3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 208
  • 320
  •   1
Отговори
# 240
Ами то се върти, според мен, защото го натискат с накрайника на ехографа.
А иначе не изключвам възможността да е вреден, много неща, които са смятани за безопасни или полезни в последствие са били отричани. Но пък от друга страна ехографът не е голяма новост, вероятно досега щяхе да са се проявили евентуалните странични ефекти и да има повече изследвания, информация и прочее и да се знае, ако е вреден или поне да има оживена полемика между лекарите, а не отделни статии. 
Чакай си ти оживени полемики и някой да си признае, когато става въпрос за толкова успешен и печеливш метод за диагностициране - сигурно някой глупак ще се намери да изтъкне вредите му на фона на солидните ползи! Примерно да си чула лекари или учени да спорят оживено за вредите от ваксините - не, въпреки че от тях вредите са доказани не един и два пъти, но това е друга тема! Не отричам ползите, но не искам да се отричат и вредите!!! Хората трябва да получават коректна информация, ама няма такъв филм май в човешката история.  Tired
Аз съм склонна да приема,че бебетата могат да чуват и неща,които ние не чуваме.Те се намират във водна среда,а ние във въздушна.Ултразвукът сигурно се пренася по различен начин.Може би има връзка и с делфините(водата)или делфините просто искат да извършат ехографско изследване на плода Mr. Green
 Имах котка(лека й пръст)-докато чакахме в приемната на ветеринарна клиника включиха ехограф да изследват друго животно.Както си лежеше,котаракът изведнъж надигна глава,наостри уши и се заоглежда оживено...Та за животните,които улавят ултразвук мога да кажа,че това че бягат не доказва пряка вреда на клетъчно ниво,а неприятно усещане.Така,както на всеки би му станало неприятно,ако през нощта съседът пусне бормашината...
Съгласна съм с теб за повечето неща, но вникни сама в собствените си думи! Водна среда, същество в развитието си в майчината утроба (а не възрастен котарак), тези, на които им пречи на организма поне имат възможност да избягат, а не като бебето да търпят. Ами ако става въпрос за сериозен стрес за бебето - още ли не знаете, че стресът (в т.ч. емоции и пр., както и биохимическите процеси, протичащи в организма на тази основа) е в основата на всички болести? Понякога стресът просто не понася на някои. Но ако бебето се роди само с по-ниско IQ - няма проблем, кой ще разбере?

# 241
  • кв.Изток
Вреден или не, ходих веднъж.

# 242
не вярвам да е вреден

# 243
Съгласна съм с теб за повечето неща, но вникни сама в собствените си думи! Водна среда, същество в развитието си в майчината утроба (а не възрастен котарак), тези, на които им пречи на организма поне имат възможност да избягат, а не като бебето да търпят. Ами ако става въпрос за сериозен стрес за бебето - още ли не знаете, че стресът (в т.ч. емоции и пр., както и биохимическите процеси, протичащи в организма на тази основа) е в основата на всички болести? Понякога стресът просто не понася на някои. Но ако бебето се роди само с по-ниско IQ - няма проблем, кой ще разбере?
Напълно вярно,че дистресът е в основата на всички болести,но сериозният стрес може се предизвиква и от редица други фактори-в този смисъл и вълненията на майката са вредни и външни дразнители(контракции,висок адреналин,удар,висок шум,алкохол,цигарен дим,вдишан неволно от майката,гореща вана или заболяване с висока температура...)за развиващият се ембрион това са също причини да иска да избяга,вероятно и за"по-ниско IQ-няма проблем,кой ще разбере?"То така излиза,че е жив садизъм да искаме да създаваме деца,които да са изложени на този лош стрес и не е редно да го правим.
За котаракът го казах във връзка с разговора около животните-те имат сетива да чуват това,което ние не.А всяко наше и тяхно сетиво си има праг на дразнимост,над който продължаването на въздействието е вече неприятно усещане.
За ехографът,както съм казала приемам,че може да е вреден,но на мен ми се налага.Като сложа на кантара всички плюсове и минуси,избирам по-малкото зло по моите разбирания.И това не ме прави по-опасна за бъдещото ми дете от майката пушачка или алкохоличка...
Хрумна ми още нещо затова допълвам:
Общата анестезия също е вредна(най-вече за мозъчните клетки,дори напоследък се твърди ,че води до Алцхаймер),но едва ли ще предпочетеш да я избегнеш,ако се налага операция на детето,въпреки,че носи вреда.Не всяка дилема в живота се основава на избора между полезно(неопасно) и опасно.Много често изборът е между две злини.Като въпросът дали да вземеш хапче за глава или да я оставиш да те боли-едното е химия,другото биоХИМИЯ,т.е все вредно doh

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 08:29 от Пумукъл

# 244
Напълно вярно,че дистресът е в основата на всички болести,но сериозният стрес може се предизвиква и от редица други фактори-в този смисъл и вълненията на майката са вредни и външни дразнители(контракции,висок адреналин,удар,висок шум,алкохол,цигарен дим,вдишан неволно от майката,гореща вана или заболяване с висока температура...)за развиващият се ембрион това са също причини да иска да избяга,вероятно и за"по-ниско IQ-няма проблем,кой ще разбере?"
.....
За ехографът,както съм казала приемам,че може да е вреден,но на мен ми се налага.Като сложа на кантара всички плюсове и минуси,избирам по-малкото зло по моите разбирания.И това не ме прави по-опасна за бъдещото ми дете от майката пушачка или алкохоличка...

