Как приготвяте зимнина?

  • 179 039
  • 775
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 767
Ей,никой ли не знае как се правят кисели краставички без да се стерилизират?

За 5 кг корнишони възварява 4.5л. вода, като на всеки литър слага по 3 средни с.л сол. Оставя да изстине и залива краставичките в голям съд (бидонче), в който има още: листа от вишна, листа от хрян, копър, магданоз, чесън. Затиска ги с нещо тежко и така -7 дни. После нарежда краставичките в буркани, възварява саламурата и както е гореща налива, запечатва бурканите и ги завива с одеало, за да изстиват бавно. Търпят с години. (Може да се сложи и синапено семе за твърдост).

Другата рецепта, която съм описала по-горе (не ми се рови), е :на дъното на буркана се слага листо от смокиня, 1 с.л. сол ,нареждат се бурканите и се заливат с обикновена чешмяна вода. Ако искаш да станат бързо ги оставяш на слънце.
Това е рецептата на приятелка от Сливен.

# 241
  • Мнения: 7 453
Ей,никой ли не знае как се правят кисели краставички без да се стерилизират?

За 5 кг корнишони възварява 4.5л. вода, като на всеки литър слага по 3 средни с.л сол. Оставя да изстине и залива краставичките в голям съд (бидонче), в който има още: листа от вишна, листа от хрян, копър, магданоз, чесън. Затиска ги с нещо тежко и така -7 дни. После нарежда краставичките в буркани, възварява саламурата и както е гореща налива, запечатва бурканите и ги завива с одеало, за да изстиват бавно. Търпят с години. (Може да се сложи и синапено семе за твърдост).

Другата рецепта, която съм описала по-горе (не ми се рови), е :на дъното на буркана се слага листо от смокиня, 1 с.л. сол ,нареждат се бурканите и се заливат с обикновена чешмяна вода. Ако искаш да станат бързо ги оставяш на слънце.
Това е рецептата на приятелка от Сливен.
  bouquet

# 242
  • Мнения: 181
Днес си направих лютеница
 и патладжан с червен пипер и двете неща ми станаха чудесни

# 243
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 596
Аз май лютеницата ще си я купувам. Намерихме си на "Тодорка" едросмляна за 2,50-2,60 половин кг. Разкошна.
Както и да го смятам, май ще ми излезе по-евтино, при положение, че ще купувам всичко - чушки, домати, патладжан.
А досега варих сладко, направо съм горда от себе си.  Mr. Green (добре, че намерих гелфикса на Йоткер)

# 244
  • Мнения: 5 221
А аз преди няколко дни правих лютеница. Като виден консерватор я пресолих. Чудих се какво да я правя, и крайна сметка изпържих тиквички, смесих ги с чесън и копър. Майка ми прави нещо подобно, но малко по-различно. В бурканите ги сложих на пластове - лютеница и тиквички, и стана учудващо добре.

# 245
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 27 749
Аз май лютеницата ще си я купувам. Намерихме си на "Тодорка" едросмляна за 2,50-2,60 половин кг. Разкошна.
Както и да го смятам, май ще ми излезе по-евтино, при положение, че ще купувам всичко - чушки, домати, патладжан.
А досега варих сладко, направо съм горда от себе си.  Mr. Green (добре, че намерих гелфикса на Йоткер)

Я сподели откъде я купи, може и на лични за да не е реклама

# 246
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 491
А аз преди няколко дни правих лютеница. Като виден консерватор я пресолих. Чудих се какво да я правя, и крайна сметка изпържих тиквички, смесих ги с чесън и копър. Майка ми прави нещо подобно, но малко по-различно. В бурканите ги сложих на пластове - лютеница и тиквички, и стана учудващо добре.
Стерилизира ли ги после и ако да, колко време?
Това дали ще стане добре ако тиквичките не са пържени, а изпечени във фурната? Защото ме мързи да ги пържа.

# 247
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 491
Аз май лютеницата ще си я купувам. Намерихме си на "Тодорка" едросмляна за 2,50-2,60 половин кг. Разкошна.
Както и да го смятам, май ще ми излезе по-евтино, при положение, че ще купувам всичко - чушки, домати, патладжан.
А досега варих сладко, направо съм горда от себе си.  Mr. Green (добре, че намерих гелфикса на Йоткер)

Я сподели откъде я купи, може и на лични за да не е реклама
Ако може и на мен  Peace

# 248
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 596
Не виждам каква реклама да е - има я навсякъде по магазините. аз я купувах на морето от СБА.
Видях я в Кауфланд, снощи я имаше в Била.

# 249
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
А аз преди няколко дни правих лютеница. Като виден консерватор я пресолих. Чудих се какво да я правя, и крайна сметка изпържих тиквички, смесих ги с чесън и копър. Майка ми прави нещо подобно, но малко по-различно. В бурканите ги сложих на пластове - лютеница и тиквички, и стана учудващо добре.
Ей това е идея....Благодаря  bouquet
ще направя в събота проба с няколко бурканчета,ако се хареса ,го въвеждам като практика Wink

# 250
  • Пловдив
  • Мнения: 1 001
Здравейте,
искам да попитам за рецепта за сушени домати-по-то4но как ги приготвяте след изпи4ането им във фурната?

# 251
  • Мнения: 5 221
А аз преди няколко дни правих лютеница. Като виден консерватор я пресолих. Чудих се какво да я правя, и крайна сметка изпържих тиквички, смесих ги с чесън и копър. Майка ми прави нещо подобно, но малко по-различно. В бурканите ги сложих на пластове - лютеница и тиквички, и стана учудващо добре.
Стерилизира ли ги после и ако да, колко време?
Това дали ще стане добре ако тиквичките не са пържени, а изпечени във фурната? Защото ме мързи да ги пържа.

Да, стерилизирах ги 15 минути, защото лютеницата не я варя и не става без стерилизиране. Иначе ако е топла и тиквичките са топли, може и да не се стерилизира, защото ще се вакуумира от топлината. Мисля, че ще стане и с печени тиквички.

Danidji, дано ти хареса. Можеш да пробваш още преди да ги сипеш в бурканчетата, дали ще ти хареса вкусът.

# 252
  • Мнения: 521
Лютеница още не съм правила,че чакам червените чушки да поевтинеят.Иначе правих апетитка.

# 253
  • София
  • Мнения: 387
Дайте някоя рецепта за лютеница!

# 254
  • Стара Загора
  • Мнения: 538
Здравейте,
искам да попитам за рецепта за сушени домати-по-то4но как ги приготвяте след изпи4ането им във фурната?

Аз съм правила от тези продълговатите - имат по-малко сок и са по-месести. Нарязвам ги на резенчета, нареждам ги в тава на 1 слой, посолявам ги, поръсвам ги със сушен босилек и счукан чесън или чесън на прах и "пека" на много слаба фурна - просто се сушат няколко часа. След това, като изстинат, ги нареждам в бурканче и заливам със зехтин. Могат да издържат повече от една година.

Общи условия

Активация на акаунт