Да се запознаем... Майки на недоносени деца

• 241 103
  • 644
  •   1
Отговори
# 480
Момичета да са ви живи и здрави борбените дечица на всички.
Бих искала да попитам до като децата ви бяха по болничните заведения, вие ли им осигурявахте памперсите или си ги дават от там и каква марка се използват. И изобщо има ли на българския пазар памперси за недоносени бебета съобразени с малките им килограми.

Ние купуваме памперси за недоносени (за бебета до 3 кг.) "Babylove - Newborn XS" от магазини DM. Точно по мярка са на бебка (родена 1700 гр., в момента 2 кг.) и не са ароматизирани, както повечето на пазара. Цената е 7,50 лв. за 24 броя. Предпочитам аз да нося, за да знам, какво се слага на детето ми.

# 481
# 482
Здравейте! Търся координати на д-р Светла Николова. Искам да се свържа лично с нея, защото недоносеното ми момиченце е вече на 6 седмици, а не е минавало очен преглед. Там, където е в момента не ми отговарят конкретно, кога ще бъде прегледана, а времето си лети. Дано да няма фатални последици!

# 483
Нито един преглед ли няма? Rolling Eyes
Ето в тази тема има координати, вкл. на д-р Николова:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=789186.0

# 484
DeVa®, има един опит за преглед, но малката ми имаше толкова тежък конюктивит, че лекарката не можа да види нищо от гъстия секрет. Остана за следващата седмица, но тогава я преместиха по спешност в друга болница. Това е нашата история: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=849439.0;topicrefid=19
Тези телефони вече ги намерих, но до колкото разбирам са на очния център, в който работи, а ми се иска лично да говоря с нея, за да знам ще преглежда ли скоро в дома за доотглеждане или по-добре да си вземам детето от там и да отидем ние при нея.

# 485
Звъннете на този номер, който е в кабинета и, настоявайте на рецепционистката лично да говорите с Николова. Личния и номер се съмнявам да го намерите, не мисля, че го дава на пациенти. Успех, стискам палци всичко да е ок с очичките на детенцето.

# 486
Д-р Николова вече прегледа дъщеричката ми. Слава Богу, засега с очичките всичко е наред  Praynig

# 487
Здравейте,
виждам, че дискутирате нещо, и се извинявам, че се включвам по средата, но искам да се преставя, тъй като явно ще се включвам често от тук на татък.
Казвам се Яна, на 29.0 родих дъщеричката си в края на 33г.с. - Ангелика.
1780 на 39 см.
За сега е качила до 1920, но ту качва, ту смъква, не знам до колко е нормално...
Очаква се евентуално да ни изпишат следващата седмица.
Сега чета и се ориентирам какви прегледи трябва да й направя...
Видях че трябва да я види офталмолог когато навърши 4 седм. записах си час при д-р Танев.
И сега съм в затруднение... не мога да разбера при ортопед, рехабилитатор, невролог или кинезитерапевт трябва да я запиша и кога горе долу трябва да е прегледа..
Да не говорим че дори не мога да намеря мнение за добър УНГ в София  Rolling Eyes

Можете ли да ме насочите в стъпките от тук насетне като се изпишем... Леко съм изплашена.. че съм страшно неподготвена

# 488
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

Яна,  Hug Всичко ще е наред  Hug За да видят повече майки въпроса ти и да получиш отговори ... пиши тук Темата е: "МАЛКИ СМЕ РОДЕНИ, НО ЩЕ СТАНЕМ СИЛНИ И ГОЛЕМИ"

# 489
  • Плевен
Яна, дано занапред всичко да е наред с вас. Моя съвет е да разпитваш максимално подробно лекуващите лекари за състоянието на детето. Също така като ви изпишат да се запознаеш подробно с епикризата и да питаш всичко, което те интересува. Дано сте попаднали на свестен лекар, за да нямаш лутания. Недоносените се проследяват до една година от неонатолог и той ще те насочва. При изписването ще ти кажат и прегледите, които се минават за късно проследяване. Четенето в нета е полезно, но не е лошо да съгласуваш прочетеното с лекар, а ако трябва и с двама. Недей просто да водиш детето по лекари, прегледи, изследвания безогледно, само от прочетеното. При недоносените състоянието и нуждите са много различни. Успех на малкото човече!

