3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 229
  • 320
  •   1
Отговори
# 105
А как влияе ехографът на числеността на русите? smile3529 Grinning
Това че родителите са десняци,не означава,че в рода преди тях не имало такива индивиди...,а и никога бащата не е сигурен.Може съседът да е левичар Mr. Green
Въпросът е ултравиолетовите вълни с честотата,с която се използват какво отражение дават на здравословното състояние.Левичарството не е патология.

# 106
Абе и аз съм родена левичарка,с родители десняци,и по времето когато майки ми е била бременна с мен ехографите не са били модерни....

# 107
Въпросът е ултравиолетовите вълни с честотата,с която се използват какво отражение дават на здравословното състояние.Левичарството не е патология.

Ами никой не казва, че е патология. Казва се само, че това е един от възможните странични ефекти, а щом има такъв, може би има и други, които още не са забелязани или не е станало ясно, че се дължат на това. Или още не са се проявили, защото децата, гледани на ехограф по сто пъти, не са пораснали достатъчно.

# 108
Въпросът е ултравиолетовите вълни с честотата,с която се използват какво отражение дават на здравословното състояние.
Да взема да се саморедактирам,че току виж ме вземат за мезе Sick-става въпрос за ултраЗВУКОВИТЕ вълни,а не ултравиолетовите Naughty  ( ooooh! )

# 109
Хайде, разширим малко познанията, защото определено не става дума само за някакво безобидно "изкуствено" левичарство, поставено под съмнение в резултат на анализите, но в крайна все още недоказано.
Явно не е от скоро отричането и не е само в България, така че не мога да се доверя на статистика за нещо, което е отричано и забранявано.

От статията оставам с впечатлението, че преди 50-60 години това е било в Европа, а в БГ вследствие на комунизма, това проглеждане е едно от многото позакъснели проглеждания. А в статията с данните за изследване влиянието на УЗ (първия линк, който пуснах) пише, че става въпрос за увеличение след 1975г, когато лекарите въвеждат втория УЗ преглед. Но дори и да не са ми съвсем правилни разсъжденията за това, не е важно. Остави го това - бял кахър е. А нима ще отречеш и всички останали резултати от изследванията и опитите с животни - това, че УЗ променя клетките. Ето още няколко изречения, конкретно за това:
Цитат
Since the early 1990s, when American researchers showed that ultrasound tissue heating can cause bleeding in mouse intestines, ultrasonographers tune the power of scans to reduce heating. The latest discovery, by scientists at University College Dublin, is the first to find that scans create changes in cells. Patrick Brennan, who led the research, said: "It has been assumed for a long time that ultrasound has no effect on cells. We now have grounds to question that assumption."
The researchers gave 12 mice an eight megahertz scan lasting for 15 minutes. Hospital scans can last for up to an  hour, using frequencies of between three and 10 megahertz. According to today's New Scientist, two significant changes in the cells of the small intestine were detected in scanned mice compared with unscanned mice. Four and a half hours after exposure, the rate of cell division had reduced by 22 per cent and the rate of programmed cell death had approximately doubled. Mr Brennan believes there will be similar effects in humans.
"От началото на 90-те, когато американски изследователи откриха, че нагряването на тъканите от УЗ може да причини кървене в червата на мишките, УЗ апаратите намалиха силата на УЗ при прегледите, за да намалят нагряването. Най-новото откритие на учени от Университета в Дъблин е първото, което показва, че тези скенери могат да доведат до промени в клетките. Патрик Бренън, провел изследването, казва: "Предполагаше се дълго време, че УЗ няма ефект върху клетките. Сега разполагаме с основание за оспорване на това предположение."
Изследователите пуснали на 12 мишки 8 мегахерца скенер с продължителност 15 мин. Болничните прегледи се извършват за не повече от 1 час, като се използват честоти от 3 и 10 мегахерца. Според днешния брой на "New Scientist", се наблюдават две значителни промени в клетките на тънките черва на сканираните мишки, в сравнение с неподложените на това изследване. 4 и половина часа след излагането процентът на деление на клетките е намалял с 22 %, а процентът на очакваната клетъчна смъртност приблизително се е удвоил. Г-н Бренън вярва, че при хората ефектите ще са подобни".

Ето нещо и от втория линк, който бях пуснала:  
Цитат
The study of 335 mice concluded that in those whose mothers were exposed to a total of 30 minutes or more, "a small but statistically significant number" of brain cells failed to grow into their proper position and remained scattered in incorrect parts of the brain. The number of affected cells increased with longer exposures.
"Изследване на 335 мишки показва, че в тези, чиито майки са били изложени на общо 30 мин. или повече на УЗ, има малък, но статистически съществен брой мозъчни клетки, които не са израстнали в правилната си позиция и са останали разпръснати в неправилни части на мозъка. Броят на засегнатите клетки се увеличавал пропорционално с по-продължителното излагане на УЗ."
Цитат
Rakic's paper said that while the effects of ultrasound in human brain development are not yet known, there are disorders thought to be the result of misplacement of brain cells during their development. "These disorders range from mental retardation and childhood epilepsy to developmental dyslexia, autism spectrum disorders and schizophrenia," the researchers said.
"Във вестника на същия изследовател Pasko Rakic (Паско Ракич, председател на неврологичния отдел на Университета за медицина в Йейл) се казва, че докато влиянието УЗ върху човешкия мозък все още не е известно, то има смущения, които се смятат резултат от объркване/размествания на мозъчните клетки по време на тяхното развитие. "Това объркване варира от умствено изоставане и детска епилепсия до дислексия, смущения в аутистичния спектър и шизофрения", казаха изследователите."

Според мен не е важно колко са едните спрямо другите, а това дали и защо се увеливат ражданията на левичари при родители десняци (десняци по рождение  Naughty) и ако това надхвърля малкия процент влияние на фактора наследственост, тогава се пораждат въпроси - каква е причината за това увеличение ...

Официалната причина е нивото на тостесторен у родителите, а това вече от къде идва не знам  Simple Smile
Чула съм, че  %-тът на мъжете е по-висок, явно са по-кекави и ултразвукът им влияе повече  Mr. Green

Така е, ето това бях пуснала по-нагоре:
Цитат
According to the Swedish researchers, the human brain undergoes critical development until relatively late in pregnancy, making it vulnerable to damage. In addition, the male brain is especially at risk, as it continues to develop later than the female brain.
"Според шведските изследователи човешкият мозък претърпява критично развитие до сравнително късен етап през бременността, което го прави уязвим към увреждане. Освен това, мозъкът при мъжкия плод е изложен на по-голям риск, тъй като продължава да се развива до по-късно, отколкото женския."

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 21:01 от desi_sunshine

# 110
Да си смени глупавия лекар и да ходи на 3 D

# 111
... Г-н Бренън вярва, че при хората ефектите ще са подобни". ...

Щом вярва, да го докаже Peace при хората.

# 112
... Г-н Бренън вярва, че при хората ефектите ще са подобни". ...

Щом вярва, да го докаже Peace при хората.

Предполагам ще му трябват доброволци? Дали ще си намери лесно бременни майки за целта  Thinking? Аз лично не бих се пробвала  Peace

# 113
Предполагам ще му трябват доброволци? Дали ще си намери лесно бременни майки за целта  Thinking? Аз лично не бих се пробвала  Peace

Ехографът съпътства всяка бременност, по-скоро ще му трябват доброволци, които да НЕ ползват, за да сравни резултатите. Но извадката трябва да е истинска, 12 бр. звучи несериозно.

