не го беше написала, нямаше да го видя, че има такъв отговор, чак се разхилих като го прочетох.
Според мен и да има човек който яде 16 пъти, едва ли ги отброява, просто си похапва
това, онова.
За зъбите също е вредно, една зъболекарка ми беше обяснила защо честото хранене не се препоръчва.

На работа винаги имам сезонни плодове, ако много огладнея, хапвам си. Още повече работата ми е до пазар, винаги мога да сляза за пет минути и да си купя, ако нямам нищо.

Яденето вечер не е вредно, ако има достатъчно часове между храна и сън. В много източници дори се препоръчва, защото тогава си свършил задачите за деня, свалено е напрежението. Вкл в литература за йога съм го срещала. Ясно, че една вечеря с първо, второ, трето, предястия, следястия, няма да те остави да се на спиш, но колко често се случва такава? Празник, рожден ден, парти. Ако я ястие +салата и е достатъчно време преди сън, нищо и няма на вечерята.

# 65
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
Честно казано съм изненадана от отговорите и от резултатите от анкетата.
Очаквах че повечето хора ще са като мен - нонстоп ядене по цял дан, ако ще и да е нещо малко.
Въпреки че съм изненадана, съм доволна, че повечето хора се хранят 2-5 пъти на ден, което си е доста по-здравословно.
Впечатлена съм, че има толкова много хора, които ядат само по 2 пъти на ден, и не чувстват глад.
А още по-изненадана съм от двата отговора, че някои от вас се хранят само по веднъж на ден.
Скрит текст:
Ами призляване без храна, ами глад няма ли в такива случаи, само с 1, 2 хранения?

Който не работи ... знаеш го натататък. Wink

# 66
Аз откакто вечерям по-рано, спя по-добре.

# 67
Аз се чудя на отговорите, които казват, че ядат само по веднъж на ден в друг аспект - калориите.
Ако приемем условно, че възрастен човек (жена) има нужда от 2000 калории дневно (а за мъж дори към 2500), то колко голямо трябва да е това единично хранене за деня? Разбира се според физическата активност тези стойности варират много (може да са 1300-1500, може и да са 3000-3500), но вземам някаква осреднена база просто. Защото не е проблем един ден вечерята (и единствено хранене за деня) да е риба + салата, която в нормални размери (300-400 грама) е да кажем 500-800 калории, но това в никой случай не е достатъчна дневна "дажба" калории (и макроси, в този ред на мисли), за никой индивид, дори и диетуващи. Говорим за системно/ежедневно да си на такъв голям "минус" калории. Освен ако това единствено ядене за деня не се състои или от 5 чинии с храна т.е. огромно количество (грамаж), което пък къде се побира и как се смила също не ми е ясно, или е придружено с някакви други калорични, в повечето случаи вредни добавки - мазни дресинги, солиден десерт, или пък алкохол.
Тези, които хапват само по веднъж - обяснете, моля. Особено ако има такива мъже. Любопитно ми е, наистина.

# 68
Преди доста години ядях по веднъж на ден - само сутрин, на корем. Хапвах доволно количество храна, не отслабвах и не качвах. 2000 калории не са чак толкова трудни за постигане, повечето хора си нямат представа колко калории има само в едно парче баница или торта. Другото е, че ако човек не е физически много активен, няма нужда чак от 2000 калории, за да поддържа тегло.

# 69
  • София
Имам съвсем чистосърдечен въпрос към хранещите се веднъж дневно.
Може ли пример с храна и количества, които хапвате? И какъв е дневният ви калориен разход (като движение и натовареност)? За да не сте гладни през другото време, хабите малко енергия през деня, набавяте много наведнъж или приемате скрити калории с напитки?
Спортувате ли?
Като тийнейджърка можех да издържам така, но постоянно пиех кафета, чайове, сокове, плодови млека и е нормално да не съм била гладна. Сега, понеже от над 20 г. не консумирам такива неща, определено си чувствам глад.
Може би това, което написа Литъл Куийн е приложимо я случая. Високи калории наведнъж и край, вместо малки многократно?

