Справяте ли се сами, когато са повредени домакински уреди?

• 1 351
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
Там е, ама не пипам. Grinning

# 31
  • До хладилника, който обичам
Аз относно мебелите, направих един опит с една поличка икеа и се отказах. Друго си е мъж с винтоверт.
Купих си един смешен малък винтоверт, за да си имам свой, защото мъжът ми уж все ще ми дава неговите да ги пробвам, ама му се свидят и накрая все ми сглобява каквото там, вместо да сподели уредите. Накрая си купих свой, вярно, не става за сериозни неща, но за прости сглобявания на мебели и т.н. е идеален. Взех и на двама ни еднакви комплекти отвертки, защото малко ми писна всичко да си прибира в работилницата и да трябва да търся, като ми дотрябва. Моите инструменти не са професионални като неговите, но и сравнително рядко се занимавам сама. Но ми е важно да мога и да имам, така че тъй проактивно реших въпроса с винтоверта Grinning

Това за гордост ли е, че не можете течност за чистачки да сипете, че не знаете къде Smile Аз знам и си сипвам сама, да знам дали да се засрамя, че правя такива работи, хаха.

# 32
  • Пловдив
Не мога да кажа дали е за гордост, да си каже който разглежда нещата на плоскостта гордост - срам.
Аз съм сглобявала мебели.

# 33
  • Между гори и планини
Между смяна на крушка и поправка на бойлер има огромна разлика.
Мъжът ми е ел техник и като цяло той се занимава с разни дребни повреди. Вече и дина ми, които явно е взел от гените на моя баща който можеше да поправи всичко+ гените на баща си и свекъра ми , които са н- то поколение ел техници.
Само, че има уреди които вече не подлежат на поправка, защото са капсуловани. Едната ми прахосмукачка беше такава. Сегашният ми телефон и т. н . Днешните уреди са направени да ти служат кодирано време и после са за боклука.

# 34
  • у дома
Моят мъж също беше елтехник и поправяше абсолютно всичко в къщи , както и ремонти като лепене на плочки,боядисване,шпакловка,изолация-всичко си е правил той,за съжаление почина внезапно преди 5 год От тогава имам чувството ,че всеки електроуред се разваля -кафемашина,печка,микровълнова,даже и принтера ...

# 35

Само, че има уреди които вече не подлежат на поправка, защото са капсуловани. Едната ми прахосмукачка беше такава. Сегашният ми телефон и т. н . Днешните уреди са направени да ти служат кодирано време и после са за боклука.

За разкапсиловането има техники-напр. рязане и пробиване. Съвсем скоро се занимавах с тази дейност. Друг въпрос е дали си струва и дали има части за такъв ремонт.
За капсилована прахосмукачка не зная и не коментирам. На нашите им сменям ел.двигателите, когато изгорят.

Поправянето на телевизор направо ме застреля! След дългогодишни занимания точно с това не мога да кажа, че е лесно. Понякога търся и помощта на колеги да ми запоят нещо, което не се запоява с обикновен поялник. Преди няколко години оправях телевизор в болница точно по време на ковида. Дори се наложи да ходя два пъти. Сестрата, която ме посрещна ми каза, че нейният съпруг се заел сам да сменя изгорелите светодиодни ленти на техния телевизор, обаче счупил екрана! И телевизорът заминал на боклука......Не е лесно, необходими са знания и умения. За разлика от кинескопите сегашните екрани се чупят много лесно.

Ремонтът на ел. печка е много по-лесен, но и той изисква базови знания и умения. Не е за дами.

Смяната на крушка в повечето случаи е лесна, но моята половинка се страхува и се е случвало да ме чака, когато отсъствам от София. Обаче някои крушки се изтърбушват и се налага развиването със специални клещи от фасунгата. Има и фасунги, които са толкова нагорели, че направо се разпадат! Тогава се слага нова фасунга.

Течност за чистачки никога не купувам. Сипвам дестилирана вода и добавям малко веро и малко спирт.

Последна редакция: пн, 09 фев 2026, 02:15 от vl

# 36
дребни неща оправям сама.. смяната на крушки даже не я броя.. някой контакт или разклонител да оправя (ако е нещо просто) някоя прекъсната или разкачена жичка в някой уред и други такива дреболии.. това не влиза във въпроса, но все пак.. не ми е проблем (даже ми е приятно) да сглобя и закача някой шкаф, да оправя первази, да сложа корнизи...

