Проблеми малки и големи с нашите деца

• 403 667
  • 2 568
  •   1
Отговори
# 990
Разбира се, че те гневи, Аист. Никой не иска да пораства.  Wink
Бъзикам се.

Думите са извадени от контекста на ситуация, но мястото й не е за тук и сега.
Много прости и умни думи, на мен не ми помогнаха, а направо ми посочиха решението.
Не е до мобилизация, а до това да си спомниш, че си поел цялостна отговорност за нещо. Каквото, такова.

# 991
Разбира се, че си я поел, едното няма нищо общо с другото. Детето в нас знае най-добре решенията, лошото е , че се правим на големи и не го слушаме, заврели сме го.....най-често де...Ама помъдрявамееее Wink

# 992
  • София
Ще съм много кратък. Съгласен съм с много от нещата, казани до тук. Не видях никъде вариант - отношение на дъщеря и баща. Защо винаги се е пренебрегвало това. Като че ли той - бащата -  не съществува. Повярвайте ми. И ние имаме сърца...

# 993
Пишат майки,а в случая се споменаваше майката, предполагам, за това.Мислиш ли ,че ако баща беше споделил за сърдечните си проблеми, нямаше да има отклик?

# 994
  • София
Коментирах факта, че таткото е изключен като вариант за решаване на проблема. Момичето, което иска да помогне и търси съвет по никакъв начин не получи и намек за такава възможност. Почувствах се засегнат...

# 995
Моля ти се, не се засягай! Мъжете тук сте кът и сте много ценни. Hug Hug Hug
Лично аз говорех в множествено число за родителите. Те нали заедно са решили да не казват.

Между другото, има страни, в които родителите са задължени по закон да осведомят детето си, че е осиновено. Има защо.

# 996
  • София
Моите три деца са осиновени като пеленачета и за миг не сме се колебали дали да им кажем, че са осиновени. Вярно е също, че когато са повече от едно решението за това е по-лесно. Или може би от височината на миналото време изглежда така.

# 997
  • Be realistic - plan for a miracle.

/За баща й не съм споменавала досега, защото той като цяло не е играл роля в цялото нещо. Мисля, че и той се е страхувал и не е знаел как да реагира и само безпомощно е наблюдавал отстрани.../

mariangeorgiev, може би затова не получих съвети относно бащата.

Реших да се цитирам, за да покажа, че от самото начало съм обяснила това... Той също е страхотен и невероятно добър човек, но ... склонен по-скоро да се затваря в себе си, и да страда тихомълком, отколкото да говори.
Такива са и двамата родители. Но аз не мога да осъждам никого 'защо е с еди-какъв си характер'. Всеки е такъв, какъвто е. Важното е да съумеем да превъзмогнем себе си и да бъдем такива, каквито трябва, в правилния момент.

# 998
Толкова години не са могли да приемат детето като цялостна фигура, с една същностна част от неговата биография.
Имаше прекрасен израз на Маймуна по въпроса, но не мога да го цитирам в момента.
А сега и ти иди да го довършиш като го подложиш на обстрел с твоите представи със снимки и думи за любов.
Та да се почувства още по-виновно.

Дано има вътрешни устои и сили, да не си оплете краката и да завърши зле.
Натрупали сте го с дисаги като катър през клатещото се мостче на планински поток и ти сега отиди, да не би да му е леко, та го натовари и с твоите укори (снимки и обчснения как има голяма любов, ама то не я схваща).
Да поеме отговорността за това как се чувстват родителите му, че и ти.
А децата от селото са основните виновни - анатемосайте ги направо, те са причината за всички злини, вместо да се замислите като зрели хора до къде сте се докарали.
И въпросното момиченце и децата от селото са си деца, а възрастните сте вие, колкото и да не ви се ще да го приемете.

А бащата пък може да е по-здравомислещият и топъл човек, ама да не му се дава думата, знам ли.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 08:56 от Miraetta

# 999
  • Be realistic - plan for a miracle.
Толкова години не са могли да приемат детето като цялостна фигура, с една същностна част от неговата биография.
Имаше прекрасен израз на Маймуна по въпроса, но не мога да го цитирам в момента.
А сега и ти иди да го довършиш като го подложиш на обстрел с твоите представи със снимки и думи за любов.
Та да се почувства още по-виновно.

Натрупали сте го с дисаги като катър през клатещото се мостче на планински поток и ти сега отиди, да не би да му е леко, та го натовари и с твоите укори (снимки и обчснения как има голяма любов, ама то не я схваща).
Да поеме отговорността за това как се чувстват родителите му, че и ти.
А децата от селото са основните виновни - анатемосайте ги направо, те са причината за всички злини, вместо да се замислите като зрели хора до къде сте се докарали.
И въпросното момиченце и децата от селото са си деца, а възрастните сте вие, колкото и да не ви се ще да го приемете.

А бащата пък може да е по-здравомислещият и топъл човек, ама да не му се дава думата, знам ли.

Редактирам си поста.
Мираета,
нито съм анатемосвала някого, нито съм "докарала" нещо донякъде. За "децата от селото" споменах веднъж, за да обясня как е разбрала малката. Те са деца. Освен това не ме интересуват те, а моята малка кръщелница.

Не смятам да влизам в дискусии и да се обяснявам на когото и да било. Но ми е непонятно каквото си написала. Снимки? Упреци? Дисаги? Аз не знам още как ще подходя към малката, не знам дори дали трябва да го правя, бях помолена за помощ, страхувам се ужасно много и едновременно с това знам, че нещата не могат да се оставят на самотек. Обичам я (!) невероятно много от мига, в който я видях и тя стана част И от моето семейство. Единственото ми желание е да помогна по някакъв начин. Какъвто и да е той. И от 5 дни мисля само за това. И още не съм измислила нищо. А ти ми обясняваш, че едва ли не всичко е решено и аз ще вървя по план и ще изпълнявам точка по точка някакво "наказание" към детето, упреци, анатеми към деца, натоварване, и т.н.

Ако наистина си изпитала нужда да пишеш по този въпрос, бих те помолила единствено да ми кажеш и нещо градивно, а не само изстрели напосоки по мой адрес и по адрес на хора, които не познаваш.
Казала съм тук една малка част от всичко, което знам и което изпитвам. Бих се радвала да чуя и твоето мнение.

Да, дано. Именно това в момента е най-големият ми страх. И каквото би зависило от мен за да го предотвратя, бих го направила...

Последна редакция: пт, 18 сеп 2009, 10:14 от Sway

# 1 000
sway, не се впрягай, ако четеш достатъчно дълго, ще разбереш, че  Мираета  може и смислено да пише, но може и да о.... всичко, като второто е по- вероятно

Обичам бутона" редактирай", смятах да изтрия всичко за да не влизам в тона й, но... Hug

Последна редакция: сб, 19 сеп 2009, 13:14 от аистенок

# 1 001
Аз мисля, че имаш нужда от думите на Мираета, колкото и болка да ти причиняват. Представи си ти - един възрастен зрял човек, натоварен с болката на близки хора. Сега си представи болката на едно дете, за което ... Дори и частица от нейната болка ако успееш да усетиш се задушаваш. Знаеш ли аз кога го разбрах - когато моят три и кусур годишен син разказваше свои спомени. Вярно, че съм емоционален и емпатичен човек, но няма такова усещане. Потъваш в тази болка, в това страдание. Знаеш ли как с цялата си душа усещаш как неговата душа се гърчи. Знаеш ли как се чудиш как да анатемосаш Бог, че му дава това страдание и в същото време се прекланяш прекланяш пред Божията благословия, че ти е дарил точно тази рожба.
Няма думи, които могат да обяснят чувствата...

# 1 002
Още нещо дребно ми дойде наум, може да е от полза:
Разговорите са за големи хора; детето, макар да е принудено изведнъж да порасне в тази ситуация Sad, пак ще изрази много чрез игра и движение. Когато говорим с дете, по-добре е да бъдем до детето, а не срещу него, най-добре на пода с някакви играчки. Или нещо заедно да правите - апликации примерно, или хляб да месите, знам ли какво правите заедно. Най-сериозните разговори у нас се провеждат по време на миенето и бърсането на чинии.

# 1 003

Когато допускам грешка с децата си, не се  срамувам да им кажа, че съм сгрешила и да се извиня.
Винаги обяснявам мотивите си. От всяко "не", та до по-сериозните събития в живота ни.

Много е вярно това.
И е по-различно от другото: да се търсят оправдания за поведението на родителите и да се казва на детето как те от любов за направили тази сериозна грешка, пък то им се сърди.
Детето си има в момента достатъчно свои грижи, та да трябва и да влиза в положението на майката.
Не може да се натоварва то и с техните страхове. Ама страх ги било да не я изгубят, затова не и казали. Детето ли да е отговорно за това?

Така е и в реалното общуване, макар да е подпомогнато от много други фактори като мимика, интонация, тоналност на гласа, дишане дори...
Всеки пречупва действителността спрямо индивидуалните си нагласи и убеждения.

Притеснява ме тази идеалистична интерпретация.
Да товариш...
Или да се опиташ да обясниш грешката си. Някак трябва да я обясниш.
Другият вариант е да мълчиш.

От какво, бе майчета, хората лъжем и крием?
От страх.
Ама страх от какво?
Няма нужда да си задаваме риторични въпроси.

Помня, когато Ирина в един доста тежък период, поиска от мен да си представим за момент, че аз съм биологичната й майка и да ме удари.
Тогава не й позволих, защото "тя" не съм аз, а не защото ударът е непозволено средство.

Разказвам го, за да предам отчасти болката, до която се докоснах.
Не можем да обясним постъпката на биологичната майка, не можем да дадем мотив за случилото се, но за нас и нашите постъпки можем. Длъжни сме да го дадем, именно, за да има за какво да се хване и да извади гнева си към нас.
Ще има достатъчно време пред себе си, да се гневи и отработва загубата на майката. А дотогава, ако доверието не е се върнало, как по-точно родителите биха могли да бъдат до детето си?

Просто разсъждавам, не споря и не налагам.
Това са хипотези за мен, тази ситуация не ми е позната лично.

# 1 004

От какво, бе майчета, хората лъжем и крием?
От страх.
Ама страх от какво?
Няма нужда да си задаваме риторични въпроси.

Хм...Сигурно. Само се питам дали от страх или от уважение към желанието на каката не казах на сестра й?Тя пожела така тогава- " за сега да не казваме, малка е, няма да разбере". Добре, страха в случая е на каката. Защо аз се съгласих? А ако не бях се съгласила? В първия нарушавах избора на каката, във втория - правото на сестра й да знае  по същия начин- в разговор от нас или от кака си, но в спокоен разговор....... newsm78
Знаете как се развиха нещата, не за това ми е думата.

Общи условия

Активация на акаунт