Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 95

• 916
  • 31
  •   1
Отговори
  • Телиш/Плевен
Добре дошли в новата тема! Sparkling Heart

Щастлива, лека и успешна бременност на всички! Heartbeat

Предишната тема

# 1
Здравейте! Честита нова тема, лека бременност и раждане на всички мами!
От много години тазобедрените ми стави прещракват при определени движения, нямам някакъв друг проблем, само прещракването. Чудя се това би ли създало евенуален проблем при естествено раждане? Според вас да се консултирам ли с ортопед или друг лекар? Благодаря!

# 2
Здравейте ! В 11гс съм и давах кръв за НИПТ, та пуснах ПКК, кръвна захар, тсх, желязо, феритин… Очаквах нисък феритин, тъй като нали падал при бременността… А той 238 (13-150)…. Сега докато чакам докторката да ми отговори реших да пиша да ви питам дали на някоя от вас й се е случвало ? ( Не приемам нищо с желязо, само 1 тб Биозин мама, който съдържа Лактоферин…)

# 3
Здравейте, в момента съм бременна в 33 г.с., втора бременност. Отрицателен резус фактор съм, дъщеря ми се роди положителен резус фактор, съответно след раждането ми биха резонатив. Със сегашната бременност си следя антителата редовно, на всеки месец-месец и половина и до сега всичките резултати са били отрицателни. Доктора иска да ми постави профилактично обаче резонатива следваща седмица на прегледа, когато ще съм 33+4. Попринцип знам, че тази профилактика се прави между 28 и 32 гестационна седмица. Има ли някакъв риск, ако се постави след този период, предполагам, че няма, иначе нямаше да иска да ми я бие инжекцията, но все пак ми е притеснено. И дали въобще има смисъл от нея при положение, че изследванията за антитела са ми отрицателни.

# 4
Здравейте, искам да попитам АГ може ли да издава болнични за по 2-3 дни неразположения или това го прави само личен лекар?

# 5
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали психолог/психотерапевт, от който сте доволни от личен опит и работи онлайн. Става въпрос за паник атаки и силна тревожност?  Търся в интернет, но попадам на страшно много реклами и не знам как да разбера кои са наистина професионалисти и кои са измамници? Благодаря много.

# 6
Madness, всякакъв болничен ще издадат ако поискаш когато си бременна.

# 7
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали психолог/психотерапевт, от който сте доволни от личен опит и работи онлайн. Става въпрос за паник атаки и силна тревожност?  Търся в интернет, но попадам на страшно много реклами и не знам как да разбера кои са наистина професионалисти и кои са измамници? Благодаря много.

Вили Кръстева. Много съм доволна, помогна ми изключително много, буквално мирогледа ми се промени след посещенията при нея.

# 8
Съни, аз бих отишла на ортопед да ме види и да ми каже на какво се държи, съмнявам се да пречи на естественото раждане. Мога да препоръчам д-р Фурлакис.
Таня, ти си Iron Woman 🤣 Бих отишла на хематолог на твое място, нямам идея на какво може да се дължи, аз съм от отбора на бременните с нисък хемоглобин и желязо/феритин в реф. стойности. Пиши като разбереш какво се случва, моля те.

# 9
Таня, аз няколко пъти съм имала грешни лабораторни резултати точно на желязо и феритин. От хематолог знам, че са от често  бърканите  изследвания. Ако имаш възможност и желание, може да повториш изследванията в друга лаборатория.

# 10
  • София
Преди 10+ години раждах в Токуда. Сега обмислям дали Токуда или Надежда (дай Боже да стигна до там!). Та кои са имената, които се спрягат за Токуда в момента? Май никой от познатите ми лекари не е там. Важно да отбележа, че бях секцио тогава. Иска ми се да пробвам VBAC,но не на всяка цена. Нямам идея там дали въобще някой ще се навие да пробва...

# 11
Здравейте,
жена ми е бременна в 10-та гестационна седмица. Започнахме проследяване при д-р Василев в „Токуда“ – до момента имаме един преглед. За следващото ни посещение той спомена, че ще направи УЗ за ранна фетална морфология, като прегледът ще бъде в 12-та седмица.

В амбулаторния лист от първия преглед са описани необходимите изследвания. Освен стандартните (ПКК, кръвна захар, урина и др.), е посочено и БХС с маркери: PAPP-A, β-HCG и PLGF. Доколкото разбирам, това са кръвните маркери за биохимичния скрининг. Лекарят ни каза, че на следващия преглед трябва да сме при него с готови всички изследвания (или поне така разбрахме).

Проблемът ни е, че не разбрахме къде точно се правят тези изследвания за БХС. Попитахме в „Рамус“, където ни дадоха тяхна бланка, която е трябвало да бъде попълнена от лекаря, но цялата процедура ни се стори доста объркваща.

Моля за съвет: къде най-често се правят тези кръвни изследвания в София и необходимо ли е да бъдат направени преди ултразвуковото изследване или след него? И къде и какво не се разбрали като цяло Grinning

# 12
БХС се прави след феталната морфология, спрямо данните от измерванията на АГ.

# 13
Здравейте,
жена ми е бременна в 10-та гестационна седмица. Започнахме проследяване при д-р Василев в „Токуда“ – до момента имаме един преглед. За следващото ни посещение той спомена, че ще направи УЗ за ранна фетална морфология, като прегледът ще бъде в 12-та седмица.

В амбулаторния лист от първия преглед са описани необходимите изследвания. Освен стандартните (ПКК, кръвна захар, урина и др.), е посочено и БХС с маркери: PAPP-A, β-HCG и PLGF. Доколкото разбирам, това са кръвните маркери за биохимичния скрининг. Лекарят ни каза, че на следващия преглед трябва да сме при него с готови всички изследвания (или поне така разбрахме).

Проблемът ни е, че не разбрахме къде точно се правят тези изследвания за БХС. Попитахме в „Рамус“, където ни дадоха тяхна бланка, която е трябвало да бъде попълнена от лекаря, но цялата процедура ни се стори доста объркваща.

Моля за съвет: къде най-често се правят тези кръвни изследвания в София и необходимо ли е да бъдат направени преди ултразвуковото изследване или след него? И къде и какво не се разбрали като цяло Grinning
БХС се прави във всяка болница и клиника, където правят и ФМ, мисля, че и в Токуда можете да го направите, в повечето случаи в един и същи ден се взима кръв и се минава на преглед при специалист по ФМ. Ако не искате да го правите в Токуда, просто си харесайте някой конкретен специалст по ФМ, медицински център или друга болница и после отнесете резултатите на проследяващия лекар. Аз например се следя в Надежда, но БХС го правих в МЦ ,,д-р Калчев”. Ако искате да си го направите в Токуда, просто звъннете на регистратура и кажете, че искате да си запазите час за БХС.

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 12:47 от yonsiii1917

# 14
Здравейте,

След БХС ме пратиха в Рамус с такава попълнена бланка от проследяващият. За 2-3 дни излезна резултата. Взеха ми около 60лв. Като са готови и БХС и другите показатели, ги занесете да ги погледнат.

Общи условия

Активация на акаунт