Паническо разстройство-част 2

• 197 655
  • 912
  •   1
Отговори
# 405
Вижте какво открих тук: http://www.icp-bg.com/control-stress.php 
може да помогне да преодолеем стреса, смятам да опитам.

# 406
Това което ще предложа е много лесно, полезно и  възможно, и  най-големите скептици биха се убедили в това. От много източници може да се събере информация за това какво е стрес, причини и източници, влияние  и  прочие. А за тези които не са запознати ще дам кратко описание.
Стресът по своята същност е проява на нарушено приспособяване към житейските ситуации. Той може да бъде както полезен и мотивиращ – свързан с положителни емоции и вълнения, но също така да бъде и вреден – наричан още дистрес.
Дистресът може да бъде физиологичен – свързан с промени в телесните процеси при извършването на различни несвойствени за организма дейности, и психически  - свързани с промени в психиката. Физиологичния и психическия дистрес са взаимно свързани и еднакво опасни, с предпоставка за развитието на редица заболявания.
Всеки стрес, особено този, предизвикан  от разочарования, неуспехи, негативни преживявания,  остава в организма необратими следи които в даден момент се появяват.
Затова е важно да се противодейства навреме  на малките смущения (безпокойство, страх, нервност, напрежение, намален интерес), за да не прераснат в хронични проявления.

Стъпките са прости и последователни, в началото ще е малко нетипично за приемане, но след това всичко си идва на място.
Ежедневието ни е богато на високо адреналинови събития, на което “Богатство” не можем да повлияем, не може да се скрием или да избягаме, но можем да направим така, че да се изправим смело и отговорно пред предизвикателството, да се усмихнем уверено и да вървим напред.
Една от лесните стъпки към антистреса е да се създава нагласа за позитивна нагласа, предстоящо весело събитие, за ситуация в която ще има смях и удоволствие. Очакването на весело преживяване отключва синтеза на полезни хормони в организма. Предвкусването на веселие и смях  понижава  нивото на хормоните на стреса.
Изследванията водят до  резултати, че само предвиждането на весело прекарване и смях  понижава потенциално вредните  хормони на стреса и имунната система като кортизол  с  39%, епинефрин – със 70 % и допак – с 38 %.
Когато зрители очакват да видят смешен видеоклип, в тялото им се повишава синтезът на бетаендорфините (с 27%), които намаляват депресията, и на човешкия хормон на растежа (с 87%), който повишава имунитета.
Изводите са, че като търсят положителни преживявания, които ги карат да се смеят, и дори само като имат ведри и весели мисли, хората поддържат физиологичното и психично състояние в добър баланс.
Друг факт, който лесно ще подкрепи твърденията е за хората ползващи интернет, защо се говори за зависимост от интернет (като тук се включват програмите за комуникация, сайтовете в които са публикувани куриозни клипове, музика, игри и пр.) наред с полезността от това да се пести време и да се улеснява търсенето на определена информация, тук хората си намират и източник на забавления, на смях и начин за релаксация. Всеки който е скептичен по темата, може лесно да повери кои са най-посещаваните сайтове, в които има подобни материали. Кои информации се разпространяват най-бързо по мрежата? Тези които носят определен потенциал за удоволствие, като тематиките са строго индивидуални.
Защо в навечерието на предстоящи празници, се казва че “настроението е приповдигнато”,  не е ли причината в  предстоящите весели и забавни срещи, за очакваните моменти на изненади и подаръци, това е толкова “заразно” и се разнася във въздуха , нима филмите които са тематични за определени празници не ни носят също настроение и празничен дух. Да, това е погледнато в по-глобален масов мащаб, а какво пречи всеки в своята микро-среда да си създава подобна атмосфера, да планира приятни изненади без повод, импровизирани срещи, нагласа за време в което ще слуша любимата си музика, и прочие примери. За това не са необходими нито средства, нито специални подготовки. Няма унифицирана формула, “бутоните” за енергиен заряд за всеки са строго индивидуални, но всеки ги притежава, позволете си да ги ползвате, ще дадете шанс за отваряне на своя позитивен потенциал.
Ръководното е само едно единствено нещо, да допуснем нагласата  и желанието да  мислим позитивно, и съзнанието само ще организира плана, а ние просто ще го следваме.

Лили Барутчиева – приятел и симпатизант на “Психология на човека”

# 407
  • Габрово
Здравейте, момичета!
Аз ви писах веднъж, после паниките поотминаха и ви загубих.
Аз имам някаква страшна хипохондрия, примесена с ПР.
Преди време взех да получавам потрепване на мускулите на тялото, все едни ти играе окото, влязох в нета и си поставих много страшна диагноза. Оттогава съм посетила сума ти невролози, правиха ми изследване за тази болест и всичко е ок, но аз все се страхувам от нея.
Потрепванията все още си ги имам, но когато не мисля за тях са много по-малко. Лекарите смятат, че всичко ми е в главата и да не мисля за това, защото ги провокирам,но как да стане , не знам ... Утре ще ходя на психиатър. Страх ме е от тази болест и това си е. все си припомням какво прочетох в нета, как хората умират от това и тогава просто не мога дъх да си поема ...
Съжалявам, ако съм ви натоварила, но ми олекна.
Ще се радвам, ако споделите някакво мнение

Моето мнение е, че от самовнушението, по-голяма сила няма. Щом си се прегледала и са ти казали, че нищо ти няма спираш да мислиш за тази болест и край. Гледай да си постоянно заета с нещо, особено мозъка ти. В началото ще ти е трудно да пропъждаш гадните мисли, но не се отказвай. Спри да четеш и слушаш за болести. Като ти изскочи в главата кофти мисъл веднага се съсредоточи върху нещо позитивно. Играй с децата или в момента ако не можеш, мисли си за тях. Ама не да си мислиш как ще останат без майка ако ти умреш от страшна болест, нали  Naughty. Ако щеш си казвай на глас, че всичко е наред.
Казвам ти всичко това от личен опит. Колкото до треморите и аз имах на показалеца на дясната ръка. Все едно тоя пръст си живееше собствен живот. И аз си мислех какво ли не, но след като изчезна ПР, изчезна и тремора.
Така че, ако искаш да се отървеш от ПР, спри да си внушаваш глупости.

# 408

Ципралекса и ривотрила не са подходящи за паническо разстройство

# 409
  • София
Честно казано в всяко едно мнение пуснато по тази тема има много истина,защото всеки се бори по един или друг начин с паниките и страховете си ,въпроса е да си намериш собствения начин да ги пребориш,аз лично още не съм го намерила и малко почвам да се притеснявам ама какво да се прави знам ,че от това не се умира само се мъчиш,което е по страшно.Дано някои се включи да разкаже как той го е преодолял и дали найстина това може да се излекува ,защото аз лично мисля ,че от този кръг няма измъкване. Или поне аз не го намирам и това вече много ме отчайва,а чакам първото много желано бебе в живота си.

# 410
Калитка, моля обуснови се! Тук сме няколко с такова лечение.  Какво според теб е за ПР тогава?

# 411

Ципралекса и ривотрила не са подходящи за паническо разстройство

Калитка, моля обуснови се! Тук сме няколко с такова лечение.  Какво според теб е за ПР тогава?

Да,наистина обоснови се.Мога да кажа,че от всичко което до сега съм  пила(а то хич не е малко за 10 години) ципралекса най ми помогна.

# 412
Вчера беше първия ми психиатричен преглед. Диагнозата - паническо разстройство.
По-точно прегледа беше психотерапевтичен, защото взаимно с терапевтката решихме да не бързаме още с лекарствата. Причината за това бяха моите думи, че ако видя положителен резултат от ЯМР, който ми предстои, страховете ми ще изчезнат и ще успея да вляза в релси психически.
На мен основния ми страх, както съм писала е да не би да съм болна от нещо неизлечимо. Явно от там са започнали симптомите на ПР - чувство на безтегловност, изтръпване и схващане на крайниците, натрапчиви мисли и т.н.
Каза ми да изчакаме да направя ЯМР, да видя как ще се чувствам и тогава ще преценим за лечението.
Мислите ли, че постъпих правилно като отложих антидапресантите?
И още един въпрос - в края на разговора си с мен лекарката ми каза, че аз съм един напълно здрав физически човек /по повод това, че аз се смятам за болна/.
Смятате ли, че тя наистина може да прецени дали съм физически здрава или това е част от терапията - да ми го втълпи...?

# 413
Вчера беше първия ми психиатричен преглед. Диагнозата - паническо разстройство.
По-точно прегледа беше психотерапевтичен, защото взаимно с терапевтката решихме да не бързаме още с лекарствата. Причината за това бяха моите думи, че ако видя положителен резултат от ЯМР, който ми предстои, страховете ми ще изчезнат и ще успея да вляза в релси психически.
На мен основния ми страх, както съм писала е да не би да съм болна от нещо неизлечимо. Явно от там са започнали симптомите на ПР - чувство на безтегловност, изтръпване и схващане на крайниците, натрапчиви мисли и т.н.
Каза ми да изчакаме да направя ЯМР, да видя как ще се чувствам и тогава ще преценим за лечението.
Мислите ли, че постъпих правилно като отложих антидапресантите?
И още един въпрос - в края на разговора си с мен лекарката ми каза, че аз съм един напълно здрав физически човек /по повод това, че аз се смятам за болна/.
Смятате ли, че тя наистина може да прецени дали съм физически здрава или това е част от терапията - да ми го втълпи...?

Факт е,че хора с ПР са физически здрави и отгоре на всичко дълголетници.

# 414
harem_style, на мен ми е ясно, че хората с ПР са си физически здрави   bouquet
Но откъде тя е толкова сигурна, че нямам някакво друго заболяване и всички физически неразположения са на психическа основа?
Дано ме разбрахте какво искам да кажа  Embarassed
Ох..., във всичко се съмнявам вече  #Crazy

# 415
  • София
Искам да Ви попитам ,защо се прави това изследване ЯМР и какво се доказва с него при паническо разстройство. бЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

# 416
Искам да Ви попитам ,защо се прави това изследване ЯМР и какво се доказва с него при паническо разстройство. бЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Не се доказва ПР при ЯМР.
Аз лично ще го направя, защото смятам, че от него зависи психическото ми състояние.
Ако знам, че не съм болна от нещо сериозно мисля, че ще се успокоя.
Моите страхове са за неизлечима болест. Породени са от конкретна ситуация, от която започнаха проблемите ми. Дано са само психически...

# 417
harem_style, на мен ми е ясно, че хората с ПР са си физически здрави   bouquet
Но откъде тя е толкова сигурна, че нямам някакво друго заболяване и всички физически неразположения са на психическа основа?
Дано ме разбрахте какво искам да кажа  Embarassed
Ох..., във всичко се съмнявам вече  #Crazy

Аz се чудя новите четат ли старите мнения и теми  newsm78 Има доста информация, която човек може ако реши да иzполzва правилно  .
Може да каже , дали си zдрава или болна, раzбира се. Това е нейната работа. Една шивачка вендага ще тzи каже кога ти е крив подгъва.
Аz лично мога да раzпоzная болен от zдрав човек , ако го видя. Виждала ли си болен човек? Наистина болен? Аz не се zанимавам с болни хора, но все пак мога да направя елементарната раzлика.
Какво остава zа един лекар, на който това му е професия, ежедневие, приzвание? Ами раzбира се , че може и още как.  Но ... ако някой е решил, че е по компетентен от лекаря , zащо тогава ходи на лекар иzобщо? Слагаш си диагноzката и хич да не ти пука някаква си лекарка какво каzва. И то като се има в предвид, чЕ месеци наред си си в цветущо zдраве, въпреки всичките си хипотеzи, които ако са верни да си гушнал вече букета. Ами ... ти имаш толкова много "ако" та и "но "та  и "обаче" та и "ами" та  и "може би"  та ... и все минимално вероятни хипотеzи ... zащо не вzемеш таzи, която е най вероятната спрямо всички индекси и мнения и не вzемеш да спреш да се опитваш да контролираш идеално положението  newsm78 Хм? Идеални ситуации няма, пълна zастраховка няма, какво се иzпонаучихме в днешно време да търсим пълна zастраховка zа абсолютно всичко и не можем да живеем спокойно ? Свободно?
Ами няма такова нещо , като някой да те увери, чЕ точно пък на теб никога нищо , ама нищичко няма да ти се случи, ако ще и 200 скрининга да ти направят . Не е ли по добре да се спре човек навреме ?

Абсолютно нищо не докаzва, освен на хората с хипохондрични насторения да се опита да им покаже ,че са zдрави , но и това не е пенкилер, zащото те и на това вяра не хващат , zащото след 2 седмици си zапочват да си мислят, чЕ сега пък ще вzеме все пак да се види ... м****ка му и ще се юрнат пак ...

Уф сори. Май ще спирам да пиша по темата, чЕ вzех да се нервирам, а това не е хубаво.

# 418
Много си права jabata_dil браво за отговора smile3501 smile3501 smile3501

# 419
Здравейте и от мен. От вчера следобед хич не ми е добре. Да ви кажа, вечер около 18ч започвам да се задушавам. Защо е така, не знам.

Още чакаме коментара на Калитка. Дано скоро ни обясни твърдението си.

Аз съм от новите, съжалявам ако питам неща които вече са коментирани, но е трудно да се изчете абсолутно всичко. Аз тази тема съм прочела, но старата не. Съжалявам.

Аз бях на онова изследване където духаш в едни машини за да видят капацитета на дробовете. След като техника го направи ме приема лекаря и ми казва: момиче имаш малко астма Shocked Астмите за 4 вида. 2 не запомних, другите са алергична и на нервна почва. И аз питам, добре сега какво следва. Ами казва, да си правиш тест за алергия какво ти помага. Ако си алергична към прах, то го има навсякъде. Ето ти едни помпички ако се задушаваш да пръскаш, че има хора които умират от това и това е. Хайде довиждане. Кажете как да реагирам на този преглед. Сега започвам да си мисля постояно за тази астма. Мъжът ми вече му идва да вие от мене. Забрани ми да ходя по всякакви лекари вече. Само утре последо - имам ехограф на щитовидната и дробовете и край.

Общи условия

Активация на акаунт