# 114
  • Пловдив
 Бих ходила въпреки тези приказки. Казвали са ми че и обикновения  е вреден ,ама  ходех даже повече от необходимото Mr. Green

# 115

Ехографът съпътства всяка бременност, по-скоро ще му трябват доброволци, които да НЕ ползват, за да сравни резултатите. Но извадката трябва да е истинска, 12 бр. звучи несериозно.
По-надолу не прочете ли (в предния ми пост с преводите), че съм копнала и превела и от другия линк, където имаше изследване с над 400 мишки, подложени за 5 мин. на УЗ, изследвали са 335 бр. от новородените от тях. А все още не съм прочела и англ. линк, който пусна една друга мама, щото си загубих времето да ви превеждам.  Close   Кой знае още колко неща са открили хората. Виж, нали не смяташ (и останалите), че мога да ви копна тук още доказателства. Първо аз не съм някаква "събирателна" на всичкото инфо в нета по темата. Благодаря за високото мнение, ако мислите така, но не съм.  Joy   Но си зарявайте главите в пясъка и си чакайте някой да ви "представи" специално на вниманието още и още доказателства. Така да се каже ходете си без контрол на УЗ, докато не се докаже нещо лошо при хората със сигурност. То хората и без това умират.  Peace

Бих ходила въпреки тези приказки. Казвали са ми че и обикновения  е вреден ,ама  ходех даже повече от необходимото Mr. Green
Ей това не мога да го разбера, честно.  Crazy  Аз ходех, но защото не знаех нищо по въпроса. Може би само от далеко бях чувала нещо от някой, но преди много време и нищо не си спомнях конкретно и като не чух и лекар да ми обърне по-специално внимание (само взимат парите на частно, не отказват УЗ преглед, нищо че по закон се ДОПУСКАТ само 2 прегледа, освен ако няма сериозни медицински показания за повече!!!) и си ходех доверчиво - колкото повече, толкова по-сигурна, че всичко с бебето е наред.  #Cussing out 

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 09:13 от desi_sunshine

# 116
  • Пловдив
desi_sunshine  аз ходих много на ехограф, но си имаше причина за това. Просто от самото начало имах проблеми и това налагаше честото проследяване  с ехограф.  Ходех на държавно, защото диагнозата ми беше високорискова бременност с придружаващи заболявания и от консултацията  ме викаха постоянно. Ако нямах проблеми надали щях да го правя .На частно съм ходила не повече от другите .

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 09:29 от Aнели

# 117
desi_sunshine  аз ходих много на ехограф, но си имаше причина за това. Просто от самото начало имах проблеми и това налагаше честото проследяване  с ехограф.  Ходех на държавно, защото диагнозата ми беше високорискова бременност с придружаващи заболявания и от консултацията  ме викаха постоянно. Ако нямах проблеми надали щях да го правя .На частно съм ходила не повече от другите .

Това е друг въпрос, но едното не променя другото (написаното от мен по-горе). В заключенията на тези изследвания се набляга на това да се внимава с УЗ, въпреки, че няма официални, потвърдени от ... който трябва там ... доказателства. Думите на шефа на УЗ институт еди къде си бяха, че трябва винаги да се съпоставя ползата срещу вредата от УЗ, защото е ясно, че има такава, само още не се знае до каква степен се изразява и как точно. Аз мога да говоря конкретно за себе си в тази връзка. Е, ами моите УЗ прегледи бяха абсолютно ненужни - дори и да бяха показали притеснителни неща - забавен пулс, веднъж на лекарката и се видя подуто коремче, че ме викна и на другия ден  Close  - е, и какво, ако имаше проблем - какво щеше да направи г-жа Медицината по този въпрос - нищо!, просто не е в състояние, единствено казват пази се - все неща, които си важат за всяка бременна. Не говоря за по-сериозни проблеми, които могат да се видят на феталната морфология. Нея не я изключвам, ако няма друг начин да се види увреден плод, понеже лично аз не мисля, че ще искам да го задържа, вместо да абортирам, т.е. в случая медицината пак е безсилна, но поне инфото дава възможност на бременната да реши дали да рискува да задържи плода (щото тези апарати често "грешат") или да го махне.

# 118
# 119
За прьв пьт чувам,а и не вярвам на това.

Общи условия

Активация на акаунт