Има ли Господ и вярвате ли в него? - III

• 29 948
  • 879
  •   1
Отговори
# 105

Голденова, стана ми интересно за работата ти с наркозависимите. Разкажи ми повече.
Ето директен линк към М. Дунаев, беседа от книгата "Пътища водещи към ада", изд. Тавор: http://www.pravoslavieto.com/books/putishta_vodeshti_kum_ada.htm#gen19
За книги ти препоръчвам "Окултните корени на наркоманията" и"Да се завърнеш към живота". Автор е йеромонах Анатолий (Берестов), доктор на медицинските науки, професор невропатолог, ръководител на Центъра за духовно обгрижване на пострадалите от окултизма, тоталитарните секти и наркоманията „Св. Йоан Кронщадски" в Москва.
http://www.pravoslavieto.com/docs/berestov.htm
Йеромонах Анатолии Берестов от Москва лекува с 80% успеваемост наркозависими.

О. Георги Фотакиев от Аспарухово - Варна също е постигнал 75% успех при лечение на наркозависими. Има такъв център за рехабилитация на наркозависими в двора на църквата Св. Кн. Борис Първи. Ето линкове:
http://www.pravoslavieto.org/pcdon.html
http://www.pravoslavieto.com/docs/narko.htm

В София зная за два храма, където четат канона на Св.Богородица - Неупиваема чаша в храм Св. Андрей и в храм Св. Ап. Петър и Павел за избавяне от наркотици, тютюнопуше и алкохол

# 106
 краси васи
мисля, че си на прав път. Бог ни открива истините си  - в зависимост от нашата духовна възраст. Умереността е добро качество във всички области и особено във вярата. Има ограничени хора на всякъде - ти се ориентирай по сърцеSimple Smile

Последна редакция: пт, 31 авг 2007, 01:39 от Mama Ju

# 107
      Вярата в Бог е  личен избор и аз съм избрала да Му  вярвам,незавиимо какво се случва,защото,,Всичко съдейства за добро,на тези,които обичат Бога"

www.sdabg.net

Аз не мога да го обичам, не разбирам как допуска малки деца да страдат, новородени душици да се разболяват от неизличими болести и да умират, майки да погребват децата си, да се съсипват съдби, бракове, семейства от такива трагедии. Ако наистина има Господ, според мен, той не би допуснал това. От време на време влизам в "Родители, преживели загуба". Влез и ми дай някакво разумно обяснение, защо се случва това и защо Господ е изоставил тези деца и родители. Някои от тях са и вярващи християни и пак са изоставени. Молили са се на Господ с неговите молитви и пак са били изоставени. Децата са били кръстени в христовата вяра и пак са били изоставени. Какво трябваше да направят родителите, за да получат малко милост?  Ако има рай, тези деца са там. Но кому бе нужно да отидат на небето толкова рано?

Знаеш ли, и аз често съм във този под форум, когато в началото започнах да чета по цели нощи ревях и питах Бога, защо....После започнах да се ровя в написаното от тези хора в предишни теми и това което Бог ми показа, е че всеки случай е индивидуален и, че за всяко нещо си има обяснение. Това, че детето е кръстено в църква, не прави родителите вярващи, такива ги прави святия живот... Повечето от тях не правят разлика между това което Христос направи и Буда и Кришна - все е Бог.... Ще ти разкажа и за едно бебче за което целия форум сега събира пари, за да облекчи страданието му. Когато жената е била бременна, майка й постоянно вървяла след нея и повтаряла "Ти си почерни живота с това дете!!!" И така и се случи. Но когато се роди, майката вместо да се довери на Бог започна да обикаля всички църкви, екстрасенси и една объркана жена която пишеше в първата тема за Бога я тласна към йогите, енергиите.... Дали това дете ще бъде изцелено...не бих казала, поне докато родителите му не се покаят. Не ме разбирай погрешно, знам какво е да ти умира детето в ръцете и ти да не си в състояние да направиш нищо....Но и знам, че "всичко спомага за добро, за онези които вярват в Него".
Та всеки случай си е съвсем индивидуален. В Нови завет е написано за един слепец и учениците питаха Исус "Добре, поради чий грях този човек е сляп по рождение", а Исус им каза "Поради ничий, но а се покаже Божията слава" и го изцели, защото човека повярва... Много от тези деца сигурно биха били живи, ако родителите им бяха предпочели вярата в Бога, а не да "духовното блудство" (това да ходиш при различни богове). Но пак казвам всеки случай си е отделен.... Но не можем за всичко да виним Бога.
Бог ни е дал всичко от което се нуждаем - спасение, понесе на кръста, всяка наша немощ, всяко проклятие, магия, ....болест....Дадени своя мир. Направи ни победители, чрез Него...От там нататък наша е отговорността как ще живеем.
Не си мисли, че съдя хората. Аз също съм била в много от ситуациите които описвам и не съм постъпвала винаги правилно...Но винаги можем да се върнем при Него.

Ако има рай, тези деца са там. Но кому бе нужно да отидат на небето толкова рано? - А ако този Рай е място мноооого по-добро от нашия мизерен живот тук. тези деца, а всички които са повярвали в Бог и са починали са в постоянното присъствие на Бога. Това не може да се сравни с нищо....

# 108

Българската православна църква и грижата за наркозависимите

Църквата разпознава наркоманията като духовен проблем, проблем за това как възприемаш себе си и света. Затова и лечението на зависимостите започва с това, че всеки човек е много ценен в очите на Бога. Църквата не работи с целеви групи, а с конкретни хора, с конкретна болка и търси изхода за точно този човек. С любов и внимание. На това служение са се посветили свещеници от цяла България. Някои вече имат дългогодишен опит и конкретни успехи, други сега започват. Те вършат делото си с любов, състрадание и внимание, в тишината на храма.

Голденова, ето още линкове:
http://www.dveri.bg/content/view/1297/109/

Сектите и псевдорехабилитацията на наркозависимите
http://www.dveri.bg/content/view/2422/139/

# 109
Mama Ju,

С цялото ми уважение към теб и вярата ми, че имаш чисти мотиви и сърце искам да те помоля, нека показваме на хората това от което имат нужда и това е делото на Христос. Те нямат нужда от деноминационни припирни, а имат нужда да разберат, че Христос е жив и той не е религия, а е начин на живот.

Призовавам те да се концентрираме върху това.

А относно педесятното движение, не мога да кажа, че всичко там е идеално. Но преди да приема Христос за свой спасител изследвах и православието и протестантството и някои източни вярвания. Бих те посъветвала и ти да го направиш. Не бива човек да застава зад твърдения без дори да е разбрал дали това са истина или не. Аз лично съм настроена много негативно срещу исляма, но не приемам за чиста монета всичко което се пише за него. Предпочитам нещата да ги научавам от извора или поне потвърдени от още два независими източника. Също така не приемам за чиста монета всяко нещо което напишат протестантските пастори, независимо от това, че определям себе си като протестантка, защото ние сме хора и в нашите си тълкувания винаги можем да сложим по нещо от себе си, от нашите емоции, предубеждения... За това всяко нещо което чета го сравнявам с Библията, пише ли го там, къде, по какъв повод, какви са били обстоятелствата при които е писано, на колко места е споменато....
Честно да ти кажа отдавна не бях чела толкова тенденциозна статия за педесятното движение, четох с тъжна усмивка е и не я довърших. Виж не бива да заставаш зад нещо което не си видяла и което не познаваш. Колко протестанти познаваш. Колко от тях ги водят под строй с пищов на врата, за да свидетелстват за вярата си!? Ах как забравих то и на моя врат има един, за да пиша тук... ooooh!
Не можеш да отречеш действието на Святия Дух и полагането на ръце, след като цялото Деяния на Апостолите е пълно с това.
Мила, вярвам в чистата ти вяра и мотиви, но моля те, нека дадем на хората това от което наистина се нуждаят и това е живия Христос и силата която имат в Него!

# 110
Съжалявам, ако съм повторила нечии въпроси и ако е било досадно. Признавам, не съм чела цялата тема, но вчера си позволих да пиша в нея поради една конкретна емоция, която изпитах, прочитайки житейските истории на майки, изгубили децата си. Толкова болка и мъка изпитах, а в същото време и страшно безсилие.
Не приемам обяснението за катастрофите. Те наистина са дело на хората. Но неразбирам асоциацията с 10те божии заповеди и Закона за движение по пътищата. Ако карам с бясна скорост и направя катастрофа, виновна съм аз, аз не спазвам закона, аз убивам невинен примерно, аз причинявам страдание на себе си, на съседското дете като го блъскам с колата например. Но ако аз убия човек или прелюбодействам, това по какъв начин способства за разболяването на съседското дете и за неговото страдание, приусловие, че то е кръстено, майка му и баща му са християни и спазват 10 божии заповеди. По тази логика, те са участници в движението-спазват, неспазват пак ще ги блъснат и толкоз. Вярваш, не вярваш, кръстен, некръстен-прошка няма. "Страдам в твоето име" - не го разбирам аз това, особено що се отнася до дете.
 Освен това има един орган КАТ, който следи за движението по пътищата и спазването на закона-глобява, спира от движение, наказва. Но наказват виновния, а не детето на съседа. Къде Господ?Той защо не се намесва изобщо? Защо не помогне на хората в нужда-да наказва превишилия скорост, защо ще наказва пътника в съседната кола?
По повод абортите, нещата стоят по същия начин-аз прекъсвам бременността си, убивам дете-наказанието трябва да е лично мое и да го понеса аз. Отговорността е персонална, лична. Защо ще умре поради този повод съседското дете?Защо?
Получих и леко дежа ву. По времето на социализма се е процедирало така у нас - щом третия ти братовчед по бащина линия живее в Аржентина, ти не може да станеш кадрови военен например или партиен член, защото имаш връзки с капиталистическа страна и има вероятност да си предател:shock:
И така оказва се, че Господ не е милостив, а май не е и справедлив.
Искам да съм толератна с вярващите и се опитвам да ги разбера, но понякога просто не мога. Много ми се иска и аз да повярвам, че цялото това страдание има смисъл. Но някакси не ми се струва логично и реално.
Много се извинявам, ако обиждам с постинга си някой или съм била прекалено груба. Не това е целта ми. Peace

# 111
krasssi1 опитах се да ти го кажа и по-напред, но не си ме разбрала - човешката представа за справедливост е много ограничена от времето. ти гледаш някой човек, който примерно за последните 5 години си живее, върши злини и т.н. и всичко му е наред. ами след 20, след 30 години, ами като е на смъртно легло как е?
ние хората сме много късогледи и не можем да съдим за това, което виждаме в един период от 10 или 20 години.

# 112
Краси, не обиждаш никого.
Никъде в Библията не се казва, че Бог иска да страдаме. Но пак ти казвам, Бог ни даде всичко от което се нуждаем, въпроса е дали ние го използваме. Дори и в най големите трудности които съм имала, Бог винаги ми е давал изходен път и чудо...И трудностите или страданията са били, за да ме направят мен много по-силна...
Бог е милостив, дълготърпелив и не по-малко справедлив. Но той не наказва хората така както на ние смятаме, че трябва. Той най-добре знае от какво човека ще го заболи най-много и го прекарва през това, а ние от страни не винаги го виждаме и си мислим, че бог нищо не прави.

# 113
Това, че детето е кръстено в църква, не прави родителите вярващи, такива ги прави святия живот... Повечето от тях не правят разлика между това което Христос направи и Буда и Кришна - все е Бог.... .
Много от тези деца сигурно биха били живи, ако родителите им бяха предпочели вярата в Бога, а не да "духовното блудство" (това да ходиш при различни богове). Но пак казвам всеки случай си е отделен.... Но не можем за всичко да виним Бога.
Бог ни е дал всичко от което се нуждаем - спасение, понесе на кръста, всяка наша немощ, всяко проклятие, магия, ....болест....Дадени своя мир. Направи ни победители, чрез Него...От там нататък наша е отговорността как ще живеем.
Ама защо не накаже майката или бащата - да накаже сгрешилия!Защо ще наказва детето? Окей, така майката ще страда повече. Тук спор няма, тя е наказана. Ама защо ще наказва по този начин...Майката страда, но страда и детето. Не разбирам, детето не е ли човешко същество?То какъв грях е сторило, че да страда така. Исус не е ли изкупил и неговите грехове? Ами то как ще се покае-не му се дава никаква възможност за това. Не може така по презумция някой да се счита виновен и да плаща. Отново получих дежа ву. Медиците ни в Либия-признай, че зарази децата, не съм, признай, не съм, признай, не съм... Почват мъчения, ток, физическо насилие. Те накрая признават и подписват всичко, само и само болката да спре. Ако детето ми умира, ще повярвам в каквото кажеш, само и само то да оцелее, ще се моля, в жертва ще ти се принеса, монахиня ще стна-милост само да има. Това ли е Божията благодат? Това е изнудване и жестокост. Какава е ползата от покаянието на тази майка и защо то трябва да стане по този начин?Метод, като този на Либийската джамахирия."Главата му искам, на него, жена му децата и целия му род"- в името на вярата...Думи нямам.
В Нови завет е написано за един слепец и учениците питаха Исус "Добре, поради чий грях този човек е сляп по рождение", а Исус им каза "Поради ничий, но а се покаже Божията слава" и го изцели, защото човека повярва...  ShockedШокирана съм. Не мога да повярвам, че наистина това е казал-за прослава на Бог, този човек да ослепее. Каква жестокост, какъв отвратителен начин да пожеш, че си всемогъщ. Все едно аз да бия куче и да го дресирам в подчинение и безпрекословна вяра. Ако пострада, вследствие на дресировката ама разбира се, ще го излекувам, аз милостива...

# 114
krasssi1 опитах се да ти го кажа и по-напред, но не си ме разбрала - човешката представа за справедливост е много ограничена от времето. ти гледаш някой човек, който примерно за последните 5 години си живее, върши злини и т.н. и всичко му е наред. ами след 20, след 30 години, ами като е на смъртно легло как е?
ние хората сме много късогледи и не можем да съдим за това, което виждаме в един период от 10 или 20 години.

Не искам да влизам в големи спорове, но просто ме засърбя ръката да попитам отново. Аз искам да видя някое болно дете след 5,20,30 години и да оценя поведението му в по-голям диапазон от време. Но на него просто не му се дава тази възможност. Аз питам защо е така. Вие казвате, че то още в утробата на майка си е човек и аз съм съгласна с това. Но защо после, след раждането му не му се дава шанс и се позволява то да изкупва чужди грехове и да умре.
И последно само да питам-католиците отиват примерно един път месечно в църквата, изповядват се, целуват ръката на свещеника и готово!Простено им е! Могат пак да си грешат, колкото искат, до следващата изповед. Ами нека се даде и подобен шанс на детето-нали и то е божие чедо.
Дано не съм била прекалено рязка. Ако ви засягам или пък прекалявам вече, кажете, ще спра да ви тормозя и пиша. PeaceАз просто търся истината за себе си и ми е интересно да чуя вашата.

# 115
Именно защото много хора, които търсят Бога, отварят тази тема, линка, който е посочила Mama Ju, е много уместен. Целта е именно да се предпазят тези търсещи от заблуждения (меко казано). Не искам да изпадам в теологични спорове, но такова заспиване в Св. Дух е доста опасна практика и може да доведе до сериозни последствия. Спасението е в Църквата, която Той е установил, където са светите тайнства, пак от Него установени, в Светата Евхаристия, която е живият Христос. И е нормално в такива теми, където пишат всички, да се намесват не само протестанти, но и православни. Не оспорвам значението на Свещеното Писание, но във времето е имало толкова вярващи, които никога през живота си не са прочели и един ред от Библията, а са водили наистина свят живот (все пак не винаги всички са можели да четат, не винаги е имало печатници и пр.). А аз призовавам от своя страна нека не превръщаме тази тема в непрекъснато цитиране на Свещеното Писание. Защото тълкуването на Библията от лаици може да бъде много опасно също.
Въпреки всичко се радвам, че през цялото време тук се запазва добрия тон. И това мое мнение изобщо не цели да го разбие, а да покаже и друга гледна точка.

# 116
.......................................
......................
В Нови завет е написано за един слепец и учениците питаха Исус "Добре, поради чий грях този човек е сляп по рождение", а Исус им каза "Поради ничий, но а се покаже Божията слава" и го изцели, защото човека повярва...  ShockedШокирана съм. Не мога да повярвам, че наистина това е казал-за прослава на Бог, този човек да ослепее. Каква жестокост, какъв отвратителен начин да пожеш, че си всемогъщ. Все едно аз да бия куче и да го дресирам в подчинение и безпрекословна вяра. Ако пострада, вследствие на дресировката ама разбира се, ще го излекувам, аз милостива...

