Недоносени деца - 8

• 19 933
  • 305
  •   1
Отговори
# 225
Привет, момичета!  Hug

За "малките" рождени дни  - една голяма торта

За Vigantol - в момента не живея в България, но искам да споделя своя опит. На Мария, както на всяко дете обикновено, изписаха 2 капки в началото (за България става дума). После неонатолог забеляза, че бързо й се затваря фонтанелката и намали на 1 капка. Мария от рождението си до ден днешен е с обиколка на главичката под нормите. Честно казано вече не знам какви са нормите, а и аз спрях да й меря главата. Плашеха ме с микроцефалии и какво ли още не... Просто престанах. Напуснахме България ден преди първия рожден ден на Мария. Педиатърката ми каза есента пак да започна с Vigantol. Започнах, но тукашните педиатри не изписват подобни капки, защото са на мнение, че всичко необходимо се съдържа в майчината кърма и в адаптираните млека. Разбира се не говоря за случаи с доказан дефицит както е при Вики на tony19. Давах през ден, през два, докато съвсем спрях. Та... идеята ми е да ви питам каква е опасността от предозиране?
А специално tony19 ще попитам как установиха, че Вики има нужда от толкова много витамин Д?

@Mirama Моята Мария е падала няколко пъти (щото е от най-послушните и мирни деца). Плачът е от стреса най-вече. Но е добре да я наблюдаваш. В твоя случай нещата очевидно ще останат само бегли спомени, което е най-хубавото.   Hug

П.П. Докато пишех отговор Viki i mama  ме е изпреварила със заключенията. И при Мария разминаването с двете/едната капка беше педиатър/неонатолог. И аз послушах неонатолога.  Simple Smile

# 226
ами преглеждаха му главичката и всеки месец ни ги увеличаваха.... newsm78, фонтанелката нещо не им харесва....а други признаци на рахит няма - поне за сега  Peace

# 227
ами преглеждаха му главичката и всеки месец ни ги увеличаваха.... newsm78, фонтанелката нещо не им харесва....а други признаци на рахит няма - поне за сега  Peace
При моето Вики,фонтанелата беше много голяма,затвори се на 2 и половина ,но никой не каза нищо и никой не го е изтъквал като проблем Peace
Тони ,после ще поровя за витамин Дто,ще го обсъдим пак Hug

# 228
Да дам вечерен отчет
изкъпахме се, нахранихме се и преди 30мин заспа. Тя по това време си заспива и най-вероятно ще се събуди чак през нощта да яде, ако не се събуди към 23ч.
Няма признаци за нещо нередно, или проблем.
Относно Витамин Д, тази седмица по слънцето не съм давала, бяхме все на вън. Вчера и днес забравих.

# 229
И аз бих искала да го обсъдим, ще поровя също. По-късно ще се включа, но подобно на Viki i mama  съм на мнение, че размера на фонтанелата не доказва дефицит.

# 230
  • София,
Момичета и аз да дам отчет, нашия преглед при очния лекар мина много добре. Бяхме в при доктор Топов в часния кабинет. Той ни прегледа и каза че всичко си е наред, очичките ни са съвсем здрави, имаме само далекогледство +2,5 на двата очи,  но това било нормално за малките бебета и се изчиствало с израстването.
Viki i mama ти си експерт вече в тази област, така ли е? да се притеснявам ли от нещо или не? ooooh!

# 231

Viki i mama ти си експерт вече в тази област, така ли е? да се притеснявам ли от нещо или не? ooooh!
Ами да ,притеснявай се,трябва МНОГООООООО ДА ЧЕРПИШ  JoyHug Hug Hug
Нямате никакъв проблем- +2,5 си е физиологичния детски диоптер Peace
Топов отново НЕ ме разочарова Peace

# 232
  • София,
Благодаря, Благодаря от сърце! Hug Hug Hug

# 233
Момичета, писах, писах за предозирането с Витамин Д и Мария успя да ми затвори прозореца.   #2gunfire
Затова сега ще съм много кратка - Витамин Д се натрупва в организма, не може да се removed from the body (изхвърли да речем) така лесно, както разтворимия Витамин С например. Предозирането може да доведе до усложнения, включително и hypercalcаеmia - високо ниво на калций в кръвта (Normal range: 9-10.5 mg/dL or 2.2-2.6 mmol/L). За това вече нищо не мога да кажа, защото не съм лекар и не разбирам индексите. Само че това ме навежда на мисълта, че лекарите на tony19 следва да направят кръвно изследване преди да предписват с толкова лека ръка инжекции и какво ли още не. И това повишено ниво често е индикация за други заболявания. Доколкото разбрах става дума за бъбречна недостатъчност и камъни, което хич не е безобидно струва ми струва.
Ще поровя още когато имам възможност, но след като Вики няма признаци на рахит...? Аз не съм лекар, само написах каквото прочетох.

Последна редакция: пт, 07 мар 2008, 07:56 от Mariela Gazela

# 234
dundurelke   Hug Hugмного се радвам ,че  всичко е минало както трябва при офталмолога Winkотносно витамин Д  аз много често забравям за него-сигурно жоро не го е приемал от 4-5 дни Embarassed

# 235
  • Варна
Dundurela, радвам се за добрия резултат от прегледа!
Относно Вит.Д - на нас 2 пъти ни се налага да увеличаваме дозата - вече не си спомням за 5 или за 10 дни, но тогава Вики имаше начални признаци на рахит (много бързо наддаваше тогава) и овладявахме навреме ситуацията.
Как са най-малките бебчета в отбора - Дари, Ивчо ....?

# 236
Супер са новините от Дундурела, чудесно. )))

Ние трябва тези дни да ходим на очен лекар за контролният преглед и ще дам отчет след това.
Калина след падането е добре, не съм наблюдавала никакви проблеми. ))
Ето ви и малко снимки от сутрешната ни фотосесия. )))

http://images24.snimka.bg/005315568.jpg
http://images24.snimka.bg/005315572.jpg
http://images24.snimka.bg/005315573.jpg
http://images24.snimka.bg/005315625.jpg

# 237
Тони, кой ти каза за калция и вит. Д ? Ако е неонатолога все си мисля, че можеш да му вярваш. При нас той откри рахит в разгар и около 2 месеца сме на 10 капки Вигантол и сиропче калциев глюконат. На 17 сме на преглед и ще дам отчет. Иначе знам, че рахита се доказва с кръвни изследвания, обаче кръвта е от вената . То никой не е изкал такива изследвания от нас, ама аз питах в лабораторията и те казаха за тях. Реших че щом не се налага няма смисъл да го подлагам на стрес. Знам само, че може да се прави и снимка на дланта за установяване на костна възраст. Май така беше. newsm78.
d_mode изобщо не се притеснявай за обръщането. Ние се обърнахме от гръб по корем много по-късно. Той и сега не се обръща енергично. Ако иска........ и ако е на кев.........Изобщо правят каквото те решат, а не каквото искаме ние. Това обръщане ми коства много безсънни нощи.
Мами помагайте. Бебо изобщо не иска да сяда. Преди като го хванеш за ръцете се напъваше и сядаше, сега забива петите и изка да се изправя. Явно много го пази това дупе. В количката е полулегнал. Какво да правя? newsm78 Да се притеснявам ли? Да го водя някъде ли?

# 238
Момичета, с такава скорост пишете, че не мога да ви изчета  Crazy
Ние Вигантола отдавна го спряхме, още миналата пролет, след това като се застуди питах педиатъра дали да го почвам отново, но тя каза, че на дребчо фонтанелата е затворена и няма нужда вече  Rolling Eyes
Да ви се оплача, че Жоро има голям проблем със съня, просто думи нямам вече  ooooh! Сутрин към 7 е готов за ставане, вечер ляга към 8-9 и в този промеждутък повече от час не може да спи. Вече незнам какво да го правя. Виждам, че е уморен, търка очички, но като го сложа в леглото мрънка и напира да става  Tired Преди навън поне спеше повечко, но вече не  ooooh!

Mirama , голяма сладурка е малката  Mr. Green

# 239
  • Sofia
здравейте, момичета Hug Аз отскоро съм мама на една малка принцеса, която се роди в 8 месец, 1900 грама.  Често влизам да ви чета и да се информирам как растат малките ни съкровища. Бих искала ако може да се присъединя към вас, мисля че този форум ще ми е най-полезен при отглеждането на Вяра. Аз нямам много време да влизам и да пиша, защото Вяра сега има много колики  и почти по цял ден е на ръце, но понякога като е по-спокойна успявам да открадна малко минутки. Иначе ние се родихме на 19.12 и сега сме почти 4 кг, макар и да не ядем по много - околко 6-7 хранения по 80-90 грама кърма (аз се цедя и и давам с шише, защото тя не може да суче). Не знам дали това е добре, тя понякога изобщоне иска да яде, друг път се справя по-добре, но това е, не мога да я накарам на сила да яде. Засега спирам да пиша, ще се храним, всичко хубаво от мен и хубсв ден Hug

Общи условия

Активация на акаунт