Справяте ли се сами, когато са повредени домакински уреди?

• 888
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Повечето уреди си идват с книжка, в която пише как се отстраняват базови грешки и повреди. За по-тежките случаи има ютуб. За най-тежките има майстор (например смяна на дисплей на телевизор). Досега сме имали само 2-3 случая от третия тип.

# 16
Например успявате ли да си смените лампите сами или да поправите телевизора, ако възникне проблем? Познавам някои жени, които се справят и сами. Например някои мъже вкъщи успяват да ремонтират някои неща без да викат сервиз.
Тази сутрин взе да стане късо и нямах електричество, останах без ток, щото нямаше как да се справя. Но има и оправни дето веднага отиват да вдигат шалтерите.

Да, справяме се и успяваме, и знаеш ли как? С много четене, гледане и проучване. Не се раждаш оправен, оправен ставаш, като отделиш време да се научиш на разни неща.
Ти как си ги представяш нещата?

# 17
  • До хладилника, който обичам
Крушката ми, като правехме схеми с жички по трудово, никога не светна. Учителят по трудово не можеше да повярва, но ето, може. Затова неща, свързани с ток, не барам. Не му разбирам, не се меся.
За ел. уреди с по-сложни повреди си има електричари - отделно, че вече така ги правят, че напоследък излиза по-евтино човек да си купи нов, вместо да ремонтира.

Мога и естествено, си сменям крушките, то ще е нелепо да чакам някой да ми ги смени. Мога механични неща да правя, знам как да почистя филтъра на пералнята, сменяла съм гума на кола, макар преди години, сменяла съм леща на телефонна камера. Боядисване, шкурене, коване, лепене, рязане, ала-бала, всичко мога. Вероятно по-неумело, бавно и с много повече псуване, отколкото ще ги свърши мъжът ми, който е хем сръчен, хем по-често се занимава с тези неща, но не ни питат бързо и перфектно ли вършим, а дали изобщо. Сглобявам успешно мебели тип икея. Така че, като цяло "да".

# 18
  • София
Аз относно мебелите, направих един опит с една поличка икеа и се отказах. Друго си е мъж с винтоверт.

# 19
Крушката ми, като правехме схеми с жички по трудово, никога не светна. Учителят по трудово не можеше да повярва, но ето, може. Затова неща, свързани с ток, не барам. Не му разбирам, не се меся.
За ел. уреди с по-сложни повреди си има електричари - отделно, че вече така ги правят, че напоследък излиза по-евтино човек да си купи нов, вместо да ремонтира.

Мога и естествено, си сменям крушките, то ще е нелепо да чакам някой да ми ги смени. Мога механични неща да правя, знам как да почистя филтъра на пералнята, сменяла съм гума на кола, макар преди години, сменяла съм леща на телефонна камера. Боядисване, шкурене, коване, лепене, рязане, ала-бала, всичко мога. Вероятно по-неумело, бавно и с много повече псуване, отколкото ще ги свърши мъжът ми, който е хем сръчен, хем по-често се занимава с тези неща, но не ни питат бързо и перфектно ли вършим, а дали изобщо. Сглобявам успешно мебели тип икея. Така че, като цяло "да".

Хахаха, не сте единствена и при мен крушката не светваше 😂😂😂😂 въпреки опитите ми да погледна как свързва инсталацията моят съученик 😂
На наше приятелско семейство детето се прибира с домашна работа, пак свързано с ел. крушки и инсталации, съответно бащата прави цялата инсталация и следващият час получава много добър 5 😂😂😂😂😂😂 та, много тежко преживя поставената му оценка 😂😂😂

# 20
  • София
Зависи за какво става дума.
За крушка или лампа, че се пита з лампа, нямам проблем.
С уреди в гаранция не се занимавам и направо звъня в сервиза.
Други неща се справям, съпругът ми също.
Аз съм по отпушване на канали, смяна на бушони, разни дребни счупвания. Той е по електрическата част и по физически тежката, защото аз не мога физически да сглобя големи мебели (диван, легло, гардероб), но с масички, столове и подобни се справям. Имаме си винтоверт, "телбод" за мебели и подобни.
Претапицирани съм си сама диван. Сама си подшивам нови пердета.
Ремонти обожаваме да си правим сами двамата и с времето сме по-добри и от майсторите. Баня не можем да правим май само. Иначе измазване, боядисване, тапети, латекс, паркет, саморазливаща се замазка, обожавам новите мазилки, които изсъхват на разни интересни неравности (японска мазилка, римска мазилка и всякакви такива), лакиране на дърво, но и материалите вече са лесни за използване.
Аз с колата не се справям, но пък съпругът ми там е спец. И по двете коли е правил неща, които не съм си представяла. Сменял е кабел за отваряне на багажника при блокирал багажник, влизайки през задните седалки. Само не може да актуализира сам компютрите и не може там, където има цели панели, да прави нещо, защото по нашите коли има електроника зад панели, затворени със секретни ключове, които могат само в официален сервиз да се свалят или поне при наличен канал или устройство за повдигане за достъп отдолу. Всички други неща ги прави. Аз гума не съм сменила и надявам се да не ми се налага, но съм закрепяла (със свински опашки и облечена с бял панталон Simple Smile) разкачена кора на магистрала, за да успея да стигна до първия сервиз.
Малки електроуреди не притежавам или са малко, като предпочитам да сменя, вместо да поправя.