Тълкуваш си май както ти се иска... Wink
Когато хората сме избрали да не следваме Бог, тогава дявола си прави с живота ни каквото си поиска. Бог ни е създал със свободна воля, ако ние не сме предали живота си на Бога, дявола си разполага с нас, с децата с всичко което имаме и си граби и разрушава...
Може би нещата изглеждат чудовищни когато всичко се разглежда само в рамките на този живот, но нещата имат едно друго измерение - вечността.
А това което даваш като пример за някои католици не е Божия начин за прощаване на греховете. Бог гледа в сърцата на хората и за Него е важно какво става в сърцето на човека, ако той се покайва искрено Бог му прощава. Не се прощават грехове със спазване на ритуали и ходене на църква. Бог няма да зачете "разкаяние" и отново да отиде човека и да си върши старите неща.
Питаш, защо не им се дава шанс на болните деца да повярват, ми може би защото те така или иначе ще си отидат при Бог. Избора се прави от хора които могат да различават доброто и злото и могат да носят отговорност за действията си.

# 117
Спасението е в Църквата, която Той е установил, където са светите тайнства, пак от Него установени, в Светата Евхаристия, която е живият Христос.

Ако това е така тогава това не би трябвало да противоречи на нищо написано в Библията нали? Не виждам защо тя да не се цитира?
Напиши тогава какво е виждането на православната църква за това:
1.Какво е грях?
2.Имаме ли нужда от спасение?
3.Само чрез вяра ли се спасява човек или може само, чрез добри дела?
4. Защо е необходимо делото на кръста?
5.Какво е благодатта на Бога?
6. Кога човек е спасен?
И тогава много ясно ще се проличи, че разлика в основните библейски доктрини между православни, католици и протестанти не съществуват единствената разлика е в начина на поклонение.

" Не оспорвам значението на Свещеното Писание, но във времето е имало толкова вярващи, които никога през живота си не са прочели и един ред от Библията, а са водили наистина свят живот (все пак не винаги всички са можели да четат, не винаги е имало печатници и пр.). "
Аз те разбирам какво искаш да кажеш, но хора които сега търсят Бог биха си решили, че е достатъчно да бъдат добри, за да бъдат спасени и не е необходимо да вярват в Христос...

"А аз призовавам от своя страна нека не превръщаме тази тема в непрекъснато цитиране на Свещеното Писание. Защото тълкуването на Библията от лаици може да бъде много опасно също. "  Когато бях тинейджър точно такива обяснения ме спираха да чета Библията, живота ми се превърна в ад .... Библията е написана на достъпен език и може да се чете от всеки, но наистина, за да се тълкува задълбочено си има правила, които трябва да се спазват и едни от най-важните е да не се вадят стихове извън контекста и всяко нещо да се търси поне на още три места къде и как е споменато. Мисля, че хората затъват в секти точно защото не познават Библията и защото им се внушава, че тя е много трудна за разбиране и се оставят някакви мними учители да им я тълкуват. Това което искам да кажа, че не бива да се изпада в крайности. Има основни Библейски доктрини и всякакви учения извън тях са ерес. Това е моето виждане за нещата.

mamaG, много бих искала да има дискусии, но не само да се казва "православието е истината" и точка, а непосредствено за нещата които се обсъждат да се дава и "другата гледна точка" и повярвай ми различията не са толкова големи, ако еталона за абсолютната истина е Библията.

# 118
Да, вярвам в Бог.
Ако приемеш Бог и се спасиш, ще бъдеш благословен и няма да има нищо непостижимо. За Бог няма невъзможни неща! И горко на този, който се осмели да те нападне по какъвто и да е начин.

# 119
И последно само да питам-католиците отиват примерно един път месечно в църквата, изповядват се, целуват ръката на свещеника и готово!Простено им е! Могат пак да си грешат, колкото искат, до следващата изповед.
Не, не им е простено. Щом повторят грехът си пак, значи не са се покаяли истински и не са осъзнали грешката си. Не може с една изповед да се опрощават грехове. Както писах и по-рано папата е и продавал опрощение на греховете, но ако прочетеш какви папи е имало ...
Така че опрощение не се купува и с празни думи грехове не се изкупват.

Общи условия

Активация на акаунт