Именно. Всеки си преценява доколко и с какво да рискува по отношение на бебето си.
Но да се твърди, че УЗ е безвреден, би било лъжа.  Peace

# 245
Накарахте ме да се замисля какво ми каза лекарят, когато ходих на ФМ. Аз го попитах преди да започне прегледа, може ли да е вредно за бебето и доколкото си спомням, той каза "Не, нищо вредно няма да правим, в крайна сметка не го правим всеки ден. "

Аз не съм сигурна, че знаем какво могат и не могат бебетата, в крайна сметка ембриона в утробата повтаря еволюционното ни развитие.
В други държави при нормална бременност не се използва и обикновено ехо. Няма ги хилядите изследвания,генетични, физиологични.. и вместо лежане за задържане се препоръчва спорт /малко преувеличено казано, но се препоръчва да се движи майката/. Причината е, че организмът си има начин да провери дали всичко е наред с ембриона.

# 246
Ние започнахме коментар за ехографа въобще(темата е за 3D,както няколко души отбелязаха),но на мен ми просветва,че причината за твърдението на този Д-р е  (ако правилно са го разбрали)чисто комерсиална,защото примерно неговият апарат е бил 2D...Но  дори да е така,хубава дискусия предизвика smile3503

# 247
аз пък съм чувала че и обикновенният ехограф има някаква степен на вреда. А по темата, ако беше 3Д-то много вредно щяха да го забранят. В днешно време дали има нещо абсолютно безвредно

# 248
аз пък съм чувала че и обикновенният ехограф има някаква степен на вреда. А по темата, ако беше 3Д-то много вредно щяха да го забранят. В днешно време дали има нещо абсолютно безвредно
Незнам,както незнам дали е по-вредно да се умре,или е по-вредно да се живее smile3506 newsm12  newsm62

# 249
  • София
Лекарите, при които ходех по време на моята бременност бяха категорични, че ехографът вкл. и 3Д е абсолютно безвреден.

# 250
Не е вреден със сигурност. Поне според мен.

# 251
Четох досега линковете от Christian. Звучи достоверно това, че поради големия интензитет се създават вибрации, които бебето чувства, но опитът с микрофончето и spl-метъра ми е доста съмнителен. Довечера ще питам и аз моя мъж какво смята за това обяснение.

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 11:34 от Янечек

# 252
Лекарите, при които ходех по време на моята бременност бяха категорични, че ехографът вкл. и 3Д е абсолютно безвреден.
Това звучи лекомислено.Лекарите не са най-информираните хора,пък и те приемат едно или друго мнение според тези на научните среди от своята си камбанария.Мислиш ли,че всичко ,което казват е 100% истина(за повечето от тях не мога да го твърдя).Обективно погледнато не могат да са категорични,че не само ехографът,а каквото и да било е НАПЪЛНО безвредно.
Много се надявам хората да не приемат всичко,което им се каже за чиста монета Naughty

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 11:28 от Пумукъл

# 253
Аз трудно мога си представя доктор, който взима по 40  (примерно) лв на преглед с ехограф, да каже на пациентката си "Вредно е, не идвай повече"  Laughing

А по темата, ако беше 3Д-то много вредно щяха да го забранят.
Кой щеше да го забрани?

# 254
Напълно вярно,че дистресът е в основата на всички болести,но сериозният стрес може се предизвиква и от редица други фактори-в този смисъл и вълненията на майката са вредни и външни дразнители(контракции,висок адреналин,удар,висок шум,алкохол,цигарен дим,вдишан неволно от майката,гореща вана или заболяване с висока температура...)за развиващият се ембрион това са също причини да иска да избяга,вероятно и за"по-ниско IQ-няма проблем,кой ще разбере?"То така излиза,че е жив садизъм да искаме да създаваме деца,които да са изложени на този лош стрес и не е редно да го правим...
...Като въпросът дали да вземеш хапче за глава или да я оставиш да те боли-едното е химия,другото биоХИМИЯ,т.е все вредно doh

С разсъждения, че всичко е вредно на тоя свят, като твоите се успокояват точно майки пушачки и алкохолички и т.н. хора, които не се съобразяват с нищо, защото им е по-лесно, вместо да се ограничават от едно или друго, което е по-трудно. Щом на теб ти се налага УЗ, прави си го, доказал е ползите си не в едно и две отношения. Но да твърдиш, че е все едно дали майката ходи на УЗ само от страх, т.е. без реални мед. показатели, и че, ако не ходи няма никакво значение, защото природата е направила така, че дори и майчините вълнения са опасни и предизвикват стрес - е, това не мисля, че са сравними неща. Но въпрос на възприемане на нещата явно. Аз предпочитам каквото мога като негативни фактори да го избегна.
Имам въпрос за главата и хапчето. Това, че невземането на хапче е биохимия, значи ли, че не постъпвам правилно, когато имам мигрена да се въздържам да го правя, понеже кърмя? Може ли малко повече инфо.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт