3Д ехографа е вреден-думи на лекар?!

• 18 211
  • 320
  •   1
Отговори
# 75
Аз също не съм чувала такова нещо  Thinking

# 76
Дъщеря ми - роди се почти 4 кг./54см. Доносена, 3 дни след термин. Левичарка. (Гледана много пъти на видеозон, заради проблемна бременност).
Синът ми - роди се в 8 месец 2,600кг./46см. Не е левичар. (Безброй пъти гледан на видеозон, с постоянна опасност от спонтанен аборт. Едва го задържах до 8-я месец).
Малкото - роди се 3,400кг./50 см., 5 дни преди термин. Не го виждам да е левичар.(Гледан много пъти на видеозон, заради проблемна бременност).

Заключение - от трите ми деца (и трите ми проблемни бременности), това, което е гледано най-много пъти на видеозон, НЕ Е левичар...
Това, което се роди доносено, дори много голямо за моите размери бебе Е левичар...
Дотук със статистиката...

П.С. Забравих да спомена, че при нас генът не е определящ - никой от моя род, нито от този на мъжът ми не е бил левичар...

# 77
... Аз от нетърпение малко след закъснението на цикъла ми отидох на УЗИ за потвърждение на бременност и какво, мислиш, стана. Казва ми, гинеколожката ми, че имам яйце, но още е рано да се чуе сърце. Каза ми да дойда след 2 седмици - тогава вече ще се види дали не е само кухо яйце или наистина има бременност. Според теб защо тогава ме прегледа на УЗ - ами да си вземе паричките ...

Нормално, при мен стана същото. Това е прекалено ранен период, за да ти дават надежди, много от бременностите в тези седмици се прекъсват и органиизмът сам се изчиства, жените (които не очакват бременност), даже не разбират, че са били бременни. Затова лекарите казват, че е рано.

А ползата - една извънматочна бременност би могла да се засече или да се открият др. проблеми - кисти, миоми (при мен откриха 3, едната 7 см.). Също така закъснението не винаги е заради бременност, може да е от друг проблем и като се види на ехограф, че матката е празна, се търси от какво е и съответно се прави лечение навреме ...

# 78
Дъщеря ми беше гледана на обикновен ехограф почти всеки месец,като един път в 22 г.с. ходих на 3Д. Роди се недоносена в началото на 9 месец ,без никакви симптоми за такова нещо, с трикратно увита пъпна връв,вързана на възел през врата,почти се задуши по време на раждането. И до ден днешен се чудя какво е правило това дете,подскачало е през глава ли да се увие така? Минавам в редиците на вярващите,че ехографа вреди в една или друга степен. Когато някой го изпита започва да се пита и да се чуди,не някой...който твърди-гледаха ме,а пък се роди нормално...БРАВО,че си късметлия,ама не се знае какво ще му дойде на следващият...
И Не се сърди, човече ,не говорим за едно-две гледания -хайде три по време на бременноста-които смятам,че са нормални, за да се открият тези неща,за които говориш-на мен от толкова гледане нищо не ми се откри. Говорим за повече от 2-3 гледания.

# 79
...
В същата статия се дава статистика и за това, че сред преждевременно родените бебета се срещат 5 пъти повече левичари, отколкото сред доносените, а точно преждевременното раждане и по-ниското тегло се свързват с УЗ ...

Детето ми е гледано през 2 седмици, защото бременността ми се водеше Патологична и се налагаше.
Роди се доносено (3.600 кг., 52 см.), 3 дни след термина.
Левичар е Mr. Green

Интересно ми е в тази статистика дали се взима предвид наследствеността?
По този въпрос в статията има представени абсолютни статистически данни за процентите и наследствеността:
Цитат
Normally, left-handedness is genetic: the likelihood of two left-handed parents having a left-handed child is 35 per cent, while for two right-handed parents, it is only nine per cent.
Вероятност при 2 левичари за дете левичар - 35 %. При 2-ма десняци вероятността да имат дете левичар е само 1 %. След това се прави връзка с рязкото увеличаване на левичарите точно откакто са се увеличили броя УЗ прегледи на една бременност.
Спирам да копирам изречения и да ги превеждам. Нямам това време, иначе по природа съм отзивчива към хората, които се нуждаят от помощта ми. Пуснала съм линковете, който има желание да чете да го направи сам, както аз направих. Е, аз що годе се справям с английския, пак с речник за някои думички, разбира се. На който, обаче, УЗИ са му на преден план или му предстоят при бъдеща бременност (а почти винаги се налага такова изследване, самите лекари настояват - примерно ако има преносване), ще намери време и начин да си ги прочете и преведе.

Джуличка, всъщност статистиката не сочи, че задължително при недоносените бебета левичарите са повече от доносените. Смисълът беше друг. От една страна се прави връзка с това, че се раждат все по-често недоносени бебета (пак се отчита увеличението на тази бройка от същия период, когато са се увеличили УЗ прегледи). Отделно е това, че се наблюдава увеличаване на левичарите при родители десняци, при които, както показват данните това не е типично (само 1 % вероятност). Опитах се да извлека най-съществените неща от публикуваните данни на съответните научни изследвания, но все пак материалите не са няколко реда и не можах да обхвана всичко. Затова и малко се получи объркване/смесване на нещата. Затова е най-добре човек сам да си ги прочете и да си прецени. Сигурна съм, че всеки има достатъчно близък човек, който би му помогнал в превода. Ако има желание, разбира се, да го помоли за това.

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 15:44 от desi_sunshine

# 80
  • София
Синът ми е роден 12 дена преди термин с тегло 4340 грама и 54 см - планово секцио заради моето високо кръвно. Не е левичар. Гледан е всеки месец по 2 пъти на видеозон плюс задължителната фетална морфология.

# 81
[quote author=Не се сърди, човече link=topic=391719.msg11011038#msg11011038 Нормално, при мен стана същото. Това е прекалено ранен период, за да ти дават надежди, много от бременностите в тези седмици се прекъсват и органиизмът сам се изчиства, жените (които не очакват бременност), даже не разбират, че са били бременни. Затова лекарите казват, че е рано.

А ползата - една извънматочна бременност би могла да се засече или да се открият др. проблеми - кисти, миоми (при мен откриха 3, едната 7 см.). Също така закъснението не винаги е заради бременност, може да е от друг проблем и като се види на ехограф, че матката е празна, се търси от какво е и съответно се прави лечение навреме ...
[/quote]

Абсолютно си права! Аз съм почти 100 % убедена за една своя несполучлива бременност, който се провали още в самото начало (при закрепването на яйцето по всяка вероятност), но по други симптоми, на които тогава не обърнах внимание и не отидох на УЗ, т.е. не съм правила такъв преглед тогава.
Естествено, че много проблеми се открават рано чрез УЗИ и съответно се лекуват с много по-малки или никакви последствия. Но, аз лично, ако имам съмнения за бременност, при следващ път ще изчакам достатъчно и въобще не съм сигурна дори, че ако няма никакви симптоми за проблеми ще тръгна да ходя на УЗ. Ще си "запазя" прегледа при реални сериозни показания, а не просто от любопитство дали съм бременна или не, щото тестът може и да греши, а пък докато порастне корема има много време.  ooooh!  Сякаш само с УЗИ може да се потвърди това.  Wink

Това за левичарството е само едно от нещата. Няма смисъл да пишете кой как е родил и дали детето е левичар или не. Мен лично много повече ме притесниха опитите, проведени с животни и реалните негативи, които са получили. И никак не ме успокоява предположението, че понеже при животните разстоянието между апарата и плода е в пъти по-малко (за мишки ставаше въпрос), отколкото при хората, затова и негативния ефект е по-силен. Да, това само потвърждава, че има наличие на такъв, макар и при хората явно да не е със същата сила. Дотук с приказките, че няма вреда, понеже няма "облъчване", сякаш други вреди няма и не са възможни, освен само един вид - "облъчването". Не съм наясно с подобни процеси и апаратури (не съм физик или друго свързано с тези неща), нямам личния опит и знания, но не бих могла да се самоуспокоя, че ако има нещо други ще ми кажат. Да - сигурно следващия път гинеколожката ще ми откаже УЗ преглед, тъй като не е толкова наложителен и ще се лиши от парите им! Как пък не!  Crazy

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 16:05 от desi_sunshine

# 82
...
И Не се сърди, човече ,не говорим за едно-две гледания ...

Отговорих на въпроса, който съм цитирала в поста си, не по принцип:

... гинеколожката ми, че имам яйце, но още е рано да се чуе сърце. Каза ми да дойда след 2 седмици - тогава вече ще се види дали не е само кухо яйце или наистина има бременност. Според теб защо тогава ме прегледа на УЗ ...

... Вероятност при 2 левичари за дете левичар - 35 %. При 2-ма десняци вероятността да имат дете левичар е само 1 % ...

Ние и двамата сме десняци, но баща ми е левичар, не мисля, че отчитането на родителите е достатъчно. Баща ми като бебе не е гледан на ехограф.

# 83
На някой като му се случи нещо лошо и търси под вола теле ... някои лоши неща се случват поради лошо стечение на обстоятелствата, природа го наречете.

Не разбирам за какво затопляне на бебето говорите, като повечето жени дори не усещат затопляне по корема, а пък не знам как очаквате бебето да се затопли. Ако готвите на печката или се припичате на слънце, или пък взимате душ затоплянето е много по-голямо.

И не разбирам да си левичар някакво сериозно увреждане ли е, та да му отделяме толкова внимание? Ами това да са ни проблемите.

И наистина жените, които вярват в световната конспирация по-добре да не ходят на УЗ, да не пият фолиева киселина и въобще на лекар да не ходят. А пък някой го натиснал лекаря с ултразвука. Извинявайте, ама това са пълни лигавщини. Много кекави ги направихте тези бебета ...

УЗ вреди толкова, колкото вреди и телевизора!

# 84
Не мисля, че непременно трябва да се търси връзка между уврежданията при бебето и УЗ. Преди ерата на ехографите също са се раждали левичари, също е имало бебета с оплетена пъпна връв.
Ето ви случай от моето семейство. Преди 35 години, когато леля ми раждала братовчед ми, доктора много се чудел дали да я остави да си ражда нормално, или да и направи секцио, защото е била 38 годишна първескиня. Бременността и е била напълно нормална, бебето с чудесни тонове и развитие. В крайна сметка и правят секцио заради възрастта, но това всъщност се оказва животоспасяващо за бебето, защото е било с 3 пъти увита пъпна връв около врата! Сега се сещам и за оная дивотия "бременната да не прескача въже, кабел и т.н., да не се увие пъпната връв около него" - хората са я имали тая приказка ехеее от кои години.Не случайно.И тогава е имало такива случаи.

# 85

Ние и двамата сме десняци, но баща ми е левичар, не мисля, че отчитането на родителите е достатъчно. Баща ми като бебе не е гледан на ехограф.

Е, къде прочете, че е невъзможно или и ти си от хората, които смятат, че няма как на тях да им се случи да попаднат в този 1 %???

Люляковаааа, Люлякова, не ми се повтаря всичко отначало, върни се назад, прочети термина "затопляне" какво значи в случая. Все пак ние не сме лекари, превеждаме буквално, но някой по-горе дори обясни за такива като теб, какво се има предвид - за амниотичната течност става въпрос, което ти няма как да усетиш физически като затопляне. Това са научни изследвания, проведени са с някаква цел, явно негативните статистики карат учените да търсят причините. Твърде много убедителни неща има в резултатите, не зная защо експериментите с животни не са ви убедителни. Има ли го риска, какво значение има, ако при хората е в пъти по-малък, отколкото при животните.
А това с телевизорите - е, те са по-отдавна навлезли в употреба и ползването им не е отчело промени в ражданията, освен ако някой не пусне линк и за вредата от тях по отношение на бременността.  Mr. Green
И естествено не е никакво увреждане левичарството - прочетете по-назад - това е един вид отклонение от нормалното, не би се случило без УЗИ един вид, след изключване на наследствения фактор, разбира се, но само по себе си не е увреждане (не е доказано 100 % все още, но статистиката е доста красноречива и не е зле да се вземе в предвид до доказване на противното). Според моите знания за мен това е достатъчна намеса - щом съществува вероятност УЗИ да влияят по този начин, бих свела рисковете им до минимум, защото нямам желание да видя какво ще стане, ако прекаля. Повтарям се пак от предишни постове: Ефектите могат да бъдат от най-леките, по-малко или повече тежки, свързани, примерно с по-забавено възприемане/учене, до най-тежките (епилепсия, примерно, а в чуждия форум, който четох се споменаваше и за връзка с аутизма, с безплодието при жените - образуването на яйцеклетките при женски плод и др.)

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 16:32 от desi_sunshine

# 86

Е, къде прочете, че е невъзможно или и ти си от хората, които смятат, че няма как на тях да им се случи да попаднат в този 1 %???

1% може да е при десняци, които в рода нямат левичари, но при баби и дядовци левичари, мисля, че е много по-висок.

И друго се сещам, за другите страни не знам, но в България левичарството се считаше за проблем в миналото, децата от малки бяха принуждавани насила да си служат с дясната ръка, така че %-тът на левичарите беше сведен почти до 0, сега вече не е така и нормално %-тът да скочи рязко  Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 16:34 от Не се сърди, човече

# 87

1% може да е при десняци, които в рода нямат левичари, но при баби и дядовци левичари, мисля, че е много по-висок.
Едното не изключва другото, т.е. мисля, че разсъждаваш логично и сигурно си права.

Вива Нова, никога причината за един проблем не е една единствена, по мои скромни наблюдения. Правилното е да се намалят рисковите фактори, а пък каквото "господ даде".  Simple Smile  Я, по оптимистично го дайте! И без УЗИ, разбира се, има такива проблеми, в смисъл това не е най-големия враг на бебетата!  Crazy   Но както писах вече, резките увеличения в някои цифри в определени периоди карат учените да търсят какво се е променило, т.е. търсят вероятните фактори, които биха могли да са повлияли това увеличение (на посочените от теб проблеми, както и други).

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 16:39 от desi_sunshine

# 88
И друго се сещам, за другите страни не знам, но в България левичарството се считаше за проблем в миналото, децата от малки бяха принуждавани насила да си служат с дясната ръка, така че %-тът на левичарите беше сведен почти до 0, сега вече не е така и нормално %-тът да скочи рязко  Simple Smile

Да, точно така е!!!

# 89
И естествено не е никакво увреждане левичарството - прочетете по-назад - това е един вид отклонение от нормалното, не би се случило без УЗИ един вид, след изключване на наследствения фактор, разбира се, но само по себе си не е увреждане (не е доказано 100 % все още, но статистиката е доста красноречива и не е зле да се вземе в предвид до доказване на противното).  

Моляяяяяяя????  Shocked Shocked Shocked
Извинявай, но започна да говориш пълни глупости!!!
Много се извинявам, но няма друга дума, с която да "квалифицирам" изказването ти!

Общи условия

Активация на акаунт