# 70
  • Между гори и планини
На мен пък ми е интересно при тези които се хранят на често, кога стомаха почива, успява ли предишната храна да се смели и усвои, преди да дойде новата порция? Защото застояла храна в чревния тракт, означава гниене, подуване, възпаления...
Когато заживях с мъжа ми, той типично по американски си пържеше яйца и бекон за закуска и аз се чудех на това. С времето, заместих нашите навици на здрави въглехидрати под формата на кифли, баница и т. н точно с мазнини и протеини. И ако закусвам ( веднъж на високосна година) с милинки, или нещо подобно, веднага усещам спад на енергия, след 2 часа пак глад. Ако хапна 2 варени яйца, маслини - съм бодра. Просто няма рязко покачване и спад на инсулина.
После започнах голямо четене и гледане на документални филми за хранене. И се оказва, че в миналото хората въобще не са закусвали - стават по тъмно и отиват на работа, на обяд нещо малко и основно са ядяли на вечеря ( не в 8-9 разбира се). Тялото е правило дълъг фаст. На английски закуска е точно - чупене на фаста. Закуската става модерна през 50-те, когато има кампании показващи идеалното семейство около масата, войната е свършила и има изобилие на храна.
Допълнително хората са се хранили много разделно. И тогава дебели хора са били изключителна рядкост.
Храненето на често, определени храни които се водят диетични и др са маркетинг трик.
За историята на храненето и особено на българите, мога книга да ви напиша - цикличност, сезонност и много други неща.

# 71
Напиши! Много интересни неща споделяш и те чета с удоволствие. Simple Smile

# 72
Честно казано съм изненадана от отговорите и от резултатите от анкетата.
Очаквах че повечето хора ще са като мен - нонстоп ядене по цял дан, ако ще и да е нещо малко.
Въпреки че съм изненадана, съм доволна, че повечето хора се хранят 2-5 пъти на ден, което си е доста по-здравословно.
Впечатлена съм, че има толкова много хора, които ядат само по 2 пъти на ден, и не чувстват глад.
А още по-изненадана съм от двата отговора, че някои от вас се хранят само по веднъж на ден.
Ами призляване без храна, ами глад няма ли в такива случаи, само с 1, 2 хранения?

Аз не съм изненадана. Противно на повечето мнения, аз пък съм на мнение, че последното десетилетие много хора се научиха на балансирано хранене, запознаха се с различни режими и се спортува повече. Не съм изненадана също така, защото това е заложено и в учебната програма дали не е в 8 или в 10 клас, не знам, но си има материали много, много по темата. Малко да чуят децата-все нещо им влиза в главите.
Иначе, аз имам периоди с ядене веднъж на ден. Други с периодично фастване. Имала съм 10-дневен глад, чувствах се безупречно прекрасно. Никога през живота ми не ми е "прималявало" от липса на храна. Не ми пада захарта, не ми пада кръвно.
И не, не се "нахранваме" от хляба или кифлите, а от правилната комбинация протеин, мазнини, въглехидрати.

И да, фастването ми е природно, не съм го правила нарочно, просто никога през живота си не съм закусвала, дори като дете-изхвърлях филиите ако ме насилват да ги ям.

Спортувам иначе, да. Дори в дните с глад, фастинг или храна-няма значение, имам някакъв изграден спортен режим за 5 от 7 дни в седмицата.
За чудещите се дали с едно или две хранения няма калориен дефицит-->зависи. В нормален порцион се вкарват нужните калории за деня, не е нужно да е 2 кила месо порцията. Добавят се мазнини и различни видове плодове (не кило банани, но например два големи банана за деня са ти едни 200 калории като добавка към основната храна за деня. Съвсем лесно е да направиш 2000 калории на ден дори с фастване, да не казвам, че при обездвижено ежедневие дребна крехка жена няма нужда от толкова Simple Smile)))

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 11:02 от фаастък

# 73
  • София
Доня, не става дума за милинки или яйца с бекон.
При мен съвсем спокойно се обработва храната. Аз писах какво и как ям.
Ето за вчера:
Закусих 2 сухарчета с маслини, яйце, сирене.
Втора закуска - 1 червена чушка.
Обяд - чиния пилешка супа.
Следобед - 1 ябълка.
Вечер - чиния фалшива шкембе чорба с кладница и за десерт половин портокал.

Запомнила съм от бабите и дядовците ми, че те се храниха най-обилно сутрин. Но не след ставане, защото ставаха рано и си свършваха сутрешните задачи. Закуската беше към 8-9 чак. Не говоря за мазно или тежка храна. Леки храни, но обилни, за да имат сила за деня. Така са учени от родителите и бабите им. На обяд не ядяха или нещо леко - плод, мляко. Вечеряха готвено всички заедно цялото семейство на масата, без извинения, че някой не е гладен или е зает с друго. Основно супи, яхнии. Хляб не ядяха. Ако хапваха нещо тестено, то беше останало през почивните дни след внуците, на които се правеха бухтички, тутманици и др.,  че да се заситят и да изкарат до вечерта.

Доня, споделяй наученото от теб. Много си сладкодумна. Аз с удоволствие следя и влога ти.
Много си права за диетичните храни. Някои са откровено вредни или с други излишни за тялото съставки.

# 74
На мен по-скоро ми призлява от хора, които все нещо чоплят.
Храня се един път поне от 25 години насам, избягвам всякакви междинни, които само ще ми разлаят някакъв апетит, а няма да заситят.

Общи условия

Активация на акаунт