3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 191
  • 320
  •   1
Отговори
# 255

А по темата, ако беше 3Д-то много вредно щяха да го забранят.
Кой щеше да го забрани?

За съжаление историята знае за много методи и медикаменти, които в последствие се оказват вредни, така че не се знае какво и кога може да изскочи. Факт е, че ехографията помага повече отколкото да нанесе вреда (при диагностиране на определени заболявания), но е и факт, че има изследвания, които показват, че не е желателно самоцелното и свръх честото й използване - (хайде сега клипчета и радост за семейството 3 пъти в месеца). 3D, 4D, 5D- разликата май е само в разделителната способност , която после прави красивото филмче накрая. Крайно време да се разбере, че това е апаратура за диагностика, а не за забавление, както го представят някой лекари.

# 256
Признавам, че четох темата по диагонал, но съм чела доста за ултрасаунда и неговите вредности. Деси съншайн  Hug е дала достатъчно информация за вредата от него. Аз ще пусна мнение на Мишел Оден за "ползите" Simple Smile от него:
Цитат
How often does ultrasound find something wrong that can be fixed before birth? I would like no ultrasound but still want to be safe.

Apart from discovering a gross abnormality that leads the doctor to offer a late abortion (and exceptionally a very risky intrauterine operation), ultrasound scans rarely find something wrong that can be fixed before birth. In the case of a pregnancy that started while a mother is still breastfeeding and has no menstruation, the scan can give an idea of when the baby had been conceived (this is not exactly something wrong that can be fixed!). When the baby is really overdue an ultrasound scan can demonstrate that there is still a normal amount of liquid. Such a scan can be effective to reassure the doctor and therefore to postpone and even to avoid labor induction.

An experienced practitioner does not usually need a routine scan to suspect a breech presentation at 37 weeks or after, or to suspect a real placenta praevia. It is well known that ultrasound scans are not accurate to evaluate the size of the baby in the womb. Anyway if the baby seems to be too small, the recommendation should be: "Eat well and be happy". Such recommendations can be given without the help of ultrasounds.

Т.е. ако нямате намерение да правите аборт в никакъв случай, то ултрасаундът не ви е нужен ама въобще Simple Smile. За следващото детенце ще знам Simple Smile и ще откажа.

Не мога да се стърпя да не дам и тази статия в Midwifery Today http://www.midwiferytoday.com/articles/ultrasoundwagner.asp?q=ultrasound

Последна редакция: вт, 28 апр 2009, 21:38 от zozima

# 257
Съжалявам, че чак сега разбрах за вредата му. Мен ме гледаха всеки месец на обикновен ехограф, 1 път на 3Д, а към края на бременността през 1 седмица, пък и преносих с 12 дни и за тия 12 дни още 3 ехографа. УЖАС!
Даже един път докторката се кефеше как скачало бебето и си го гледа 10 мин. А пък на 3Д -то доктора искаше да му направи снимка и го натиска 1ч, за да се обърне и да му "позира". УЖАС!
И после при раждането усукана пъпна връв и незнам си кво невиждано нещо, и се чудеха лекарите как сме оцелели и аз, и бебето.
Ама не се чудят от какво се е получило.
Аз пък се чудя защо като по касата са 2 ехографа мен ме гледаха без пари толкова много???
И аз пък да не знам, пу да му се не види, четеш, четеш, ама то едно ли беше?
Вече не знаеш от кой храст ще излезе заек  Thinking

# 258
e4o_me4o , ти сериозно ли? Според мен усукана пъпна връв може да се дължи на много неща и най- малко на ехограф. А и доколкото знам почти всички АГ-та гледат с ехо при всяка консултация- не мисля, че щяха да го правят ако имаше опастност за теб или бебенцето. Аз специално съм питала АГ-то ми още двама лекари, които ме гледаха с 3Д и всички бяха единодушни- ехографът не е вреден, а само помага да се следи развитието на плода  Peace

# 259
За съжаление, ако има вреда от ехографа, то тя ще може да се докаже след доста години  Confused. На този етап обаче се води за безвреден и аз също мисля, че ползата  от него е много голяма. Бременните често сами отиват на ехо, за да видят бебето и да се успокоят, че всичко с него е наред. Виж, тая част с натискането и блъскането по корема, за да ги събудят или да ги накарат да се обърнат и мен много ме дразни  Close. Последният път даже направих забележка...

# 260
То викаш,ако ехографът е вреден,блъскането на детето да не би да не е  Wink

# 261
Eми, отвори си учебника по физика от гимнаията и прочети що е то механична вълна... Тука вече почнаха елементарни физични постановки да се оспорват.

# 262
Имам някакъв спомен, че някой изказа такова мнение когато бях бременна първия път.
Не го взех присърце понеже и двата пъти съм гледана по 3-4 пъти през цялата бременност.
За мен смисъл има само Феталната Морфология и ехографа преди раждането за определяне на предлежанието.

# 263
Според мен също е вреден....
И аз съм го чувала от специалист в областта......

# 264
За първи път чувам че е вреден  Thinking

# 265
  • София
Точно това трябваше сега да кажете, та да имам още теми за размисъл. Shocked Аз ходя 2 пъти на месец горе долу, не защото раздавам снимки на родата, а просто съм "възрастна първескиня" с близнаци..До сега никой не ми е казал, че е вредно newsm78 Нали преди раждане даже на ренген правят снимки за да видят колко е разширен ханша и дали е проблем нормалното раждане. А ренгена е къде къде по-вреден със сигурност?!  Някога в Европа са смятали, че и къпането е вредно...Шегувам се!  PeaceНаистина се надявам да няма сериозно облъчване за бебетата Praynig

# 266
  • София
Смятам, че всякакво безсмислено излагане на каквито и да било полета и вълни е излишно. Не, че е доказано вреден, но със сигурност не е и полезен. В медицината има и такъв термин, който не мога точно да цитирам, но "ако ползите надвишават вредите" или нещо подобно. Това го пише на листовките за лекарствата в случай на бременност или кърмене. Преценява се дали наистина ползата би била по-голяма от евентуалната вреда. То и лъчетерапията е вредна, ама лекува рака... Така че - всичко с мярка и ако има нужда. Мен ме гледаха всеки месец и сега като си помисля, било е излишно. Ама тогава ми беше интресно и се радвах, факт е.

# 267
  • София
Моят доктор не е казвал че е вреден а че е  излишен. Според него всичко което трябва да се види се вижда и на 2D а останалото било за кеф на родителите. Аз много не го слушам, защото съм на преглед при д-р Томова на 3D на 30.06., както за сигурност така и за кеф да си призная... и диск ще си взема живи и здрави. Единственото е че в толкова напреднала бременност ако ти кажат нещо лошо НЕ ДАЙ БОЖЕ.... нищо неможеш да направиш.  Но да не се товарим с тежки мисли а да си бременеем щастливо. ГОСПОД ДА ПАЗИ НАС И ДЕЦАТА НИ.

# 268
Може и да е вреден,ако стоиш прекалено много.Четох че единственота  странична реакция е ако те преглеждат с часове,че се наблюдава затопляне на околоплодните води с около 1.5 градус.

# 269
За кого да е вреден за плода или за портфейла на лекаря, че няма да прибере парите за този преглед. Ако мен ме питаш по-вредна е практиката за преглед в начална бременност с вагиналния видеозон. 3D то не работи на принципа на лъчение на на звукови вълни, какво те ще увредят по някакъв начин плода?  Shocked

Общи условия

Активация на акаунт