

Това е тортата с рула, изпълнена точно по рецептата. Ето я в същата тема, и тук. С банани, със стафиди (това от мен), с бисквити...
2 рула шоколадови "7 дейс"
1 голяма кофичка заквасена сметана - 400 г
1 кофичка течен шоколад - 300 г
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе)
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)
Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.
Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес в купата и отгоре нарязвате един банан. Досипвате останалата смес.
Бисквитите ги натопете леко в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
Оставяте го за 2-3 часа поне в хладилника и го обръщате.
Купата претърпя предварителна подотовка. Облепих я с домакинско фолио. После едно празно картонено руло от фолио, също облепено, закрепих в средата на купата. На негово място ще остане дупка, в която ще влязат краката на Барби.
Купата ми беше доста голяма, събра 2 дози и половина. Краката на Барби са дълги

Това е тортата. Украсата е от несъхнеща (или бавносъхнеща) моделираща маса, която се купува готова. Тя е за покритие - не засъхва прекалено и не се пука като се реже тортата. Съхнещата (или бързосъхнещата) маса е за цветя и фигурки, втвъдява се бързо и така се запазва формата на това, което моделираме. На вкус не е много хубава, прекалено ароматизирана е (като напарфюмирана). Предимството пред другите покрития (марципан "Варна") е, че е снежнобяла.
Относно оцветяването: Боите са обикновени, течни на Ремко




Бавносъхнещата маса я точа с пудра захар, но отива съвсем малко (в сравнение с марципан Варна).
Разточих си голям кръг от моделиращата маса, предварително оцветена в розово (няколко капки червено). Премерих колко е дълга роклята (т.е. колко е висока тортата) - начертах кръг с такъв радиус, изрязах го с нож и изтъних краищата с клечка за зъби (станаха къдрички). Метнах я върху тортата, те гънките си станаха сами.
Внимателно направих дупка, където ще влязат краката на куклата. В тортата вече има такава. Завих куклата в домакинско фолио. И понеже краката при глезените са много тънки (сравнено с ханша), ме притесни, че куклата може да мърда в отвора на тортата. Затова си направих смес от натрошени шоколадови бисквити закуска, масло, останали парчета от руло от тортата, стана като меко тесто. Налепих около краката на куклата, стана цилиндър с размерите на отвора в тортата. Нямам снимка, но добре се вижда на разреза на тортата. Сложих в хладилника, да стегне добре (нали има масло). После пъхнах в тортата. Внимателно, тъй като роклята вече е сложена, да не се изцапа в шоколадово.
После си изрязах от картон шаблончета с листовидна форма с различни размери. Разточвам от моделиращата маса, боядисана в розово или лилаво. С шаблончетата с помощта на нож си изрязвах листенца, накъдрих ги с клечка за зъби и ги подредих върху роклята. Ако има повече пудра захар отдолу или не иска да лепне по друга причина, мацвам малко с четката вода и залепва веднага. Естествено краищата не ги натискам, да не залепват (къдричките).
Накрая направих горната част на роклята от розови парченца, и огърлицата, и диадемата и гривната... Боядисах с блестяща боя листенцата.
Стоя около 24 часа в хладилника след като беше окончателно готова и няма никакви деформации.
По време на работа завивам косата на куклата с фолио, за да не ръси косми в тортата. Чак накрая я разопаковам.












Това отново е тортата с рула, тук е в тази тема.
Не напълних купата догоре, за да е по-плоска тортата (не като футболната топка). Намазах леко с маслен крем. Покритието е от бавносъхнеща моделираща маса. Използвала съм течни бои (синьото, посочено по-нагоре), в по-голямо количество, за да стане по-наситен цвят. По време на оцветяването се меси с пудра захар, ако стане много лепкаво. Разточва се с точилка и малко пудра захар, слага се върху тортата и се приглажда хубаво с ръце. После, за да се махнат следите от пудрата захар, се минава отгоре с намокрени и хубаво изтръскани ръце.
Козирката е от парчета блат, готов или домашно изпечен. Направих си кройка от хартия и по нея изрязах 2 парчета блат. Залепих с крем, който ми остана от тортата. Покрих с червено боядисана моделираща маса и чак тогава сложих плътно до другата торта. При мен козирката стана много закръглена отстрани и по-голяма, трябваше да изрежа повече страните.
Шапката е украсена с фитилчета от червеното и с бонбонки М&М's. Петицата първо направих с кафявите, после ги махнах и сложих сините (да не се чудите на двете снимки).



