Икономични ли сте?

• 18 159
  • 258
  •   1
Отговори
# 90
Едва успях да убедя бабата на мъжа ми, че не искам да обличам дрехите, останали от него, на детето ни, нищо че били "направо нови".  Crazy Със свекъра ми беше още по- трудно- можело поне вкъщи да му ги обличам, че да не му купуваме дрехи.  Rolling Eyes Само да спомена, че мъжа ми е на (почти) 32 години, не знам как може нещо на над 30 години да се нарече "почти ново". още повече как може да пестиш от детето си.  Rolling Eyes
Свекърва ми облича детето ми с дрехите на мъжът ми...Аз оставям малката за няколко дена у тях и като отида да я взема винаги е с дрехи на баща си, че и по-лошо -на леля си, която е на 44г..

И майка ми го прави. Въобще не се дразня... Дрешките са много запазени и ако поне малко нашите деца й напомнят за нас с брат, което да й стопли душицата ще съм предоволна.  Hug
Баба ми също икономисваше по странен начин. Но няма да разкажа... Вечна й памет  Praynig
Да, и аз това щях да кажа. Това с дрешките рядко се прави за икономия, а от сантимент... пази се примерно най-хубавото одеялце или някоя много красива дрешка от тези, в които разхождаш бебето първите месеци...
и когато бебето е голямо и си има свое бебе, му ги даваш - сякаш му предаваш и чувството, което си изпитвала тогава. Пък ако иска, да ги облича.
Аз получих бебешкото си одеялце, ами мило ми беше.
има разлика между това да пазиш нещо от детските години от сантименталност и това да обличаш детето си с пожълтели дрехи и плетени такива, държани с мухозол в гардеробите, защото ти свидят 10 лв ( примерно) за нещо ново. бабата на мъжа ми ми подари плетени жилетки, елечета, терлици и т.н., плетени за първото правнуче, което се роди. много мило ми стана, но няма да ги облека на сина ни ( освен всичко друго, има алергия към прежда). пазя и моите бебешки дрехи, но също няма да му ги облека. с удоволствие мога да ги пазя и да ги предавам на децата на сина ми, ама не и да ги обличам с цел "икономисване" от дрехи, каквато всъщност беше идеята на бабата и свекъра ми  ooooh!
Така съм съгласна, ясно, че няма да спрете да му купувате дрехи, "щото то има"  Laughing

# 91
  • София /Абсурдистан
Оф, няма ли кой да напише как икономията е майка на мизерията, за да не трябва аз да ръся клишета.
Айде и аз да го напиша същото Peace
Иначе аз съм за разумната практичност, да Peace ама от някои от описаните по-горе икономии направо ме втриса и се моля никога да не ми се налага да ги правя Praynig

# 92
                         Хайде да се самоизпортя, явно няма други като мен. Гледам да купувам лютеници само в буркани 720, за да мога после да ги дам на хората, от които купувам мед. Другите не ми ги искат. Бирените бутилки се връщат в магазина. Кофички от кисело мляко се събират и използват най-разнообразно (скоро ще боядисам яйца в кофички). Опитвам се да пера с конски кестени, без прах. Понякога като ми сложат в магазина маслини в пластмасова кофичка си я измивам и се връщам след няколко дни в същия магазин пак с нея - да си ми я напълнят. Когато си купя цвете в саксия и си го пресадя връщам празната саксийка от където съм го купила. Като ставам от компютъра си гася монитора и NumLock-а. Не оставям уреди на stand-by с две изключения. Обичам да ходя вкъщи и в блока на тъмно без да светвам. Понякога вместо да пускам цял цикъл на пералнята накисвам дрехите за една вечер и после само плакнене и центрофуга. Естествено, с икономични крушки сме. Споменах ли, че съм с менструална чашка и вече пестя от дамски консумативи... и т.н.т. и т.н.т. Чичо Скрудж има какво да научи от мен  Twisted Evil. Unknown_lady, посвещавам този си постинг специално на теб   bouquet.

# 93
  • София /Абсурдистан
Мерси за вниманието  Simple Smile    bouquet

# 94
Мерси за вниманието  Simple Smile    bouquet
                        Абе можеше и нещо по-миличко да ти посветя  Blush Hug!
                        Дотук не видях някой да си събира касовите бележки, за да си върне ДДС-то? Минава ли този номер с частни лица между другото?

# 95
Аз се сетих какво правя често, но не от икономия, а по-скоро от екологична гледна точка, тъй като все още незнам да има пълноценно рециклиране на пластмасовите отпадъци.
Това за кофичките от кисело мляко и някои от по-големите пластмасови кутии. Нося ги на вилата, ползвам ги за какво ли не - в псевдо работилничката, за складиране на разни пирончета и подобни дребни неща, понякога, когато правя нещо и ми трябва съвсем мъничко кошче за отпадъци на близо до мен, ги ползвам и за това. Но просто на такова място някак си по-върви да сложиш нещо такова на рафтовете и шкафовете в мазите. Иначе, в апартамента ни не складирам подобни кутийки и кофички Simple Smile

Последна редакция: пт, 10 апр 2009, 04:16 от Servallan

# 96
  • Казанлък of all places
Цитат
Опитвам се да пера с конски кестени, без прах.
Моля, ще споделиш ли как става? Сериозна съм!

# 97
Цитат
Опитвам се да пера с конски кестени, без прах.
Моля, ще споделиш ли как става? Сериозна съм!
                       Ами събирам, обелвам кафявото, смилам на прах и така... Но все още не мога да преценя дали ми изпират добре... защото не мирише, а аз пера с носа си  Blush.

# 98
                        Споменах ли, че съм с менструална чашка и вече пестя от дамски консумативи

А на мен може ли да обясниш това какво е?

# 99
                        Споменах ли, че съм с менструална чашка и вече пестя от дамски консумативи

А на мен може ли да обясниш това какво е?

И на мен това ми стана интересно. Ще те помоля също да ми обясниш и за касовите бележки. Как се връща това ДДС ?

Ние вкъщи мием кофичките от кисело мляко и винаги им намираме приложение. А тези от киселото мляко ЕЛСИ са много шаренки и тях ги ползваме за шейк - винаги в тях си сипваме.

# 100
Споменах ли, че съм с менструална чашка
Ох, и аз искам да знам какво е  Embarassed
А дд-с-то не знам дали се връща за частни лица.

# 101
не съм Виргиния Blush, но да покажа менструалната чашка : http://www.ekomama.net/producti-za-jeni/mooncup.html

# 102
  • До хладилника, който обичам
Придържайте се към темата, моля Grinning

# 103
  • Пловдив / София
Някакви икономии сега, като се замисля правя и аз.
Храна не хвърлям. Като си представя колко народ гладува в Африка. ooooh!
Запалени лампи в стаи, в които няма никой, не оставям.
Стриктно загасям монитора, след като спра компа. Също и махам зарядното от контакта, след като си заредя телефона.
Спирам чешмата, докато си мия зъбите.
Когато имам възможност не взимам от магазините найлонови торбички(това повече го правя заради опазването на ок.среда, но то пак си е вид икономия).

Но неща, като да си пера с мръсната вода от пералнята пердетата или да си включвам бойлера веднъж седмично(както прочетох в разказите по-горе), не. ooooh!
Сега си обяснявам защо хората по улиците и в Градския транспорт масово миришат на мръсно, на чесън, на пот, на готвено и др.такива. Twisted Evil

Аз съм ЗА икономиите, но практичните такива, а не за оскъдността и мизерията.

# 104
  • София /Абсурдистан
ДДС на частни лица не се връща по никакъв начин. Трябва да имаш фирма, регистрирана по ДДС и покупката да е свързана по някакъв начин с фирмата и дейността и  - офис техника, оборудване, сграда за офис, служебни коли и т.н. И това става след като мине данъчна проверка на фирмата. Данъчните решават кои от направените разходи да се признаят и да се върне ДДС-то за тях. Ако пък преценят, че нещо не трябва да се връща, не връщат изобщо. Да не говорим с какви забавяния във времето се връща ДДС. Процедурата не е толкова проста и лесна, колкото някои хора си мислят, че е.
За купени 2 кила чушки и домати кой връща ДДС бе хора  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт