3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 206
  • 320
  •   1
Отговори
# 225
Според мен логичното е, че не го чува, при положение, че е човек. По принцип ниските честоти се усещат с тялото и могат да вредят (на хора със сърдечни проблеми), но за високите не знам да съм срещала някъде нещо. Вибрациите е възможно да създават някакъв дискомфорт, но не мога да повярвам, че бебето чува звук, с много по-висока честота от 20 kHz.

# 226
  • София
 newsm78
Ами ако има прилепоподобни органи ще ги чува.
Дали има изобщо някакви усещания, предизвикани от преминаването му... твърде съмнително.

# 227
А zнае ли някой как едно уШенце на няколко месеца усеЩа 20 kHz?Дали не го усеЩа стократно по силно?
Правени ли са такива иzследвания?Някой zнае ли?

# 228
desi_sunshinе, наистина е тъжно, ако ти самата не си имала нужда от ехографа, а си ходила само, защото лекарката ти е втълпявала това. Може би ти е лесно, защото детето ти е живо.

Обясних (на Лурдес и още някой нарече тук хората, които не вярваме в безвредността на УЗ, привърженици на теорията за световната конспирация), че е глупаво да се определя някой така, само защото си позволява да се усъмни в безопасността на едно от приложенията на човешкия ум. "Може би ти е лесно, защото детето ти е живо." - би ли ми обяснила какво точно имаш предвид с това? Че, ако детето ми бе умряло поради лекарска грешка, щях да мразя всички лекари и да вярвам в участието им в масовата конспирация или нещо, свързано конкретно с въпроса за УЗ, а какво би могло да е това, не се сещам.
Нищо не ми е втълпявала лекарката, но МЪЛЧАНИЕТО и относно това, че не е безопасно да се подлага една бременна жена на това изследване повече от необходимото, е нещо, което трябва да се промени! Дали го е правила от незнание и безхаберие или заради безсъвестно печелбарство, не мога да кажа. По принцип вярвам в доброто у хората и затова си избирам първото. Аз съм една от хилядите в БГ (за други страни не мога да кажа), които поради липса на инфо, предоставена им от лекарите (или от който трябва), се изследват на УЗ като на забавление - смимчици, филмчета, излишни простотийки и глезотийки. Ей за това иде реч в тази тема, ама и стотици страници да се изпишат пак ще има опоненти на този толкова прост факт!

# 229
Сега се върнах да ви доизчета. Абе хора, аз съм чувала, дори лекари го казват, че бебето започва да се върти по-интензивно, когато го "преглежда" УЗ. Не зная дали имат връзка с това и съмненията, че така е по-голяма опасността от усукване на пъпната връв. Вие не сте ли чували такива неща, греша ли?

# 230
Сега се върнах да ви доизчета. Абе хора, аз съм чувала, дори лекари го казват, че бебето започва да се върти по-интензивно, когато го "преглежда" УЗ. Не зная дали имат връзка с това и съмненията, че така е по-голяма опасността от усукване на пъпната връв. Вие не сте ли чували такива неща, греша ли?

Върти се и като му говори някой през корема. Усукването е съществувало и преди да измислят ехографите.
Въпреки, че София не се въртеше при преглед newsm78

# 231
http://www.newscientist.com/article/dn1639-fetuses-can-hear-ultr … xaminations-.html

http://www.acfnewsource.org/science/ultra_hearing_fetus.html

http://www.ob-ultrasound.net/

http://scienceline.org/2007/08/20/ask-moser-ultrasound/

Мен лично ме вьлнува дали вреди... Thinking

Цитат
Ами ако има прилепоподобни органи ще ги чува.
Дали има изобщо някакви усещания, предизвикани от преминаването му... твърде съмнително

Цитат
Според мен логичното е, че не го чува, при положение, че е човек. По принцип ниските честоти се усещат с тялото и могат да вредят (на хора със сърдечни проблеми), но за високите не знам да съм срещала някъде нещо. Вибрациите е възможно да създават някакъв дискомфорт, но не мога да повярвам, че бебето чува звук, с много по-висока честота от 20 kHz

Цитат
Човече ти ме разби - как ще го чува та то има същото ухо като теб ако ти го чуваш да ама ти не го чуваш. В ембриона ухото е един от първите органи който се заформя и придобива най-завършен вид и вече наистина научно е доказано че бебето чува майкаси и шумовете около нея

Цитат
Едва ли го чува - все пак става дума за доста високи честоти, които човешкото ухо няма как да долови.

# 232
Точица направи слаум на прегледа докторът не можеше да си центрира видеото. Каза, че буквално се търкаляла.  newsm78

# 233
Не съм била бременна, но от приятелки съм чувала и във форума чета постоянно, че при прегледа бебето започва да се върти като лудо, ако спи се буди и т.н. . Та не знам, на мен не ми звучи като да му е много комфортно, но затова пък родителите много се радват какво представление им е направило бебето  ooooh! ...на мен ми звучи притеснително.

