Еднакви имена на братовчеди?

• 2 039
  • 107
  •   2
Отговори
# 105
  • Down south
От където и да е тръгнало, разпространило се и по света.
Тъкмо вчера се видях със сестрата на моя позната. Познатата и съпруг след три години опити за забременяване, са осиновени момиченце - Dani Merry (на дядото по бащина линия и на бабата по майчина)

# 106
Не съм била в положението на авторката, защото децата ми са по-големи от всичките си първи братовчеди. Не съм била и в потенциалната роля на детето с братовчед-адаш, единствена съм с моето име в целия род, както назад, така и напред дотук в поколенията. Но допускам, че можеше и да ми е приятно да имам братовчедка-адашка, като цяло ми е приятно да имам адаши около себе си. Все пак, това зависи от много фактори.
И ще разкажа за един куриоз в нашия род - майка ми има братовчеди, на които и трите им имена съвпадат. Как се получава така? Представете си многодетно семейство, в което има няколко братя и сестри. Едната от сестрите се омъжва за човек, който има име и фамилия като един от братята ѝ. Съответният брат също е женен. И двете семейства решават да кръстят синовете си с едно и също име - не е на общите дядо или баба, не знам как са избрали, може просто да им е харесвало, често срещано име е. Не знам като деца как са ги разграничавали, но и май не е имало драма. Когато станеше въпрос за това, по-скоро го отбелязваха като интересно съвпадение. При двуцифрен брой първи братовчеди може би са приемали за нормално някое име да се повтори, а в този случай - и трите имена. Вече като големи семейни хора (аз бях дете), роднините уточняваха кой кой е по имената на жените им (напр. Данчо на Пенка и Данчо на Ганка).
В рода на мъжа ми пък има семейство, в което всички внучета са кръстени на едни и същи дядо и баба - кое с дословно име, кое с производна, но всички, до едно.
Ако бях на мястото на авторката, може би най-силният аргумент, който би ме спрял да кръстя детето като братовчед му, е че моето дете може да се окаже "малкият/малката...". Като знам как в един момент децата много мразят да ги наричат "малки"...

# 107
  • SF
А откъде тръгва това с кръщаваето на името на някой баба или дядо? Май е само по нашите ширини....или бъркам?

Бъркаш. Особено в арабския свят е много разпространена традиция, в Гърция, в Турция, в Испания там пък ги редят на салам, че и името на някой светец вкарват.

Общи условия

Активация на акаунт