Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 79

  • 43 687
  • 370
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 491
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!   bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ДА СЕ СЪБЕРЕМ И ДА СИ НАПРАВИМ ТОРТА!

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Пу първа.
После ако не сме минали много назад ще се редактирам да пусна една торта.
А за принтера- жената може да си държи  обикновен лист за да не и пищи принтера, че няма хартия. И като трябва да печата да си слага вече вафленият лист.

# 2
  • Мнения: 2 136
Заповядвам в новата тема  Laughing .

жената може да си държи  обикновен лист за да не и пищи принтера, че няма хартия. И като трябва да печата да си слага вече вафленият лист.

Не ми се вярва да ти кажа  Naughty

# 3
  • София
  • Мнения: 2 671
Вайълет,   bouquet

 Mомичета, ако все още има желаещи за семинара, който си организираме на 1-2 май в Родопите: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362659.0 , да пише в темата или на ЛС, защото няма да мога да отида и предлагам моята резервация за стая 3-ка във вилите.

Имам да покажа 2 торти, но по-късно като успея да сваля снимките най-после.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325

жената може да си държи  обикновен лист за да не и пищи принтера, че няма хартия. И като трябва да печата да си слага вече вафленият лист.

Не ми се вярва да ти кажа  Naughty

Беше само префположение  newsm78

# 5
  • Мнения: 1 965
.............. и предлагам моята резервация за стая 3-ка във вилите.[/b][/color]
Стаята е 4ка, но чакам Нанделче да потвърди дали я взима, защото беше записана първа в резервите. Писала съм и ЛС, чакам отговор.

# 6
  • Мнения: 1 461
обяснение на Пепи за руска мастика
Пудрата захар се пресява поне 2 пъти. Не се слага цялата накуп а се заделят 100грама. На мен винаги ми поема само 340-360гр. захар. Глицерина, желатина и гюкозата се добавят към захарта леко топли. Ако след 350гр. поета пудра ти лепне доомеси с малко натурално нишесте и прибери поне за 1 час в хладилник. Ако и след това лепне добави още малко пресята пудра.
Ако тестото тсега ти е тричаво загрей малко глюкоза+глицерин и няколко капки вода и добавяй по малко към тестото. Преид работа може да загрееш малко в микровълновата. И работи винаги с
натурално нишесте за да не лепне

# 7
  • София
  • Мнения: 255
Изпълнили  сте с прекрасни торти старата тема ! Браво !

# 8
  • Мнения: 484
Ванче,Пепи,rien,и всички останали момичета -невероятни торти сте показали!!  Peace

# 9
# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Момичета, ето обещаната от мен торта.
Всяка от тортите е 26х37 см. Подложката под тортите е 50х70см. Снимката води към малко по-голяма Wink

# 11
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Пепи разкошна е тортата - нямам думи ама имам питанки - тия малките точици отгоре от какво са и как са правени и какво шприцова по ръбчето?

Ванче теменужките ти са страшни ама малко икономично си ги наслагала - искам повече Simple Smile и с тия малки цветенца пак се оказа че не мога да изброя четен ли е или нечетен броя на китките  Wink

# 12
  • Мнения: 1 271
Пепи, не мога да не отбележа тази последната ти торта.Направо разкош Crazy Розите си ги навъртяла перфектни!

Имам питанка-пак за тая Руска мастика 2-реших да пробвам да направя малко, ей ака да се пробвам с нея, та питанката ми е-който покрива с нея-не изсъхва ли ного като е върху тортата, като цяло покритие?Имам чувството, че става като кора отгоре и после се пука при рязане.Или трябва да е по дебело разточена?При мен при варения фондан няма поблем, като гледам съставките и технологита са почти едни и същи...

Ванче, тия теменуги си ги нанездила много красиво.Ама найстина накрайник ти трябва  Whistling

# 13
  • Мнения: 1 965
......Ама найстина накрайник ти трябва  Whistling
Ще си купя, бе!!! Или ще отработя упражнението с тоя.
и с тия малки цветенца пак се оказа че не мога да изброя четен ли е или нечетен броя на китките  Wink
Хахаха! А брой да те видя. И аз незнам колко са. Нюнютата ги наслагах в последния момент, да не ме обвините пак че ми е много оплевена градинката.
Кошницата пътува към Слънчев бряг в момента. Очаквам включване като пристигне. Rolling Eyes

Пепи - Забранявам ти да си играеш с мене  Naughty .... Грандоманията и теб ли те хвана  Shocked Уникална е станала тортата..... Много ми допадна нежната бродерийка отгоре.

Много ТенкЮ /уча чужди езици и аз/ на тази, която показа кофичката с играчките от Джъмбо. Веднага изстрелях сестра ми до там и още от вчера си имам кофичка. Ама ще си я получа след празниците, че сестрището я метнала в багажника и ще я разхожда из цяла България, та ще ми я донесе чааааааааааааак във вторник....  Cry

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 14:17 от van444eto

# 14
  • София
  • Мнения: 2 074
Ванче, чаках да ги видя тези теменужки и добре си ги настанила. Предполагам, че си имала по-големи очаквания за кошницата, но на мен и така ми се струва успешна, може би ако е по-тесен накрайника и има повече ленти, става по-ефектно, но аз забележки не мога да правя за шприца:)))

Пепи, това е малко РА, нали? Красив бордюр! А розичките, след като им хвана цаката, са и много, и хубави:) За такъв вид декорация, май са по-подходящи от пищните, които правиш.

Общи условия

Активация на акаунт