# 490
благодаря   bouquet
Ние сме в Шейново, всеки ден е различен лекар, всичките ми изглеждат страшно добри, любезни и разбиращи, основният пробелм е че всеки си има собствено мнение по въпроса за всичко, от това дали изоставаме или вървим напред от очакванията, през това как ще се лекува жълтеницата, до това как и до колко да се храни, включително времето на лежане, лечение, дали има или не опасност от някакви проблеми..
Въобще чувствам се по объркана след като попитам отколкото преди това...
За това съм решила да я мина на по един профилактичен преглед през всеки рисков специалист (очи, уши, опорна система) за да добия ясна представа какво ни е състоянието.

Сега ще пиша и в другата темичка

Отново благодаря  Heart Eyes

# 491
  • Плевен
благодаря   bouquet
Ние сме в Шейново, всеки ден е различен лекар, всичките ми изглеждат страшно добри, любезни и разбиращи, основният пробелм е че всеки си има собствено мнение по въпроса за всичко, от това дали изоставаме или вървим напред от очакванията, през това как ще се лекува жълтеницата, до това как и до колко да се храни, включително времето на лежане, лечение, дали има или не опасност от някакви проблеми..
Въобще чувствам се по объркана след като попитам отколкото преди това...
За това съм решила да я мина на по един профилактичен преглед през всеки рисков специалист (очи, уши, опорна система) за да добия ясна представа какво ни е състоянието.

Сега ще пиша и в другата темичка

Отново благодаря  Heart Eyes
Наистина различните лекари дават различна информация, но пък имаш повече мнения по този начин. Имай предвид, че повечето прегледи се правят на различна възраст и периоди, т.е. не е много добре да водиш просто така бебето по прегледи. Аз това имах предвид.
Моето бебе например съм го водила в началото на най- наложителните прегледи. Тъй като беше със сериозни белодробни проблеми, лекарите не препоръчваха обикаляне по болници и кабинети, тъй като и най- малката инфекция можеше да е фатална за незрелия му организъм.
Моя съвет е да питаш някой от лекарите, на който най- много се доверяваш за късно проследяване на детето и той ще те насочва. Аз така направих. Имаш предимство, че говориш с много лекари ежедневно и можеш да получиш ценна информация. Сега знам, че ти е объркано, но ще ти се избистрят нещата. Тук също има доста информация. В неонатологията също правят доста прегледи преди изписването и ще ти кажат, кога пак се правят. На повечето бебето им правят ехографии, кръвни изследвания, УНГ, очен. На мен ми ги написаха в епикризата, пишеше и кога се насочва за следващ преглед. Имай предвид, че лекарите не обичат много да обясняват, но като задаваш конкретни въпроси- отговарят.
Съветван те, както ти казах, да се информираш за настоящото състояние, рисковете, последиците и какви евентуални проблеми може да има вбъдеще, така ще се насочиш към нужните прегледи и няма да има хаос, паника и ще помогнеш максимално ефективно на детето си, без живота му да мине по лекарски кабинети.
Още един път ви желая здраве. Не е толкова страшно, всичко ще мине. Hug

# 492
Ами започвам от днес да ги питам кой специалист кога/дали ще трябва, и предполагам до края на седмицата ще имам класация "за и против" и ще последвам мнозинството от лекари  Grinning
Много благодаря!  bouquet

# 493
  • offshore & overseas
В Шейново е така, защото те не специализират в лекуване и отглеждане на недоносени, което не пречи обаче да дадат препоръки (обичайно в епикризата на бебето).

Както Станислава е рекла, на този етап паниката ти може да е голяма, Яна, но с времето всичко ще си дойде на мястото. Просто ще видиш, че майчините инстинкти са голяма раЛта.

След изписването ще ти даваме пак акъли за конкретни прегледи, които може да са необходими.

Като цяло, бебета родени след 32 г.с. се нуждаят от по-малко специфични грижи, освен ако нямат придружаващи заболявания. Hug

Не пишеш нищо за обичайните проблеми, най-вече дали бебето е било на апаратна вентилация и колко време (възможно е да не е било изобщо, ако са ти прилагали курс кортикостероиди за бързо развитие на дробчетата). Този момент е ключов, защото дните престой на АВ могат да доведат до някои увреждания, като например кръвоизливчета и кистички в мозъчето, ретинопатия (заради крайно незрелите органи и агресивната среда). А тези увреждания пък от своя страна водят до по-трайни проблеми, пупу, дано да няма!

Евентуално още, дали бебето е страдало или страда от анемия на недоносеното (надали, защото тя е характерна за много и екстремно недоносени), което би могло евентуално да ви заведе при хематолог или да ви накара да правите редовни кръвни изследвания.

За жълтеницата разбрах, тя може да има връзка с евентуална анемия, макар че рядко се случва.

Та, апаратната вентилация и другите заболявания, които бебето е имало и които може да са излекувани и по-вероятно са, за да изпишат бебка, са решаващи за това какви и колко прегледи са необходими, както и за това, дали бебето ще се нуждае от рехабилитация по-натам.

Наддаването е онова, което най-лесно се преодолява, а нестабилното наддаване само по себе си не говори за болестно състояние, но пък от друга страна доста често го обвързват с изписването (при достигането на определено тегло, за Шейново май беше 2,500 кг.)

Та, такива ми ти ралти. Малко грубо го нахвърлях, но може да е някакъв ориентир какво да питаш като за начало. Дали бебето е било на АВ, дали има анемия, дали е имало някакви придружаващи проблеми (да речем БПД - бронхопулмонална дисплазия).

Ще помагаме, няма страшно, след годинка ще тичате гордо една след друга, сякаш нищо не е било. baby_neutral

# 494
Лежах 7 дни с изтекли води в опит за задържане, биеха ми Целестон. Биха и на бебка една седмица след като се роди, до колкото ми казаха за всеки случай.
Не е била интобирана, само първата вечер беше с едно маркуче на носа, да държи дробоветер опънати, от втория ден дишаше сама в кувиоза.
Стоя в кувиоз една седмица. До колкото ми казаха, кислородна терапия не е прилагана, при все, че това което аз видях е че кислородното подаване към кувиоза беше 21%.. за жалост не знам малко или много и дали въобще е важно.
Зараниха я вечерта на 3-я ден. Махнаха й системите края на първата седмица, до тогава се хранеше успоредно през системите и мляко (колкото й поеме стомахчето).
Очния лекар го реших заради престоя в кувиоза.
За УНГ питам понеже ни даваха лекарство (което за жалост в момента не помня, но тогава проверих какво е) което увеличава риска от глухота и ушни проблеми. Тогава ни казаха, че след изписването ще отидем на лекар да потвърди, че не се е развило такова нещо, но не казаха кога... И за това си търся добър такъв

Поуспокоихте ме  Rolling Eyes сега ще си дочакам епикризата за да видя какво е точно положението.
Вчера ми казаха че й е правен скенер на мозъка и всичко е ОК. Но днес ще питам пак, понеже тази докторка конкретно никога не съм разбирала какво ми казва дори когато я питам нещо конкретно - много малко инфо, лош български (явно е чужденка) и много термини и абревиатури.. Специално питах мъжа дали и той е разбрал като мен.. но и той не беше сигурен Grinning днес при новата смяна специално ще попитам.

И до колкото са ни казвали кръвните изследвания са добре, анемия въобще не е споменавана. Но една от мамите в шейново се беше оплакала, че са им открили анемията чак на 10-я ден, та не се успокоявам още.

Много ви благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт