Примерна ситуация - как бихте постъпили, ама честно

• 3 703
  • 69
  •   1
Отговори
# 60
Най-добре реститутка в БГ - връзката ключове, наемите, хобитата, насам-натам, море, балкан, чужбини, децата, удоволствията. Да работиш върху себе си и други екстри.

# 61
Примерно забелязвам, че работа, която много датчани вършат без да роптаят и са доволни от нея, на българин му се струва прекалено много работата, прекалено стресираща, бе не му харесва, нищо че взима добра заплата пак му е несгодно.
Страхотна дума, NikiFin! Несгодно.... такава хубава дума, а рядко съм я чувала да се употребява. Просто ми стана кеф като я видях и реших да споделя!  Hug

# 62
Чета си аз първото мнение на авторката в темата и, понеже много се вживявам в текстове, от началото до средата постепенно се напрягах все повече и повече.
От средата до края - все повече се успокоявах.

Хареса ми, че хипотезата има щастлив край.

# 63
  • Sofia
Живеете в БГ. ....... само липсата на шанс за по добър живот ще ви е единствения проблем
Не съм чела предишните отговори, направо отговарям.
Самата ситуация е адски необмислена - отивам в страна, чийто език не знам и не знам какво ще правя там, но си разпродавам всичко тук (предполагам, защото иначе няма откъде да взема пари при наличие само на мизерна заплата) и го профуквам там??? Няма шанс да ми се случи. Но да речем, че се е случило - оставам там, поне докато изкарам пари за обратно връщане. Животът в чужбина не ми се нрави особено.
В по-обмислената версия - имам професия, работа, образование тук - напъвам се още и намирам още работа, докато не остана доволна. Ако не съм доволна - избирам държава, чийто език говоря, търся от тук работа там, уреждам колкото се може повече неща от тук и тогава заминавам. Това е голяма стъпка и има нужда от обмисляне, а не да се хвърлиш напред в празното и после да се чудиш дали не си скочил от прекалено високо.

# 64
Да, бих. За едно по-добро бъдеще за детето/децата ни, каквото тук все повече не се очертава,бих го направила. Дори правим първите крачки и никак, ама никак не се надяваме някой да ни чака с оферта по специалностите ни и оторени обятия.

# 65
Хм.. две неща забелязах, докато четях:

1. Наблягане на правописа на жена, на която българският не е майчин език и все пак пише по-грамотно от половината форум.
2. Потребителка, която хем се пита защо да учи и да се доказва в чужбина вместо в България, хем три реда по-долу пише, че обмилслят заминаване.

По темата  не знам как да отговоря. Аз съм на 20+ и уча; опитвам се да не съжалявам за нищо ''ако'', а да го правя; прекарвам доста време в България.. Ще поживеем, ще видим. Все повече се улавям, че предпочитам 2-3 месеца годишно посветени изцяло на близки и приятели сякаш.

# 66
честно - не знам. предполагам, че преди 5 години, а може би и само преди една година, бих останала в чужбината, ако има шанс за някакво развитие в бъдеще. учене, работа (съгласна съм, че българите са с много претенции, докато чужденците си пращат и децата да мият чинии, за да се научат откъде идват парите), лишения - да, но ако има път напред и нагоре, вероятно бих преценила, че си заслужава.
само че, никога не съм излизала навън по такива причини, и в най-трудните си моменти, пак в България съм си уреждала и работа, и развитие. тъй че, може и да си мисля погрешни неща в момента. за мен чужбината винаги е била просто още една възможност за пътуване.

# 67
If you can make it there
Youll make it anywhere
Its up to you.

Или казано по нашенски, на крив... водораслите му пречат.
Тъп тъп търъ дъп, тъп  тъп търъ дъп - пея продължението  Crazy
Точно така си е.

Едно ми направи впечатление - не е свикнал да работи. Ами да свиква, без работа никъде не става нищо.

# 68
  • Бургас
Познавам се и ако съм в тази ситуация мисля,че бих се върнала в България.Предпочитам да ми е по-спокойно и да съм близо до близките и прятелите си,макар и с по-малко средства.Нервните клетки никога няма да се възстановят.И на двете места хабиш нерви,нов  чужбина ги хабиш за повече неща/липса на близки,на приятели,на някаква сигурна сума пари,липса на работа,която ти е на сърце,далечна родина,езикова бариера и т.н./

# 69
Не бих заминала за чужбина просто ей така поради изброените от теб причини. Ще се боря както и правя в момента- имам работа, която ми дава горе долу добри доходи да живея нормално с малки ограничения,скъпо не скъпо карам магистратурата си по специалност, която ми допада и силно желая да работя, имам частен бизнес, който едвам прохожда, но няма да се откажа при никакви обстоятелства и ще се боря докато подобря стандарта си на живот, а ако не успея то поне ще знам че съм опитала и няма да съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт