ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 76 797
  • 1 968
  •   1
Отговори
# 645
                   ephrossina , ако детето ти имаше някакво предимство от изброените 3 щеше да бъде прието без значение коя година е родено. Laughing Яслата се води текущ прием и приема първия в списъка на чакащите.В момента обаче по зададената програма тя класира всички деца,които отговарят на навършената възраст.Това вече са и 2008 г,ако имаше брат/сестра вече щеше да черпиш  Laughing

# 646
Следя темата, в общи линии и искам да споделя личен опит, не положителен, свързан с "местене" на дете от една ЦДГ в друга.... По старата система, "висене" пред градините и списъци при директорите бяхме приети в ДГ - не най-близката, но все пак ДГ. Живеем до желана ДГ/където не бяхме приети/ и по пътя към нашата ДГ, минавам покрай още една ДГ /където също не ни приеха/. Не съм се оплаквала, нямаше и защо, напротив детето е супер щастливо почти от първата седмица. В последствие, обаче се запознах с една майка, която, прави същото като мене, само че в обратен ред, т.е. живее до нашата ДГ, минава покрай втората ДГ, за да вземе детето си от близката до нас ДГ... Доста объркано го написах, но дано ме разбирате... Та, запознахме се ние и решихме да си "разменим ДГ-тата, за да не обикаляме квартала. Оказа се, че нашата директорка е склонна, при положение, че и другата е съгласна /след събиране на 1 тон документи, може би/. Уви, обаче, другата директорка отказа категорично /без обяснение/ и така, до ден днешен - двете майки, всяка с по още едно по-малко дете, си водим и вземаме децата от пред блока на другата.... Разбирате ме, че при сегашните обстоятелства на криза с ДГ - пиша това не за да се оплаквам, нито за състрадание...

След определянето на допълнителните критерии и методите за избор при равен брой точки (което трябва да стане тази седмица), ще бъде разработен Регламент за приложение на правилата. Това е детайлен документ, който разглежда целия процес и определя как правилата ще се прилагат в редица положения.

В проектът на Регламента за приложение е включена точка, която изрично разрешава размяна на места при съгласие на родителите на двете деца (които трябва да са от един и същи набор). Дори се планира автоматична идентификация на възможни размени между записани деца. Директорът не би трябвало да отказва подобна размяна. Обърнете се към Дирекция „Образование” за помощ.

Екип на ИСОДГ

# 647
Директорът не би трябвало да отказва подобна размяна. Обърнете се към Дирекция „Образование” за помощ.

Екип на ИСОДГ

Поздрав на екипа за бързия и точен отговор!!!  bouquet Така поне си сигурен,че има някакъв шанс за решаване на елементарните проблеми!  bouquet

# 648
  • София
... Допълнителните критерии, които ще бъдат определени от педагогическите съвети, ще носят точки, които ще са валидни само за подредбата на групи от деца с еднакъв брой точки. ...

Гледах в нета последното заседание на СОС. За точката брат/сестра в градината се оказа, че не минало с 1 глас в комисията, която изготвя доклада за сесията на СОС. След серия кандърми все пак СОС да допълни това предимство, Фъндъкова каза, че нЕма проблем, те ПС ще си го добавят така или иначе. И така, СОС щастливо си гласува доклада, както беше внесен. Сега се оказва, че то не било баш така, ами критериите на ПС били само при равни точки... Не коментирам правилността на последното, на мен ми звучи логично. Но това е нагледен пример как може да се подмени даже вота на общинските съветници. Можеше и другояче да гласуват, ако това горното "уточнение" беше ясно на сесията. Сори за офф-а, така или иначе вече е без значение.

# 649

Г-н Джонев, а как стои въпросът когато на единият от родителите са присъдени родителските права за детето (има влязло в сила съдебно решение)? В този случай не е ли редно да се ползва допълнително предимство, защото реално само единият родител полага всички грижи за детето. Законът у нас е такъв, че на практика лишаването от родителските права функционира в изключително редки случаи и след много тежка и дълга съдебна процедура. В масовия случай при проблеми между родителите, реално грижите се поемат само от единия родител, а другия плаща една много символична издръжка и няма никакви задължения по ежедневното отглеждане на детето. Тук също не се касае за съжителство на семейни начала, защото има влязло в сила съдебно решение в полза на единия родител и следователно двамата родители не са в добри отношения и не живеят заедно.
Моля за уточнение на този въпрос.
Г-н Джонев, наистина знам, че въпросът ми не е от най-лесните, но много бих искала да получа отговор! Сигурна съм, че има други в моето положение и затова очаквам отговор!

Някъде по-напред някой беше отговорил на подобен въпрос, че реално тези деца си имат двама родители и техните отношения не касаят регламента.
Предполага се, че майката знае дали бащата е с адресна регистрация в София..и дали е работещ..независимо от отношенията им.
МОЖЕ БИ (това е само мое предположение) ще може да се изисква служебно информация за това в такива случаи..т.е..когато майката не може да принуди бащата да донесе служебна бележка от работодателя си, или...за адресната регистрация би могло да се вземе информация по неговото ЕГН директно от ГРАО..и пак директно от НОИ да се вземе по ЕГН за това дали е осигурен newsm78..
В този случай...АКО това е възможно да бъде осъществено като комуникация...тия деца няма да бъдат ощетени откъм точки..
Друг е въпроса, че родителите на тия деца, бивайки единствени родители се нуждаят от това да тръгнат на работа заради физическото оцеляване..
Аз също се питах какво стана с тия точки, които Общината имаше идея да може да добавя с комисия...Но като гледам как върви приемането на регламента, накрая няма да има време за комисии изобщо...

Ще направим всички възможно да осигурим информация за другия родител, за да не ощетяваме децата в този случай. При всички положения, един родител управлява профилите на децата в семейството. Този родител трябва да създаде профил на другия родител и да декларира трудовия му статус. Така детето ще участва с пълния брой точки в класирането.

Разбира се, трудовият статус на другия родител трябва да се докаже при записване. Не сме сигурни дали ще успеем да направим техническа връзка с НОИ преди класирането тази година (не е въпрос на време, а на желание от тяхна страна). Вероятно ще трябва да се вземе служебна бележка от работодателя на другия родител. Ако самият родител не желае да предостави такава бележка, майката би трябвало да може да я поиска директно от работодателя.

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

# 650
  • София

Уточнение за точките по допълнителните критерии

След внимателен преглед на текстовете от приетите от Столичния общински съвет Правила за прием и консултация с Дирекция „Образование”, бихме искали да направим следното уточнение за точките по допълнителните критерии:

Допълнителните критерии, които ще бъдат определени от педагогическите съвети, ще носят точки, които ще са валидни само за подредбата на групи от деца с еднакъв брой точки.

С други думи, основната подредба ще е само по критериите, определени от СОС. Точките по допълнителните критерии, определени от педагогическите съвети, ще се използват само, за подреждане при равен брой точки. Следователно, ще има основни точки по правилата на СОС и подточки за допълнителните критерии.

Например: Ако получавате, 10 точки по основните правила и 2 точки по допълнителни критерии в някоя детска градина, то ще се подредите в групата с 10 точки, а вътре в тази група ще се подредите с допълнителните 2 точки за тази градина. Ще имате 10.2 точки, а не 12.

Тази интерпретация е логична, защото допълнителните критерии би трябвало да доуточняват основните, т.е. да действат там, където основните оставят неопределеност – именно, при равен брой точки. Освен това, ако допълнителните точки бъдат просто добавяни към основните, то съществува реална възможност смисълът на основните правила да бъде значително изкривен. Ако допълнителните критерии дават само подточки, общо изкривяване не може да се получи.

Допълнителните критерии (и техните поддточки), както и методите за избор при равен брой точки ще бъдат определени и публикувани до края на тази седмица. Допълнителните критерии трябва да са законосъобразни и приложими за класиране чрез системата. Те трябва да бъдат одобрени от Дирекция „Образования”.

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

Благодарим за уточнението. За това питах два пъти в темата и имаше доста различни тълкувания. Въпреки, че така уточненото, лично за мен беше по-логичното.

# 651
  • софия
Искам да попитам г-н Джонев 2 неща и ще са радвам да прочета отговорите:
- По какъв начин резултатите от анкетата ще се отразят при изготвянето и одобрението на допълнителните критерии от дирекция "Образование"? Ще имат ли те (резултатите от анкетата) някакъв смисъл или ще е поредното отчитане на мнение (разбирай някаква работа), с което после да се оправдават от Общината?
- Кога реално ще можем да влезем и кандидатстваме през системата по новия регламент (имайки предвид, че следващата седмица* ще се одобряват допълнителни критерии на ПС на отделните ДЗ, технологично време за писане и тестване на новите функционалности на системата и т.н.)?

Старая се да следя темата и се надявам, не питам нещо, на което вече е отговаряно.

*вече настоящата седмица

Предполагам въпросите са останали назад в темата и поради това нямат отговор?

# 652
... Допълнителните критерии, които ще бъдат определени от педагогическите съвети, ще носят точки, които ще са валидни само за подредбата на групи от деца с еднакъв брой точки. ...

Гледах в нета последното заседание на СОС. За точката брат/сестра в градината се оказа, че не минало с 1 глас в комисията, която изготвя доклада за сесията на СОС. След серия кандърми все пак СОС да допълни това предимство, Фъндъкова каза, че нЕма проблем, те ПС ще си го добавят така или иначе. И така, СОС щастливо си гласува доклада, както беше внесен. Сега се оказва, че то не било баш така, ами критериите на ПС били само при равни точки... Не коментирам правилността на последното, на мен ми звучи логично. Но това е нагледен пример как може да се подмени даже вота на общинските съветници. Можеше и другояче да гласуват, ако това горното "уточнение" беше ясно на сесията. Сори за офф-а, така или иначе вече е без значение.

Не, няма подмяна на вота на съветниците.

Всеки законов текст подлежи на интерпретация ('закон' в рамките на Столична община, разбира се). Обикновено интерпретация се прави от органа, който е натоварен за изпълнение на закона чрез издаване на правилник. В случая органът е Дирекция "Образование", а правилника ще бъде "Регламент за прилагане на правилата за прием".

Интерпретацията, че допълнителните критерии дават само подточки, т.е. подреждат децата, които са с равен брой точки по общите правила, е логична, защото предотвратява възможност за изкривяване на общите правила и намерението на СОС.

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

# 653
И аз да попитам г-н Джонев за тези физически опашки, които толкова ме вълнуват Simple Smile - отпаднаха ли или не, или и това ще трябва да се изясни тази седмица.

# 654
Искам да попитам г-н Джонев 2 неща и ще са радвам да прочета отговорите:
- По какъв начин резултатите от анкетата ще се отразят при изготвянето и одобрението на допълнителните критерии от дирекция "Образование"? Ще имат ли те (резултатите от анкетата) някакъв смисъл или ще е поредното отчитане на мнение (разбирай някаква работа), с което после да се оправдават от Общината?

Резултатите от анкетата вече имаха значително влияние при определяне на крайните текстове на Правилата за прием от СОС. Имам предвид не само отговорите на въпросите, а и обобщените мнения на родителите, изразени в свободен текст. Анкетата бе направена по наша инициатива и ще има влияние при определяне на допълнителните критерии. На срещата с директорите днес ще бъдат разгласени основните резултати и изводи от анкетата.

Цитат
Кога реално ще можем да влезем и кандидатстваме през системата по новия регламент (имайки предвид, че следващата седмица* ще се одобряват допълнителни критерии на ПС на отделните ДЗ, технологично време за писане и тестване на новите функционалности на системата и т.н.)?

Действително е необходимо технологично време.
Вероятно ще имаме готовност към 30.03.2009, но зависи от решенията на срещата днес.

Важните дати по приема би трябвало да бъдат публикувани до края на седмицата.

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

# 655
И аз да попитам г-н Джонев за тези физически опашки, които толкова ме вълнуват Simple Smile - отпаднаха ли или не, или и това ще трябва да се изясни тази седмица.

Мнението на голямото мнозинство директори и родители е да няма физически опашки.
Този въпрос ще се изясни до края на седмицата.

Я.Дж.

# 656
Привет на всички майки и татковци!
Чета внимателно всички мнения от доста време насам. Винаги ни е било ясно, че няма достатъчно места за всички, така че каквито и критерии да се измислят, винаги ще има ощетени. Така, че нека не се самоизяждаме..
Аз съм с едно дете, но в момента съм бременна, така че разбирам позициите и на двете основни групи родители в този форум. След като става ясно, че ПС на ДГ така или иначе ще приемат с предимство деца с брат/сестра, посещаващи градините в момента, то за еднодетните семейства шансът за прием се свежда до минимум. В тази връзка имам едно предложение към СИРМА:
Уважаеми г-н Джонев, моля, за да ни оставите поне искрица надежда, нека директорките декларират в системата, колко деца в цялата им поверена ДГ имат по-малки братчета и сестричета от набор 2006. Така, на нас ще ни стане ясно в коя ДГ, относително колко "свободни места" остават за деца от еднодетни семейства. По този начин, най-рационално ще си изберем градина, в която ще имаме по-големи шансове и няма да си пропилеем 3-те точки за първа градина, в такава, в която всички места ще се заемат от братчета и сестричета.
Смятам, че идеята ми не е сложно приложима, дори директорките да не могат да съберат точно информацията, в профила на всяко дете, доколкото си спомням се декларира, коя ДГ посещават каката или баткото.
Мисля, че идеята ми ще увеличи шансовете на еднодетните семейства за по-рационален избор на градина! Ето защо, моля да й се обърне адекватното внимание.

Ще имате достатъчно време да преподреждате кандидатурите преди класирането. Списъците на чакащи (заедно с точките) ще се виждат. Ще се опитаме да дадем индикация на родителите за вероятността за прием. Не сме сигурни, че ще намерим добро техническо решение за това, но ще опитаме.

Не е вярно, че ако се въведе допълнителен критерий брат/сестра в същата градина, шансовете на еднодетните семейства са минимални. По обща преценка, семейства с едно и две деца ще имат равни шансове за около 60% от свободните места.

Екип на ИСОДГ

Г-н Джонев, виждам че отговаряте в момента и се надявам да намерите време и за моя въпрос/притеснение.
Това, което ме притеснява е именно динамиката. Вие сам казвате, че до конкретната дата на класиране, всеки ще може да размества желанията си за градина. Това, означава че, ако гледаме точките на децата, избрали нашата градина днес и всичко е ок, то утре положението може да не е същото.
Най-ясно, би било ако има константна бройка батковци/каки, по които да се оринтираме дали имаме шанс за нашата градина. Ако не всички деца се възползват от това си предимството, това само би увеличило шансовет ни.
Отново повтарям, че ако в профила на всяко дете се посочва къде е записана каката или баткото - тази информация ще се събере много лесно и би улеснила до голяма степен избора на еднодетните семейства. В случаая предложението ми не касае регламента, а софтуера.

# 657
Г-н Джонев, радвам се, че отговаряте на нашите въпроси и бих желала отново да Ви задам моя, предвид факта че беше зададен преди няколко дни и може и да не сте го прочели. Въпросът ми се отнася за текста на следния критерии "Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване", и въпросът ми е следния: Има ли момент, считано от който следва да се броят в ретроспекция шестте месеца? Задавам въпроса, защото предполагам има много семейства с подобен случай, а той е следният: моето дете посещава самостоятелна общинска детска ясла вече 2 години. Ще бъде изписано на 30.06.2009 г. Според настоящата редакция на текста на упоменатия по-горе критерии излиза, че за да вземем заветната една точка, трябва да бъдем класирани и записани веднага на 1 юли 2009, защото всеки един ден след 30 юни 2009 г. ще ни отдалечава от нужните шест месеца (5 месеца и 29 дни, 5 месеца и 28 дни и т.н.).... и така детето ми, което посещава общинската детска ясла от септември 2007, няма да може да се възползва от точката по упоменатия вече критерии... никакъв шанс за получаване на едната точица... и това ще стане факт за повечето деца, които са посещавали общински детски ясли и са родени преди 30 юни, защото нали се сещате, че при навършване на 3 години ги изписват от яслата... за да постигне целите си, критерият трябваше да има следната редакция, за да няма различни тълкувания, а именно: "Детето посещава самостоятелна общинска детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди кандидатстване"... И ще ви дам още един мотив защо текста трябва да е такъв - Защото детето печели или не тази точка към момента на кандидатстване, а не към момента на записване....  И така питането ми е следното: Има ли момент, считано от който следва да се броят в ретроспекция шестте месеца?

# 658

..................
Например: Ако получавате, 10 точки по основните правила и 2 точки по допълнителни критерии в някоя детска градина, то ще се подредите в групата с 10 точки, а вътре в тази група ще се подредите с допълнителните 2 точки за тази градина. Ще имате 10.2 точки, а не 12.

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

Г-н Джонев, благодаря за уточнението, така и предполагахме, че ще се прилагат доп.критерии. Много подробно сте го обяснил, разбрах всичко, с изключение на примера Ви. Моля, обяснете ми какво означава 10.2 точки - десет цяло и две десети, или какво? Щом 10т.+2т. няма да прави 12т., какво означава тази цифра и как трябва да се чете?

# 659
  • София

..................

Явор Джонев
Ръководител проект ИСОДГ

Г-н Джонев, благодаря за уточнението, така и предполагахме, че ще се прилагат доп.критерии. Много подробно сте го обяснил, разбрах всичко, с изключение на примера Ви. Моля, обяснете ми какво означава 10.2 точки - десет цяло и две десети, или какво? Щом 10т.+2т. няма да прави 12т., какво означава тази цифра и как трябва да се чете?
Ами ако е 10,2 (като нецяло число) то ще е повече от 10,1, така че е напълно възможно да означава точно това. Само че е редно да се пише със запетая, а не както напоследък стана модерно с точка.

Общи условия

Активация на акаунт