Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 20 508
  • 423
  •   7
Отговори
# 390
Да, продавам опции редовно, но да кажем това изисква занимаване - но нима да вземаш наем не изисква:
Има плащащи, които са мърлячи, или бавят, отлагат, кофти комуникация, щети, проблеми.
Аз преди 2г точно от супер точно плащаща италианка с психически отклонения, ринах и чистих 3 дена, ходих до полицията, щото имаше мистериозен мейл, че изчезнала, влизахме със свидетели и протокол, имаше остатъци от магии из целия апартамент, свалени пердета, хартии по прозорците, барикади от боклуци високи 2 метра и тн и тн и тн.

Все пак, ставаше въпрос не за хора, които искат активно да правят бизнес с отдаване под наем, а които просто "затварят парите" в имот, за да ги предпазят от инфлация.
Както и колегата каза, докато се качват имотите се чувстват гении, дърветата обаче не растат до небето и идва момент, когато вече не се качват, а само генерират амортизации, поддръжка и данъци.
Кога ще дойде този момент не знам, но рано или късно идва.
За съжаление, откак няма златен стандарт, а фиатни пари, просто за да си защитиш спестяванията трябва все да следиш пазари, да правиш фокуси, и да сменяш стратегията според конюнктурата. Не може просто да ги затвориш някъде и да си спокоен, че ще растат, или поне няма да се обезценят.

# 391
Опитах се да кажа каква е схемата за плащане, която е обявена.
Понеже някой каза, че съм искала твърде много - 5000 евро.
Само че нищо не искам, само казвам каква е обявата Simple Smile
Говоря за луксозната сграда с гигантските както къща апартаменти.

Започват от 5 бона, и като се продаде определено количество, увеличават с 10 процента цената
После се продават още примерно 15 процента от жилищата, и пак вдигат с 10 процента
Тая работа върви ако предлагането не може да насмогне на търсенето.
А ако ли пък предлагането надвиши търсенето, тогава става обратното: като не се продадат известно време достатъчен брой жилища, намаляват с 10%. Ако пак не се продадат, след време намаляват с още 10, и така докато  се намери т.нар. клирингова цена, тоест тази, която балансира търсенето и предлагането.
И тя не се определя, както казва Маркс, на база себестойност+печалба, а само от търсенето и предлагането.
Така че всичко зависи от това колко хора се раждат или имигрират в този град, с колко повече са от тези, които умират или емигрират, и колко платежоспособни са.

# 392
Четох сега нещо от ВВС - не само при нас са станали трудно достъпни жилищата, ето как е във Великобритания:
https://www.bbc.com/news/articles/cy8mnvk4r48o
Дълга статия, сравняваща живота на 25-годишните хора с този на родителите им, когато те са били на 25.
Сега над 40% от тях живеят с родителите си, а само 15% са си купили собствен дом. От родителите им 43% са си купили дом докато са били на тази възраст.
Има и няколко лични истории, както журналистите обичат да правят напоследък (дали реални или фиктивни не знам, но явно представителни). Рейчъл завършила наскоро и работи като инженер за над 30к (британски паунда) годишно и не можела да спести нищо, камо ли да си купи дом. А баща й Пади на 56 г. когато бил като нея изкарвал 20к на първата си работа и си купил апартамент за 36к.
Явно и при нас като в други държави дъртите като нас в този форум се радват, че печатането на пари наду всички цени вкл. на имотите та с 2-3 апартамента се чувстваме богати, за сметка на това децата ни нямат шанс да си купят дом, та ще чакат нас да се гътнем, за да имат.
Кога обаче ще създадат свои семейства и ще имат свои деца, не знам. То се вижда по демографската картинка обаче.

# 393
  • Бургас
Как ще спести, като иска айфон, айпад, Слънчака и нови дрешки всяка седмица.
Те нямат никакъв мерак да си купят жилище, нито мерак да се борят с живота.
Ти виждал ли си новите британци?
Поколения на социални помощи, което напълно ги устройва. Раждат три деца до 20 години и се радват на подаянията на държавата.
Емигрантите си купуват жилища по-лесно от тях.

Сега нали ще падат цените, ще станат 2 за лев, не бой се, ще си купят.

# 394
Но пък иначе не приемате мнението че човек може да купува заради децата си. И че всеки който купува повече от 1 имот е крупен изедник. И ако недай си боже реши да не го държи празен тоя имот докато стане възможно децата му да се нанесат, тогава вече е враг на тутраканската селищна система! Добре че англичаните го казаха, че да се верифицира.

А и да не забравяме най-важния наратив - “кой ще ги напълни тия жилища, с таа демография”

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 08:41 от second

# 395
От изследванията на поколението З излиза, че покупката на имот е много назад в техните приоритети, за сметка на доставчиците на бърза радост - независимо дали вещи или преживявания. Пускала съм линкове в предишни теми.
Така че, да, изборът им е между живот в детската стая или под наем. Или родителите да извадят пачката, както чета в Индипендънт и Гардиън, че все по-често правят в ЮК, за сметка на пенсиите си.

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 08:44 от EmmaT

# 396
  • Бургас
Какви линкове, нагледно ми се преподава постоянно Simple Smile
Много добре си живеят, много по-добре от нас на тяхната възраст.
И е добре, че са различни.
Тяхна работа е кога и дали ще създават семейства, как и къде ще живеят, дали ще имат собственост или ще бъдат под наем.

# 397
Абе ако искаме да помогнем на децата, най - добре е да не ги осигуряваме "до живот". Щото, като му вземеш живеца, като му даваш на работата лекото и на хляба ... Ще го осигурим 10-20 години, нас няма да ни има ... ама още 40 -50 год. какво ще прави? Ще му падне къщата дет си му купил над главата и няма да разбере що пада. Нещо ми предлага youtube, че гледах едно видео някакви зумерски руски видеа, как не искат да работят зумерите, колко им било тежко. Зачем работат? Колко било тежки, вика - вие знаете ли какво е? За 30 К рублей ... и напуска щото много трудно и не издържа. То и 100 К рублей да му връчат пак толкова ще работи и ще му е тежко. И било по - добре да си стои вкъщи. А зад тях някакви хубави кухни, сгради, светло топло ... Щото предишните пък не са имали къде да реват. Как па не си задава никой въпроса, че докато снима това видео- някой му е създал електрото, телефона, къщата че и дрешките. Някой дето не реве как е работил .Съгласен съм, че ИИ ще им работи в бъдещето, ама погледни и назад, че някой се е жертвал за твоето удобство.

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 08:44 от Seiko7075

# 398
И пак стигаме до извода че хората НЕ СА бедни, ако могат да направят, купят и обзаведат още някой имот за дете. Но и тук върви мантрата че народа е беден.

А това дали помага или пречи на децата - всеки сам си преценя Simple Smile
Аз например не разбирам и купуването на кола за 18тия рд че да може в 12 клас “детето” да си джитка с кола ако благоволи да стъпи в училище, се едно краченцата му ще окапят ако се качи на рейса..

# 399
Обърни внимание на това: бащата Пади като бил на 25 г. на първата си работа правел 20к паунда на година и си купил апартамент за 36к. Колко годишни дохода е трябвало тогава, колко трябва сега? Хайде може да е било изключение, някаква гарсониера извън града, ама под 2 годишни дохода за жилище?
В САЩ дълго време след ВСВ та до началото на този век е било 3-4 годишни дохода за къща, сега стана 5-6 и се вайкат, че било недостъпно за младите. А при нас колко е - 10?
Но да не вземете заплата на програмист към панелка в Обеля - гледа се средната заплата към средното жилище.

# 400
Крис, ние не се "радваме", че цените на имотите се вдигат.
Това сме го писали 100 пъти.
За какво да се радвам на някакви номинални числа? Та аз от както пиша, обяснявам как стойността на парите се губи. Защо ми е да се радвам да събирам хартийки.
За 10 г цените на имотите и майсторите са х4, а наемите са х2 (няма и толкова). На кое да му се радвам. Та за мен става все по-трудно.
При старите цени да съм избухнал с купуването на още имоти. Сега пак купувам, но трудно. Кое му е радостното, че една салата от 2 лв стана 30 лв? Като получавам 2х наем от преди 10г. Колегите програмисти масово нямат и х2 на заплатата, която аз получавах тогава.
Радват се разни ползватели на държавни помощи и заплати. Тяхното се увеличи най-много. И няма откъде да се вземе, освен от инфлация и заеми. Радват се и получателите на държавни поръчки, говорим за най-едрите от типа "ковид" "ваксини" "затоплистки проекти" "социални проекти" "зърнари и други потребители на субсидии".

За Н+М ти път, не знам какви вятърни мелници бориш тук, но ние не сме "враговете на народа". Просто гледаме откъде е бурята, и малко от малко се пазим. Не всеки може да се опази, факт. Какво предлагаш да правим, да мрем наравно с неуките и мързеливите и неадаптивните?

# 401
Какви линкове, нагледно ми се преподава постоянно Simple Smile
Много добре си живеят, много по-добре от нас на тяхната възраст.
И е добре, че са различни.
Тяхна работа е кога и дали ще създават семейства, как и къде ще живеят, дали ще имат собственост или ще бъдат под наем.

