Да се запознаем... Майки на недоносени деца

• 241 087
  • 644
  •   1
Отговори
# 495
  • Плевен
Така както описваш нещата, всичко изглежда съвсем добре за едно недоносено бебе. Т.е бебето се справя доста добре. Дано и резултатите от бъдещите прегледи да са ОК.
А относно информацията от лекарите, ти пожелавам да ви изпишат преди да научиш всички термини и съкращения.
 Защото аз след първия месец престой ги бях научила. На кувьоза имаше закачен списък всеки ден по часове, хранения, физиологични нужди, лекарства, манипулации, изследвания, кислород. Аз си го снимах с телефона и после си го разчитах с гугъл и учебници по медицина. Абе, луда работа.

# 496
и аз имах до скоро такъв лист.. От там проверих лекарството, заради което се притеснявам за слуха. Но на следващия ден като попитах дали има опасност, и на докторката й се наложи да отговори явно на неочаквания въпрос.. на следващото ми ходене такъв лист нямаше и така до ден днешен... Вече като попитам колко тежим отиват в тяхната си стая да проверят  Laughing

# 497
  • Плевен
и аз имах до скоро такъв лист.. От там проверих лекарството, заради което се притеснявам за слуха. Но на следващия ден като попитах дали има опасност, и на докторката й се наложи да отговори явно на неочаквания въпрос.. на следващото ми ходене такъв лист нямаше и така до ден днешен... Вече като попитам колко тежим отиват в тяхната си стая да проверят  Laughing

Laughing нашите лекари си знаеха и даже като отивах всеки ден и ми казваха, давай твоя лист с въпроси.  Mr. Green Аз като четях информацията и въпросите, които имах си ги записвах, тъй като от стреса често забравях какво ще питам. Един от лекарите накрая ми казваше, скоро мислим да изписваме детето, че ще завършиш медицина. Crazy

# 498
Здравей, Яна! Hug
Да ти е честита дъщеричката Heart Eyes, така като чета, нямаш никакви поводи за тревоги. Peace
Аз също стоях 6 дни с изтекли води, но моето бебе се роди далеч по-рано, в 28 седмица.
И тя не е била интубирана, дишаше си сама, благодарение на кортикостероиданата терапия преди раждането.
Сега е отлична ученичка в езикова гимназия, завършва 9 клас! bowuu
Няма страшно! Hug Hug Hug

# 499
Здравей, Яна! Hug
Да ти е честита дъщеричката Heart Eyes, така като чета, нямаш никакви поводи за тревоги. Peace
Аз също стоях 6 дни с изтекли води, но моето бебе се роди далеч по-рано, в 28 седмица.
И тя не е била интубирана, дишаше си сама, благодарение на кортикостероиданата терапия преди раждането.
Сега е отлична ученичка в езикова гимназия, завършва 9 клас! bowuu
Няма страшно! Hug Hug Hug

Това е най-прекрасния коментар на света  Heart Eyes Просто ме изпълни с невероятно спокойствие.

Вие на рехабилитатор ходихте ли? По препоръка на болницата или за твое успокоение и от кога започнахте?

# 500
Да ти е живо и здраво бебчето, Яна. Всичко ще се нареди, ще видиш.
Моята принцеса започна с далеч по-ниско тегло (1300  гр) и стоя 2 месеца в неонатологията, но сега е вече 6годишна госпожица и по нищо не ѝ личи, че е започнала от толкова малко, като изключим теглото де. Все още я кара финна.
Моят съвет е да избереш един неонатолог, на който да имаш пълно доверие, който ще те насочва по пътя на рехабилитациите и профилактиките, ако се наложи.
В  нашия случай не се наложи специална двигателна рехабилитация (повече масажи и стандартна гимнастика), проходи на 1 г. и 2 мес. Проговори с "тати ла", "мама дай" на 1 г. и 7 мес. и след това вече знаехме, че сме минали страшното. До тогава неонатологът ни определяше прегледите при невролог (защото твърде късно седна), при ортопед (имаше неформирани ядра до 10 мес, което се оказа и причината за късното сядане), при офталмолог ходехме още от неонатологията (първо на всеки 14 дни от изписването), после ги увеличаха веднъж месечно, след това стана на 6 мес., от около 2 години започнахме веднъж годишно. На УНГ не сме ходили, при стандартните месечни прегледи не се установяваше такава необходимост. Правили сме няколко ТФЕ (следяхме левкомалация) и взимахме по определена схема още от неонатологията за около 6 мес аминокиселини, имаше анемия и я лекуваха и с кръвопреливане и с малтофер. И това замина.
Стана дълго, но исках само да ти кажа, трябва да имаш вяра и ще видиш, че всичко ще си дойде по местата.

# 501
Да, Яна, ходихме.
Докато проходи я следеше неонатолог, по мое желание.
Той не бързаше с рехабилитацията, тогава нямаше НЗОК и пътеки, като сега.
Обаче тя беше доста мързелива, да го имаш предвид, че и мързелът има значение Grinning, и на 9 месеца още не се обръщаше по корем, само като пумпал се въртеше в една равнина.
Тогава направихме рехабилитация, още след първата седмица вече седеше, обръщаше се и така. Бързо влезе в норма, но трябваше да си мина и аз по реда, с притеснениятя. Wink

Моят съвет също е да се следи бебето от добър неонатолог.
Те си знаят работата и ще ви насочват.
Педиатрите хич не са наясно с недоносени бебета. Sunglasses

Много прегръдки за теб, на малката кукла, целувки! Heart Eyes Hug bouquet 

# 502
  • София
Здравейте и от мен,Диана,майка на недоносена Мила,родена на 23-ти миналия месец.Роди се в 33-34седмица 1940гр.Бързо спадна на 1700гр.,но днес вече е 1920гр.Много ми е мъчно,че е в болница,сякаш съм без една ръка...В Майчин Дом е,надявам се бързо да наддаде и да сме си заедно,но и малко ме е страх,че няма да мога да се грижа за толкова малко бебче.Да не говорим,че от тук разбрах,че трябват по-специфични грижи за мъниците.Малката от началото си дишаше сама,след като ми биха инжекциите за дробчетата,не е била на кислород.Правиха и,обаче,няколко дни промивки на стомахчето,мина жълтеницата,сега вече я захранват с НАН,но със сонда.Искам да ви попитам като по-запознати-Кога ще и махнат сондата и ще започнат да я хранят с биберон?И има ли опасност от рефлукс после?Иначе ми казват,че с изследванията всичко е наред.
Благодаря предварително Hug.

# 503
Didito честита ти рожба, да е жива и здрава и все така борбена.
Сега всичко ти изглежда страшно, но имай вяра в себе си и ще видиш, че ще се справиш. Недоносените ги изписват около 2500 (в моя случай на 2340 гр след 2 мес престой в болницата), а тогава вече не са толкова малки.
Сондата при нас я махнаха при 1760 гр (казаха ми, че около 1800 гр се появявал сукателния рефлекс), тогава беше вече на месец и малко. След това с храненето с биберон много бавно наддаваше (5-10 г). Рефлуксът не знам дали е свързан със сондата, т.к. и при двете ми деца го имаше (едното 3та степен недоносено, другото съвсем доносено), намаля като започнах да захранвам и изчезна напълно около годинката.

# 504
  • offshore & overseas
Диди,

Честита рожба!

Всъщност, бебчето ти е доста голямо, като имаш предвид, че в МД Сф спасяват и бебета, родени 500 грама (и то в 25-26 г.с.).

Така като чета, до 2-3 седмици ще изпишат сладката Мила. Критериите за изписване в тази неонатология са основно 2: бебето да яде от шише или гърда и бебето да тежи 2,100-2,200 кг. Естествено, не трябва да има здравословни проблеми, но не го споменавам, защото доколкото схващам, при твоята дъщеричка няма такива.

Нашият син се роди 1,250 гр. в 27 г.с.+6 дни и стоя в МД само 45 дни, тоест изписаха го на гестационна възраст 35 г.с. (въпреки че ми бяха казали, че не изписват преди 36 г.с.).

Сукателният рефлекс при всяко бебе се явява по различно време. И тук наш Колю ни изненада. Уж казваха, че преди 36 г.с. нямало как да има сукателен рефлекс, а той засука още в 34 г.с.

Физиологичен рефлукс имат доста бебета, дори такива, които не са помирисвали сонда. Сондата не е предпоставка за това. Според мен основно влияние оказват наследствените фактори. Например никое от моите деца не имало рефлукс, включително и Никола. Всъщност голямата кака плюеше по малко чат-пат първите 1-2 месеца, но не го регистрирам изобщо като проблем.