# 37
Нищо от изброените за елементарни и базови неща не правя. Единствено филтрите на климатика и сушилнята мога да почистя, но това вече наистина е елементарно. Крушки не сменям, защото почти винаги фасунгата е нагоряла и се налага мъжа ми с клещи да я развива. А, и сифон мога да разглобя и да отпуша ако няма кой друг т.е. мъжа ми.
За дребни ремонти, боядисване с латекс, сглобяване на мебели, нещо по ВиК, пак мъжа ми се оправя. Моето участие се свежда до почистването след като всичко приключи.
За Ел. повреди викаме брат ми, той е електроинженер и разбира от абсолютно всички видове ток. Общо взето хабер си нямам дори от базови ремонти в бита. А има жени, които от всичко разбират и дори акъл дават на майстори.

# 38
Защо да не разбират, то е физика, мен ме няма в нея, съответно не мога да схвана и логиката, мъжът ми понякога е впечатлен какви неща не си спомням от часовете, много кофти предмет ми беше. Grinning Но, на много жени им се отдава, та им е лесно да си обяснят кое как.

# 39
  • До хладилника, който обичам
Разбира се, има много жени, които разбират, както и много мъже, които не умеят нищо. Имаме семейна двойка приятели, по-гъзоръки хора не познавам, наистина нищо не могат да правят с ръцете си; жената е по-сръчната от двамата, но беше успяла да сглоби стол от икея с краката наобратно.
Аз съм сръчна, но нямам сръчността на мъжа ми, и все пак обичайно той разчита на мен да измисля дизайна, точните изчисления, посоки, нагласяне на страни и дали ще се събере планираното където трябва. Работим заедно, от мен акъла, от него уменията, и ремонтираме успешно. И баща ми беше сръчен майстор, така че човек прихваща с времето някакви умения и добива смелост да прави неща и сам.

# 40
  • Между гори и планини
Аз нямам търпение и нерви за такива неща.
Като знам малкия ми син как поправя часовници, компютри и всякакви жички, мен ме хваща нерва само като гледам.
Последният полюлей, мъжът ми го сглобява няколко часа, защото вътре в тръбичките, кабелите бяха тънки колкото косъм. Това би ме накарало да се изприщя, но на тях им харесва.
Синът от малък чупеше всички играчки да види как работят, с часове после се занимаваше с роботика и микроконтролери.
Докато бащата на големия ми син и тръбите на пералнята не можеше да свърже.

# 41
Аз просто нямам логическо техническо мислене.

# 42
Съвсем не по темата, но не мога да не се изумя на лекотата, с която се пипа по електрически уреди … Тука няма физика от училище, гледане на клипчета и оправност. Електротехниците са хора (или поне трябва да са), обучени, сертифицирани и носещи отговорност за това, което правят. Не е бай Иван от вход Б. Аз не живея в България и трябва да ви кажа, че тука печката няма да ти вържат ако нямаш дефектнотокова, че в жилище не можеш да се нанесеш ако контактите не са замерени от фирма. Бай Иван натиска биметалната пластина на бойлера и съветва да се сложи по-голям “бушон”.

# 43
Съвсем не по темата, но не мога да не се изумя на лекотата, с която се пипа по електрически уреди … Тука няма физика от училище, гледане на клипчета и оправност. Електротехниците са хора (или поне трябва да са), обучени, сертифицирани и носещи отговорност за това, което правят. Не е бай Иван от вход Б. Аз не живея в България и трябва да ви кажа, че тука печката няма да ти вържат ако нямаш дефектнотокова, че в жилище не можеш да се нанесеш ако контактите не са замерени от фирма. Бай Иван натиска биметалната пластина на бойлера и съветва да се сложи по-голям “бушон”.

Такова неграмотно писане дразни!

Какво значи контактите да са замерени? Или може би измерени? Занулени? Заземени?

Няма как мощността на бойлер и всякакъв друг ел. уред да се увеличи! Тя е зададена от производителя! И трябва да съответства на инсталацията и бушоните.

Някои от нас, които пишем тук са с много по-високо образование и знания от ел.техниците, които са завършили техникум или СПТУ!

Именно физиката дава основни знания за ток, напрежение, съпротивление, ел.мощност, ел.енергия, ел.верига. По-нататък е ел.техниката. Тя дава още повече знания в тази област. Някои хора добре са усвоили тези знания, имат и умения, за да "пипат". И не викат ел.техник. А други се чудят дали няма да ги хване тока......Те би трябвало да викат ел.техник за всякакви дреболии.
Намират се и такива, които си мислят, че знаят! И свързват фазата на шуко клемите! А това е твърде опасно!

Последна редакция: вт, 10 фев 2026, 23:10 от vl

Общи условия

Активация на акаунт