# 21
  • Down south
Не се справям, не съм и опитвала.
Миналата година за първи път се наложи да сменя крушка и бях много горда.

# 22
Например успявате ли да си смените лампите сами или да поправите телевизора, ако възникне проблем? Познавам някои жени, които се справят и сами. Например някои мъже вкъщи успяват да ремонтират някои неща без да викат сервиз.
Тази сутрин взе да стане късо и нямах електричество, останах без ток, щото нямаше как да се справя. Но има и оправни дето веднага отиват да вдигат шалтерите.

Да, справяме се и успяваме, и знаеш ли как? С много четене, гледане и проучване. Не се раждаш оправен, оправен ставаш, като отделиш време да се научиш на разни неща.
Ти как си ги представяш нещата?

Ми тази сутрин се опитах да боравя с клещи, не успях да се справя половин час, мм дойде и за 5 мин. беше готов. Погледнах и видеа,  и той ми изпрати клип, но не можах. Не съм толкова сръчна може би.

# 23
  • Down south
Не се тревожи, не си сама.

И с колите съм така, знам как се сипва бензин и толкова.
Дори не знам, как и къде се сипва онова нещо за чистачките Rolling Eyes

# 24
Мога да сменям крушки, последно сама сложих една вертикална драскалка за ъгъл за котките ми, офис столове съм си сглобявала, каквото не е много голямо или много тежко поне бих се пробвала да сглобя. Боядисвам си из къщи също. Филтри на климатици, перални и сушилни няма да коментирам, там си трябва редовно да си ги подържа човек. Мога и да запоявам, бих се научила и други неща да правя, стига да има кой да ми покаже, ама за момента няма.

# 25
Мъжът ми е по тия неща, но ако се наложи - ще го направя. Още не се е появило нещо, за което индиец да не е обяснил в ютюб.

# 26
  • There I was on a July morning
Ремонтите не стават само с гледане на клипчета, трябва си и майсторлък. Simple Smile
И аз съм гледала как се сменят различните видове лунички, но нашите явно са още по-различни, защото не ми се е получавало. Има и видеа как се сменят въжета на таванен простор, но като ме е страх да се кача на стълба на балкона - тц, не става.
Ел. уреди, мрежи и контакти - там не пипам, опасно е.
Само с по-лесни неща се справям - смяна на крушки, да вдигна изключения предпазител на ел. таблото, отпушване на мивки, почистване на филтри на пералня, климатик. Лепене на тапети, боядисване. Горе-долу това е, за всички останали случаи - ММ, майстор или техник.

Последна редакция: чт, 05 фев 2026, 02:56 от Скубиду

# 27
Дребни неща мога да правя сама - знам къде и какво да пипна, като паднат бушоните или падне налягането на котлето. Дребни мебели на Икеа сглобява 13-годишният ми син. Сменям крушки (почти всякакви успявам), регулирам бюрото на детето, оправям се когато телевизорът, бустерът и декодерът не желаят да се сработят.

За всичко останало си имам майстори (двама на разположение за дома). За колата имам договор за поддръжка в официалния вносител и един много добър джамбазин. Мъжете на няколко приятелки също са ми помагали с разни ИТ проблеми. Старая се да ги ухажвам и да съм в добри отношения с всички, че не се знае.

# 28
  • Пловдив
Дори не знам, как и къде се сипва онова нещо за чистачките Rolling Eyes
И аз. Карам с една пръскалка за прозорци и пръскам на ръка.

# 29
Аз видях от мм как слага течността, но забравих, беше под капака отпред има си капачка. . Animal See No Evil

Общи условия

Активация на акаунт