В нашия случай сондата много помогна той да засуче по-лесно от гърда (лесно, лесно, бая зор видях, но съм упорита, защото за мен беше важно). Реално от 45-те дни престой в неонатологията, той само 10-ина дни е хранен с шише, защото бързо засука, сучеше активно, аз успях да го накърмя на място и не разви nipple confusion.

Всъщност недоносените не изискват по-специфични грижи след изписването си, особено ако недоносеността е първа-втора степен, както при вас, и нямат допълнителни проблеми. Ако беше трета и нагоре, щяхте да обикаляте непрекъснато по специалисти, но често само като профилактика. Общо взето в епикризата след изписването ще ви дадат всички препоръки, точка по точка.

Не се тревожи, лесно е, веднъж като започне. Ще свикнеш и с уж малкото бебе. Аз като отгледала 3, трябва да ти кажа, че Никольо не беше по-крехък от останалите 2, даже напротив. По-дребен да, но това нищо не значи.

И не на последно място - ще помагаме, ако имаш нужда. Hug

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 11:24 от Мяуче

# 505
  • София
Благодаря ви момичета за отговорите Hug,много ме успокоихте.Нямам търпение да дойде утре да си видя бебката.В събота и неделя няма свиждане и си е мъка голяма.Но наша позната акушерка днес ни каза,че малката вече е без сонда и абокат.Храни се от биберон и утре ще мога да я храня в един и три часа.Много съм щастлива!Изследванията са и добри и само да наддаде до 2100гр. и щели да я изпишат.Нямам търпение! Heart Eyes Heart Eyes

# 506
Здравейте искам да кажа на мамите да не губят кураж. Моята бебка се роди 2007г 1кг и 100гр. 33 г.с. 3 степен недоносеност апгар 8. Седя 3месеца в кувиоз.Изписаха я 2 кг 200 гр. Имаше пъпна херния и се оправи без операция. На 1 г. Лежа в болница с двустранна вирусна пневмония. На 2 годинки я оперираха от ингвинална херния. Сега да чукна на дърво ще е 2 клас. Бъбрива и много палава,страшен философ.Освен че е 20 кг за които чакахме много метър и 20 мисля това е Много е финна но да ни е жива и здрава. Мисля че е ужасно трудно но не се предавайте. Децата ни са божи дар. Успех на всички малки слънчица Peace

# 507
Здравейте мили мами.За мое съжаление и аз се включвам в отбора.Моята малка принцеса е четвъртото ми дете,но пък се роди на 06.09 в 31 гестационна седмица с малките 1,700кги 36 см.От вчера диша сама и се захранва със сонда.Относно памперсите- Днес попаднах  на памперси на ганчев в момента на промоция в магазини сба от 6.30 на 3 лева.Ако може някой да каже дали е взимал да знам поне дали да рискувам.Благодаря

# 508
 Здравей, zornica_К!Честита рожба принцеска!Да ти е жива и здрава!
Хареса ми поста ти,абсолютно практичен,майка борец си ти.Памперсите изглеждат добре,не съм ползвала такива,но щом съм давала храни Ганчев на малкия и е нямало никакви проблеми,защо не и памперси.Кашите на Ганчев много се харчат при нас,дори и сега 1 и половина год му купувам и с мерак ги. яде.Моят син е роден в 30-31 г.с ,но с доста по скромни размери от вас 1230 гр и смея вече да кажа,че започнах да поотдъхвам,колкото растат и се вижда,че са живи и здрави,толкова и на нас родителите ни олеква. Hug

# 509
  • offshore & overseas
Здравей, Зорница!

Честито ти мъниче, да расте здраво и силно!

Аз пък съм тридетна мама. Третото ми детенце се роди в 27 г.с.+6 дни и тежеше 1,250 кг. В момента е 11-12 килограмов палавник, на година и 7 реална възраст.

Колкото до памперсите на Ганчев -- памперси като всички останали, така че не мисля, че рискът е особено голям. И аз използвах и понякога все още ползвам някои от продуктите им - някои пюрета при захранването, както и някои каши в бурканчета. Мокрите им кърпички са хубави също (особено тези с аромат на мед).

Общи условия

Активация на акаунт