Еднакви имена на братовчеди?

• 1 315
  • 84
  •   2
Отговори
# 45
Ей такова нещо не бих нарушила и аз никога.

Явно вашият род попада на добри жени. Ако беше минала някоя църна комшийка да ви хвърли една клетва за снаха като мен... Отиде! 😂

# 46
Аз смятам да нарушим и точно традицията, назована от Каролин. Просто нвма как да кръстя детето си с име, което ще му носи само затруднения в държавата, в която живеем. Освен това презиме няма да има, което разваля част от традицията във всеки случай. И както вече казах, а и много от вас казаха, има голям избор от хубави имена.
Освен това пък терминът ми е на рождения ден на баща ми, та има повече логика да е на него, ако узобщо ще е на някого, та съвсем се оплетохме...
Така че просто на никого и всички са (не)доволни.

# 47
Имам доста познати в близкото си обкръжение, които са първи братовчеди по двама, че дори и трима с еднакви имена. За мен това е пълен абсурд. Едните ни познати са трима братя и всеки от тях има син Димитър и все едно Митковците не стигат, че единия от братята си кръсти и дъщерята Димана.
Изобщо не ми харесва роднини от едно поколение с дословно еднакви имена.

Е тука е повече от ясно, че зора е да се подмажат на дядото.
Enter Sadman, снаха ми е достатъчно особена и аз също не съм хич лесна и съм доста крайна в тези неща.
На нея ако не й харесваше името нямаше да се съгласи естествено. Момтяпред нас си каза,че ако има момче името е ясно и няма две мнения по въпроса.
Имената са хубави. Става дума за класически, български, красиви имена.
А колкото до жените в рода-никой не ги е питал. Така е било и точка.
В тогавашните времена както казва баба ми:"кой ти е посмял да не криъсти на свекър". Няма такова нещо. Просто не е било изобщо подлагано на никакво съмнение.
Само с вметна, ще това е само ако се роди момче. Момичето може както си искаш да го кръщаваш.
Аз точно заради това се дразня много и съм на пук на всякакви традиции.
Както се казва дядото, така се кръщава сина. Съответно моят брат е на дядо ни, баща ми на неговия дядо, той на пра дядото и така нататък. Две имена се редуват.
Лютиче сега разбрах вече защо мъжът ти толкова държи.
И аз да бях и аз щях 😊 Не мога да повярвам, че го казвам, но факт. Само дето вече има кръстено на този човек дете.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 22:17 от Caroline_Bingley

# 48
За съжаление са такива обстоятелствата.
В никакъв случай не искам да проявя неуважение към мъжа ми и семейството му, но на първо място ми е комфорта на детето през целия му живот. Вече многократно е говорено и със свекърите и те знаят как стоят нещата, но все пак е неприятна ситуация.

# 49
E, значи все пак става дума за кръщаване на някого. Ами след като вече има едно дете, кръстено на въпросния човек, защо да кръщавате още едно? Уважете друг или не кръщавайте на никого – ваше право си е.

# 50
  • SF
Важното е, че традицията не е прекъсната.
Ако попитате сестрата, тя като част от рода, няма да е изненадана от избора ви на име. Може даже да не й е неприятно, а съвсем очаквано и естествено.
Всъщност тя се е намесила в традицията, защото е трябвало да запази тази привилегия на брат си.
При такова разнообразие от имена, всички вкъщи да са Георги, ми е малко странно.
Ако повторяемото име е Борис например, даже и Борислав не го кръщавайте.
Освен редуването на имената, съм попадала и на дядо, баща и син с едно и също име и фамилия. Имаше и шеги по темата, естествено.
Едно време така са се кръщавали на един и същи дядо и половината село са Иван Бонев, другата половина са Иван Ганев. Ти кой си бе? - Иван. - Ама от Боневите или от Ганевите? Мъжете са били разпознавани по имената на жените Иван Марийкин, Иван Ценин, Иван Донкин.

# 51
  • Down south
В семейството на съпруга ми има две първи братовчедки с еднакви имена, кръстени на дядото.
По стечение на обстоятелствата живеят в различни държави, но и двете си обичат имената и с гордост казват, че имат еднакви имена.
Теодори на дядо им Тодор.

# 52
За съжаление са такива обстоятелствата.
В никакъв случай не искам да проявя неуважение към мъжа ми и семейството му, но на първо място ми е комфорта на детето през целия му живот. Вече многократно е говорено и със свекърите и те знаят как стоят нещата, но все пак е неприятна ситуация.
Значи, все пак има външен фактор, не е съвсем свободен избор на име.
Може би вариант на името, подходящ за чужбината, където сте, ще е решение. Хем няма да е същото, хем пак ще е на дядото.

# 53
Бащата българин ли е? Щом сте в чужбина какво мислиш за двойно име?

# 54
Неутрално име, да не е кръстен на никого. Така няма да има сърдити.

# 55
Децата на сестрата не са кръстени на свекъра или свекървата. Имената са неутрални.
Мама Ру, не харесвам двойни имена.
Въпросното име си е супер за България и чужбина. Дублирането е единственият ми проблем.

# 56
Но е вариант. Един вид като второ или средно име това, което се дублира. И няма да го използвате, но ще е там между имената.

# 57
Е той като го харесва толкова иска и да го изполва. Харесва му как звучи с фамилията и галеното.

# 58
Ами, в крайна сметка това си е вашият живот и вашето дете. Решавате си. Хората си дадоха съветите, пък крайното решение си зависи само от вас.

Кажи поне кое е това перфектно име, че да не се чудим....

# 59
Александър

Общи условия

Активация на акаунт