Simple Smile Това със сигурност.

# 402
Не съм съгласен с вас. Много едностранчиво гледате от вашата камбанария. Но нека говорим с факти.
1. Както Крис (и Дани) е отбелязал, в САЩ и Зап. Европа заплатите от десетилетия НЕ растат с продуктивността и цените. Компенсират се от свалянето на лихвите и живота на кредит. У нас заради смяната на  соца догонвахме 20-30г, НО и при нас догонването взе да се изчерпва, продуктивността умряла, а цените продължават да растат с бесни темпове.
2. Бъркате прогрес, вдигане на базата на стандарта с прищявки и неможене. Преди 20г ако айфона е бил нещо недостъпно, днес той е едва ли не базова необходимост. Е изказвам се крайно, за да ме разберете. Тя и мотиката е била лукс за първобитния човек, но за дедо ви НЕ.
3. Не смятам, че може да виним младите, заради техните желания за харчене, невъзможността да си дават зор, лесното отказване, и нереалистичните очаквания. Всяко поколение е различно, но то е продукт на системата и прогреса. Не са виновни децата, че родителите никога не им казват НЕ и после като пораснат, те искат и имат големи очаквания. Не са виновни, че ги облъчват ден и нощ. Не са виновни, че банките и правителствата ги бутат към консумеризъм, за да могат да поддържат капитализма и растежа, който ВИ вдига цените на имотите. Ако младите бяха като нас, ние нямаше да имаме такива цени на имоти.
4. За мотивацията. Нормално е да нямат мотивация като системата и родителите ги правят свръх entitled, с големи очаквания и малки способности и възможности. Ние ги убиваме в зародиш. Каква мотивация да имат като виждат, че са обречени. Те са развели белия флаг. Е вероятно някои са тарикати и гледат да се възползват, но има и много други, които искат, опитвали са и не могат да пробият. Те са жертва, а ние като народ ще платим сметката, защото си затваряме очите заради едни paper gains (нереализирани хартиени печалби). Е когато след 20г сте на 60-70г и идете при някой 40г лекар да ви лекува, да си знаете, че няма да получите много. Всеки има краткосрочно мислене, но системата ще рухне под краката ни заради него.

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 09:51 от Gogo1979

# 403
Даваха интервюта на някакви пак млади хора в Мадрид, как видиш ли заплатата им е 1500 евро и не могат да си купят жилище в Мадрид, и държавата трябвало да им помага. Значи, ако държавата вземе да дава социални жилища на всички със заплата 1500 в Мадрид, никой няма да иска да си дава зор да купува или работи за повече. Същите пари може да се изкарат и в дълбоката провинция, където има къщи за по 40-50 000 евро. Ама не, трябва да е в Мадрид. Има някаква нереалистична представа за реалността и от там едно въртене без посока. И демографията не е никакъв проблем, външната имиграция я компенсира достатъчно добре.

# 404
Омесваш ги нещата.
Аз телефони сменям на 5г веднъж и ги купувам 2ра ръка. Примерно сега съм със Samsung S20+. Супер телефон е, и като мощност и като екран и като камера. Е, малко по-слаба му била камерата от последния Айфон. Не е като на про видео студио, ами съвсем малко по-зле. И даже работя с него работата си. Купувал съм го за 350 лв.

Сега, да ни убеждаваш, че един 20 годишен човек, айляк-пром, му е необходим телефон за 2000Е, дето да го сменя всяка година, при положение, че има нови модели за 100Е, дето покриват 90% от функционалностите, е смешно.
Вероятно му е необходим само ако снима всяка вечер ОФ.

Вторият ти аргумент, не били виновни младите, ами родителите, тик ток внушенията и Космоса.
Мче кой е спорил за друго. Очевидно е, че някъде възпитанието е пропуснато. Как и кой, това е отделен въпрос, но ние сме в тема за имоти, не за възпитанието и връзките.

Тече масова пропаганда и програма за дебилизиране на хората, факт.
Но и самите хора не си дават зор да противодействат много.
Уж има недоверие в мейнстрийм медиите, което се броеше за някакъв успех.
Да, ама и не-мейнстрийм медиите също промиват мозъци супер успешно. А там осъзнаване и отпор няма.

След 20г лекарят, който ме лекува ще е ИИ. Дори вероятно няма да изглежда хуманоидно, а може да е само с някакви сензори. Ще има приставки, като сегашните смарт часовници, рист бандове и пр и пр.

Общи условия

Активация на акаунт