Относно присмехулните коментари, че бебетата не били прилепи. За прилепи сигурно не са, но в някои от етапите си на развитие човешкия ембрион много наподобява делфинче. Не знам какви са вашите познания за делфините, но аз много се интересувам по темата и мога да ви кажа, че със сигурност съществува връзка между делфините и хората, най вече между делфините и бебета и бременните жени. Когато се организират плувания с делфини, ако в групата има бременна жена делфините винаги се насочват към нея и не обръщат внимание на никой друг. Има доста информация по темата в нета, включително за раждане с делфини и т.н., не искам да навлизам в полемики, затова няма да изпадам в подробности, но който се интересува може да намери информация. За скептичните- просто намерете записани делфински звуци и ги пуснете на бебе- ефекта е поразителен- изпробвано  Peace Та това, което чуват бебетата е различно от това, което чуваме ние. Напълно е възможно да чуват звука от ултразвука като бормашина, както се твърди  Peace

# 234
Ами то се върти, според мен, защото го натискат с накрайника на ехографа.
А иначе не изключвам възможността да е вреден, много неща, които са смятани за безопасни или полезни в последствие са били отричани. Но пък от друга страна ехографът не е голяма новост, вероятно досега щяхе да са се проявили евентуалните странични ефекти и да има повече изследвания, информация и прочее и да се знае, ако е вреден или поне да има оживена полемика между лекарите, а не отделни статии. 

# 235
Да ме прощаваш (не знам по какъв повод си го написала това), ама океанските вълни си имат честота, но не и връзка с електромагнетизма. Същото се отнася за "вълните", дето ги образуваш като си тупаш чергата.

Звукът по своята същност е механична, не електромагнитна вълна. Дължи се на промяна на плътността на средата, в която се разпространява, не на нейните електромагнитни характеристики. Звук чудесно се предава и в типични изолатори - в гума, да речем - но не и във вакуум.

А ти дали имаш идея какво е ултразвук? Подсказка: това, че завършва на "звук" не означава, че е едва ли не музика.. Wink, а излъчване с дължина на вълната в ултразвуковия спектър. Ей ТУК, ТУК и ТУК можеш да прочетеш какво предизвиква у някои бозайници, като "нарушава установените им жизнени функции и предизвиква паника сред тях", използва се за прогонването им.  Mr. Green
Дали бягат щото им кеф..  newsm78

# 236
Аз съм склонна да приема,че бебетата могат да чуват и неща,които ние не чуваме.Те се намират във водна среда,а ние във въздушна.Ултразвукът сигурно се пренася по различен начин.Може би има връзка и с делфините(водата)или делфините просто искат да извършат ехографско изследване на плода Mr. Green
 Имах котка(лека й пръст)-докато чакахме в приемната на ветеринарна клиника включиха ехограф да изследват друго животно.Както си лежеше,котаракът изведнъж надигна глава,наостри уши и се заоглежда оживено...Та за животните,които улавят ултразвук мога да кажа,че това че бягат не доказва пряка вреда на клетъчно ниво,а неприятно усещане.Така,както на всеки би му станало неприятно,ако през нощта съседът пусне бормашината...

# 237
Може би има връзка и с делфините(водата)или делфините просто искат да извършат ехографско изследване на плода Mr. Green

Те го могат и го правят  Peace

# 238
За първи път чувам, че 3Д ехографът е вреден.
За цялата бременност само 2 пъти си правих 3Д. Със сигурност обаче има много по-вредни неща, които ни заобикалят в ежедневието - като мобилните телефони, например. Така че не се притеснявам за ехографа.

# 239
"Аз знам,че нищо незнам"
ама другите и това не знаят! hahaha

За въртенето на плода в утробата - склонна съм да не се съглася, защото не съм запомнила кой знае каква активност при преглед. По скоро каква активност и какви шутове получавах към полунощ като си спомня! Heart Eyes Laughing

За т.нар. снимки, клипчета, както се нарекоха "глезотийки" при прегледите, и аз съм против, просто бременността на жената НЕ може да се разглежда като "златна мина". НО има и такива бременни, които сами се подлагат на това. Наскоро имаше една тема за момиче, което се чуди че има грешен термин. Еми половината "съвети" беше да ходи да чуе второ лекарско мнение?!?!?!? За датата за термина! Еми такива неща са просто прекалени.

Абе хора, мобилните телефони не вредят! Или по-скоро вредят колкото радиото в колата, гледането на телевизия и такива други "вредни" неща. Tired

Общи условия

Активация на акаунт